Skocz do zawartości
zboras85

Potrzebny Reinstall ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę założyć macierz dyskową (chyab tak to się nazywa) :)

mam dwa dyski samsung 80 GB ( ten sam typ :) )

Chcę użyć tego kontrolera.

Ale powiedzcie mi czy muszę przeinstalować jeszcze raz Windozze czy jak podłącze z zainstalowanym systemem bedzie spełniało swoją powinność ?

I jeszcze jedna sprawa jezeli bede musiał przeinstalowac Windozze czy jezeli mam zrobioną kopie systemu na DVD czy jak przywróce będzie gites ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę założyć macierz dyskową (chyab tak to się nazywa) :)

mam dwa dyski samsung 80 GB ( ten sam typ :) )

Chcę użyć tego kontrolera.

Ale powiedzcie mi czy muszę przeinstalować jeszcze raz Windozze czy jak podłącze z zainstalowanym systemem bedzie spełniało swoją powinność ?

I jeszcze jedna sprawa jezeli bede musiał przeinstalowac Windozze czy jezeli mam zrobioną kopie systemu na DVD czy jak przywróce będzie gites ?

po utworzeniu macierzy dane na dyskach zostaną stracone, więc będziesz musiał postawić windows od mowa i raczej bez pełnej instalki się nie obędzie, ponieważ musisz zastosować nowe sterowniki do kontrolera dysków, pliki systemu będą wgrane z kopi DVD na macierz ale system podczas uruchamiania ich nie znajdzie, bo nie będzie miał sterowników do obsługi macierzy

ewentualnie przegrasz na macierz pliki z DVD, potem uruchomisz konsole odzyskiwania systemu i przeprowadzisz instalacje naprawczą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałes : po utworzeniu macierzy dane na dyskach zostaną stracone, więc będziesz musiał postawić windows od mowa => czy na wszystkich dyskach czy tylko na systemowym ?

No to lipa ...

Jeden dysk spełnia mi funkcje mobilną głównie do przenoszenia filmów i innych pierdułek do kumpla albo do dziewczyny. Czy po odłączeniu jednegodysku komp bedzie mi działał tylko na dysku systemowym bez drugiego czy bedą jakieś problemy.

Edytowane przez zboras85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałes : po utworzeniu macierzy dane na dyskach zostaną stracone, więc będziesz musiał postawić windows od mowa => czy na wszystkich dyskach czy tylko na systemowym ?

No to lipa ...

Jeden dysk spełnia mi funkcje mobilną głównie do przenoszenia filmów i innych pierdułek do kumpla albo do dziewczyny. Czy po odłączeniu jednegodysku komp bedzie mi działał tylko na dysku systemowym bez drugiego czy bedą jakieś problemy.

na wszystkich dyskach z których zbudujesz macierz dane zostaną stracone

podczas zapisu danych na macierzy RAID 0, dane są dzielone na równe części i zapisywane równocześnie na obu dyskach, więc jak rozdzielisz macierz to na obu dyskach pozostanie po połowie danych, czyli obrazowo pół pliku będzie na jednym dysku a druga połowa na drugim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podczas zapisu danych na macierzy RAID 0, dane są dzielone na równe części i zapisywane równocześnie na obu dyskach, więc jak rozdzielisz macierz to na obu dyskach pozostanie po połowie danych, czyli obrazowo pół pliku będzie na jednym dysku a druga połowa na drugim

Rozumiem że zbudowana macierz ma taka pozostac i jak chce miec nadal dysk przenośny to musze pozostawic w takis stanie w jakim jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi