Skocz do zawartości
Mardok

Conroe/Merom (Core 2 Duo) - Testy i Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

@DEVILEK ano własnie sobie poszperałem za nią na stronie asrocka i nie obsługuje conroe i pewno dlatego taka tania .... zbywają z magazynów co mają... swoją droga to ciekawie by było gdyby asrock wprowadził tą mobo co podałem w linku :P ... intel 865 + Conroe .... lol :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten AsRock na i865PE, ktory bedzie obslugiwac Conroe to ma byc wersja oznaczona jako R 1.03 lub nowsza ( tak na 99% )

Aczkolwiek najbardziej interesowala by mnie ta plyta, gdybym mial sie Conroe bawic. Ma byc dostepna w licpu.

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z płytami na 965? Czy nowe Asusy P5B, które weszły na rynek obsłużą Conroe, czy trzeba czekać na nowe rewizje? Kiedy wreszcie wyjdą płytki DFI?

wg polskiego dystrybutora DFI - w polowie lipca

wg drugiego dystrybutora - w polowie wakacji (mam nadzieje ze wszyscy tam maja krotki 3 dniowy urlop od jutra :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie doczytałem, że w Niemczech mają być 28 Czerwca w sklepach. Kontunuując jeszcze sprawę płyt pod Conroe jako, że seria LanParty, które będzie w sierpniu albo i wrześniu, będzie na RD600 w tej chwili najlepszą płytą jest DFI Infinity 975 dobrze rozumiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze to jaka z płyt obecie i najbliższej przyszłości dostępnych ma być najlepsz do OC pod Conroe?

zobaczy się co wypuszczą :) Pewno walka będzie się toczyła pomiędzy Asus'em, Abit'em a DFI :) Za niedługo mają się też pojawić płyty na NF5xx IE - tu jednak trzeba mieć dość sceptyczne podejście niestety, bo prawdopodobnie NV skorzysta z starszych mostków południowych co może się odbić na wydajności i atrakcyjności. No i nie wiadomo jak z OC będzie sprawa wyglądać bo FSB >400MHz dla jakiegoś mocniejszego OC będzie niezbędne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie zainteresowało,ze tutaj pisze o biostarku na 945p

http://pclab.pl/art20303-8.html

ma wspierać conorki-wychodzi na to,zeoficjalne wsparcie oficjalnym wesparciem a po modyfikacji zasilania wiekszosć populatnych mobaczy mogło by wspólpracować z conorkiem...

taka nowa marka w pl o dobym o/c i umiarkowanej cenie by się przydała zwłaszcza u niebieskich- monopol własciwie asusa nie jest zbyt dobry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wyciekow CPU to nie woda i dotychczas na foto widac same ES.

Bardzo duzo tych konfidentiali wycieklo. A poza napisem na blaszce nie odbiega on do proca seryjnego (no chyba ze ktos dostanie proca bez mnoznika, ale z tego co widac to malo kto tak dobrze ma). Jeszcze nigdy tak latwo nie mozna bylo sobie kupic proca grubo przed premiera (biorac poprawke na cene ;) )

zauważ, że E6300 kosztuje ~180$ podczas gdy X2 3800+ nie zeszedł poniżej 300$ jeszcze

Raczej ciezko porownac cene procka dostepnego za miesiac do tego ktory mozna kupic teraz. Za miesiac teoretycznie to X2 powinien byc ciut tanszy od Intela z tansza mobo.

mnie zainteresowało,ze tutaj pisze o biostarku na 945p

http://pclab.pl/art20303-8.html

ma wspierać conorki-wychodzi na to,zeoficjalne wsparcie oficjalnym wesparciem a po modyfikacji zasilania wiekszosć populatnych mobaczy mogło by wspólpracować z conorkiem...

taka nowa marka w pl o dobym o/c i umiarkowanej cenie by się przydała zwłaszcza u niebieskich- monopol własciwie asusa nie jest zbyt dobry...

Szybki wglad na sekcje zasilajala spowodowal maly grymas na mej twarzy. Biorac do siebie lekcje jaka dalo mi porownanie Asusa P4C800 i Abita IC7 wole doplacic kilka zl do plytki z lepszym regulatorem napiecia (o ile nie jest to Gigabyte czy inny smiec :P)

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo duzo tych konfidentiali wycieklo. A poza napisem na blaszce nie odbiega on do proca seryjnego (no chyba ze ktos dostanie proca bez mnoznika, ale z tego co widac to malo kto tak dobrze ma). Jeszcze nigdy tak latwo nie mozna bylo sobie kupic proca grubo przed premiera (biorac poprawke na cene ;) )

Raczej ciezko porownac cene procka dostepnego za miesiac do tego ktory mozna kupic teraz. Za miesiac teoretycznie to X2 powinien byc ciut tanszy od Intela z tansza mobo.

teoretycznie bo AMD oficjalnie nie zapowiedziało jako takich cięć w cenach X2 :) Ale będą to musieli na pewno zrobić :) Pozostaje jeszcze jednak kwestia OC i samej wydajności, a tu Conroe jak narazie zapowiada się również lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie bo AMD oficjalnie nie zapowiedziało jako takich cięć w cenach X2 :) Ale będą to musieli na pewno zrobić :) Pozostaje jeszcze jednak kwestia OC i samej wydajności, a tu Conroe jak narazie zapowiada się również lepiej :)

Wiesz, Intel cen Conroe tez "oficjalnie" nie potwierdzil. Wyzszosci nowego proca nad K8 nie kwestionuje :)

Czy wiadomo coś czy Asus P5WD2 będzie obsługiwał Conroe?

A "%" chcesz dostac?

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lipiec powinna byc.

sorry ze drąże ... alepoczatek koniec polowa ? bo juz jestem o krok od wywalenia kasy na asusa ale tydzien moge jeszcze poczekac

Hmm... ciekawa. Być moze jednak wydatek mobo pod Conroe nie musi oznaczać min 700zł. Oby ;)

zeby tylko 700 do jasnej... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conroe do kupienia: http://www.allegro.pl/item112945294_intel_...ghz_64_bit.html

CO znaczy czy chce % dostać ? :)

Nawet nie chce ci sie watku przejzec! I o jednym i o drugimu byla juz mowa.

Jesli jestes na tym forum to znaczy ze zaakceptowales regulamin, czyli domyslnie przeczytales go. Skoro nie wiesz o czym mowa to nawet nie powinienes sie przyznawac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie osobiście interesuje takie zagadnienie: kiedy jakiś zdolny elektronik poogląda sekcje zasilającą na dostepnych płytach pod Dual Core Pentium i te EE i dorobi układ którym mozna podkarmiać Conroe ... no oczywista zdałby się programista który mógłby przeprowadzić modyfikacje biosów na takich płytach żeby działały z Core2Duo bo jak na razie to ceny jakie podajecie odstraszają od kupna a skłaniają do kombinowania we własnym zakresie ... ponoć z Bad Axe udaja się mody tego i owego pod Conroe wiec może ... (MOŻE!) i na asusikach by się dało zrobić... sam się nie znam za bardzo na temacie ale moze jakiś teoretyk by wiedział co i jak żeby poprawić te moba ?? :D Pozdrawiam

btw. byłoby to stricte rozumiane OC, zrobić model wyższy z nizszego nie uwazacie ?? i jaka chwała dla tego komu się uda :D

btw.2 płyty które weszły już na rynek .. ten czy inny będą tanieć tak czy tak .. weźmy pod uwage wspomnianą wyżej MSI975X dostepna w USA jest a i do nas zaczyna coraz bardziej się zbliżać ... za jakiś miesiąc czy dwa będzie tańsza powiedzmy o 100 pln co wedle cennika danego przez Weelkoo bedzie całkiem fajnym kąskiem :D

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do płyt - jest jeszcze MSI 975X Platinum w wersji 2.x, który z Conroe sobie radzi :) I całkiem niezłe FSB wyciąga a cena poniże 700PLN :)

Jesli skontaktujesz mnie ze sklepem ktory sprzeda mi rewizje 2.B (bo 2.A nie obsluguje Conroe) to zetak powiem pocaluje Cie w środkowe ucho :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do płyt - jest jeszcze MSI 975X Platinum w wersji 2.x, który z Conroe sobie radzi :) I całkiem niezłe FSB wyciąga a cena poniże 700PLN :)

Nie ma w PL rev 2B.

sorry ze drąże ... alepoczatek koniec polowa ? bo juz jestem o krok od wywalenia kasy na asusa ale tydzien moge jeszcze poczekac

zeby tylko 700 do jasnej... :/

Lipiec i tyle, dokladnie nie wiadomo kiedy w lipcu. Nie bier Asusa, tylko poczekaj.

Conroe do kupienia: http://www.allegro.pl/item112945294_intel_...ghz_64_bit.html

CO znaczy czy chce % dostać ? :)

Bylo juz

% - znaczy inaczej upomnienie, kara ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porządny test

http://www.matbe.com/articles/lire/306/mer...2-duo/page1.php

Core 2 Duo X6800 2.93 GHz 4 Mo de cache L2

Core 2 Duo E6700 2.66 GHz 4 Mo de cache L2

Core 2 Duo E6600 2.40 GHz 4 Mo de cache L2

Core 2 Duo E6300 1.86 GHz 2 Mo de cache L2

Core 2 Duo T7200 2 GHz 4 Mo de cache L2

Core 2 Duo T7200 @ 2.4 GHz

Core 2 Duo E6300 @ 2.4 GHz

Core 2 Duo X6800 @ 3.66 GHz

I ładne porównanie 2 vs 4 MB cache ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukazał sie na francuskiej stronie test wielu procków w tym Conroe...

Google tak to przetłumaczyło na język angielski... miłej leORT: ORT: ORT: ktury.

Przełączajcie się między stronami za pomocą "strzałek w bok" na dole zamiast wybierać strony z listy JavaSript...

Mam nadzieję, że tego nie było.

P.S. aż miło popatrzeć jak E6300 robi mielonkę z AMD X2 4800+ w kilku benchach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi