TitoBandito Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Świeża informacja z computerbase jest taka, że ostatnie zamówienia na procesory na socket 939 będą przyjmowane i realizowane będą tylko to końca tego roku.Jedynie dla semprona na socket 754 i procesory "SAN DIEGO" żywot będzie dłuższy, będą produkowane do drugiego kwartału 2007 roku. Strategia ta ma doprowadzić do szybkiej zmiany na nowe platformy AM2,ktory wyjdzie 6 czerwca tego roku. tak wiec można się spodziewać astronomicznych cen,an ebay,alegro jak i w normalnych sklepach. Taki przykład mieliśmy przed paroma miesiącami z opteronami,ktore bardzo dobrze sie kręciły i dlatego było duże ich zapotrzebowanie. Wtedy właśnie ceny podskoczyly średnio o 70€. :mur: http://www.computerbase.de/news/hardware/p...939_jahresende/ Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez TitoBandito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayman Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 A ludzie mówili o bardziej przyszłościowej platformie s.939 niż s.754 ha ha :D No tak odrazu AM2 więc nowe płyty większy zarobek dla producentów i jak narazie mały wzrost wydajności względem s939.Acha tak więc koniec też z Sempronami na s.939 będzie tylko 3000+ którego i tak trudno dostać (osobno). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Mozeliwe, ale chyba nie tak szybko, niechce mi sie wierzyc w tak szybkie zaprzestanie produkcji na 939. Faktem jest ze wszyscy pisali ze 939 to przyszlosciowe rozwiazanie, a tu suprise. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 No ja nie wiem czego żeście się spodziewali, s939 ma już kilka ładnych lat co jak na dzisiejsze czasy jest niezłym osiągnięciem. Na koniec chyba oczywiste że wraz z wyjściem nowej platformy produkcja starej zostaje powili zatrzymywana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) No ja nie wiem czego żeście się spodziewali, s939 ma już kilka ładnych lat co jak na dzisiejsze czasy jest niezłym osiągnięciem. Na koniec chyba oczywiste że wraz z wyjściem nowej platformy produkcja starej zostaje powili zatrzymywana. Otóz to, nie jest winą AMD ze teraz dopiero sporo osob mysli o s939 albo przesiadlo sie na nie niedawno. Lata leca, postep tez, obawiam sie tylko ze ceny beda malo ciekawe na s939 tak jak stalo sie z SocketA. Szczescie w tym ze jak ma ktos w miare dobre cpu nawet jednojajowe tak kolo 2.6 to na dlugi czas ma spokoj bo grafe nowa zawsze wlozysz do sowjej plytki, ramu dorzucisz i jakos to bedzie. Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Jeśli zamówienia będą przyjmowane do konca tego roku, to produkcja do połowy przyszłego. Potem zostanie mnóstwo zapasów magazynowych - jeszcze przez półtora roko bedzie można kupić nowe procesory s939 - nie jest źle ;-) Dziwi natomiast to, że 754 będzie żyło dłużej niż 939 - a jest przecież starsze! Ale parafrazując - Marketingu pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb... Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez grogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Mnie zastanawia tylko jedno s754>s939? łaj? IMO to jest nielogiczne.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Bo w krajach pokroju "Polska" zdecydowanie wiecej osob stać na 754 niz na 939... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadowxxz96 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Mnie ciekawi jakie będą ceny płyt na am2, bo ceny procków zwłaszcza sempronów fajne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 kiedyś platforma zmieniała się co kilka lat, a teraz co roku wchodzi jakaś nowa szkoda tylko, że kasy brakuje na zmiane sprzetu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0o Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 no jak by na to nie patrzeć to AMD nieźle namieszało z tymi podstawkami, ale podobno żywot AM2 ma być dłuższy, bynajmniej tak obiecują... nie wiem jak wy ale ja nie żałuje zakupu swojego athlona 64 (venice, s939), myśle że z tą platformą spokojnie bede mógł poczekać na to aż wyjdą fajne płyty z am2 i procki, a ich cena "odrobinke" spadnie od czasu ich premiery w sklepach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 A ja poczekam na to co będzie po AM2 :D po drodze kupie tanio jakiegoś 2-jajowca na 939 i będzie dobrze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 no jak by na to nie patrzeć to AMD nieźle namieszało z tymi podstawkami, ale podobno żywot AM2 ma być dłuższy, bynajmniej tak obiecują... nie wiem jak wy ale ja nie żałuje zakupu swojego athlona 64 (venice, s939), myśle że z tą platformą spokojnie bede mógł poczekać na to aż wyjdą fajne płyty z am2 i procki, a ich cena "odrobinke" spadnie od czasu ich premiery w sklepach :D Nie będzie dłuższy. DDR2 to szit jakich mało, a Samsung, Hynix już robią DDR4. Ja dajae AM2 rok- 1.5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) kurcze czlowiek na 939 zmienil myslal ze bedzie dluzej a tu [gluteus maximus]..... i co teraz am2?? i znowu kasa a potem am88.... :( włączam przed szkołą kompa i od razu nastrój zesputy :/ intel na 478 troszke dluzej jechal chyba...... :lol: A ja pocze kam na to co będzie po AM2 icon_biggrin3.gif po drodze kupie tanio jakiegoś 2-jajowca na 939 i będzie dobrze icon_wink2.gif ja też :D Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez 05_03_1992 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) JA tam posiadam sprzecik jak z podpisu i narazie sie nie pale do wymiany na co kolwiek bo mysle sobie tak po cichu qrde chociaz teraz coraz bardziej wątpie w swoje myśli :D ze jesli wyjdzie AM2 to moze i ceny procków na 939 spadną i wrtedy pomyśle nad wymianą na 939 kupie DFI+OPTERON 144 + JAKĄS GRAFE NA PCIE :D :D :D a tak w nawiasie co do am2 to jęśli amd naprawde nic nie poprawi i wyjdzie to takie jakie jest teraz na testach to naprawde AMD bardzo straci w moich oczach Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez Kosiarz_1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 ... bo mysle sobie tak po cichu qrde chociaz teraz coraz bardziej wątpie w swoje myśli :D ze jesli wyjdzie AM2 to moze i ceny procków na 939 spadną...Jak będzie mniej wydajnie niż s939 to raczej nie spadną ceny :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Jak będzie mniej wydajnie niż s939 to raczej nie spadną ceny :lol: A na razie jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) Teraz nie żałuję, że nie poczekałem na semprona s. 939. Dwurdzeniowce jak nie taniały, tak nie tanieją, a przesiadka na X2 to jedyny argument przemawiający za dopłatą do s. 939 (może poza drogimi opteronami). Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0o Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) Nie będzie dłuższy. DDR2 to szit jakich mało, a Samsung, Hynix już robią DDR4. Ja dajae AM2 rok- 1.5 możemy bawić się we wróżki a AMD i tak nas zaskoczy ;) np. procesorem z zintegrowanym mostkiem południowym :D Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez Przem0o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Południowy to już w 1/2 jest zintegrowany w amd'ekach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 I jeszcze PCI-E ma dołączyć do „stada” rzeczy zintegrowanych w AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0o Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Południowy to już w 1/2 jest zintegrowany w amd'ekach... masz na myśli północny (Northbridge) B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 No tak, rypnelo mi sie, w kazdym razie myslalem o NB :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 I jeszcze PCI-E ma dołączyć do „stada” rzeczy zintegrowanych w AMD.to juz bedziemy mieli 2/3 mostka północnego w procku :D ciekawe kiedy będzie południowy:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Ja nie widze potzreby integrowania na siłe wszystkiego w procu, bo z tym mogą się wiązać problemy, powinni tam wkładać tylko to co najbardziej przyspieszy prace kompa, czyli wlasnie kontroler pamięci, kontroler grafy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) Ja nie widze potzreby integrowania na siłe wszystkiego w procu, bo z tym mogą się wiązać problemy, powinni tam wkładać tylko to co najbardziej przyspieszy prace kompa, czyli wlasnie kontroler pamięci, kontroler grafy... szczególnie z o/c <_< :-? a tak w ogóle to miło ze strony AMD ze cpu na 754 będą do 2007 roku, będe miał się czym bawić w weekendy :lol2: Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam taki cichy zamiar przejsc na platforme 64bit. Wnioskuje z tego, ze raczej juz nie dostane sempronow na 939 pozostaje mi platforma 754. I tu mam pytanie - czy roznice miedzy 754 a 939 sa az tak olbrzymi aby oplacalo sie do tego doplacac? Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez stregobor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Mam taki cichy zamiar przejsc na platforme 64bit. Wnioskuje z tego, ze raczej juz nie dostane sempronow na 939 pozostaje mi platforma 754. I tu mam pytanie - czy roznice miedzy 754 a 939 sa az tak olbrzymi aby oplacalo sie do tego doplacac? Róznica to tylko obsługa DualChannel w prockach na 939, 754 tego nie posiada. Reszta, czyli NF4, SLI(tak, na 754 tez mozna miec SLI i to na całkiem przyjemnej mobo EPoXa) jest. No moze dodam jeszcze brak dual core na 754. Na egiełdzie jest test 939vs754, przeczytaj, i sam zdecyduj czy bedziesz dokładał pieniądze do 939 czy wolisz kupić tańszą platformę na 754. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...