Labe Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Chyba nie zrozumiałem aluzji ?chyba chodziło mu o to niezle porownanie conroe przy roznych timingach roznica miedzy 5-5-5 a 3-3-4 wychodzi kolo 1-2%Raczej z konwencja pisania bez polskich znakow Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Labe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Hmm chodzi o to jedno powtorzenie "roznych" "roznica" czy ma jakis problem z konwencja pisania bez polskich znakow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Co do polskich znaków - niestety nie każdy ma możliwość ich używania... Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 To nie forum dla humanistow :P bez sensu to o/t na temat polskich liter... :P ja zaopatruje sie w conroe i mobo dopiero pod koniec wrzesnia.. mam nadzieje ze bedzie duzy wybor:> smutno bedzie jak wszystkie dobre sztuki juz pojda i zostana same padaki jak bylo z A64 i E6... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 W Intelu nigdy nie było takiego rozrzutu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Na XS pojawił się teścik low endowego 6300 z 2 MB Cache L2 na mobo DFI Infinity 975x http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103235 Jeżeli chodzi o spi 1 MB to ma około 2 sec straty do conrouka o takich taktach. A i płytka wydaje się ciekawa gdyż podobno ma z biosu FSB do 533. BTW. To jest mój 1000 post na forum :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Na XS pojawił się teścik low endowego 6300 z 2 MB Cache L2 na mobo DFI Infinity 975x http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103235 Jeżeli chodzi o spi 1 MB to ma około 2 sec straty do conrouka o takich taktach. A i płytka wydaje się ciekawa gdyż podobno ma z biosu FSB do 533. BTW. To jest mój 1000 post na forum :D po jeden o tym mobo bylo wczesniej (wlacznie z linkami) po drugie gratuluje, jezeli to takie wazne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Co nie zmienia faktu, że rzeczywiście awesome za 183$ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) ciekawie wygląda e4200 - mnożnik 8x, 2mb, emt64, EIST jedynie brakuje mu VT i kilku mhz w stosunku do e6400 ale pewnie będzie miał najniższą cene :D Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 po jeden o tym mobo bylo wczesniej (wlacznie z linkami) po drugie gratuluje, jezeli to takie wazne :D Wiem że o tym mobo było wcześniej ;) Ale o tym Allendale nie bardzo :P A to z tymi postami taki tylko mały nieistotny przerywnik ;) Fajna okrągła liczba i nic więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 VTA co to :unsure: Tylko nie bijcie jak bylo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 2x 2mbChyba coś pomyliłeś, bo tu o cache pisałeś? czy to ja coś pomyliłem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Wszyscy piszą 2x2mb, 2x1mb itp a przecież conroe ma 4mb a allendale ma 2mb cache na dwa rdzenie które jest przydzielane dynamicznie a nie na stałe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 miało być 2 rdzenie i 2 mb cache już poprawiłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 A co to :unsure: Tylko nie bijcie jak bylo... Nie biję tylko proponuje zacieśnić współprace z tym oto detektywem :google: A to jedne z pierwszych wyników jego poszukiwań hasła "VT +intel": http://www.intel.com/cd/corporate/pressroo...2006/271115.htm http://www.dns.com.pl/WWW/News.nsf/id/JKAR-6P7FPN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Jak dla mnie najciekawszym procesorem byłby E4200 bo ma mnożnik 8x a ja używać tego VT chyba nie będę a jak będe to nieświadomie. Minusem jest to, że nie pojawia się odrazu po premierze conroe/allendale. W tym wypadku zostaje E6300 i liczyć na mobo z wysokim FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 E6300 nie wypada najlepiej jesli zestawic wyniki w Cinebench 2003 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103235 wynik 30s allendale 2672 MHz to slabiej niz uzyskal X2 3800 przy podobnych taktach http://members.lycos.co.uk/strefawww1970/Cin2003.jpg z sempem moze powalczyc na jednym rdzeniu http://www.nitka.net.pl/~biegi/wyniki/cine58.JPG Jak bedzie wynik w AiBench to bede wiedzial ile ten core 2 duo jest wart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 30s 2672mhz, ja mam 37s przy 3600mhz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 E6300 nie wypada najlepiej jesli zestawic wyniki w Cinebench 2003 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103235 wynik 30s allendale 2672 MHz to slabiej niz uzyskal X2 3800 przy podobnych taktach http://members.lycos.co.uk/strefawww1970/Cin2003.jpg z sempem moze powalczyc na jednym rdzeniu http://www.nitka.net.pl/~biegi/wyniki/cine58.JPG Jak bedzie wynik w AiBench to bede wiedzial ile ten core 2 duo jest wart. tyle że to 30s to na 32 bitach zdaje się a AMD na 64 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 dokladnie jak pisze yoto e6300 32bit x3800 64bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) dokladnie jak pisze yoto e6300 32bit x3800 64bit Napisal ze ma cos takiego: Platform M/B :DFI Infinity 975X MEM :Corsair DDRII 512x2 8000UL Dual Channel HDD :Maxtor 300g SATAII 16Mb Cache VGA CARD :COLORFUL 7900GT SLI POWER: ACbel 550W iplus OS :WIN Sever XP SP2 to pomyslalem ze 64 bit skoro Server XP ale rzeczywiscie jest 32 bit bo przy 64 bitach jest napis przy ikonce w lewym gornym rogu (64 bit Edition) Z tym Cinebench 2003 to taki klopot ze nigdy nie ma pewnosci ile bit i powinno sie podawac 4 wyniki (32 bit- jeden rdzen) (32 bit 2 rdzenie) (64 bit jeden rdzen) (64 bit dwa rdzenie) Wynik X2 przy 32 bitach http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=...fba8ceb45c73854 czyli E6300 jest szybszy o okolo 21% od X2 przy tych samych taktach na dwa jajka w Cinebench 2003 32 bit Niezle a nawet lepiej Edytowane 18 Czerwca 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Wnioski.. za dużo OT - to po pierwsze, po drugie - sam procek bedzie gitez, ale problemu dostarczą producenci płyt i pamiątek... dalej - ktos chce budżetowca lub przeczekać to zmąci sobie mobo pod conroe a na wierzchu posadzi Celofana CM ... jak mu starczy kasiory to posadzi Conroe za ca. 190$ i podkręci, jak ktoś ma hardkor w głowie i kasę w kieszeni / albo dobry kontakt z handlowcami w temacie - to od raz przywali z grubej rury i bedzie miał zestaw do robienia wyników na hwbota :D (oby na PPC ktoś taki był :D ) Tak czy inaczej w naszym kraju ograniczeniem będą: a) prozaiczny niedobór finansowy , B) niedobór komponentów na poziomie ( trzeba będzie sprowadzać z auslandu :( ) c) punkty a i b :P ... ech ... najlepiej podejść do tematu z chłodną głową i odczekać te paręmiechów :D ... no ale to z punktu widzenia szaraka a nie ogółu :D ... walczcie chłopaki o pierwsze Conroe i wyniki :D Ci których obecnie nie stać( ja :( ) czekają na szok spowodowany mieszaniem PPC w czołówkach rankingu :D Edytowane 18 Czerwca 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<Lechu> Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Tak więc na pewno allendale nie będzie miał dużo mniejszego poboru mocy od conroe ? Przecież to ten sam rozmiar technologiczny tylko że tak powiem ma wychlastany 1 rdzeń i połowe cache L2, tak jakby pokroić proca na połowy (hehe nieźle brzmi). Po prostu chcę się upewnić czy allendale nie bedzie tak chłodny jak mnie się wydaje (póki co ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Tak więc na pewno allendale nie będzie miał dużo mniejszego poboru mocy od conroe ? Przecież to ten sam rozmiar technologiczny tylko że tak powiem ma wychlastany 1 rdzeń i połowe cache L2, tak jakby pokroić proca na połowy (hehe nieźle brzmi). Po prostu chcę się upewnić czy allendale nie bedzie tak chłodny jak mnie się wydaje (póki co ) allendale to dalej DC tylko, ze zamiast 4mb kaszy ma jej 2mb wiec zanim cos napiszesz to przemysl to troche, zeby nie palnac takiej bzdury jak wyzej. edit literowki ;] Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0rNfLaKe Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 a ja mam pytanko.. zawsze proce kupowalem jak troche sie "przestarzaly"... czyli stanialy mocno i jak wchodzilo cos nowszego. obecnie lepiej mi sie powodzi i zastanawiam sie czy nie pcozekac te 2-3 miechy az troche stanieja [bo chce od razu 6600 kupic...]... a ze nie znam sie jak to dokladnie jest, to mam pytanie. a mianowicie, czy zawsze jest tak, ze pierwsze wypuszczone procesory, sa przewaznie bardziej podatne na OC, sa z lepszych serii, po to zeby ich uzytkownicy napedzali reklame, a dopiero po premierze jakis czas wypuszczaja te z gorszych serii, mniej podatne na OC? jak to jest? bo takie mam wrazenie. bo szukac pozniej dobrej serii procka po sklepach jakos nie idzie w parze z moja natura (lenistwo)... i tak troche naszukalem sie dobrej serii (no w miare) norhtwooda ktory w miare ladnie sie kreci na ac [bez problemu 3@3.7, co jest raczej marnym wyczynem- chyba). a wiec jak zrobic? kupic od razu 6600? czy kupic najpierw 6300, a jak stanieje 6600 to tego? chociaz jak patrzec na ceny [http://images.dailytech.com/nimage/1023_large_conroe_pricing.jpg] to 400zl w ta czy w tamta... a i pytanko kolejne, jak to wy robicie? z allegro kupujecie i pytacie ludzi jaka maja serie procki, czy po sklepach lazicie i sie pytacie, czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrus_6 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Wynik X2 przy 32 bitach http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=...fba8ceb45c73854 czyli E6300 jest szybszy o okolo 21% od X2 przy tych samych taktach na dwa jajka w Cinebench 2003 32 bit Niezle a nawet lepiej To 150 Mhz daje aż takiego kopa ?? Edytowane 19 Czerwca 2006 przez cyrus_6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 To 150 Mhz daje aż takiego kopa ?? Ale to inna wersja Cinebench tam bylo 2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 czy zawsze jest tak, ze pierwsze wypuszczone procesory, sa przewaznie bardziej podatne na OC, sa z lepszych serii, po to zeby ich uzytkownicy napedzali reklame, a dopiero po premierze jakis czas wypuszczaja te z gorszych serii, mniej podatne na OC? jak to jest? bo takie mam wrazenie. Zbieg okolocznosci i tyle. Szczegolnie w przypadku Intela to nie ma znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 a ze nie znam sie jak to dokladnie jest, to mam pytanie. a mianowicie, czy zawsze jest tak, ze pierwsze wypuszczone procesory, sa przewaznie bardziej podatne na OC, sa z lepszych serii, po to zeby ich uzytkownicy napedzali reklame, a dopiero po premierze jakis czas wypuszczaja te z gorszych serii, mniej podatne na OC? jak to jest? bo takie mam wrazenie niekoniecznie, ale jak zdarzy sie dorba seria to znika ze sklepow szybko, ja np nie zalapalem sie na Audigy2, kupilem jak podrozalo, na mobila mojego i na cos jeszcze... a za to dorwalem inne rzeczy tanio... Ale tu nie o to chodzi, chodzi o to, ze egz wysylane do stestow sa specjalne na swoj sposob ;) Troche przebrane, tak samo jak np ja wiem bloczki - tam to organoleptycznie mozna sprawdzic, te w testach swieca sie jak psu jaja, sa ladne, rowne, czysciutkie, piekne... a te ktore kupujesz, juz takie wyglancowane nie sa ;) zawsze trzeba sie pochwalic najlepszym co sie ma i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 a widzieli to: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103381 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...