KRzO1 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Miałem podobny problem tyle że u mnie przy każdym uruchomieniu ponownym komputera innym niż windowsowy w BIOSie dosłownie pojawiały się arty. Przy próbie odpalenia systemu następował zwis a po resecie już tylko czarny ekran. Żeby wogóle móc zainstalować Windę potrzebowałem usunąć wszystkie partycje!!! A i tak po zainstalowaniu i restarcie to samo. Co się oklnąłem... Okazało się że winą takiego zachowania jest takie małe ustawienie BIOSu na którym przecież pracowała stabinie przez 2 miechy aż do powrotu z serwisu, w którym "nic" nie stwierdzili(chodzi o piszczenie) się zaczęła taka jazda. Otóż od tamtego czasu płytka nie chce pracować z HTT 250!!! przestawiłem na 300 i żadnych problemów odtąd. Co do restartów to sprawdź timingi pamięci bo na tej płycie zdarzały mi się restarty tylko wtedy, gdy ustawiłem za niskie!!! Ew. podciąg napięcie dla nich. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) KRzO1 napisał(a): Spróbujcie taki wynalazek SATA + USB(w ciągłym użyciu) chyba że to tylko mi się taka lipna płytka trafiła U mnie nie ma żadnych problemów Baracuda SATA + modem Sagem USB + Bluetooth USB. Nie miałem też żadnych problemów przy instalce Windy. Moja płyta nie wyciąga więcej niż 250HTT, przy standardowym napięciu, później zaczyna być niestabilna. Na razie nie narzekam na wydajność więc mi to nie przeszkadza. KRzO1 przestawiłeś HTT na 300 na hama bez sprawdzania wartości pośrednich? Dobrze wiedzieć, że bios 1011 jednak coś daje, bo oczywiście taktowania ramu nie zmienia <_< ASUS popraw się! Edytowane 31 Maja 2006 przez Orochimaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRzO1 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Oczywiście sprawdzałem i miałem pewne że na 300 chodzi ale wolałem nie stresować zbytnio proca więc ustawiłem na 250. A jak 250 zaczęło sypać błędy to ustawiłem już na stałe 300 i tak np wczoraj nie mogłem w stresie przebić 38* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper___ Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Mialem strasznego pecha, dopiero za trzecim razem system zainstalowal mi sie normalnie i dziala od trzech dni bez ani jednego restartu, wiec moj problem okazal sie smiesznym problem, ale jeszcze nigdy nie zdarzylo mi sie, ze dwa razy pod rzad system sie zle zainstalowal, ale zawsze musi byc ten pierwszy raz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Ogólnie płyta udana, oc też niezłe, jest jakiś bios co daje większą możliwość ustawienia HTT z biosu niż 300?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Sajrus-World napisał(a): Ogólnie płyta udana, oc też niezłe, jest jakiś bios co daje większą możliwość ustawienia HTT z biosu niż 300??Clockgen i lutownica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 DEVILEK napisał(a): Clockgen i lutownica. Clockgen mnie nie bawi chce ustawić stałe wartości w biosie czyli HTT 325, a nie za kazdym razem po wejściu do systemu je ustawiać więc nie ma biosu który daje taką możliwość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Możliwe że tą płyte główną kupie pod AM2 Athlona 3500 + bo jak widze nie jest droga a dobra hmmmm.I tak Asusy wymiatają :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 temat umarl ? ja posiadam takowa plyte i jestem raczej zadowolony, ma male mozliwosci OC, ale za to jest stabilna i za kazdym razem sie uruchamia, nie tak jak gigabyte ;) w sumie jakbym chcial OC to bym kupil DFI. fajnym bajerem jest tez Instant Music Lite - muzyka gra bez wlaczania systemu operacyjnego. co do sterownikow - uzywam tych co producent dolozyl do plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 (edytowane) Ja też mam tę płytę (kupiłem zamiast zwalonego Gigabyte K8NSPro). Jeszcze nie męczyłem O/C, na razie powiem tyle: fatalnie umieszczone gniazdo zasilacza do wiatraczka na CPU, AC Freezer prawie je zasłania, w ciasnej obudowie podpięcie tam kabelka wymaga pewnej ekwilibrystyki. Niby mogłem podpiąć wentylator do gniazda POWER_FAN, ale wtedy automatyczna regulacja obrotów wentylatora nie będzie działała. Uwaga do autorów starszych postów: panowie, nie gadajcie bzdur typu "płyta jest be bo dwa moduły dwustronne RAM chodzą na 333 MHz". To nie wina płyty, tylko procesora. Na platformie AMD64 kontroler pamięci jest w procku! Ten typ (socket 754) tak ma, i już. ------------------ EDIT: Mam z tą płytą dziwny problem. Otóż raz na jakiś czas komputer startuje w złym trybie wideo, czasami nawet w ogóle nie ma obrazu. Karta graficzna jest sprawna, monitor też. ------------------ EDIT 2: Problem zniknął. Edytowane 22 Stycznia 2007 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogal01 Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Przed paroma godzinami stałem się właścicielem płytki Asusa. Mam z nią pewien problem. Po podpięciu zintegrowanej karty muzycznej kablem toslink z amplitunerem 5.1 grają tylko kolumny przednie jak w stereo. Sprawdzam na tym kontrolnym panelu realteka. W teście 3d nie słychać tylnych ani centralnego. Sterowniki zainstalowane są z dołączonego CD do płyty. Może ktoś mi pomoże? albo potwierdzi obawę iż karta na wyjściu optycznym gra tylko na dwóch głośnikach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizner5 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 witam Chciałem się dowiedzieć czy ta tej płycie główej ASUS K8N będzie bez problemu działać dwustronna pamięć 1GB z pełną szybkościa pc3200 (400Mhz) ?? Z góry dziekuję za odpowiedź :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Jeden moduł tak. Dwa nie. Tak jest na każdej płycie Socket 754. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monroe Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 (edytowane) rwerp napisał(a): Jeden moduł tak. Dwa nie. Tak jest na każdej płycie Socket 754. ojej, człowieku, ale Ty bzdury wypisujesz! Gdzie Ty to wyczytałeś?! Masz pecha, bo ostatnio padł mi Asrock pod 754. Mam dwie dwustronne pamięci DDR3200 (400mhz) i Semprona 3000. Na Asrocku działały pełną parą (wystarczyło wskazać w biosie), na płycie Asusa, którą zakupiłem, niestety nie (tylko 333mhz). Wina leży więc po stronie Asusa i wyjaśnienie "tak jest na każdej płycie socket 754" jest po prostu bzdurne. Muszę powiedzieć, że jestem z tego powodu bardzo niezadowolony i niemile zaskoczony... (wg everesta odczyt z pamięci spadł aż o 500) Ktoś na początku tego tematu pisał o tym, iż starsze wersje biosu poprawnie wykrywają pamięci - czy ten ktoś może to potwierdzić? Będę wdzięczny ;) Edytowane 25 Stycznia 2007 przez monroe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 No niestety Asus olał użytkowników tej płyty. Biosy nie wychodzą, mimo że na forum asusa userzy tej płyty jadą po nim równo. Ostatnio zaczęły się u mnie problemy z wykrywaniem dysku i bootowaniem. Musiałem wrócić do ustawień standardowych i problemy ustąpiły, ale ram chodzi na 333 :( Jakoś się z nią przemęczę, póki nie uzbieram siana na AM2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monroe Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Co ciekawe, wg mojej instrukcji i tabelki (przytoczonej w pierwszych postach tego tematu), pod Asusem POWINNY działać pod taktowaniem 400mhz 2 pamięci dwustronne włożone w dimm1 i dimm2 (płytę kupiłem 3 tyg. temu; oryginalnie zainstalowany najnowszy bios; instrukcja ponoć pierwsza edycja z 2004 r., ale podejrzewam, że po poprawkach). Sami zobaczcie (a ten, który twierdzi, że "socket 754 tak ma" szczególnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Wszyscy znamy tą tabelkę, ale zapewniam cię, że to niestety nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monroe Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Orochimaru napisał(a): Wszyscy znamy tą tabelkę, ale zapewniam cię, że to niestety nie działa. Ta tabelka, przedstawiona parę postów wcześniej jest inna od tej, która ja zamieściłem. Niestety, faktycznie - teoria a praktyka to co innego... :mur: Gdyby nie to, że padł mi Asrock, wróciłbym do tej płyty, bo dawała o wiele lepsze osiągi a o/c i tak nie stosuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apo5 Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 (edytowane) Witam, kumpel kupił "okazyjnie" nowego asusa k8N. Gwarancja 12 miechów, normalnie ze sklepu. Bios z okolic 2005 roku. Do płyty dostał athlona 64 3000+ na socket 754 oczywiscie. Problem jest nastepujący. Po krótkim użytkowaniuy plyty (2 dni) zepsuł się twardy dysk...pojawiły się bad bloki o bad sectorach nie wspominając. Zaczęło się to w momencie wyskakiwania błedu w windowsie InPageError. Notorycznie. Dysk pojechał na gwarancje a ja wpadłem do niego z własnym. Zainstalowalismy od nowa windowsa, wszystkie niezbedne sterowniki z plytki asusa po czym DVD-RW zaczęło szaleć. Czytał co drugą płytę. Jak nie chciał odczytać plyty to tak cicho "tykał". Na przykład. Oryginalnego q4 nie chciał czytać, natomiast plytke ze sterami do asusa łykał od razu. Z poszczególnymi cd tak było - wybierał sobie co ma czytac a co nie. Po czym po paru minutach dziwnej zabawy z żonglowanie płytami wyskoczył error który mogłem wysłać do BIlla ;) InPageError 0000005 000006 itd. itd. (cos w tym stylu) Przypuszczam że ten asus sknocił dysk twady kumpla. Lookając w internecie na problem inPageError wiele razy wskazywano na uszkodzony dysk. Tylko ze zanim dysk powędrował do K8N, działał bez zarzutu na MSI KT4V sprzed 5 lat. Próbowałem wszystkiego, przełączałem taśmy, na wszelkie sposoby starałem się po przełączać sprzęt mając nadzieje ze cos to da. Niestety. Windows i hardware nie działa stabilnie na tej mobo. Co moze być przyczyną? Podam obecną konfigurację kumpla Asus K8N nForce 3 Athlon 64 3000+ Asus GF6600GT 128/128 Chieftec 450Watt 1 giga ram 400Mhz Czy ta płyta jest naprawdę tak skopana? Czy jest jakaś rada na tak dziwne i niestabilne działanie płyty głównej? Może zmiana biosu płyty? Dziękuję za wszelkie uwagi. P.S - jak się podłacza modem od astercity do usb to cos zaczyna cicho piszczeć ... o_O Edytowane 13 Marca 2007 przez apo5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqm Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Witam, Zastanawiam się czy ktoś ma/miał na tej płycie Scythe Infinity lub Ninja. Pytanie oczywiście w kontekście ewentualnych problemów z montażem. A propos chłodzenia, na początku myślałem o Freezer64Pro, ale im więcej czytam, tym mniej mi się podoba... Mam A64 (NewCastle), teraz jest na 250x10, iddle 33-34; stress 50-52 stopnie. To na boxowym wyjcu. pozdr. r a d e q m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...