t00l Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 witam. mam problem z aktualizacja biosu na moim mobo [jak w podpisie] tzn. po pierwsze nie mam flopa bo mi sie spalil juz dawno temu i go wogole wywalilem wiec fleshowanie wchodzi w gre tyllko z pod windy w sumie to i tak nie ma to zbyt wielkiego znaczenia jak myślę. Używając programiku @BIOS dołaczonego do plytki Gigabyta flaszuje bios, spradzony na 100% ten który pownien być, cały proces przebiega w pełni sprawnie, na koniec pojawia mi sie screen że wymagany jest restart no i po restarcie się zaczyna, słysze dłuuugie pipanie [bios award] no i wedlug opisu ma to byc blad dram, no coz sprawdzalem i dram :lol2: mam sprawny :lol2: no i niestety udaje mi sie wlaczyc kompa przy pomocy zapasowego biosu [dualBIOS] nic sie nie aktualizuje a co wiecej cos sie kopie i musze reflaszowac bios z backup'u bo inaczej za kazdym razem mam pipanie na poczatku... próbowałem odłaczyć wszystkie urządzenia dodatkowe z kompa, fleszowałem na jednej kości ram, na innym zasialaczu, byłem grzeczny i głaskałem płyte główną no i cholera nic... tak sobie myśle ze ten gigabyte to chyba szajs jakiś , bo wcześniej miałem Asusa potem DFI potem MSI i we wszystkich płytkah odbywało się to bez problemowo... a tu od początku jakieś kosmosy się dzieją :mur: :mur: :mur: . w każdym razie jakby ktoś wiedział o co chodzi albo komuś przyjdzie jakis pomysł do głowy piszcie . możecie pisać też bzdury, bo przynajmniej mi miło będzie, że ktoś coś napisał i że nie siliłem się z pisniem na darmo :lol2: :lol2: . no to pa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Sprobuj zrobic sobie plyte bootowalna z dyskietki drdflash (dostenpnej na www.bootdisk.com) nagraj na nia bios i program do flashowania i nagraj pod dosem (z plyty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t00l Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 dobrze ale chyba czegos nie rozumiem... lamersko - mam juz ta plytke i wgrany na nia bios, ale za cholere nie wiem jaki program mam wrzucic zeby sfleszowal mi bios.. do grafy używam amiflash'a czy do bios'u mb tez mam go użyć? Nigdy nie miałem z tym problemów, bo wszystkie moje wcześniejsze płyty zachowywały się poprawnie albo fleszowałem z windy albo softem takim jak np Q-flash [integralny z biosem Award na plycie GB]... a moze potrzebuje instrukcji krok po kroku [najlepiej tak jak w windows, tylko tam raczej zawsze docieram do strony "centrum pomocy nie jest w stanie rozwiązać Twojego problemu" :lol2: ] ... dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t00l Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 udało się! :rolleyes: po paru probach z iso CD udało mi się sflashowac bios... dzieki za wsparcie Kolobos. No ale nie moze byc tak rozowo :blink: nie wiem z jakiej bani ale mam przetaktowany ram [nadal bo wczesniej tez tak to wygladalo]. Jak widac w podpisie mam Kingstona Cl 3 ; 400, a w biosie mam Cl 2,5 i 333 <_< wcale nie chodzi lepiej ani szybciej wrecz odwrotnie benchmarki wychodza kijowo strasznie jak manulanie przestawiam na cl3 i 400 to mam artefakty :? ; no i tak to wyglada , aha procek jest na standarcie w tym momencie i nic nie jest kręcone Bios jest czyściutki wszystko na default [wyczyszczony cmos i dmi] wiec co teraz moze byc nie tak ???? :mur: :mur: ps. raz jeszcze dzieki za pomoc Kolobos :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Ustaw ram na 400MHz i przetestuj memtestem -> www.memtest.org Po dwoch-trzech godzinach testu zobacz czy wykryl jakies bledy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...