0Flex Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Witam! Mam problem z podkreceniem nowego procka. Ponizej podam szczegoly, jesli ktos bedzie potrzebowal jakiejs informacji, z checia dopisze odpowiednie dane. Chcialem zaznaczyc, iz czytalem wiele poradnikow o podkrecaniu (zarowno na tym mforum, jak i na innych) i nie mam zielonego pojecia o co chodzi w moim przypadku. Generalnie problem polega na tym, ze jak nie zmienial bym ustawien w BIOS, moj procek nie daje sie podkrecic powyzej 2070mhz. Taki mam w tej chwili sprzet: AMD Athlon 3000+ Venice (E6) BOX (vCore 1.4 default) wiatrak na procu - Pentagram Freezone CU 100mm (1.6k obrotow) MOBO Asus A8NE (bios rev 1008) ram Geil dual channel kit pc3200 [2.5; 3; 3; 6] (w radiatorkach) PSU Antec 380W (kupiony w komplecie z obudowa Antec Sonata) GF 7900gt PoV (nie krecony) Dysk SATAII Seagate 250gb 16mb cache NCQ Winxp HomePL temp idle 26-28 stopni, temp. load ~32max Zauwazylem kilka dziwnych rzeczy, a mianowcie: gdy zegar procka przekroczy lub rowna sie 2070mhz, Win nie chce sie zaladowac. Niezaleznie od ustawien HT, vcore, poluzowania ramu (C'n'Q wylaczylem) Do tej pry,przy podkrecaniu na starym kompie, jesli przegialem z OC, po prostu nie ladowal sie BIOS. Teraz BIOS laduje sie poprawnie, jednak zatrzymuje sie na "drugim ekranie" w BIOS, tuz przed rozpoczeciem ladowania Windy. NAJDZIWNIEJSZA rzecza jaka zauwazylem, jest fakt, iz pomimo podkrecenia procka do powiedzmy 2000mhz, wszystkie programy diagnostycznie typu cpuz 133, crystalCPUID, everest, AIDA, RMClock itp, pokazuja TYLKO, WYLACZNIE i ZAWSZE podstawowe wartosci dla procka, czyli 1800mhz, 200fsb (mnoznik ht na auto) HWMonitor w BIOS pokazuje poprawne dane, programy diagnostyczne nie. Jesli wlacze C'n'Q i taktowanie zmniejszy sie do 1000mhz, wszystkie programy pokazuja prawidlowe wartosci. Jesli dam zegar troche wyzej, zawsze pokazuja 1800mhz. Nie wiem juz co mam zrobic... Jesli ktos doswiadczony ma jakies pomysly, BARDZO prosze o podzielenie sie wiedza :) Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 no niestety Vienice E6 nie chcą się kręcić tak jak E3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Ja miałem na poprzedniej płycie tak, że jak dawałem HTT większe od 250 to tez nie chciała się winda ładować, pisało "Detecting array..." i stało. Spróbuj clocgenem w windowsach podciągać, mi pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0Flex Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 no niestety Vienice E6 nie chcą się kręcić tak jak E3 z tym moglbym sie pogodzic, ale to raczej nie jest normalne zachowanie przy przegieciu z OC. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zmieniłeś dzielnik ramu na 166? Może to ramki już nie dają rady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0Flex Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zmieniłeś dzielnik ramu na 166? Może to ramki już nie dają rady... zmienilem nawet na 100 - dalej nic. sciagnalem pare minut temu clockgen'a - reset windy po przekroczeniu 2100mhz xD ps: "zflashowalem" wlasnie BIOS do wersji 1010 - 004, zobaczymy czy to cos da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...