Skocz do zawartości
Cersax

Karta Graficzna A Rozdzielczosć Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

moja karta graficzna to radeon x1800xl a monitor to Fujitsu siemens p 19

Mam tu taki problem ze obraz wyglada strasznie nieostro itp na wszystkich rozdzielczosciach z wyjatkiem 1280 x 1024, zastanawiam sie czemu tak jest, moze mi ktos wyjasnic dlaczego w mniejszych rozdzielczosciach strata jakosci wyswietlanej grafiki na monitorze jest dosc zauwazalna. Przy 1280 x 1024 obraz jest ostry, barwy zywe wszystko jak nalzezy.

Sterowniki mam najnowsze, biosy tip. rozdzielczosc w windowsie to rowniez 1280 x 1024 i odswiezanie 120hz, monitor podlaczony do wyjscia dvi juz przy rozdzielczosci 1280 x 960 wszystko staje sie rozmyte, czcionki niewyrazne itp.

Edytowane przez Cersax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo monitory LCD maja jedną natywą rodzielczość (fizyczną rozdzielczość matrycy) - w twoim przypadku jest to 1280x1024 - każda mniejsza rodzielczość powoduje że punkty generowane przez karte odwzorowywane są przez 2-3 sąsiadujace punkty matrycy stąd rozmycie i starta jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo monitory LCD maja jedną natywą rodzielczość (fizyczną rozdzielczość matrycy) - w twoim przypadku jest to 1280x1024 - każda mniejsza rodzielczość powoduje że punkty generowane przez karte odwzorowywane są przez 2-3 sąsiadujace punkty matrycy stąd rozmycie i starta jakości.

Niema zadnej rady na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość JestemNoobem

Niema zadnej rady na to?

Kupić inny monitor najlepiej CRT :lol:

Innej rady nie ma niestety ;] Przyzwyczaj się do 1280x1024 :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi