Skocz do zawartości
demek

Faq Asus I945/i955/i975

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Płyta to P5WD2 Prem. Mam trzy dyski SATA. Dwa są w Raid, a trzeci chciałbym aby był osobno, jako systemowy. Czy jest możliwość podłączenia tego wszystkiego, ale na kontrolerze Intela. Wiem, że można wykorzystać na ten systemowy dysk kontroler Silicona. Jednak chciałbym wiedzieć, czy taką konfigurację dysków pociągnie kontroler Intela. Jeżeli tak mozna, to jak wówczas ustawić opcje w biosie, aby dyski były wykrywane podczas instalacji WinXP i jak podpiąć dyski pod gniazda kontrolera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość MaciusieK

Witajcie,

Mam do Was nastepujace pytanie...

Otoz posiadam sobie P5WD2 z biosem 0501 i chcialbym go zmienic na cos nowszego, tylko, ze na stronie Asusa nic nie ma pod ten model, ale odziwo pod P5WD2 Premium juz nawet jest wersja 0709 :mur:

Z tego, co wyczytalem, to przeciez sa te same konstrukcje, procz ilosci portow SATA i Usb.

Czy wgrywajac tej 709 od Premiuma do mojej zwyklej P5WD2 nic sie nie stanie ??

Nie jestem tego pewien, wiec przed zabawa wole sie kogos bardziej doswiadczonego w Niebieskich zapytac ;)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość MaciusieK

ja mam 0501 i wlasnie uruchomilem asus update po twoim poscie i pobiera mi jakis biosik.

No niestety, probowalem wgrac 709, ale rzuca sie o wersje, niby ten sam chipset, ale biosy musza byc rozne :(

Zna ktos jakis nieoficjalny, ktora mozna byloby polecic wlasnie pod zwykle P5WD2 ??

Edytowane przez MaciusieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość MaciusieK

A co Ci się dzieje że tak na gwałt potrzebujesz noweg biosu? brak kompatybilności z czymś, słabe oc? Jeżeli wszystko jest OK, to po co kombinowac?

Nic sie nie dzieje, poprostu z nudow zaczalem wczoraj cos kombinowac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsadz tylko systemowy w czerwony port i postaw windowsa

pozniej zainstaluj drivery do raida i wtedy wsadz dyski w czarne gniazda i zrob raid

Czy przy następnych instalacjach WinXP trzeba ten sposób powtarzać? Czy w biosie trzeba uaktywnić funkcję RAID?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz stara rev. Nowe maja na pudelku naklejke informujaca o suport dla 65nm.

Ale powinno dzialac;)

mam rev 1.04g, mam nadzieje ze bedzie dzilac, bo jak nie to bede musial poszukac kogos z preshotem. No ale pozyjemy, zobaczymy, na razie bardzo mi sie podoba, jest nawet ładniejsza od dfi, chyba mi sie to zolte przejadło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do jasnego podlaczyc cretivy 5.1 pod p5wd2 ??

Kupić sound blastera :lol:

A serio to kombinowałem wiele razy z Inspire 5300 i nie udało mi sie uzyskać 5.1 albo grał przód albo tył wkpńcu zagoscił w kompie Audigy 2ZS i po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wampir juz sobie poradzil a Ty Hipo jak juz mowilem jestes lama bez skilla :P u mnie I6060 podlaczone pod azalie graja w 5.1, w grach i filmach tez tak jest ;]

Wiem że jestem lama :lol2: a opróćz gier i filmów to masz w 5.1 jeszcze muzyczke ? np z Winampa albo innego odtwarzacza ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Asusa pokazał się nowy BIOS:

Description P5LD2 BIOS 1207

...

Support new CPUs. Please refer to our website at : http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx

czyżby obsługa Core™2 Duo ?

Niepokoi mnie tylko dopisek

*Only PCB R2.0(or higher) support Intel® Core™2 processor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi