Skocz do zawartości
pepe2k

Abit BE6 - II v1.2 jest problem, chyba powazny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Czy mial ktos kiedys problemy z ta plyta. Mianowicie po wlozeniu sieciowki pod isa zaczela sie dziwnie zachowywac, a wkoncu sie spierdzielila (zatrzymuje sie przed sekwencja bootowania z dyskow). Wyskakuje Updating ESCD...., potem Building DMI Pool i kilkanascie kropek i koniec, wisi. Czy ktos wie co moze byc, probowalem juz wszystkiego (oprocz zflashowania BIOS'a)?

Wiec tak, mam na plycie kontroler ata 100, bez raida, ale probowalem go wylaczyc, wtedy tez nic to nie daje. Probowalem uruchomic sprzeta tylko na 1 kosci ramu, procu, i grafie (na pci, agp i isa probowalem), wszystko w biosie powylaczalem, oczywiscie probowalem z dyskietki bootowac, ale nic, zawsze zatrzymuje sie w tym samym miejscu, przegrzebalem juz wszystkie ustawienia, nie wiem co moze byc. Czy mozliwe ze BIOS sie skopal, bo uszkodzen mechanicznych nie podejrzewam. Jesli idzie o sieciowke, to byla to 3Com pod ise, stara, ale wszedzie indziej chodzila, zreszta u mnie tez (sciagalem pliki, gadalem), trzepnelo sie dopiero wtedy kiedy probowalem pograc w Q3 przez siec, wtedy komp zwisal, a po twardym resecie ztrzymal sie przed sekwencja bootowania i tak mam do dzisiaj. Do jasnej *******, co to moze byc, czego sprobowac??? POZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mialem kiedys przez miesiac dzwiekowke na ISA i nie bylo zadnych problemow ( tylko dzwiek <span style="color:red;">[ciach!]</span>owy). W biosie jest jakas opcja dotyczaca ISA , nie pamietam nazwy, sprobuj sie nia pobawic. Ale widze ze problem masz ciekawy. Napisz czy cos zdzialales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. Ale jak narazie nic nie pomaga, grzebalem chyba w kazdym ustawieniu. Jak pogrzebalem to czasem zatrzymuje sie na Updating ESCD, a czasem dojdzie do Building DMI Pool. Nie wiem co sie stalo, wczesniej na isa byl modem, wszystko dzialalo, zachcialo mi sie sieci no i masz bobo placek. Doradzcie cos, czy sprubowac BIOS'a zaktualizowac, tylko jak, jak mi plyta sie zatrzymuje, przed sekwencja bootowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz dobrego kumpla z taka samą płytą to możesz spróbować wyjąć swoją kość i u niego zrobić flash.

Możesz też skorzystać z pomocy servisu jakoiegoś, cena takiej przyjemności ok 50zł.

Mi też ta płyta padła, wyczyściło Bios oddałem do servisu wgrali mi nowy, ale MoBo nie działa kur.. w du... jeb.. mać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmmmmm, znalazlem serwis www.pccenter.pl, tam ponoc potrafia naprawicplyty glowne (wiekszosc) i biora 40zl+Vat (i tylko wtedy kiedy naprawia), ale skorzystam z tej opcji dopiero kiedy sam juz wyprubuje wszystkie mozliwosci. Mialem taki pomysl, zeby sprubowac zflashowac moj BIOS na BX133, bo kumpel taka ma, ale jeszcze sie zastanawiam, bo jak jego plyte tez sie skopie to bede mial niezly bonus. Jezeli chodzi o te opcje o ISA, to chyba chodzilo o przerwanie i czas dostepu, tu tez grzebalem i wyprubowalem chyba wszystkie mozliwosci..... I pomyslec, ze ABIT kiedys produkowal super plyty, a wystarczylo wsadzic k sieciowa i masz bobo placek do k*** nedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pracuje stabilnie na 133, ale tylko jak mam pamiatki 133. Teraz wogole nie uzywam 800, tylko mojego starego cel500, poniewz jak juz napisalem kpnela mi sie plyta glowna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pepe2k napisałeś że:

Wyskakuje Updating ESCD...., potem Building DMI Pool i kilkanascie kropek i koniec, wisi.

Moim zdaniem to BIOS. ESCD i DMI to zapis konfiga sprzętu i Twój bios nie może jakoś tego zrobić. Spróbuj zresetować bios i sprawdź opcję RESET CONFIGURATION DATA w bodajże Pnp pci configuration. Daj enabled i zobacz czy ruszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rusza, to znaczy komputer wogole nie startuje po resecie (wylacza sie monitor, wszystkie wiatraki chadza i ciemno), raz bodajze jak cos poprzestawialem, i ta opcje resetu na enable dale to sie wlaczyl, ale dalej stoi w tym samym miejscu. LUDZIE pomocy, bo jak sie zirytuje, to wogole przestane kupowac czegokolwiek z napisem Abit. Tak wogole dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roob HotSwap ic ze swoja koscia do kumpla. tylko pamietaj zeby najpierw zapisac Twoj stary Bios, u mnie nie dalo sie zflashowac, dopiero jak zapisalem stary, i zaczelem go wgrywac, podmienilem dyskietki gdzie byl nowy ze zmieniona nazwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...