Skocz do zawartości
DrKleiner

Cicho, Wydajnie, W Miarę Tanio

Rekomendowane odpowiedzi

Doszedłem do takiego punktu że 3 wentylatory za dużo :) i to na dodatek puszczone na 1/2 co przy moim kompie jest ostatecznym minimum. Jako że na WC się nie znam ale wiem że na chłodnice też trzeba dać wentylator więc był by to fander na minimum i fander w zasilacz jest super cichy, więc dwa takie wentylatory ujdą. Chłodzenie wodne hmm chciał bym je ale na razie jestem przed zakupem aparatu cyfrowego gdzieś za parę dni. No i muszę zacząć na coś zbierać myślę intensywnie nad WC. Pomogli byście mi jakiś zarys zrobić co kupić jak poskładać. W sumie do wakacji zostały 2miesiące a kto wie Mozę uda mi się do tego czasu uzbierać kasę na WC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedłem do takiego punktu że 3 wentylatory za dużo :) i to na dodatek puszczone na 1/2 co przy moim kompie jest ostatecznym minimum. Jako że na WC się nie znam ale wiem że na chłodnice też trzeba dać wentylator więc był by to fander na minimum i fander w zasilacz jest super cichy, więc dwa takie wentylatory ujdą. Chłodzenie wodne hmm chciał bym je ale na razie jestem przed zakupem aparatu cyfrowego gdzieś za parę dni. No i muszę zacząć na coś zbierać myślę intensywnie nad WC. Pomogli byście mi jakiś zarys zrobić co kupić jak poskładać. W sumie do wakacji zostały 2miesiące a kto wie Mozę uda mi się do tego czasu uzbierać kasę na WC :)

Niczego Ci nie poradzimy ... jezeli jestes zielony w temacie WC, to życze miłej lektury tego działu.

Pozdro

Dodatkowe Postanowienia Regulaminu: ;)

Nie proś, żeby użytkownicy forum wypełniali za Ciebie Twoje obowiązki. Na forum nie wolno zamieszczać postów z prośbą o zrobienie zadań domowych bądź podanie odpowiedzi w testach/konkursach.
Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EE co ma wc do konkursów i pracy domowej? a chyab ze z hydrauliki :lol: misek175 obejrzyj sobie galerię WC która jest przyklejona. generaklnie ponizej 250 Ciezk obedzie ci zejsc..

pozdro!

Nie proś, żeby użytkownicy forum wypełniali za Ciebie Twoje obowiązki - czytanie forum i

;) Nie bądzmy tacy drobiazgowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do X2 to warto wc skladac, przyda sie znacznie bardziej niz na 1 jajowcu a64.

Naprawde tanie wc a rozkladajace wydajnoscia ninje to: bloczki z allegro jakies uzywane za ~50zl/szt (spokojnie ad sie nawet frosta za tyle kupic w dobrym stanie i jakis abadon na gpu), pompka aquel 30zl, i chlodnica jakis kadeciak czy cos 2 wentylowego ale za rozsadne pieniadze ~50zl - tez allegro. Jesli masz na stanie fandera(y) to odrazu sie przydadza a weze jakies z obi za grosze. :wink:

To wersja pelnego wc - ultratania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, ledwo topic sie pojawił a już Moderator Miazga zdażył opieprzyc autora :) Dziękujemy Ci wielki Moderatorze za wklejanie wycinków regulaminu w co drugi topic :)

@misiek175: napisz ile kasy jestes w stanie zebrac (orientacyjnie) a napewno ktos wrzuci jakis kosztorys :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, ledwo topic sie pojawił a już Moderator Miazga zdażył opieprzyc autora :) Dziękujemy Ci wielki Moderatorze za wklejanie wycinków regulaminu w co drugi topic :)

@misiek175: napisz ile kasy jestes w stanie zebrac (orientacyjnie) a napewno ktos wrzuci jakis kosztorys :)

Nie opieprzyć i nie moderatorze .... chodzi o to, że takie topiki pojawiają sie praktycznie co drugi dzień i nie widze potrzeby by odpowiadać na nie za kazdym razem tak samo. Wystarczło by, że autory tego tematu by troche poprzeglądał forum i wiedziałby co i jak. Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

topiki sie pojawiają, racja, ale najczęściej uzytkownicy tacy chcą, zlozyć coś na athlona, czy juz na a64. na 2-jajowego - to za duzo tematów nie ma.

choć częściowo zgaadzam sie, można było pooglądać wpierw, poczytać :wink:

wracając do tematu...

podaj wpierw ILE to jest "WYDAJNIE" dla Ciebie, i ILE to dla Ciebie "TANIO".

bo można złożyć wc "tanie" za 500zł i "tanie" za 150zł. choć na 2jajowego może być ciężko :wink:

raczej stawiał bym na części używane. można wyhaczyć czasem tanie, dobre komponenty. począwszy od frostów za pół ceny, lub inne bloki, jak i nawet bix2 za troche ponad 100zł, czy inne, samochodówki taniej.

wiec sprecyzuj, ile chcesz wydać i na ile wydajny ma być układ...

pozdrawiam

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dam Ci tylko jedna duza rade:

Nie baw sie w nagrzewnice czyszczone, nie baw sie w jakies tanie bloczki i prowizorki pompek.

Rozbudowa WC ( uwierz, to wciaga ) bedzie Cie kosztowac 2x wiecej, niz sytuacja gdy wydasz na WC jakies 300zl, ale bedzie to WC zlozone z dobrych komponentow.

Polecam przegladnac topic o taniej i firmowej nagrzewnicy:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=194347

Polecam takze topic nt przyszlosci i terazniejszosci blokow wodnych:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=195339

Reszte musisz juz szukac wg wlasnych wymagan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU : X3N/PWX -> 130zl ?

GPU : F2G -> 89zł

NB : F2N -> 89zł

RAD : COOLTEK EXSTREAM 120 mm Dual -> 175zł

POMPKA : Coolriver 12v ->125zł

2xFander 120mm -> 78zł

Węze i inne [ciach!]ly ~ 50zł

Wychodzi okolo 740zł . W miare optymalny zestaw...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz chłodzic sam proc, czy jeszcze grafe i chipset?? Jak tak to by musiała byc chłodnica na 2x120, by były znosne tempy. Lub jakis fajny kadet z solidnym nadmuchem, ale dwa coolery puszczone na 7V są cichsze niz jeden na 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym chłodzić tym WC: Proc, grafa, zasilacz, chipset (tego nie wiem w sumie są na nim radiatory :D) a mi zależy na ciszy i OC proca i grafy :D to są priorytety. Części chce już zacząć kompletować żeby wyrobić do wakacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz?? wybij to sobie z głowy, nie ma sensu!!

EDIT:

Moja propozycja:

NB: Frost 2 NB 89zł

GPU: Frost 2 GPU 89zł/ Chyba, że zaczekasz na nowy blok od samhaina, który ma chłodzic grafe wodą razem z pamieciami. Jelsi oczywiscie bedzie pasował na twoją grafe.

CPU: Blok termita/frost2slim/Cube pro/Prison pro V2/x3n///wybór nalezy do ciebie. ~100zł

Chłodnica: Freeer3, lub freezer2/cooltek extrem dual/Bip lub bix2.~200zł + jakies coolery

Weze 10/12

Pompka coolriver z RN, za 125zł 12V lub c.w.u ~130zł

Edytowane przez mkwd40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że chłodnica + Fandery ma szerokość dwóch CD-ROM :( to źle bo jej tam nie upcham w takim razie. Pewnie już do lipca wyjdą nowe fandery więc od razu takie kupię do chłodnicy :D. A co sądzicie o tej wielkiej niebieskiej chłodnicy zalmana w sumie ładnie by wyglądała koło obudowy i nie potrzebowała by wentylatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako dystrybutor Alphacoola proponuję przyjemny zestaw za 626 zł. Wszystko nowe, z jednego miejsca, darmowa wysyłka, dwuletnia gwara na wszystko.

Trzon zestawu: KOM Alphacool Entry Set 240 Rev. 2

http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...240-rev.-2.html

124,90 EUR

Blok na GPU: GFX Alphacool SP-A Silver ATI & GF 2:

http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...ti-/-gf-2:.html

19,99 EUR

Złączki do bloku na GPU: Plugin conecction AG 1/4"on 10mm:

http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...4-on-10mm:.html

2 * 2,00 EUR

Chłodnica na prawy bok bądź tył obudowy wejdzie. Osobiście namawiam na pierwszą opcję.

Blok do zasiłki jak już wyżej wspomniano sobie odpuść.

Edytowane przez Wronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pozwolę się niezgodzić z propozycją.

chłodnica i pompka z niemiec - ale nie jako zestaw - chłodniczkę NeXXos Ext. 3 - na top budy pójdzie a pompka to najtańsza na 12V - kto nie uzywał pompki 12V to nie wie jaka to wygoda....

a bloki to polecam :

http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...g.htm&Itemid=81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z głośnością pompki?

Jest bardzo cicha. Jak każdy Eheim mocno drży ale gumowe podkładki skutecznie to tłumią.

Ja pozwolę się niezgodzić z propozycją.

chłodnica i pompka z niemiec - ale nie jako zestaw - chłodniczkę NeXXos Ext. 3 - na top budy pójdzie a pompka to najtańsza na 12V - kto nie uzywał pompki 12V to nie wie jaka to wygoda....

Jeżeli wszystko miałoby być nowe - wszystko wyszłoby sporo drożej. Sprzęt w zestawach jest tańszy niż oddzielnie.

No i nie z Niemiec, Alphacoola można już kupować w Polsce :)

Edytowane przez Wronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale z niemiec mozna darowac raczej sobie gwarancje, nie opłaca sie wysyłac, bo wysyłki są zbyt drogie.

EDIT: Gdzie mozna kupic w polsce, narazie widziałem tylko na allegro.

Edytowane przez mkwd40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale z niemiec mozna darowac raczej sobie gwarancje, nie opłaca sie wysyłac, bo wysyłki są zbyt drogie.

EDIT: Gdzie mozna kupic w polsce, narazie widziałem tylko na allegro.

Od kilku dni ja dystrybuuje Alphacoola w Polsce :)

http://pc-tuning.pl/index.php?subaction=sh...rt_from=&ucat=&

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powie mi ktoś jak to jest z blokami na GPU, bo na dzień dzisiejszy mam 6800 ale każdy wie że kary się zmienia i na pewno kiedyś tam daleko ;) w przyszłości jak już będę miał WC to będę chciał zmienić karte graficzną. Czy wtedy też musze zmienić bloczek, czy one są jakieś uniwersalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi