Skocz do zawartości
papkorn

Panel Kontrolny.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuje pomocy tweakowych wyjadaczy w dziedzinie elektroniki :P Wpadłem na taki pomysł żeby zrobić sobie panelik kontrolny do kompa. Wiem, że pewnie spotkam się zaraz z jakimiś zwolennikami „google” i zaraz będą złe słowa w moja stronę, że „najpierw szukaj, później zakładaj posta”.

Tak więc chce zrobić w sumie 4 urządzonka w jednym:

1. Wyświetlacz 2 linijki żeby wskazywał dane z winampa – czas, i tytuł kawałka

2. Regulator obrotów wiatraków

3. Panel audio – włączanie i wyłączenie głośników, mikrofonu, słuchawek i regulacja ich głośności

4. Hub USB – do podpięcia odbiornika od myszki, i nadajnika Bluetooth.

post-128831-1144186471_thumb.jpg

I tu właśnie zaczyna się moja prośbą, jako ze jestem noga z dziedziny elektroniki, a z chęcią zabił bym troszkę wolnego czasu, czy był by ktoś w stanie mi pomóc i zrobić stosowny schemat co z czym podpiąć, i jakie podzespoły wołać w sklepie z elektronika.

Poniżej dołączam fotkę jak ja to widzę. Chociaż ostateczne wykonanie będzie troszkę inne.

Pozdrawiam i czekam na wasze sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bede ten zly, ten niedobry co to Ci zacznie kolki na glowie ciosac.

jest taki guzik, co to sie nazywa szukaj. ale skoro masz do niego awersje, to spokojnie, wystarczylo pocvzytac kilka, lub w najgorszym przypadku kilkanascie tematow wstecz, zeby dowiedziec sie sporo o kontrolerach obrotow opartych o prostu ukladzik elektroniczny, ktorego koszt na jeden kanal ksztaltuje sie w granicach 8 PLN. o wyswietlaczach tematy doslownie az krzycza "kliknij mnie", ale oczywiscie po co szukac, zuzywac tak cenna energie na myslenie nie?.

Co do reszty, to proste przedluzenie portow z mobo, usb masz na plycie na bank, a panel audio to tylko kwestia dorobienia odpowiednich kabli...o czym tez na bank jest temat.

Ale spoko, siedz dalej przy kompie, machaj bez celu myszka, a niech inni robia za ciebie.

N/F/C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TU to co wspomniano wyzej :)

A jeśliś noga z eklektroniki to jak chcesz to zrobić? Umiesz lutowac chociaż?

Wkrótce BYĆ MOŻE będę robił panel przedni z obsługą audio (przełączniki, VUmetry) więc będziesz mógł podpatrzeć. Póki co nie chce mi się myśleć.. bo mam nad czym :D...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi