ufi.pila Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Mam dysk 40GB, dysk ma jakieś 4 lata, nie ma z nim większych problemów (no może poza za małą pojemnością). Ostatnio chodzi jakoś głośno, boję się że może to oznaczać jego powolen konanie. Doświadczonych userów proszę o diagnozę. Pozdro Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez ufi.pila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 SMART w normie, tylko temperatura troche wysoka. Dysk pracuje w UDMA4, a powinien w 5 (chyba, że twoje mobo tego nie obsługuje). Jeżeli dysk się przegrzewał (>50st C) to może mieć już załatwione łożyska, pomimo niewielkiego przebiegu (10tys. h). Głośniejsza praca może być także skutkiem dużej fragmentacji plików i/lub pracującymi w tle programami, które grzebią po dysku. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufi.pila Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Moja płyta obsługuje UDMA5, kabel mam 80 żyłowy, jednak w systemie nie można ustawić UDMA5. Kiedyś próbowałem coś zrobić jednak po kilku dniach dałem sobie siana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...