Skocz do zawartości
grzesiu

GeForce 6600 / GT cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko czy to jest normalne, ze w gf6600 agp ASUSA piszczy speaker po wyłaczeniu kompa (tak impulsowo)?? Dodam ze molex jes podłaczony.

Moze masz cos z molexem, albo przerwany/przetarty kabelek i napiecie raz dochodzi raz nie. Sprawdzales na innych molexach ?

Ja mam takie pytanko, szukalem na necie, ale jakos bezskutecznie, ile taki 6600 agp zjada W idle/stress na taktowaniach 300/550 i 500/700 (core 1.4v) ?

Wygooglalem tylko takie cos:

Dołączona grafika

Imo to podkrecony 6600 moze jesc ~40W, macie jakies info na ten temat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana molexa podziałała, chociaz jak wczesniej to robiłem to nie dawało efektu(moze kabel gdzies na zgieciu pekniety;/). thx Mam jeszcze jedno pytanko na karcie sa umieszczone pamieci samsunga i takie o to oznaczenia "samsung 525 k4d261638f -tc36 " wiec czy zainstalowane pamieci sa o czasie dostepu 3,6 bo nie wiem czy dobrze interpretuje te napisy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana molexa podziałała, chociaz jak wczesniej to robiłem to nie dawało efektu(moze kabel gdzies na zgieciu pekniety;/). thx Mam jeszcze jedno pytanko na karcie sa umieszczone pamieci samsunga i takie o to oznaczenia "samsung 525 k4d261638f -tc36 " wiec czy zainstalowane pamieci sa o czasie dostepu 3,6 bo nie wiem czy dobrze interpretuje te napisy:)

Tak, to jest 3,6 ns. ;]

Jeszcze jedno pytanko: czy na asusa 6600 spokojnie wchodzi pentagram xc-80 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to jest 3,6 ns. ;]

Jeszcze jedno pytanko: czy na asusa 6600 spokojnie wchodzi pentagram xc-80 ?

Tak, wchodzi bez problemów, przy montazu zalmanów jest mały problem, z pentagramami nie ma.

edit: jak widze pytania na ktore odpowiedzi daje w FAQu ktory tworze cały czas padają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wchodzi bez problemów, przy montazu zalmanów jest mały problem, z pentagramami nie ma.

edit: jak widze pytania na ktore odpowiedzi daje w FAQu ktory tworze cały czas padają...

No wlasnie, gdzies to faq widzialem w wersji beta, chcialem poczytac i teraz nie moge odszukac, bylo chyba na testowym kiedys. ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, gdzies to faq widzialem w wersji beta, chcialem poczytac i teraz nie moge odszukac, bylo chyba na testowym kiedys. ;D

FAQ w trakcie tworzenia, spokojnie, wszystko w swoim czasie. Troche wolno to idzie, bo czesto nie ma mnie w domu(ciepło się zrobiło ;) ) no i zmieniłem karte. Narazie FAQ jest w wersji pre-alpha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAQ w trakcie tworzenia, spokojnie, wszystko w swoim czasie. Troche wolno to idzie, bo czesto nie ma mnie w domu(ciepło się zrobiło ;) ) no i zmieniłem karte. Narazie FAQ jest w wersji pre-alpha.

A będize jakiś FAQ na temat V core i pencile mod ( o ile takie są możliwe ) no i polecane ukł chłodzące :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inne pytanko :blink: mógłby mi ktoś dostarczyć info z teściku F.E.A.R. (jakie fps min med max) detale medium proc high 1024*768 na nie podkręconym i podkręconym 6600 :D z góry dziękuję za info :D

byłbym naprawde wdzięczny :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A będize jakiś FAQ na temat V core i pencile mod ( o ile takie są możliwe ) no i polecane ukł chłodzące :) ?

Będzie na temat modowania biosu na 1.4v (gotowe pliki z 1.4v), do pencil modów musiałbym mieć zdjęcia z zaznaczonymi miejscami do malowania, bo sam nie widzialem. Polecane układy chłodzące będą na pewno.

edit: co do działu z biosami to w duzej mierze zalezy od uzytkownikow przeglądajacych ten temat - jeszcze raz prosze o wysyłanie waszych modowanych biosów na mój mail, z krótkim opisem co zmieniają i w jakim modelu były.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pytanie do posiadaczy Asusa 6600 Silent czy radiator przykrywa szczelnie rowniez pamieci czy tylko GPU?

Czy zamiast tego Asusa nie lepiej wziac taka karte? Zegary 350/800 domyslnie bardzo mi sie podobaja. Ma ktos takowa? Jak z biosem 1,4v na niej? Czy radiator przykrywa rowniez pamieci?

Pozdrawiam!

P.S.

Od 3 dni jestem szczesliwym malzonkiem! Pozdrawiam wszystkich zaobraczkowanych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pytanie do posiadaczy Asusa 6600 Silent czy radiator przykrywa szczelnie rowniez pamieci czy tylko GPU?

Czy zamiast tego Asusa nie lepiej wziac taka karte? Zegary 350/800 domyslnie bardzo mi sie podobaja. Ma ktos takowa? Jak z biosem 1,4v na niej? Czy radiator przykrywa rowniez pamieci?

Pozdrawiam!

P.S.

Od 3 dni jestem szczesliwym malzonkiem! Pozdrawiam wszystkich zaobraczkowanych :)

Radiator przykrywa pamieci ale do nich nie dolega,ja mam ok 1mm pasty termoprzewodzacej, ale tamten z pamiatkami 800mhz bedzie z pewnoscia szybszy. Z tym ze nie mam silent pipe tylko silencer bo silent pipe to chyba tylko Gt

Edytowane przez biz0nek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast tego MSI lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> GALAXY 6600GE - to samo co GT tyle ze nizsze taktowania ale nadrabia się je po pierwszym włozeniu karty do slotu ;)

Galaxy ma wiatrak. Bardzo zalezy mi na pasywnym :)

Radiator przykrywa pamieci ale do nich nie dolega,ja mam ok 1mm pasty termoprzewodzacej, ale tamten z pamiatkami 800mhz bedzie z pewnoscia szybszy. Z tym ze nie mam silent pipe tylko silencer bo silent pipe to chyba tylko Gt

1mm pasty? Tzn zdjales radiator i nalozyles taka gruba warstwe? A moze lepiej by bylo zlozyc ze soba kilka paskow tasmy termoprzewodzacej by scisle przylegal radiator do pamieci? Zostala mi gdzies jeszcze miedziana :)

Z 350/800 czytalem ze pojdzie conajmniej 450/850. Moze i nie jest to znacznie wiecej od domyslego ale chyba wystarczajaco duzo :) Na moim procku @2400Mhz 8k w 3dmarko03 powinna peknac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galaxy ma wiatrak. Bardzo zalezy mi na pasywnym :)

1mm pasty? Tzn zdjales radiator i nalozyles taka gruba warstwe? A moze lepiej by bylo zlozyc ze soba kilka paskow tasmy termoprzewodzacej by scisle przylegal radiator do pamieci? Zostala mi gdzies jeszcze miedziana :)

Z 350/800 czytalem ze pojdzie conajmniej 450/850. Moze i nie jest to znacznie wiecej od domyslego ale chyba wystarczajaco duzo :) Na moim procku @2400Mhz 8k w 3dmarko03 powinna peknac :)

Tyle ze Galaxy to jest 6600GT, wiec bez problemow bedziesz mial te 9k w 03 po o/c, a chłodzenie mozesz zastąpić Pentagramem XC70AL, wyjdzie na to samo (cisza), i lepsza wydajnośc, ale wybór nalezy do Ciebie, miałem kiedyś tą karte i spisywała się bardzo dobrze z takim chłodzeniem. (Ps-> msi ma DDR2, Galaxy ma GDDR3 1.6ns)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście, do 430 zł to poleciłbym coś takiego: http://sklep.benchmark.pl/pelny_20662.html czyli Gigabyte 6600 256MB Silent Pipe. Wczoraj trochę niepotrzebnie zadałem pytanie o moje taktowania i dopiero później znalazłem w opisie karty, iż domyślnie ma 400/800. Od około trzech miesięcy chodziła u mnie na około 450/860~890. Z jednym wiatrakiem 80mm wiejącym wprost na radiator. Zacząłem jeszcze próbować dalej, dołożyłem wiatrak po drugiej stronie i obecnie karta pracuje na 520/920 - w 3DMark 03 8320pkt. a w 05 - 3458 pkt. (kartę wspiera Athlon 64 3000+ i 1GB ramu w dualu).

Ze swej strony bardzo mocno polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ze Galaxy to jest 6600GT, wiec bez problemow bedziesz mial te 9k w 03 po o/c, a chłodzenie mozesz zastąpić Pentagramem XC70AL, wyjdzie na to samo (cisza), i lepsza wydajnośc, ale wybór nalezy do Ciebie, miałem kiedyś tą karte i spisywała się bardzo dobrze z takim chłodzeniem. (Ps-> msi ma DDR2, Galaxy ma GDDR3 1.6ns)

Galaxy + XC daje juz 500zl. Wtedy to juz bym dolozyl pare groszy i mial X800GTO :)

Za 370zl mozna miec GF6600 350/800 z pasywnym. Wystarczy mi w zupelnosci:) Jak wroce z gor to pewnie o nim pomysle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zdjalem i nalozylem kupe pasty ale to tymczasowa prowizorka pewnie ze tasmy beda lepsze ale pamiatki az tak sie nie grzeja, a 8k bankowo peknie jak u mnie na Amd64@2000mhz Viakt890:-( asus6600 530/660Mhz 512ram mam ~7,5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galaxy + XC daje juz 500zl. Wtedy to juz bym dolozyl pare groszy i mial X800GTO :)

Za 370zl mozna miec GF6600 350/800 z pasywnym. Wystarczy mi w zupelnosci:) Jak wroce z gor to pewnie o nim pomysle :)

Btw x800gto sa od 450zl a za 500zl masz gf 6800xt @ gt (kolega ostatnio kupil).

Mam asuska 6600 i nie wgrywalem jeszcze zmodowanego biosa, czy temp. rdzenia w smart doktorze jest podawana z rdzenia, bo slyszalem, ze odczyt z diody jest zablokowany fabrycznie... ?

Czytalem tez, ze ten doctor przeklamuje temp. , ja mam w idle 39*c to chyba poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze slyszales. W sumie nie wiem juz w co wierzyc.

Jak uzywalem standardowego biosu i smartdoctora to pokazywal w stressie 36*.... Tak, mozecie przestac chichotac. Teraz przy odblokowanym sensorze, zmianie chlodzenia i 1.4V na rdzeniu jest ~55* podczas gry. I troche mniej w idle. Tyle ze xc80 przykrecona na granicy ukruszenia rdzenia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam najnowszego sterownika do Asus GeForce6600 128 MB AGP a także mam pytanie o podkręcanie. Ta grafika ma ustawienia fabryczne na 300/500. Ja je podkręciłem na 359/670 i właśnie nie wiem czy mogę ją jeszcze kręcić czy już trzeba wymieniać zestaw chłodzący. Byłbym także bardzo wdzięczny gdybyście pomogli mi wybrać nowe chłodzenie do tej karty.

Edytowane przez TatoMuminka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam najnowszego sterownika do Asus GeForce6600 128 MB AGP a także mam pytanie o podkręcanie. Ta grafika ma ustawienia fabryczne na 300/500. Ja je podkręciłem na 359/670 i właśnie nie wiem czy mogę ją jeszcze kręcić czy już trzeba wymieniać zestaw chłodzący. Byłbym także bardzo wdzięczny gdybyście pomogli mi wybrać nowe chłodzenie do tej karty.

Jak szukasz sterowników to szukaj na stronie producenta karty/chipu. Mozesz kręcić dalej, temperature mozesz sprawdzić po odblokowaniu czujnika w biosie karty. Jezeli chcesz kupic nowe chłodzenie to mozesz wybrać cos z pentagramow XC80/XC70.

chyba musze się pospieszyc z tym FAQ bo odpowiadanie na te same pytania jest nudne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze slyszales. W sumie nie wiem juz w co wierzyc.

Jak uzywalem standardowego biosu i smartdoctora to pokazywal w stressie 36*.... Tak, mozecie przestac chichotac. Teraz przy odblokowanym sensorze, zmianie chlodzenia i 1.4V na rdzeniu jest ~55* podczas gry. I troche mniej w idle. Tyle ze xc80 przykrecona na granicy ukruszenia rdzenia ;]

Ok, to skoro teoretycznie mam zablokowany czujnik temp. to skad on bierze te pomiary ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro po wgraniu zmodowanego biosa, odczyty ze smart doctora sa zupelnie inne niz na defaultowym, to mozna przypuszczc, ze wczesniej info pobiera z tych ukrytych ptk. pomiarowych a po operacji zmiany biosu, juz z diody w gpu.

Tak samo ta temp. ramow, ile w tym prawdy co pokazuje doktor to nie wiem.

Macie chlodzenie na ramki przy tych taktach 650-700mhz ?

Wogole te czujniki jakies dziwne, mi np. pokazuje predkosc wiatraczna <2k rpm a z tego co czytalem, to powinien sie krecic ~ 3,5k.

Btw bios mozna tylko zmieniac spod dosa ? Nie ma takiego bajerka jak winfox od leadteka i zwiazana z tym zmiana biosu spod windy ?

Bawil sie ktos timingami, bo w moim poprzednim 9550 zmiana kilku dawala troche dodatkowych markow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ath

Moze gdybym przyjzal sie dokladnie timingom to pamiatki poszly by u mnie powyzej tych 660MHz. 3,6ms to jednak troche duzo :?

Benito wg. extreme 6600GT wymaga 1W wiecej [; Ale mowimy raczej o ustawieniach standardowych.

3,6 ns ? Ja z tego co pamietam mam u siebie 3,3 (chyba samsony, wieczorkiem sprawdze), byly rozne rodzaje memow na asusach 6600 ?

Wczoraj testowalem marka 03 i ustawilem na 650 i bylo czysto, memki gole, wicej nie dawalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi