Skocz do zawartości
neomagnet

Am2 Czy 939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wtej chwili jade na testowym kompie z s939 i jest wszytko (a nawet wiecej) wporządku. Moje pytanie to czy warto czekać na socket am2, czy moze lepiej od razu kupic 939?? Wiem ze am2 ma 940 pinów oraz obsłuży ddr2, ale czytałem ze w testach wypada jedynie 5% lepiej od swojego odpowiednika z s939. Sam juz nie wiem czy czekac i zbierac forse na am2 czy moze lepij teraz kupic s939. Napiszcie co myślicie na ten temat. Tutaj podane są nieoficjalne ceny i nie są one wysokie ale czy naprawde takie bedą?? tego nie wiadomo. Jak myślicie, ile będą kosztowały płyty na ten socket?? musze wiedziec ile ewentualnie kasy nazbierac gdybym czekał.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli czekasz na AM2 to czekaj raczej na 65nm ktory wyjdzie 2007 a wtedy beda prawdopodobnie tez grafy D3D10 :wink:

Teraz AMD zmienia praktycznie tylko platforme a nie podwyzsza wydajnosci.

Jak juz mowiles AM2 to 3-5% wydajnosci wiecej a czasem wogule, ale jesli doliczysz do tego cene ramkow DDR2 :mur: :mur:

Te ceny zostaly podane przez AMD i raczej sie sprawdza :wink:

Ja bym poczekal (chyba ze Ci komp nie wystarcza) :wink:

Edytowane przez gent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązanie 1: teraz kupie 939 a w 2007 (gdzies w maju) sprzedam i kupie am2,

rozwiązanie 2: mam dobrego kompa wiec moge poczekac na am2, jest tylko problem z płytą główną bo pierwsze pewnie nie będą zbyt dobre a prawie na pewno troche gorsze od tych na 939, wiec potem bede musiał wymienic tez płytke (no chyba ze taka firma jak np. epox wypusci cos naprawde dobrego)

Mimo wszystko chyba jednak poczekam i zorientuję sie w tym co bedzie pod am2, moje pytanko to czy am2 pociągnie zwykłe ddr, bo nie mam zamiaru kupownia nowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązanie 1: teraz kupie 939 a w 2007 (gdzies w maju) sprzedam i kupie am2,

rozwiązanie 2: mam dobrego kompa wiec moge poczekac na am2, jest tylko problem z płytą główną bo pierwsze pewnie nie będą zbyt dobre a prawie na pewno troche gorsze od tych na 939, wiec potem bede musiał wymienic tez płytke (no chyba ze taka firma jak np. epox wypusci cos naprawde dobrego)

Mimo wszystko chyba jednak poczekam i zorientuję sie w tym co bedzie pod am2, moje pytanko to czy am2 pociągnie zwykłe ddr, bo nie mam zamiaru kupownia nowych.

najlepsze rozwiazanie w 3Q 2006 sprzedac 939 i kupic Conroe które na stokowym taktowaniu 2.4GHz zamiata DC AM2 2700MHz (225*12)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy zdołam się przestawić na intela, a zresztą i tak nie widomo czy bedą lepsze od amd am2. Moja decyzja jest prosta: zostane na swoim zestawie athlon xp 2600+, ep-8rda+pro, redeon 9600 vivo. A jak wyjdą na polski rynek nowe intel i amd to zobacze cp jest lepsze i zdecyduje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy zdołam się przestawić na intela, a zresztą i tak nie widomo czy bedą lepsze od amd am2. Moja decyzja jest prosta: zostane na swoim zestawie athlon xp 2600+, ep-8rda+pro, redeon 9600 vivo. A jak wyjdą na polski rynek nowe intel i amd to zobacze cp jest lepsze i zdecyduje.

I taka decyzja jest najlepsza :) Na razie Conroe w testach wypada rewelacyjnie. Testy na AM2 byly robione na DDR2 667MHz, a nie na DDR2 800MHz, ktore ma ta platforme wspierac (wiec nie sa one do konca obiektywne, choc wiadomo samym zwiekszeniem taktowania pamieci wydajnosc jakos duzo nie wzrosnie). Jak nie spieszy Ci sie ze zmiana platformy to poczekaj do trzeciego-czwartego kwartalu br. i wtedy wszystko bedzie jasne, ktora platforma oferuje lepszy stosunek wydajnosci do ceny.. Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz co jest teraz najlepsze i nie czekaj, bo z czekaniem jest tak ze juz sie doczekasz to na horyzoncie pojawi sie cos lepszego (technika gna na przod)

w ten sposob nigdy nie kupisz sobie komputera

komputer juz mam, który wystarczyłby mi jeszcze na długo ale nie byłby wystarczający dla nowych systemów operacyjnych oraz gier. do tej pory uzbierałem 900zeta i postanowiłem poczekac na oficjalne ceny am2 oraz nowych produktów intela, bo pewnie do tych cen nie doliczono podatku vat. Jak okaze sie ze am2 nie jest wiele lepszy od intela lub nawet troche gorszy (w co osobiscie nie wieze) to kupie 939 za cene duzo nizszą niz aktualna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi