Skocz do zawartości
Ituriel

Nowe nazwy blokow Mate'a

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchaj mate :wink: 

Nowe nazwy sa niesaomiwice komiczne... wybacz szczerosc, ale obecne nazwy to jak uzywanie nickow "The Ultimate Warrior", "Dark Lord Of The Universe" przez 15latkow :evil: 

co masz do 15 latkow?? :evil: :evil: :evil: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh widzisz Bruce dobra nazwa to połowa sukcesu jak to mowiła moja babcia. Uważam ze nazwy LEv1 sa oki ale brak im... polotu. Zresztą nazwy nazwami a i tak funkcjonowały by skróty... AM1 MK1... itp. wiec niewiel by sie zmieniło. Ale niektórzy wolą cyferki a niektórzy pełne zazwy.. nikt nie powie A1 tylko blok Atlantis.. tak samo jak M1 tylko Maze.... to są własnie te różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh widzisz Bruce dobra nazwa to połowa sukcesu jak to mowiła moja babcia. Uważam ze nazwy LEv1 sa oki ale brak im... polotu. Zresztą nazwy nazwami a i tak funkcjonowały by skróty... AM1 MK1... itp. wiec niewiel by sie zmieniło. Ale niektórzy wolą cyferki a niektórzy pełne zazwy.. nikt nie powie A1 tylko blok Atlantis.. tak samo jak M1 tylko Maze.... to są własnie te różnice.

Zauważ że większość osób kupujących wc to już się cosik na tym zna więć fachowe nazwy moim zdaniem byłyby jak najbardziej na miejscu. Oprócz tego co zaproponowałem może cosik dodawać takiego chwytnego, tak np. oprócz normalnych liczb bys dawał nazwy typu: ByMate 1

a za tą nazwą dopiero fachowa linijeczka którą wcześniej wymyśliłem. I tak dla osób nieobeznanych w temacie wystarczałoby dla określenia typu bloku zwykłe ByMate z odpowiednią liczbą przyporządkowana dla kolejnecyh typów bloków, a dal fachowców ważniejsze by było to co wcześniej napisałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak: ByMate1, BM1, cp15410-13 heh.. sporo poza tym msiałbym kazdemu wyjesniac co oznaczaja oznaczenia... to nie chwyci.... Brus powiedz co oznacza AI15310... na pewno na pocżatku nie skapujesz albo AI-15-3-10, to bobre do numerów katalogowych a przecież nie mam aż tylu produktów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaa ale zamiast mi pomoc to sie nabijacie z biednej BOZENY :D

Wg mnie blok powinien mieć nazwy nei tyle prost co raczej fachowe:

czyli tak:

Każdy blok powinien mieć oznaczenia i - intel, a -a amd (oczywiście oba jak jest uniwersalny) c- cpu, g - gpu (itd) dalej liczba która by oznaczała średnicę wlotów/wylotów ale połączeniwych.

Można też dodać jeśli np. blok wiercony literkę w , a jeśli frezowany literkę f. Potem jeśli wiercony tpo jeszcze jedna liczba określająca ilość"poziomów" kanałów (lub ogólna ilośćkanałów)

I tak powstaje:

Blok CPU (SEv1)= CIA10W1-15

I po odszyfrowania mamy:

c- blok na procek

IA-uniwersalny (intel, amd)

10 - wyprowadzenia o takiej średnicy

W - wiercony

1-jeden rząd kanałów

15 ilość kanałów

No i jeszcze można na końcu dodawać literkęP dla bloku pod który można pelta dać i C jak można dac copperplate

czyli mamy

CIA10W1-15PC

Taka moja propozycja!!!

Nawet niezłe tylko troche ....... skomplikowane :?

troche to malo skomplikowane. nazwy takie raczej bedzie trudno skojarzyc z konkretnym wyrobem (jena zmiana cyferki gdzies w srodku) podczas zamawiania bloku na kacu i co. [gluteus maximus].

pomysl reeda tez nie wydaje mi sie wlasciwy. kolejnymi numerkami to mozna nazywac kolejne wersje rozwojowe jakiegos bloku (szczegolnie dobrego, znanego, dobrze sie sprzedajacego)

IMHO bloki powinny miec polskie, nie za bardzo skomplikowane nazwy, jakies swojsko brzmiace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie i tak wszsyscy mowia "bloki od mate'a" wiec chciac nie chciac mate musi byc w nazwie. mate lev1 brzmi cool, ale mate80 to nie za bardzo, ew mozna policzyc przykladowe c/w i mate.017 albo cos w tym stylu. myslalem jeszcze ze niezla nazwa bylby matowy ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale mate80 to nie za bardzo, ew mozna policzyc przykladowe c/w i mate.017 albo cos w tym stylu...

ja dalem co IMHO najprostsze i najbardziej funkcjonalne (na dodatek latwo zapamietac) przeciez nie jestesmy 5 letnimi dziecmi zeby nazwac bloki jak jakes postaci z bajek czy komikosow - jakby liczyc tak ja Ty piszesz to trzeba by dla kazdego procka osobno - a tak jak ja podalem to wiesz ze nawet jak dasz 10 chlodnic ktore spowoduja ze temp. wody = temp. otoczenia to i tak wiecej ciepla nie odbierzesz niz np 80W - niezaleznie czy to bedzie Athlon, PIV czy np VIA ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwy w stylu LEV80CUP4 raczej by nie przeszły -to nie AGOIA ;]- Nazwa powinna :wpadac w ucho: byc krutka i opisywac glowna zalete produktu.Mozna troche pofantazjowac.Tylko bez takich ; Lord fo hyperthermal conduction :P :P

Moje propozycje ;

ICE CUBE -Blok frezowany (gora z plexy) z wlotem nad jadrem - projekt wyglada jak prostopadloscian z wkadratowa podstawą , góra zrobiona z przezroczystego materiału .

TEC Master - Blok LEv1-3.Ponoc bloki wiercone w polaczeniu z peltierami daja calkiem dobre chlodzenie-To jak wejda frezowane.

oka ... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale mate80 to nie za bardzo, ew mozna policzyc przykladowe c/w i mate.017 albo cos w tym stylu...

ja dalem co IMHO najprostsze i najbardziej funkcjonalne (na dodatek latwo zapamietac) przeciez nie jestesmy 5 letnimi dziecmi zeby nazwac bloki jak jakes postaci z bajek czy komikosow - jakby liczyc tak ja Ty piszesz to trzeba by dla kazdego procka osobno - a tak jak ja podalem to wiesz ze nawet jak dasz 10 chlodnic ktore spowoduja ze temp. wody = temp. otoczenia to i tak wiecej ciepla nie odbierzesz niz np 80W - niezaleznie czy to bedzie Athlon, PIV czy np VIA ;)

--

Nazwa , to takze reklama.Nie powinna byc zbyt natarczywa , ale powinna byc.Wystarczy popa3ec jak inni producenci (nie w polsce) nazywaja swoje bloki.np Innovatek , Dangerden ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ituriel W końcu jakiś konkret... Mi sie podobają nazwy Crystal, Nukleon, IceCube itp... of kors z numerkami w wersjach rozwojowych. takie w sumie proste i niezobowiazujące a jednocześnie wpadające w ucho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Nazwa , to takze reklama.Nie powinna byc zbyt natarczywa , ale powinna byc.Wystarczy popa3ec jak inni producenci (nie w polsce) nazywaja swoje bloki.np Innovatek , Dangerden ...

do tego dodamy ladny opis w ktorym wiele razy powtorzymy slowa jak turbulizatory, przeplyw laminarny, dysze Ventouriego, uklad kryza-fala a z nazw to poroponuje PikaChu lub inny pokemon (lub co tam teraz jest na fali wsrod 6 latkow)

albo lepiej dostosujmy nazwy do wymagan klienta - jak bedzie to jakis narodowiec to sprzedajmy mu blok o nazwie Rarog v.1 albo Swarozyc v.2, jak jakis koscielny oszolom to blok bedzie sie nazywal Rydzyk v.1, jak jakis militarysta to Magnum v.1 lub Baretta v.2, jak maniak motoryzacji to Turbo v.1 lub Quatro v.2, jak kupowal bedzie erotoman to nazwijmy "wytrysk o poranku v.1" lub "gorace wargi v.2"

matko co to ludzie nie zrobia zeby tylko omamic klienta :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ocho... Benek zaczyna krytykanctwo :) coż... w takim razie zamykam temat. Nazwy wybiorę sam ale proszę nie krytykować mojego wyboru. Nazwa musi być i koniec Ciekawe czy chciałbyś mieć ksywkę Benek czy a12342sdfr co ? Nazwa jest ważna... Wszędzie poszukuje sie nazw..

znaczy dio wszystkich produktów to ułatwia identyfikację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

do tego dodamy ladny opis w ktorym wiele razy powtorzymy slowa jak turbulizatory, przeplyw laminarny, dysze Ventouriego, uklad kryza-fala a z nazw to poroponuje PikaChu lub inny pokemon (lub co tam teraz jest na fali wsrod 6 latkow)

albo lepiej dostosujmy nazwy do wymagan klienta - jak bedzie to jakis narodowiec to sprzedajmy mu blok o nazwie Rarog v.1 albo Swarozyc v.2, jak jakis koscielny oszolom to blok bedzie sie nazywal Rydzyk v.1, jak jakis militarysta to Magnum v.1 lub Baretta v.2, jak maniak motoryzacji to Turbo v.1 lub Quatro v.2, jak kupowal bedzie erotoman to nazwijmy "wytrysk o poranku v.1" lub "gorace wargi v.2"

matko co to ludzie nie zrobia zeby tylko omamic klienta :x

Hmm .. slyszales o czyms takim jak athlon , sony ,toshiba , radeon ? Masz jakis problem do producentow , ze nie nazywaja swoich produktow/sie c3po-r2d2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Hmm .. slyszales o czyms takim jak athlon , sony ,toshiba , radeon ? Masz jakis problem do producentow  , ze nie  nazywaja swoich produktow/sie  c3po-r2d2 ?

Hmm... a slyszales o czyms takim jak promowanie marki - wlasnie sam sie lapiesz na bezsensie swoich propozycji - zapytaj AMD ile kosztuje promowanie marki Athlon lub zapytaj ATI ile ich kosztuje promocja marki Radeon - rozumiem ze wiesz o czyms o czym ja nie wiem (tzn ze Mate ma kilkadziesiat tysiecy zlotych na wykupienie reklam w gazetach komputerowych i serwisach netowych o sprzcie ktore to reklamy mialyby promowac marke) a Ty jeszcze chcesz (Mate zreszta tez) dla kazdego bloku inna marke - czyli na promowanie kazdej przewidujecie poniesiene olbrzymich kosztkow - jezelinie to nie wyjezdzaj mi z Sony itp bo za przeproszeniem "duby smalonie pleciesz" - te marki same sie nie wypromowaly

zreszta nawet jak wypromujecie te nazwy - to co np "Gruba Bozena" lub "Cienki Bolek" maja wspolnego z chlodzeniem - wiesz ile bedzie trzeba czasu na wyrobienie skojazenia takiej nazwy z jej desygnatem fizycznym - chyba nie - poczytaj najprostsza ksiazke do Marketingu (byle nie dla intelignetych inaczej) i dopiero wtedy gadaj - nawet pan Pamula nie silil sie na wymyslanie kosmicznych nazw bo wiedzial ze musi wlaczyc o klienta cena - Mate niech dozrzuci jakosc i wystarczy

a do Mate - wiesz jak ktos ma Twoj blok to mowi mam blok od Mate wiec po co sie wysilac na dziwne nazwy rodem z MTV (ICE QUBE itp) skoro mozna nazywac bloki tak jak konsumenci je od dawna nazywaja jak np dorzucisz to co pisalem (maxymalna ilosc ciepla jaka sa w stanie odebrac z procka) to bedzie git - nazwa/marka (element subiektywny) bedzie znana i uzywana od dluzszego czasu - nie trzeba promowac, dojdzie element obiektywny jakim jest wydajnosc w idealnym ukladzie i juz

chyba ze chcesz sie bawic w dawna Petrochemie Plock ktora z niewiadomych przyczyn olala wyrobiona marke CPN i za ciezka forse promuje nazwe Orlen - a i tak ludzie starszej daty czesto mowia jade na CPN zatankowac auto (niezaleznie na stacje jakiego dystrybutora sie udaja) - przemysl to i nie gniewaj sie za to co napisalem wczesniej ale mnie ponosci jak ludzie wymyslaja jakies magiczne angielskie nazwy jako panaceum na dobra sprzedaz - jakby to mialo zastapic jakosc i funkcjonalnosc produktu - czy blok nazwiesz Mate 80 czy Super Big Ice Hole to i tak jak bedzie do dupy to ludzie zleja ten produkt i nie beda kupowac

powiedzialem co wiedzialem i sie rozlaczam - powem tylko jak nadasz glupie nazwy swoim produktom to na starcie straciles 1 potencjanelgo kilenta ;) zartuje oczywsicie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pas ....

Promocja .. o jaka skale ci chodzi :? ?

Chodzilo mi o identyfikacje nazwy z produktem

mam blok Mate'a .. super - to mówi wszystko i brzmi niezle.

Mate chce tylko cus zmienic w nazwach swoich blokow .. tyle.

Nie chodzi o nic kosmicznego - np WaterMate - ;] ... benek - troche wyolbrzymiasz fakty.My tu GDYBAMY.

Co do pana Pamuły - sprzedaje bloki :frigid pAJp: - i cale meritum :lol: tej nazwy promuje go na allegro - i ta promocja mu wychodzi. (nie chodzi tu tylko o cene) Jasne osoba obeznana w temacie bedzie wiedziala co jest dobre/tanie i to kupi - nazwa moze tylko zniechecic.Laika moze zachecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do pana Pamuły - sprzedaje bloki :frigid pAJp: - i cale meritum :lol: tej nazwy promuje go na allegro - i ta promocja mu wychodzi. ...

ale zaczynal od 12dB/16dB - czyli przedstawiania najwiekszej (IMHO jedynej) zalety swojego zestawu teraz zaczyna "wymyslac"

zreszta ostanie slowo nalezy do Mate - dodam tylko ze piszac to wszystko nie wlacze o zadna nagrode bo i po co :P gdybym wygral ;) to rezygnuje z nagrody 8O mowie calkiem powaznie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mlehe .. jop 8)

Pan Pamuła zaczynał od bublizatorow i dysz venturiego i od swoich magicznych ,niepowtarzalnych, jedynych w swoim rodzaju ,opatentowanych , innowacyjnych , hiperwydajnych , lamiaczych cala konkurecje..huh.. bloczkow z blachy miedzianej

Stac mnie na blok ,arctica mam - pozatym konkurs zakonczyl sie dawno.

benek .. nikt tu (raczej) nie dybie na nagrode ;] Zreszta nasze poczynania maja charakter zbiorowy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi