Portal Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Witam Posiadam karte graficzna ATI Radeon 8500 LE firmy Sapphire (250Mhz / 250Mhz)- znajduje sie na niej radiator razem z wentylatorem , na pamieciach brak radiatorow. Pamieci na karcie to jakies Hynix - xxxx-4 - oznacza to ze chyba sa 4ns I teraz moje pytanie - do ilu max moge podkrecic pamiec i uklad graficzny aby nic sie nie spalilo , nie przegrzalo , itp ? Chcem edytowac Bios i nie wiem do ilu max moge ustawic czest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Najpierw spróbuj jakimś programem podkręcić, a jak będziesz miał swoje 100% STABILNE częstotliwości to dopiero wtedy edytuj biosa. Też mam taką tartę ale VIVO i na pamięciach EltronTech 4ns i te bardzo się grzeją , u ciebie może być różnie. A rdzeń- to tak jak procek jeden podkręcisz o 5% a inny o 20% więc niema zasady (to tylko przykład). Tylko wielogodzinne testy Ci odpowiedzą ile z tego co masz możesz wycisnąć, nikt Ci tego na nie powie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 No to bed grzal 3dMarkiem2001 Tylko sie boje ze przez przetaktowanie pamieci i rdzenia moge cos zepsuc w karcie - czy moze cos takeigo nastapic , czy moze tylko objawic sie niestabilnoscia ? Podkrece na 275/275 i potestuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Ja tez mam Sapphire 8500 ale fulla i na Eltrontechach wlasnie... 3.5 ns - niestety pamieci slabo mi sie kreca bo tylko na 290 ale czekam na radiatorki :D Prbpj Power Stripem krecic, i jak osiagniesz krytyczny punkt to edytuj bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Prbpj Power Stripem krecic, i jak osiagniesz krytyczny punkt to edytuj bios. Krytyczny punkt - jak sie on objawi - zawieszeniem sie , jakismis defektami czy czyms innym ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 a ja ma sapphire w wersji 8500 le i pamieci hynix 3.3 :twisted: kiedys na 330 poszly , u mnie ciagle na 300 chodza :) gpu tez krecone na 275 niestety na tym badziewnym radiatorku nie chce isc na 300/300 :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 No i potestowalem (godzinke 3dmarkiem) i uznalem ze granica stabilnosci to : pamiec 265MHz rdzen graficzny 275Mhz Mysle ze pamiatki tez by poszly na 275Mhz ale brak na nich radiatorow oraz sa 4ns Niechce montowac radiatorow bo jeszcze karta jest na gwarancji , a taki montaz mogby byc powodem do utraty gwarancji. Przerobilem bios karty graficznej ( ustawilem nowe czest) i wgralem do karty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Nie tak do końca z tą utratą gwarancji... Można założyć radiatorki na klips - nie mają szans udowodnić ci czegokolwiek . Gdzieś już widziałem taki numer - na http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=17566 koleś się zwie maluszek - zrobił takie coś z drutu , ale możesz do tego też wykorzystać klipsy biurowe do dokumentów , jakieś duże - naprawde mocno trzynają . pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Ale jak Ci sie pasta spod radiatorkow wyleje to po karcie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 a kto mówi o zapaćkaniu radiatora pastą? każdy normalny wie , że wystarczy leciutko kropkę z pasty zrobić , a pod wpływem nacisku ładnie się rozejdzie na całość... poza tym - pasta paście nierówna , a wszystko trzeba robić z głową pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 na serio jak by sie rozlała troche pasta z pod radiatorów to mogło by się coś stać??? 8O a bez pasty mozna by też?? bo to dobry patent bo moje memorki na radku 8500LE sa 4ns SAMSUNGI i nomuinalnie sa ustawione na 440 a kręcą sie tylko do 260:( i cholera nie wiem dlaczewgo tak słabo bo jak ustawiłem a 500 to miałem po pół minuty sieczke na ekranie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz15 Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 sory chodziło mi oczywiście że się kręcą do 460mhz trybie DDR:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...