Skocz do zawartości
demek

Faq Asus I945/i955/i975

Rekomendowane odpowiedzi

demek napisał(a):

@victor

juz o tym pisalem, ze dziala :D

ale u mnie mogło nie działać :lol:

Jeśli na jednej płycie działa mod, nie znaczy to iż będzie on działał na innych w sposób prawidłowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam Asuska P5WD2.

Dwa dyski ATA

I problem

Nie moge systemu zainstalowac.

Instalator nie odnalazl zadnych dysków twardych.

Co zrobić?

Podłączone są do tych czerwonych IDE bo boczne niebieskie ma CD-ROM podłączony gdyż te czerwone nie obsługują użądzeń ATAPI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raid jest wyłączony!!!

Edit:

Podłączyłem Dysk do niebieskiego gniazda razem z CD i działa instaluje winde. Ciekawe czy bedzie działać po zainstalowani jak podłacze normalnie :P

Chyba wiem o co chodzi.

Te dwa czerwone kanały IDE nie działają tak jak by chciał instalator. Poza tym nie obsługują ATAPI :/

Edytowane przez Tal-Rash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zainstalujesz sys na niebieskim gnieździe to i tak po podpieciu do czerwonego nie uruchomisz go z tego gniazda. Musisz zrobić sobie najpierw dyskietke ze sterami przy pomocy płyki od Asusa, podpinasz dysk pod czerwone gniazdo, puszczasz instalator i zaraz na początku dajesz mu bodajrze F6 żeby załadować sterownik do innego urządzenia ( nasze czerwone gniazdo) i powinien Ci zobaczyć instalator dysk podpiety tam i dalej wszystko powinno już przebiegać normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj zrobilem sobie vdroop moda i to dziala, napiecie podskoczylo i sie ustabilizowaleo, ale mobo strzela fochy. jak przed modem moglem dac memki na 720 3-4-3-4 to teraz chodza tylko na 640 4-4-4-12.

druga dziwna rzecza sa pomiary napiec z mosow. chcialem zmierzyc jak sie ma ustawiane napiecie w biosie do rzeczywistego. mierzylem Vcore z obcietaj nozki i miernik pokazywal mi ~1V, przy pomiarze Vdimm pokazywalo mi ~1,5V. miernik dziala, bo pokazuje normalne napiecia przy pomiarze z miernika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tal-Rash napisał(a):

Od czego są w biosie:

1-PEG Buffer Length

2-Link Latency

3-PEG Root Control

4-PEG Link Mode

5-Slot Power

6-High Priority Port Select

7-2nd PCI-E slot mode

:mur:

Od slotow PCI-E, ogolnie mowiac jesli masz dwie grafy wsadzone. Ty nie masz, wiec zostaw je tak jak sa teraz ustawione. Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok i jeszcze jedno ustawienie ramu:

Write Recovery Time.

Wiem że im mniej tym lepiej ale chodzi mi o to ile być powinno?

Producent ramków tego nie podał. CPU-Z też nie podaje tej wartości.

Jedyne co wiem to że ramki mają:

Cas Latency: 4

Ras to Cas: 4

Rac Precharge: 4

Cycle Time co w biosie nazywa się: Activate to Precharge: 12

a o Write Recovery time nikt nie wspomniał.

Tak samo CPU-Z pokazuje CANK CYCLE TIME: 20 a w biosie tego nie ma i zmienić też nie można. Jednak ustawia się samo. Jak dam: 5.5.5.16 to ustawia się 21. Dam: 4.4.4.12 ustawia się 20.

Jak to wkońcu z tym Actovate to precharge i Bank Cycle time jest?

I jeszcze jedno:

Co to jest: MICROCODE UPDATION i Max CPUID Value Limit w biosie? Włączyć to czy wyłączyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi