Skocz do zawartości
Leszkon

Jaka Zasiłka Do Pd930 I Asus P5ld2 Intel 945p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam może mi ktoś doradzić jaką zasiłkę brać do takiego zestawu + karta graf. X800GTO albo X1600PRO albo GF6600GT (zestaw jeszcze nie skompletowany - czekam na obniżkę pentium i rozważam którąś z tych 3 kart do 450 zł)

czy np taki HuntKey HK-350AP + jakaś najtańsza obudowa czy może dołożyć na jakąś "najtańszą" obudowę z zasiłką Chifteca (tylko 350 czy 400)??

Na co zwrócić uwagę przy doborze zasilacza do tego zestawu??

Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Ktoś mi może odpowiedzieć??

według tego kalkulatora zasiłka musi mieć 278 W, więc 350 powinna wystarczyć ale czy każda?? :blink:

myślałem też o tej obudowie z zasiłką za 315,-

Seasonic/ARCTIC, active PFC

3.3V: 28A,

5V: 30A,

12V:17A

-5V: 0.5A,

-12V: 0.8A,

5Vs: 2A

450 Watt max. / 350 Watt continuous Power

tylko ta zasiłka ma (chyba) pojedynczą linię 12V i nie ma wtyczki 24 pin:

Does any motherboard need an ATX 2.0 PSU with a 24 pin plug?

For ATX there is no motherboard that requires an ATX 2.0 PSU or a 24 pin plug. If the PSU provides enough continuous power at the 12 Volt rail (as ours), all configurations will work fine. Our PSU is tested with a 3.8 GHz Pentium 4 and a NVIDIA 6800 Ultra VGA board.

Using the 20 pin mainboard plug at mainboards with 24 pin socket you have to install in addition a 5.25" power plug in case there is such a socket (depending to the mainboard manufacturer) to get the power for the VGA board. Don't use a 20 to 24 pin adapter!

To supply the CPU with power the mainboard uses a 4 or 8 pin socket. 4 pins are fine to supply CPUs up to the Intel Pentium D 840. In case of the 8 pin socket, 4 pins will keep empty. Don't use an adapter.

ta zasiłka miała by uciągnąć:

- Pentium D 930

- ASUS P5LD2

- MSI 7600 GS

- 2x 512MB 667MHz (albo 1x 1GB) marki:?? zależy co będzie :wink:

- 2x HDD 80GB RAID0 Samsung Spinpoint SATA2

- DVD-RW Benq 1650

- flopek

- czasem 1x HDD 8GB IDE ??? (jako dysk wymienny)

- czasem coś pod USB

Czy ten Seasonic/ARCTIC da radę ?? i czy ta plyta moze być zasilana tylko 20 pin??

Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest potrzebna mocna linia 12V poniewaz procesor z niej korzysta. Płyta wymaga 24pinowego podłaczenia. Co do zasiłki to nie wiem czy dobra jest (chociaz seasonic robi raczej dobre zasiłki). Ja bym polecił Neoteca maximus 380, tagana u01 380w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za prymitywność ale człowiek uczy się całe życie :unsure:

Tak ma dodatkowe wejście 4 pin ale ten zasilacz podobno też o ile dobrze zrozumiałem text na stronie producenta...

jest tam jeszcze napisane ze PD 840 chodziło bez problemu razem z 6800 ultra...

What is the power consumption of a high performance PC?

We tested a 3.8GHz Pentium 4 with a Geforce 6800 Ultra at 230 Watts.

Others did similar tests too, e.g. Toms Hardware Guide: http://www.tomshardware.com/howto/20050713/index.html

They compared the total power consumption of a whole PC based o­n Intel (660) or AMD (4000+) CPU and a 6800GT VGA board. With the Intel configuration the max. power consumption was 225 - 255 Watts, depending o­n the chipset. If you deduct the power dissipation of the PSU, you get a net power consumption of the PC of max. 179 Watts.

With dual core CPUs and SLI VGA configurations you have to calculate with up to 300.

Niestety: nie znam się ani na Intelu, ani na zasilaniu ani na angielskim :-| dlatego zapytalem...

To jak ma 12V:17A to nie uciągnie tej konfiguracji? :-|

EDIT: Dzięki za zainteresowanie :-)

EDIT2: http://pl.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=...515&modelmenu=1

EDIT3: torque8 też myślałem o tym Taganie ale + jakaś badziewna obudowa to już też wyjdzie ponad 300 zł a tak to i pożądna buda by była choć na siłe to niema co kombinować... ale tan sprzet nie bedzie do OC wiec może jednak :-D

Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie brał tej zasiłki ze wzgledu na tylko pojednyncza linie 12V. Osobiscie poszukałbym cos z podojna linia 12V, ktora zapewni lepsza stabilnosc.

A co do 17A na 12V to wydaje sie to troche mało (204W) zawsze lepiej miec jakas rezerwe mocy np. (tagan u01 ma 22A na 12V co daje ponad 260W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra poszperałem jeszcze troche dokształciłem sie w dziedzinie zasilaczy (Zenfist.pl B) ) i chyba faktycznie niema sensu pakować się w tą bude chociaż przyznać musze ze calkiem fajna...

Czyli dalej zostaje dylemat Hantek/tagan (200/240) + buda; kontra buda z zasilaczem od szefcia ;) ale to już raczej nie na ten topic...

więc jeszcze jedno ostatnie pytanko: na ta konfiguracje zasilka od szefa 350 wystarczy czy lepiej zostawic sobie troszke zapasu?? bo przy tych budach to juz raczej nie ma roznicy za duzej w cenie (sam mam dragona + 410W od chifteca i jestem zadowolony)

a moze znacie jakas fajna tania bude (za ok 100,-) :wink:

no nic pomysle sobie jeszcze... choć czuję w kościach, że padnie na huntkeya (wiele się o nim dobrego słyszało) + jakaś tandetna buda :wink:

DZIĘKI WSZYSTKIM za rozwianie watpliwosci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno szybkie pytanie bo znalazlem bude chiefteca za 315,- z tym zasilaczem

GPS-350EB-101A

- ATX 2.0

- wentylatory: 1 x 120mm na ?o?ysku ?lizgowym

- AFC (automatyczna regulacja prędkości obrotowej wentylatorów)

- PFC (współczynnik korekcji mocy pasywny)

- zabezpieczenia: zwarciowe, przeciążeniowe, przepięciowe, termiczne.

+5V -> 21A (105W)

+3,3V -> 22A (72,6W)

+12V1 -> 10A (120W)

+12V2 -> 15A (180W)

-12V -> 0,5A (6W)

-5VSB -> 2A (10W)

MAX -> 350W

Złącza /długość kabli:

1 x 24/20 PIN ATX 2.0 (w koszulce) / 45cm

1 x 4 PIN ATX 12V / 45cm

2 x SATA / 45cm, 60cm

7 x Molex (HDD's, CD-ROM etc.)

na trzech wiązkach 45cm, 60cm, 75cm

2 x Floppy na końcu dwóch wiązek Molexów / 75cm

Nada się? bo ma podwójną linie +12, tyle że po 10A(120W) i 15A(180W)

Jak to jest procek ciągnie z jednej a karta i napędy z drugiej? :huh:

EDIT: chyba się jednak nie nada -> Zenfist.pl ->+12V obciążalność lini 204W nie więcej niż 17A :mur:

Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym a tak Modecom MC-350 ATX 2.0 ATX produkowany przez Fortrona powinien dać radę bez problemu ( 12V do 300 W ) tylko ma jedno złącze SATA... ale ja mam przelotkę z mojego Chiefteca (molex -> SATA) więc myślę, że nie było by problemu dogadać się ze sprzedawcą aby z niej skożystał (macież RAID 0 na dwóch samsungach 80 GB) tylko że tam nie ma +3,3V czy to nie problem ??

Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi