Skocz do zawartości
sold305

Jaka Płyta Głowna Do 300zł

Rekomendowane odpowiedzi

@Cezary666 żałosny jestes nie mam pojecia dlaczego tak wciskasz wszystkim tego gigabte :blink: przeciez epoX jest 10x lepszy asrock tez a brac tego gigabyte dla SLI to siech na sali jak by mial juz teraz 2x6600gt a on ma tylko jedną i prawdopodobieństwo ze kupi drugą taką samą wynosi 5% prędziej zmieni na coś nowszego! Widze ze jestem baaaardzo niedoświadczonym userem poczytaj sobie najpierw tweaka przez conajmniej rok a potem wygłaszaj jakieś opinie chyba ze zalezy Ci na zlej poradzie dla potrzebujących :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to Cezary666 ma chyba racje... W życiu widział tylko jedną płytę główną pod A64 (oczywiście kierował się rankingiem Chipa, który kiedyś był naprawdę fajna gazetą) - zatem rekomenduje tylko sprzęt który zna, nie chcąc wyjść na ignoranta i buca, ktory poleca sprzęt na podstawie jakiśtam opinii na forum... :) Postawa zacna...

Aczkoliwek można na to patrzeć też z innej strony - jeśli Sold305 kupi tą płytę, to będzie już trzech userów, którzy na Gigusia będą w głębi duszy narzekać... Będzie z kim rozprawiać :D

Ja może się powtórze, ale powiem: 939Dual-SataII to b.dobra płytka - na default bezproblemowa i do tego możliwości O/C ma b.duże, przesiadkowa (pełnoprawne AGP i PCI-Ex). Mam, używam i na nic nie zamienię.

Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam teraz 6600GT 256MB Asusa za którą dałem 650zł i z chęcią dorzucę drugie 6600GT, która za rok bedzie tańsza-morał z tego taki- nowe doświadczenie z SLi, małe koszty rozbudowy-i mniejszy ból serca, że karte która kupiłem za 650zł sprzedam za rok za 300zł-wole dołozyć te 300zł i mieć 2x6600GT. Wystarczy przy tym zasilacz 350W w góre. Pozdro All.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do płyty to zasegurowałem się przede wszystkim współlokatorem, który tę płyte ma. A Chip mnie utwierdził w przekononaniu, że ta płyta jest OK. Nie jestem pieprzonym LAKE'em, żeby sugerować się tylko rankingiem ze strony Chipa.

Edytowane przez Cezary666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990
Cezary666 wczoraj sie zarejstrowałeś, założe sie że nawet nie przeczytałeś regulaminu jaki tu obowiązuje, nie pisze sie posta pod postem tylko edytuje poprzedni. Twoje wypowiedzi nie są niczym poparte, chyba tylko rankingiem chipa który jest taki a nie inny (do pupy), i tym że masz tę płytę. Polecasz bo masz?? Nie na tym to polega, asrock jest zdecydowanie lepszy od gigabyta (wszystkie wymienione w temacie tym), w asrock zastosujesz przelotke na am2, a w gigabyte-przykro mi, nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żałuje,że wspomniałem o Chip'ie!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zachwalam tę płytę, bo mam. Hm. A Ty kupujesz sprzęt z przymusu(przypadku), czy dlatego, że jest dobry-chyba, że kupujesz w ciemno(albo masz olej w głowie) i okazuje się, że popełniłeś błąd. Ja błędu nie popełniłem i uważam, że ma wszystko to co jest potrzebne, aby uzyskać status bardzo dobrej płyty - stabilna, szybka oraz dająca duże możliwości rozbudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żałuje,że wspomniałem o Chip'ie!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zachwalam tę płytę, bo mam. Hm. A Ty kupujesz sprzęt z przymusu(przypadku), czy dlatego, że jest dobry-chyba, że kupujesz w ciemno(albo masz olej w głowie) i okazuje się, że popełniłeś błąd. Ja błędu nie popełniłem i uważam, że ma wszystko to co jest potrzebne, aby uzyskać status bardzo dobrej płyty - stabilna, szybka oraz dająca duże możliwości rozbudowy.

Tak mysle ze tak nie ma co to tak jak np (załóżmy :P) mam asusa k8n na 754 i kazdemu ją polecam bo mam - niby dobra do rozbudowy, stabilna, szybka ale do sempów bez C'n C (nie wiem jak sie pisze ten skrót :P) sie zupełnie NIENADAJE. Gdyby kazdy na tym forum polecal tylko to co ma i nic innego i nie liczył się z opiniami innych to zamknęli by to dawno temu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cezary sluchaj taka sprawa jak tylko ja Ci mowilem zebys nie wciskal na sile tego Gigabyte to ok rozumiem ze nie sluchales bo to mowi tylko jedna osoba...jednak jak mowi to juz kilku userow ( bardziej doswiadczonych tak ode mnie jak i od Ciebie) to warto sie nad tym zastanowic. Sold szkoda ze sie zdecydowales na GB bo w konfrontacji GB vs Asrock ta druga wygrya... warto o tym wiedziec i nie sugerowac sie opinia jednej zadowolonej osoby z GB... ewentualnie mozesz rozwazyc jeszcze tego epoxa...

Aha Cezary powiedz mi jeszcze dlaczego tak bardzo odciagasz solda od Asrocka?? Jakies przykre doswiadczenia? Czy moze niska pozycja w rankingu cipa errr chipa :)

Edytowane przez Opall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdziele nie o to chodzi ze s754 :mur: chodzi o ogolne mozliwosci a nie s754 to plyta bee bo stare zlacze. Idac twoim tokiem rozumowania s939 tez jest bee bo w czerwcu (a wiec za 2 miesiace) ma byc am2, wiec po co inwestowac w s939.......

n/c ty wiesz lepiej? Naprawde poczytaj regulamin, edytuj posty, posprawdzaj co jaka plyta obsluguje.

Btw: Sli z 6600gt tak? hmmmm wydales na jedna karte 650zl, zaluzmy ze za rok kupisz taka sama (jezeli w ogole kupisz taka sama) za 350zl, wychodzi cos kolo 1kzl Tak?

Wydajnosc 2 kart 6600gt nie rowna sie nawet wydajnosci pojedynczej karty 7800gt, ktora mozna kupic juz za 1069zl ( Leadtek WinFast PX7800 GT TDH MyVIVO). Nie zapominajmy, ze tego leadteka mozna podkrecic... jaki z tego moral ? nie oplaca sie wydawac na sli w 6600gt, wydajesz tyle samo co na wydajniejsza karte.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

###########Wydajnosc 2 kart 6600gt nie rowna sie nawet wydajnosci pojedynczej karty 7800gt######################

Nie miałem tyle forsy, wtedy to ona kosztowała z 1300zł -gdzieś miesiąc temu za tą 6600GT dałem 640zł dokładnie-a za rok kupię może nawet używaną jeszcze taniej niż 350zł. Mówisz, że nie kupie-internet jest przecież od tego. Więc wychodzi niecały 1000zł za 2x6600GT gdzie już naprawdę mało bedzie brakować do 7800. Słuchaj wydać niecałe 1000zł na raty to chyba dobrze wychodzi niż 1300 naraz??

Słuchaj pod socket 939 mocnego procka zamontujesz sam wiesz o tym i mimo, ze wchodzi nowa podstawka i i tak s.939 jest bardzo dobrym rozwiazaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale lepiej wyjdziesz na tym sprzedając 6600GT za 350zł i kupując 7800GT za 1000, w sumie wydasz więcej, ale i tak jest to bardziej opłacalne z punktu widzenia wydajności.

Tak szczerze mówiąc jak ja zrobie to pomyślę za rok-a może po drodze nadarzy się jakiaś super okazja na 6600GT kto wie? Jedno PCI-E wolne zawsze bedzie można wsadzić-a może będe miał okazje dobrze ją sprzedać i kupić tanio 7800 kto wie? Ale chciałbym je podłaczyć w SLi dla samej zabawy- jak już napisałem nowe doswiadczenie.

Ja z Asrock'iem nie miałem przykrych doświadczeń, ale mam takiego znajomego, który ciągle na nią narzeka-z mojej strony to trochę prostackie, że opiniuje ją na podstawie sytuacji kolegi, ale jakoś nie mam do tej firmy zaufania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malo brakowac ? 6600GT w Sli w 3Dmarku 2005 maja jakies 6700-6800ptk ile ma 7800gt? 8500-9500 ptk, zdziebko roznica jest ?

Btw: Nie wiem moze cos sie zmnielio ale ostatnio jak pamietam to do Sli trzeba bylo miec identyczne karty (ten sam model).

Btw: Kto ci kaze wydac 1,3k na raz? Na raty tez mozesz wydac, nawet ladnie sie rozklada ( 1300/12+%~ 120zl/mies).

czy ja to przezywam? hmmm nie jestem pierwsza osoba zwracajaca ci uwage, przesledzilem twoje posty.... wychwalanie nv nad ati, jakie to ati jest z tylu np:

a co do potoków ATI, żeby przebić GeForca 7800 z 24 potokami musiało zamontować u siebie aż 48 - X1900, a różnica w wydajnosci nie jest wielka.

Sprawdź sobie Doom'a 3!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i powiedz, że nie jest optymalizowany pod nvidie koluniu.

Hmmm gdybys wiecej poczytal (a nie tylko opis ze strony sklepu) bo bys wiedzial ze obie karty sa skierowane w zupelnie inna "strone" Ati poszlo w ps bo ich spece uwazaja ze nowe gry beda baaardzo uzywac ps a nv poszla w druga, kto mial racje? Narazie za wczesnie aby to powiedziec.

Imo poczytaj zanim zaczniesz wychwalac.....

Zreszta to nie miejsce na taka "dyskusje".

Btw: 2 karty graf generuja znacznie wiekszy halas a to tez jest wazne. (mniejsza wydajnosc, wiekszy halas, ta sama cena...hmm cos mi to przypomina )

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu daje zarobić AMD i NVIDIA i tyle, a Ati i Intel niech się w dupe pocałują.

Do SLi wystarczy zgodność chipset'ów, ale i tak chciałbym podpiąć Asusa takiego jakego mam teraz jest OK. Moje wyniki bez O/C w 3dmark2003 to:8340pkt., w 2005: 3760pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za fanatyzm... ciekawe czy tak będziesz dalej głosić, gdy intel wypuści na rynek Conroe?

Mam teraz socket 939, więc zanim ja zmienię płyte to Amd też odpowie na Conroe.

Z resztą ta walka jest wyrówna-to tylko zalezy od Ciebie do jakiego klubu się zapisujesz. Jak narazie jestem wiernym klubowiczem, bo z AMD i NVIDIA prawie od 10 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WDK szkoda slów w tym przypadku, jak grochem o sciane, albo inaczej jak stara przekupka na targu ona wie lepiej i basta.

Czy ja wam coś karzę robić(badź coś wam wmawiam)- dla mnie to możecie siedzieć na Cyrixie i Maxtorze-mam to w [gluteus maximus]. Edytowane przez Cezary666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cezary666 pracujesz w Gigabyte'cie? :)

Sorry stary, ale rozumiem, ze mozna polecac jakas plyte, ale ty idziesz w zaparte z innymi modelami tez, byle by mialy na pudelku Gigabyte, nie sadze, ze te plyty sa zle, szczerze to nawet nie wiem bo ich na oczy nie widzialem, pozostało mi po socket A ze Gigabyte robi dobre plyty, ktore maja dzialac, a nie do zabawy, wedlug mnie wybór jest taki:

1. Masz niezbyt duzo kasy, chcesz tania i dobra płyte to Asrcoka

2. Masz nieco wiecej kasy to Epoxa

3. Masz calkiem sporo Dfi

Ja przynajmiej tak bym typował

PS Cezary jak cie urazilem to sorrki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cezary

dla samej checi zabawy i przygody z SLI nie powinienes tak wpierać ze owo rozwiązanie jest najlepsze. moze i z twojego punktu widenia tak. jak mowisz jestes wiernym "fanem" AMD i NVIDII, ale nie znaczy to ze musisz miec racje. poza tym forum = dyskusja = wypowiedz + słuchanie =>(implikuje...) poszerzanie swojej wiedzy. sam widzisz że twoje argumenty do nikogo nie przemawiają i właściwie kazdy podwarza twoje zdanie. dlatego imo musi cos w tym byc prawda? szanuj siebie i innych, słuchaj by byc wysłuchanym, analizuj i nie badz wulgarny.

masz wiedze? spoko, ale trzeba umieć się nią podzielić jeszcze...

pozdrawiam

mystery

ps. sorki za ot, ale musiałem to powiedziec

Edytowane przez mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przeczytaniu tych wszystkich postow chyba sie rozmysliłem... i chyba wezme tego Asrock'a, a jak bede miał problem to bedzie na was :P

a tak przy okazji to jakiś zasilacz by sie jeszcze przydał za zaoszczędzone 100zł

Edytowane przez sold305

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Śledziłem cały ten temat i skusiłem sie na tego Asrocka tymbardziej że ma i PCIE i AGP. W sklepie okazało sie jednak że "nie produkują już tego modelu" i dostałem zamiast tego Asrocka 939NF4G-SATA2 który jest wg mnie lipny tymbardziej w porównaniu do ASRock K8 939Dual-SATA2. Mógł bym go znieść jeszcze gdybym mial karte PCIE ale mam na AGP Radka 9600XT na tej plycie którą dostałem jest tylko PCIE i zintegrowany 6100 na którym chcąc czy niechcąc musze się meczyć teraz. Byłem wlaśnie przed chwilą z reklamacją i babka powiedziała że rozejży sie po hurtowniach może jeszcze uda jej się jeszcze tego Asrocka znaleść. I tu się pojawia moje pytanie czy jest jeszcze jakaś płyta zblizona parametrami do ASRock K8 939Dual-SATA2 posiadająca zarazem AGP i PCIE. Bo jak się nie uda znaleść tego Asrocka to będe musiał coś innego wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi