Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

A co wyście się spodziewali że za półdarmo takie proce będą? Ja od początku wiedziałem że to byłoby zbyt piękne aby prawdziwe, ale skoro wszyscy mowili że nie będą 'aż' tak drogie to sie nie wtracalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co wyście się spodziewali że za półdarmo takie proce będą? Ja od początku wiedziałem że to byłoby zbyt piękne aby prawdziwe, ale skoro wszyscy mowili że nie będą 'aż' tak drogie to sie nie wtracalem...

Nie za póldarmo, ale za normalną cene. Jak tak bedzie kosztować to ja conroe nie kupie a kupie coś innego. Intel wraca do swojej "stałej taktyki cenowej" :lol:. Ich strata :lol:.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym wy gadacie? :blink:

1) to sa ceny z Anglii (tam wszytko drozej zawsze bylo);

2) to jest PRE-ORDER (tez zawsze drozej);

Poczekajcie moze az Condony pojawia sie w polskich sklepach w cenach za ktore mozna je kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym wy gadacie? :blink:

1) to sa ceny z Anglii (tam wszytko drozej zawsze bylo);

2) to jest PRE-ORDER (tez zawsze drozej);

Poczekajcie moze az Condony pojawia sie w polskich sklepach w cenach za ktore mozna je kupic.

Ent ma racje, a po za tym komputronik też robi takie rzeczy, że u nich na storonce można dostać (tzn zamówić i poczekać do premiery. Firma może liczy na to że jakiś niezorienowany frajer wyłoży kasę (prawdopodobnie poczeka do premiery :P), a oni i tak dostaną procki po zapowiadanych cenach, więc nieźle zarobią. Dopiero co jak procki będą dostępnę na półkach w sklepach, to będzie można nażekać, zachwycać się itd. Teraz to są puste spekulacje. A jakby komputronik wprowadził w swojej ofercie KL8 po 3k zł to też byście już rozpaczali że AMD to siamto i owamto? :P :) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że nie, przecież to nasze kochane, tanie AMD :lol: . Dla porównania: 5 zł za paczke papierosów u nas, a 5 funtów za paczkę papierosów w Angli. Kupująć w Polsce, zyskuszej 25 zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Ej to sory, ja nie wiedzialem ze jest takie mobo jak NF4-D <lol>.

Te ceny muszą być troche niższe w Polsce, ja też poczekam gdzieś do końca wakacji i dopiero kupie. Wtedy się ustatkują moba i ceny procków conroe (E6600 ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg cennika intela od 30 kwietnia procek piv d 960 powinien kosztowac 533 dolary, czyli z

przelicznikiem 4 wychodzi 2132zl. w komputroniku cena jest 2281...

czyli 2 miesiace pozniej, cena nadal jest wysoka.

skoro 6700 ma kosztowac w dniu premiery 530... to jakby nie patrzec cena tego procesora w dniu premiery na komputroniku nie bedzie nizsza niz 2.5tys zlotych :)

czyli pewnie nie bedzie tak rozowo jak oczekiwalismy..

a narzekalosmyy na wysokie ceny plyt glownych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nic się nie zmienia, bez obawy. Przeanalizujmy ceny w Komputroniku i ZNAKu z cenami podanymi przez Intela:

Dołączona grafika

Weźmy pod uwagę istniejące procesory:

PentiumD 930 - cena wg. Intela po 4 czerwca to 178$.

178$ * 3.2586 (kurs USD podany za Bankier.pl) + 22% VAT = 708 złotych w zaokrągleniu.

Teraz cena w:

Komputroniku - 791 zł (różnica = 83 zł)

ZNAKu - 755 zł (różnica = 47 zł)

---------------------------------------------------

PentiumD 960 - cena wg. Intela to 530$.

530$ * 3.2586 + 22% VAT = 2107 złotych w zaokrągleniu.

Teraz cena w:

Komputroniku - 2281 zł (różnica = 174 zł)

ZNAKu - 2189 zł (różnica = 82 zł)

Konkludując, jeżeli przeanalizujemy ceny Conroe to wyjdzie tak samo jak było od początku zakładane. Ceny w sklepach są wyższe, ponieważ to naturalna kolej rzeczy - muszą coś zarobić.

W Anglii są składane zamówienia przed premierą a zatem musi być drożej.

EDIT:

Ceny i kurs dolara w dniu 23.06.06.

Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licząc tą metodą przy dobrych wiatrach E6600 będzie kosztować ok 1300zł.

Cena do przełknięcia jak poleci te 4ghz na AC.

Może i tak ale cena ok 900 zł za 6300 jest dla mnie nie do przełkniecią :(. Zresztą nie ma co sie martwic na przymus. Poczekajmy do ofcjalnej premiery w pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena w pierwszym miesiacu napewno nie bedzie nizsza niz 900zl bo sklepy na nowosciach najwiecej zarabiaja, wiec chyba nie ma sie co ludzic. Dosc ze plyty drogie to na dodatek procki tez - dla mnie odpada Conroe.

Teraz jesli wiadomosc o odwroconym HT sie sprawdzi i bedzie ono wydajne, a na dodatek AMD obnizy ceny prockow to nie bedzie czego zalowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena w pierwszym miesiacu napewno nie bedzie nizsza niz 900zl bo sklepy na nowosciach najwiecej zarabiaja, wiec chyba nie ma sie co ludzic. Dosc ze plyty drogie to na dodatek procki tez - dla mnie odpada Conroe.

Teraz jesli wiadomosc o odwroconym HT sie sprawdzi i bedzie ono wydajne, a na dodatek AMD obnizy ceny prockow to nie bedzie czego zalowac ;)

Dokładnie. Jeszcze jakby ktoś mi wyjaśnił co to dokładnie jest odwrocone HT a właściwie jak to działa. Sry za małe ot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to moze przytocze kilka wypowiedzi:

"Coś tam słyszałem... i wydaje się to znacznie lepsze od rozwiązania Intela. W końcu w hyper threading masz procesor fizyczny i 2 logiczne, dla AMD byłoby to 2 fizyczne widziane jako 1. Dlaczego to jest lepsze rozwiązanie? Bo przy hyper threading to system decydował o rozdzielaniu wątków między jednostki logiczne (rozwiązanie programowe), w AMD specjazilowany układ zrobi to sprzętowo, a jak wiadomo rozwiązanie sprzętowe jest dużo lepsze/szybsze. Jednego czego nie jestem pewien to czy zniknie uciążliwa konieczność programowania z implementacją wielowątkowości skoro system nie będzie widzieć fizycznie 4 CPU (jest to obecnie bardzo trudne, a rozw. AMD mogłoby bardzo pomóc, ale jak ma widzieć 2 rdzenie to i tak chyba tego nie ominiemy)."

"Co do antyHT

mamy X2 3800+ i zwkłego jednordzeniowego Athlona 3200+

Oba procesory mają identyczne taktowanie, po 512 KB cache L2 na rdzeń, różnią się tylko ilością rdzeni, jeden ma 2 rdzenie drugi jeden rdzeń.

Jaka jest różnica wydajności pomiędzy nimi ?? gry 20-60 % na kożyśc X2, aplikacje wielowątkowe 80-90 %, a w wielu aplikacjach nie ma żadnego zysku wydajności z drugiego rdzenia.

Za pomocą antyHT dwa fizyczne rdzenie robią za jeden logiczny rdzeń, i mamy wszędzie wzrost wydajności wynikły z obecności drugiego rdzenia wynoszący 100% lub bliski 100 %."

"antyHT nie bedzie mega niewypalem. Zapewne da dosc spory przyrost wydajnosci w aplikacjach pisanych pod jednego proca - ktore beda jeszcze dosc dlgo w powszechnym uzyciu, tych pisanych pod dwa procki jest na razie jak na lekarstowo i ich liczba nie bedzie sie zwiekszala w lawionowym tempie.

Twoje porownanie do SLI jest za to mega niewypalem. SLI to tak jak miec 2 procesory na plycie glownej, a nie dwa rdzenie w jednym procku - jest zasadnicza roznica. Dwa rdzenie predzej mozna porownac do dwoch CPU na jednej pcb, ale porownanie do SLI/CF jest mocno chybione."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwrócone HT to wirtualne połączenie dwóch rdzeni w jeden rdzeń. Np. kompresor FLAC nie obsługuje dwóch rdzeni, a jak weźmiemy AMD X2 4000+ (2GHz) z ich odwróconym HT to dostaniemy CPU o taktowaniu 4GHz i cała ta moc przypadnie na zlecone zadanie.

Ciekawe jak to będzie, kiedy użytkownik będzie chciał chwilowo zrezygnować z antyHT a popracować z wykorzystaniem dwóch jajek...

Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednym slowem wychodzi na to ze procki AMD X2 byly by szybsze o okolo 100% w wiekoszsci programow i gier ktore wykorzystuja glownie procesory 1-rdzeniowe.

Ale wszystko oczywiscie wyjdzie w praniu ;)

Edytowane przez m4Rx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi