Skocz do zawartości
qrczaq3

Jak Obniżyć Pobór Prądu

Rekomendowane odpowiedzi

mam to jakos zmienic w biosie?

jezeli chodzi o underclockin to jak obnize proca na 500 MHz (tylko tyle)

a napiecie (na procu mam standard)

ale moge obnizyc na memkach z 2.4V na 2,2V czy to cos da?

tak da, mosisz potestowac MINIMALNE stabilne ustawienia jakie uda ci sie wycisnac i tyle;)

-obnizaj czestotliwosc

-napiecie

i tyle:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestetynie mam takiej opcji w biosie :cry: czy da cos jak zmienie szybkosc agp?

i jeszcze jedno jak obnizyc pobór prądu w monitorze mam CTR (odświerzanie rozdzielczosc?)

Nie da sie. A właściwie co Twój avatar robi na tym miejscu? Bo chyba nie jest adekwatny do Twoich działań :mur/:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry ale źle przeczytałem Athlon Xp (AXP) a ja to przeczytałem jako AGP :mur: sorry

a jeszcze jedno bo na procu mam regulacja mnożnika od 3 do 24 a wiec nie musze zmieniac fsb (czy bedzie jakas różnica pomiedzy 100x5 a 166x3 ? oprócz wydajnosci oczywiscie :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry ale źle przeczytałem Athlon Xp (AXP) a ja to przeczytałem jako AGP :mur: sorry

a jeszcze jedno bo na procu mam regulacja mnożnika od 3 do 24 a wiec nie musze zmieniac fsb (czy bedzie jakas różnica pomiedzy 100x5 a 166x3 ? oprócz wydajnosci oczywiscie :) )

w poborze pradu raczej nie:)

daj 166x3, i zmniejsz napiecie (byle bylo stabilnie) i bedzie git ( a co do monitora to go WYLACZ poprostu:P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten co mam w podpisie na nocnym ściąganiu pobiera ok 42 Wat w porównaniu do normalnego kompa to duza różnica he he :-) I jak będziesz składał ew taki drugi kompik to pomyśl o przełączniku KVM zamiast drugiego monitorka sprawdza sie znakomicie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie wylaczasz monitora na noc to zacznij to robic (przede wszystkim jak masz crt). Moim zdaniem Twoj konfig az tak wiele pradu nie ciagnie - zmien zarowki na energooszczedne, wylaczaj swiatlo gdy jest niepotrzebne (przy klasycznych zarowkach), wylaczaj telewizor jak go nie ogladasz - tez troche zaoszczedzisz

Edytowane przez turtles5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie kompa na noc zostawiasz wlaczonego bo sciagasz cos z sieci wiec moze pomys nad kupnem jakeigos taniego komputera do nocnego sciagania. Mozna np. kupic cyrix'az serii oszczednych ktory bez problemu dziala na niskim napieciu i nie potrzebuje aktywnego chlodznie. Do tego srednia ilosc pamieci 64-128MB(jeden slot), zasilacz z aktywnym PFC(to bedzie najdrozsza czesc :)), karta graficzna jakas tania na PCI bez aktywnego chlodzenia. Nie potrzeba rewelacji bo grac na niej nie bedziesz. Dysk w zaleznosci ile sciagasz. Zerto wiatraczkow, buda moze byc otwarta bo i tak nic nie bedzie halasowac. Bez zbednych dodatkow w postaci k. muzycznej itp.

To bylby najlepszy sposob na zminimalizowanie zuzycia pradu przez kompa.

Ale jesli nie da rady to zmniejszenie taktowania procka do min. przy min. napieciu(musisz potestowac), obnizenie taktowania k. graficznej, pamieci, wylaczenie zbednych wentylatorkow, odlaczenie niepotrzebnych urzadzen typu cdrom, k. muzyczna(jak integra to w biosie mozna wylaczyc).

A monitor to wylaczaj na noc. Monitorki CRT troszke pradu jedza czasem nawet wicej niz komp ;).

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...