Skocz do zawartości
sbchp250

Gry Na 2 Rdzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm watpie :wink: Podobna sytuacja z 64bitowcami IMHO.

Teoretycznie 2 rdzenie są bardziej wydajniejsze więc nawet bez optymalizacji kilka procent różnicy powinno być. Zresza gry na 2 rdzenie only ja w to wątpie ale napewno 2 rdzenie gdy gra będzie miała ich efektywną obsługę powinna chodzić już o kilkadziesiąt % lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm gry napewno będą jakieś na dwa rdzenie...przynajmniej w wymaganiach będa miały to napisane....ale przyrost wydajności jak to napisało kilka osób przedemna będzie napewno o to kilkanaście-kilkadziesiąt %, z mojego punktu widzenia 2 rdzenie to inaczej większa moc czyli większa wydajnośc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomnicie me słowa jak wyjdzie crysis ;).

Jeden rdzeń zajmujących się przeliczaniem fizyki ,a drugi całej reszty... IMO lepsze to niż kupowanie osobnej karty do obliczania fizyki... Oby jak najwięcej gier dobrze zoptymalizowanych i pod 2 rdzenie. Sorry za małe OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko to tylko marketing tak jak 64bity, ile czasu są już procki 64 bitowe a pozycji jakoś specjalnie nie widać, nawet rozszerzenie do farcry (niby tylko na 64bity) mozna beż większych problemów odpalic na zwykłym 32bitowcu

hehhee dokładnie.karmią łby o potrzebie technologii jutra która ma nadejść pojutrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehhee dokładnie.karmią łby o potrzebie technologii jutra która ma nadejść pojutrze...

Troche tak... Ale z drugiej strony to np. QUAKE4 znacznie przyspiesza po włączeniu optymalizacji na 2 rdzenie:)

Jak się zmienia procesor to warto brać już 2 rdzenie, tym bardziej,że już nie są takie drogie. Zwłaszcza na socket 939.

A gier korzystających z tego będzie coraz więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się zmienia procesor to warto brać już 2 rdzenie, tym bardziej,że już nie są takie drogie. Zwłaszcza na socket 939.

Raczej na 775 2rdzenie wychodza 1/3 taniej (Pentium D 805 -400zł, najtanszy athlon na 939 600zł), sprawa wydajnosci to juz inna bajka :)

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem teraz coraz wiecej gier bedzie wykorzystywac 2 rdzenie i nie ma sensu porownywac tej sytuacji do prockow 64bit, poniewaz zeby bylo 64bit to i system musi byc 64bit, a ze Windows XP 64 nie zdobyl ogromnej popularnosci to nie bylo sensu wydawac gier 64bit. Jak sie Vista spopularyzuje to i gierki beda 64bit.

Acha i nie wydaje mi sie zeby w ciagu kilku najblizszych lat wychodzily gry wymagajace dwoch jajek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak naprzykład bym grał w PES lub w FIFE a w tym czasie ściągam coś np. przez Azureusa i mam włączone GG a mam naprzykład Intel Core 2 duo czy będzie gra dobrze wydajna w tym czasie??

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak naprzykład bym grał w PES lub w FIFE a w tym czasie ściągam coś np. przez Azureusa i mam włączone GG a mam naprzykład Intel Core 2 duo czy będzie gra dobrze wydajna w tym czasie??

Ja mam P4 z HT i W TYM przypadku już widze, że to coś daje ( porównując do robioniu tego samego na bartonie 2500+ czyli włączaniu kilku programów na raz np coś się rozpakowuje tu gra muzyka tam się ściąga i jeszcze pisanie postów na forum). Więc na Intel 2 Core Duo to by naprawde lepiej chodziło od procków jedno rdzeniowych. Oczywiście wszystko też zależy w co się gra i na ile te wszystkie programy wykorzystują procesor.

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem teraz coraz wiecej gier bedzie wykorzystywac 2 rdzenie i nie ma sensu porownywac tej sytuacji do prockow 64bit, poniewaz zeby bylo 64bit to i system musi byc 64bit, a ze Windows XP 64 nie zdobyl ogromnej popularnosci to nie bylo sensu wydawac gier 64bit. Jak sie Vista spopularyzuje to i gierki beda 64bit.

samo "środowisko" 64bit powinno dać "kopa", tak wiec trzeba czekać na viste i gry pod ten system

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście. Ja mam AMD X2 3800+ i np. w tle sobie ściągam jakieś pliki ,a normalnie gram w tym czasie w QUAKE 4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja specjalnie q4 zianstalowalem i gra przyspiesza .porwnojac opteron 2.9ghz a x2 3ghz widac roznice golym okiem . z gier na pewno call duty 2 ma obsluge 2 rdzeni po instalacji patchy .. i jeszcze kilka innych jak oblivion chociazby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dwa rdzenie...to od dawna...

1#CPU

2#GPU

:wink:

A tak serio to moj dual core w lapku troche niedomaga :( Mialo nie byc zacinek przy uzywaniu paru aplikacji naraz,tym czasem sa i to widoczne golym okiem (nie mowie tu o jakichs potworach zasobozernych), osmiele sie nawet napisac ze na sempie 2Ghz lepiej to szlo,byc moze powodem jest tu magistrala,hdd,ale teoretycznie laptop ma lepsza wydajnosc od mojego desktopu <_<

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Titan Quest wykorzystuje 2 rdzenie - przynajmniej tak mi się wydaje - w wersjach 1.0 bywały różne problemy i włączenie opcji która zmuszała gre do korzystania z tylko jednego rdzenia czasami pomagało po wgraniu patchów nie ma tego problemu

plik konfiguracyjny gry

networkSpeed = medium

displayDamage = true

quickBuy = true

itemComparison = true

extraRollovers = true

showMonsterLevelOnRollover = true

textureQuality = high

shadowQuality = high

reflectionQuality = high

detailLevel = high

resolution = 1280 800

antiAliasing = true

fullscreen = true

syncToRefresh = false

masterVolume = 0.99

musicVolume = 0.99

effectsVolume = 0.99

dialogVolume = 0.99

ambientFrequency = medium

rockOn = false

device = Direct3D

language = English

forceSingleProcessorMode = false <------------------------------

skipCompatibilityChecks = false

useArchives = true

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamiętasz Orgiusz co pisałeś w 12 wrz 2006, 21:54 ;) ? Teraz to każda prawie gra ma obsługę dual core :P.

hl2dm (jak i zapewnie wszystko na source) wyswietla blednie w konsoli procek raz 1,8 raz 213,3

call of costam (polska gra) po instalacji pokazywala ze proc jest za slaby 1,8 (c2d e2160)

Rayman Raving Rabbids - na 2rdzeniach sa dropy - trzeba ustawic 1 rdzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cod 4, Bioshock, Crysis na pewno (chociaż nie w 100%), Overlord ;] (scierwo nie wiadomo dlaczego działa dokładnie 2 razy wolniej na 1 cpu skoro tam nie ma fizyki a grafa bardzo srednia była ;]), TDU, lost sranet, DIRT i pare jeszcze sie znajdzie. Imo wiekszosć nowych gier bedzie uzywać dual core co nie zmienia faktu ze powinny dobrze działąć na single core (np Overlord...) ale co tam po co tracić czas na optymalizacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak zdefiniujesz "uzywanie dual core" :?: Bo IMHO rozklad obciazenia 40/60 o kant [gluteus maximus] mozna sobie potluc.

Krotko i na temat - ustaw koligacje na jeden rdzen, zapusc timedemo + monitoring fpsow z RT dla czytelnego wykresu. Pozniej na 2 jajka i jesli jest zysk w min fps - dobra, kozysta. Tak przynajmniej rozumiem uzywanie dual core.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo będzie temat "Które gry będą wykorzystywać cztery rdzenie" :wink: Przy obecnej technice to zapewne będzie w nie dalekiej przyszłości. A co do gier na dwujajowce zapewne Assassin's Creed będzie całkowicie wykorzystywał dwa rdzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Airborn jest nie grywalny na 1 cpu ;). Zwróciłbym uwagę na crysis , niby nie obciąża w 100% 2 jaj ale wyłączcie jedno i poprostu nie da się grać również po zmianie z x2 na e2140 @ 3,3GHz jest naprawdę dużo płynniej i aż mi się chce teraz grać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście. Ja mam AMD X2 3800+ i np. w tle sobie ściągam jakieś pliki ,a normalnie gram w tym czasie w QUAKE 4 :)

wow... ale tak to ja robilem na a64 3800+ i smigalo;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi