Skocz do zawartości
grzesiu

GeForce 6600 / GT cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

IMHO przy dobrym chlodzeniu calej karty ( procz rdzenia i pamieci mamy jeszcze mostek HSI i kilka mofsetow ;] ) mozna siegnac po 1,6V na rdzeniu. Pamieci ile maja? 2,5V? Nawet nie wiem. Generalnie, jak wszyscy zapewne wiemy nie chodzi tu tylko o bezpieczne napiecie ale przedewszytkim o sprawne odprowadzenie ciepla.

Zaluje tylko ze druga strona laminatu przy nv43 jest tak zawalona rezystorami czy czym tam. Pokusilbym sie o montaz jakiegos radiatorka ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe.. też bym zapodał coś na plecki - przydałby się jakiś dobry "glut"

BTW zrobiłem smarki na sterach 84.66 i w miarę młodej windozie,

jak na Socket A i AGP nie jest źle (fakt, że zegarki trochę popędziłem)

Dołączona grafika

na 05 ustawienia te same

Dołączona grafika

Wyniki nie powalają, ale wstydzić też się nie trzeba przy tak archaicznym zestawie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

suchyjastrzab

W miare mozliwosci - moglbys puscic 03 na stockowych ustawieniach a pozniej na 500/memki-stock? Chcialbym zobaczyc jak przepustowosc pamieci wplywa na koncowy wynik [;

Orgiusz - za dużo kawy?:)

Stock=500/900 a później 500/memki-stock(900) ?

EDIT

Na życzenie mogę porobić testy na wszystkich (do 59x/1190) ustawieniach.

Tylko na jakich konkretnie?

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz i masz:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

EDIT

Zrobiłem jeszcze dwa teściki - niestety już na sterach 87.08, więc wyniki mogą być "lekko inne"

500/1200

Dołączona grafika

tu pojawiły się śmieci

w związku z tym powróciłem do bezpiecznej wartości 1160 (to chyba optymalne ustawienie dla moich modułów)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO przy dobrym chlodzeniu calej karty ( procz rdzenia i pamieci mamy jeszcze mostek HSI i kilka mofsetow ;] ) mozna siegnac po 1,6V na rdzeniu. Pamieci ile maja? 2,5V? Nawet nie wiem. Generalnie, jak wszyscy zapewne wiemy nie chodzi tu tylko o bezpieczne napiecie ale przedewszytkim o sprawne odprowadzenie ciepla.

Zaluje tylko ze druga strona laminatu przy nv43 jest tak zawalona rezystorami czy czym tam. Pokusilbym sie o montaz jakiegos radiatorka ;]

Pamieci na stocku maja 2.6V

W specyfikacji kosci nie podaja takich rzeczy jak max vmem? :P

Szkoda by bylo taka fajna karte spalic :)

BTW.

Sorry za o/t, ale znacie jakis tani i skuteczny sposob przyklejenia radiatora? Bo jakos nie ufam tasmie termoprzewodzacej ;]

Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Aaronik

To ja mam do Was pytanko :) wiem jak wygląda NFS MW na 6600 Turbo force gb 256 :) i na jakich detalach sie da pograc a na jakich nie :) neistety o aa mozna tam pomazyc:) w 1024 na 768:) a jak to jest z 6600gt :) ? akurat obojetnie czy na pcx czy na agp bo mam i taka i taka konfiguracje o porownywalnych mocach....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Pioorek

Ludzie... mam problem. Wyszukalem w szukajce, ze jezeli cos piszczy przy przewijaniu stron, to trza pomalowac cewki lakierem bez barwnym.

Mam jedna cewke, smarnelem ja pare razy ale dalej brzeczy!

Kiedy przewijam tekst tak jak np. teraz, to nci nie piszczy, ale jak przewijam tekst gdzie sa jakies skriny wklejone to strasznie mi zwalnia wszystko i piszczy grafa. WTF? Od jakiegos czasu mi sie tak dzieje wczesniej nie bylo problemuu??

Przejechalem jeszcze raz, i dalej :/

Dodam ze przy piszczeniu tego czegos zwalnia animacja w windzie tzn przy przegladaniu stron ;/

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem pobawić się timingami na moim 6600 (z DDR3). Poluzowanie dało mi... 120Mhz na pamięciach :D

W Nibotorze zmieniłem w Timing set 7:

tRC: 21 --> 27

tRFC: 27 --> 33

tRAS:15 --> 19

tRP: 6 -->8

Karta to Gigabyte NX66128DP2, na Samsungach 2ns. Chłodzenie: WC + radiatorki Revoltec na pamięciach.

Takty jakie osiągnąłem po zmianie Vgpu na 1,7V i Vmem na 2,34V to:

639/1300

Wynik w 3d marku 03:

Dołączona grafika

ORB

Przy większych napięciach pojawiają się arty i wyniki spadają <_<.

Ale i tak jestem zadowolony, że mi się udało 11k przebić :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety jak sie okazalo nie zabawilem dlugo na 6600GT ;/

karte wczoraj wieczorem zostala sprzedana :(

ale przynajmniej cena sobie wynagrodzilem (390 ziko :lol: )

i przesiadam sie najpewniej na 7xxx

Powodzenia w O/C wszystkim usera tego Topicu !! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość khamilek

Vmod mem do Asusa 6600 na pci-e by mi sie przydał.... jakos nie moge znalesc .... zna ktos moze jakis sposob - link najlepiej pencil mod lecz moze byc tez normalny :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupilem karte graficzna (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23782), zamontowalem przetestowalem i bylo OK, nastepnie zaczalem podkrecac i sprawdzac ile wyciagnie z tym ze najpierw zamontowalem wiatrak 8cm zeby byla dobrze chlodzona... Doszedlem do 570MHz GPU (bez artefaktow i zadnych problemow) oraz pamieci najpierw 1120MHz (bez artefaktow ale pozniej sie okazalo ze zaczely sie pojawiac i zszedlem do 1100Mhz) temperatura bez krecenia z wiatrakiem nie przekraczala 53stopni, po podkreceniu 64 max 67stopni po ostrym markowaniu... Nastepnego dnia pomyslalem ze skoro nie osiaga az tak wysokich temperatur wylaczylem wiatrak i grafika osiagnela ponad 80stopni co mnie przerazilo i zdecydowalem ze jednak podlacze go spowrotem a do tego zamontowalem drugiego wentyla 8cm z drugiej strony (i oba puscilem na 1000 obrotow aby bylo cichutko), no i odlaczylem grafe i zamontowalem wentyla, podlaczylem uruchomilem i zaczely sie problemy... Po wlaczeniu kompa podkrecilem grafe i wlaczylem marka 03 i na pierwszym tescie po kilku chwilach pojawily sie pierwsze arty i po kazdej kolejnej sekundzie bylo ich coraz wiecej az w koncu grafika sie wieszala...za kazdym razem jak nie na pierwszym tescie to na drugim wyskakuja ogromne ilosci artefaktow az w koncu grafa sie wiesza...W pierwszej chwili pomyslalem ze zmienie sterowniki i tak tez zrobilem ale nie pomoglo, pozniej zajzalem do biosu czy cos sie nie zmienilo ale jednak nie, pozniej zformatowalem winde i wgralem od nowa ale jednak dalej to samo...Z tego co zauwazylem temperaturka grafy znacznie sie zmienila, w spoczynku teraz ma 63-64 stopnie z dwoma wentylami a po podkreceniu ponad 70stopni i oczywiscie za kazdym razem w jakims marku czy grze najpierw wyskakuja arty a pozniej zwis czy podkrece grafe czy tez nie....

Czy moglby mi ktos napisac co sie takiego stalo i czego to wina ze teraz takie zeczy sie dzieja oraz czy mam szanse na reklamacje ??? Czy pomogla by zmiana biosu czy moze juz moge tylko liczyc na wymiane grafiki... Nie mam pojecia co sie stalo, pomyslalem takze ze moze zle wlozylem grafike (tzn. krzywo) i wyciagnalem ja i wlozylem na nowo ale niestety nie pomoglo...Konfig mojego kompa troszke sie zmienil wiec podam: Proc Athlon 2600XP, ram 2x1GB Corsair CL2 TwinX, 2 dyski 80GB +250GB (SATA) naped DVD, zasilacz TAGAN-a 420W, plyta Gigabyte KT800.

Prosze o pomoc.

Edytowane przez Szpakos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nabyłem okazyjnie w/w grafikę, jest to grafika sprzedawana w dualu (ja dostałem jedną z dwóch z kompletu) Karta ta jest już fabrycznie podkręcona (550/1120) na pamięciach 1,6 ns. Cooler fabryczny - nie zmieniałem (jeszcze) na pamięci poszły radiatory aluminiowe. Z tego co już sprawdziłem to grafika jeszcze spokojnie pójdzie na 580/1200, na fabrycznym radiatorze. Podczas długiego grania jednak potrafi wyskoczyć do windy (a to chyba znak grzania się procka grafy). Co ciekawe grafika ta jest przystosowana do SLI ale nie ma dodatkowego gniazda zasilania.

1. Jaki najwydajnieszy cooler na tą grafikę polecacie ? (oprócz wody)

2. Czy te radiatory na pamięciach wystarczą do odprowadzania ciepła ?

3. Ile udało się wycisnąć z tej karty i jaka jest jej granica ? (jeśli ktoś taką testował)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsampierw to mogleszadac pytanie tutaj :) Po to przykleili temacik. Ale jestes zdesperowany to mozna na to przymknac oko ;).

Co do temp. to 80st. to dla dzisiejszych GPU nie jest nic wielkiego. To nie jest CPU i GPU czesto wytrzymuja znacznie wyzsze temp. nie pamietem ile jest max dla 6600/GT ale chyba cos okolo 110st.

Problemem moze byc chlodzenie ale jesli masz karte na gwarancji to oddaj ja na gwarancje. Twoje OC mozna nwazac srednim OC i zbyt krotko trwalo to aby moglo jakos uszkodzic karte.

Do tego z tego co pamietam z gigabytami z pswnym chlodzeniem czasem sa jakies dziwne problemy.

Mozesz jeszcz sprobowac zrestartowac bios(clear cmos), moze pomoze. Zasilka odpada bo masz dobra, odkrec jeszcze karte nawet ponizej zegarow stockowych i zobacz jak wtedy komp sie zachowuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac że te 80st. dało jej w dup..... raczej tylko gwara i nie wykryją nic że coś kręciłeś itp. na drugi raz patrz na temp. :)

80st dla tego GPU to nie jest duza temperatura, moja była Galaxy miała na seryjnym coolerku 84c w stress i nic jej nie było...ludzie nie piszcie głupot...przeciez po coś NV ustawiła próg zwolnienia gpu na 145c prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grzesiu

Zgadzam się z Tobą, że 80*C to nic, ale te 145*C jako próg opóźnienia GPU to lekka przesada.

Procek może i przetrzyma, ale reszta się rozpłynie przy takiej temperaturze. IMHO 95 to max.,choć słyszałem o przypadkach gdzie 110 nie stanowiło problemu. Jak wspominał już Orgiusz (i pewnie nie tylko) istotne jest chłodzenie całego PCB, głównie układów zasilających/sterujących napięcie/m.

Teraz ciekawostka.

Zmieniłem timingi (pierwsze cztery, nie pamiętam tych nazw :D ) w biosie odwrotnie do zaleceń, tzn. zaostrzyłem, na 18-24-13-5.

Efekt jest dość dziwny - pokręcalność pamiątek nie zmieniła się a wzrósł potencjał na GPU. Teraz sterownik puszcza mnie do 605 MHz (wcześniej ok. 590). Oczywiście przy tej częstotliwości mam po 5 min. arty. Ale czy da się to jakoś logicznie wytłumaczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... suchyjastrzab a roznica wydajnosci przy takim samym core? Jak chcesz moze byc bez screenow ;]]

Krzywa teoria - ostrzejsze timingi wplywaja na mniejszy pobor v paieci przez co stabilniejsze napiecie idzie na rdzen. Mowilem ze krzywa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grzesiu

Zgadzam się z Tobą, że 80*C to nic, ale te 145*C jako próg opóźnienia GPU to lekka przesada.

Procek może i przetrzyma, ale reszta się rozpłynie przy takiej temperaturze. IMHO 95 to max.,choć słyszałem o przypadkach gdzie 110 nie stanowiło problemu. Jak wspominał już Orgiusz (i pewnie nie tylko) istotne jest chłodzenie całego PCB, głównie układów zasilających/sterujących napięcie/m.

Kiedyś czytałem na forum jak ktoś zle zmontował Pentagrama/Zalmana chyba na 6600GT, włączył jakąś tam gre, po chwili gra się zawiesiła i na pulpicie pojawił się napis że karta obniza taktowanie procesora graficznego z powodu zbyt wysokiej temperatury. Inżynierowie Nvidii głupi nie są i jak ustalili próg opoznienia na 145c to do tej temperautry nic się nie moze stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbowałem na tych samych ustawieniach co wcześniej :lol:

Poszedłem na maxa :lol: :

Dołączona grafika

Bez rewelacji, ale sprawdzę jeszcze na starych zegarach:]

Może teraz brakuje mi mocy na core - to jednak tylko 1,58V.

Mam ołówek budowlany :D , może trzeba iść do IKEA?

EDIT

@grzesiu

No dobra :-P Przecież nie zamierzam się spierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce, pokazuje tylko, ze wynik masz sredni jak na marka w ktorym procek nie bierze prawie wogole udzialu. jakbym chcial Cie zdolowac to poprosilbym o wynik z marka 2k6 :P ;)

Przecież ja wiem, ze mam średni wynik, podobnie jak Ty.

Mi bardziej chodzi o przedstawienie różnic przy różnych ustawieniach na tej samej platformie.

Nie chodzi mi o wyścigi - od tego jest "ekstremalne" - ludzie tam mają 11k+ na 6600 nonGT.

Co do smarka `06, to to chyba nie jest test na mój sprzęt :D

Dołączona grafika

To pewnie błąd pomiaru, tak jak cały ten "test"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupilem wczoraj takiego 6600 za 330zl od kumpla, 3 miesieczna grafa :) sam mu ja nie dawno kupowalem :D

Dołączona grafika

dobre to to je ? ;) 400/500MHz default nie mialem okazji O/C ;) 5.8k w marku 03 na starcie na sterach nvidi

Jak narazie wyczyscilem tylko grafike i zmienilem jej pasty bo byla jakas gowniana guma skamieniała, jak zawsze ;/

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi