Skocz do zawartości
Mr.Martin

Odzialywanie Zasilacza Na Prace Karty Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pozyczylem sobie wlasnie karte TV do komputera od braciszka ktory wyjezdza na pare miesiecy ( bratowa zostaje ale jej karta TV w kompie nie potrzebna wiec sobie pozyczylem)- wsadzilem , ja zainstalowalem , podpielem kabel TV i niestety na obrazie monitora mam pasy poziome. jakies zaklucenia itp duzo mu do obrazu na TV ktory stoi obok

Na Tv obraz idealny jak zyleta , odpinam kabel od Tv i podlaczam pod kompa na kompie pasy chociaz obraz dobrej jakosci.

Komputer uziemiony , podpiety pod UPS

Teraz nasuwa mi sie pytanie ( poprzeczytaniu paru recenzji zasilaczy) ze nowe zasilacze posiadaja jakis filtry na kablach eleminujace pole itp

Czy moj zasilacz ktory mam w podpisie moze powodowac takie zaklocenia ? lub co innego moze byc przyczyna takiego stanu. Karta TV to Winfast Expert 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tą samą kartę i ten sam problem

uruchom cos co obciąża CPU w 100% i obeserwuj zmiany w obrazie - pasy bedą mniejsze lub nie będzie wcale.

winę ponosi brak stabilizacji +5V na tej karcie, pasy są związane zatem z niestablinym +5V z zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tą samą kartę i ten sam problem

uruchom cos co obciąża CPU w 100% i obeserwuj zmiany w obrazie - pasy bedą mniejsze lub nie będzie wcale.

winę ponosi brak stabilizacji +5V na tej karcie, pasy są związane zatem z niestablinym +5V z zasilacza.

czyli to wina karty TV ? bo u brata obraz jest taki jak na TV czyli czysty ( ma inna konfiguracje komputera)

Wiec w takim razie jaka karte mozesz polecic aby nie bylo tych pasow ?( bo wlasnie pozyczylem ta karte aby przetestowac jak to bedzie chodzic u mnie i wtedy kupic sobie swoja ale sie zawiodlem jak zobaczylem te pasy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli zasilacz niewyrabia to będzie niestabilne +5V, np tak jak podejrzewam w moim zestawie przeciązona linia +12V odziałuje na +5V i na karte

czyli mowiac o stabilizacje napiecia +5V masz na mysli te dostraczane do karty z zasilaczy ( stabilizowane w zaslaczu) a nie np w stabilizatorze na samej karcie TV?

Bo ja najpierw zrozumialem ze karta Tv nie ma na pokladzie ( na plytce) stabilizatora +5V lub ma ale zle stabilizuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmienilem zasilacz na mocniejszy (w szczegolnosci linia 12V) o stabilniejszym +5V i pasy sa o wiele mniej widoczne.

MOj brat ma zasilacz Modecoma 300WATT (komplet z obudowy) i chodzi super karta (bez pasow itp) , ja zas mam zasilacz Chiefteca i mam pasy - czyzby Modecom byl lepszy niz Chieftec ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi