Skocz do zawartości
grzesiu

GeForce 6600 / GT cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupilem wczoraj takiego 6600 za 330zl od kumpla, 3 miesieczna grafa :) sam mu ja nie dawno kupowalem :D

http://img122.imageshack.us/img122/6641/66002cf.jpg

dobre to to je ? ;) 400/500MHz default nie mialem okazji O/C ;) 5.8k w marku 03 na starcie na sterach nvidi

Jak narazie wyczyscilem tylko grafike i zmienilem jej pasty bo byla jakas gowniana guma skamieniała, jak zawsze ;/

Niedawno ktos sprzedawal 6600gt za 325zl, ceny leca strasznie na ryj. :>

A czy dobra ? Podkrec core, na std chlodzeniu sie nic nie spali, a zobaczysz ile idzie bez vmoda.

Jakie mem, 3,6 heniek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o lol 330 zl to troche drogo za 6600 :) juz zwykle 7600gs sa po 395 zl :P

edit

widze, ze kupiles na agp wiec cena moze byc dobra bo na agp wszystko jest drozsze :)

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde jakos lipnie rdzen idzie :/ 51C idle do 71C w marku

GPU: 435MHz

MEM: 710MHz

Rev 4 :/

henki 4ns są

7200pkt w smarku 03 to ujdzie ? :)

no to wersja agp ;)

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to jest za wynalazek ? Gdzie to kupowałeś i za wiele ?

Pasywne ma duży plus - jest niesłyszalne, a jak z temperaturami z tym radiatorkiem ? Na moim fabrycznym potrafi się zagrzać do 70 st. podczas gry (i wywala do windy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybaczcie za pytanie ktore zadam ale nigdy nie uzywalem kart nvidii (zawsze ati)

Kumplowi siadla karta ATI 9550 , musi kupic nowa a ze nie za duzo gra wiec nie chce kupowac drogiej, polecono mu zeby zamiast ATI 9550 kupil sobie Geforce 6600 ( malo drozsza od ATI 9550)

Powiedcie jakiej firmy najlepiej owa karte kupic - aby dobrze sie sprawowala , dala sie dobrze podkrecic i nie byla za droga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsampierw to mogleszadac pytanie tutaj :) Po to przykleili temacik. Ale jestes zdesperowany to mozna na to przymknac oko ;).

Co do temp. to 80st. to dla dzisiejszych GPU nie jest nic wielkiego. To nie jest CPU i GPU czesto wytrzymuja znacznie wyzsze temp. nie pamietem ile jest max dla 6600/GT ale chyba cos okolo 110st.

Problemem moze byc chlodzenie ale jesli masz karte na gwarancji to oddaj ja na gwarancje. Twoje OC mozna nwazac srednim OC i zbyt krotko trwalo to aby moglo jakos uszkodzic karte.

Do tego z tego co pamietam z gigabytami z pswnym chlodzeniem czasem sa jakies dziwne problemy.

Mozesz jeszcz sprobowac zrestartowac bios(clear cmos), moze pomoze. Zasilka odpada bo masz dobra, odkrec jeszcze karte nawet ponizej zegarow stockowych i zobacz jak wtedy komp sie zachowuje.

Witam, to znowu ja :P

Przepraszam ze tak pozno odpowiadalem ale bylem bez neta... Wiec po przeczytaniu tej wypowiedzi zmienilem ustawienia zegana na nizsze niz standardowe: GPU na 450MhZ, MEM na 825Mhz i teraz marki chodza bez artow i wieszania sie, sprawdzilem na marku 03 jak i 05, jesli chodzi o temp to po pierwszych 2 testach w 03 wskakuje na 74-78 i czasem wiecej...Zastanawiam sie w takim razie co to moze oznaczac...Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może (nie musi, ale jest wielce prawdopodobne) oznaczać, że masz w budzie za ciepło na pasywne chłodzenie.

Możliwe też, że radiator jest źle zamontowany albo pasta między nim a GPU jest marna.

Sprawdź paluchem jaką temperaturę ma radiator w stresie.

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm jesli chodzi o wysoka temperaturke w budzie to nie mozliwe, mam zamontowane 4 wentyle 8x8cm oraz 1x12cm wszystkie puszczone na 1000-1200obr/min dodatkowo na grafice sa zamontowane 2 wiatraki (czyli na tym pasywnym radiatorze) 8x8cm takze puszczone na tym samym poziomie co poprzednie...

byc moze radiator sie odkleil od GPU lub memkow i wysoka temp. generuje artefakty i zwis grafiki...

Edytowane przez Szpakos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm jesli chodzi o wysoka temperaturke w budzie to nie mozliwe, mam zamontowane 4 wentyle 8x8cm oraz 1x12cm wszystkie puszczone na 1000-1200obr/min dodatkowo na grafice sa zamontowane 2 wiatraki (czyli na tym pasywnym radiatorze) 8x8cm takze puszczone na tym samym poziomie co poprzednie...

byc moze radiator sie odkleil od GPU lub memkow i wysoka temp. generuje artefakty i zwis grafiki...

Myślę że powinieneś oddać ją do serwisu

Winą jest prawdopodobnie firmowo żle założone chłodzenie(zbyt słaby docisk) które trzymało się prawdopodobnie na paście(coś ala klej)zamiast na zapince/śrubach ..... gdy rozgrzałeś rdzeń (pasive) to sie rozpuściła i radiator delikatnie odszedł od rdzenia karty.

Spróboj z obu stron nacisnąć na grafe gdy masz otwarte w sterach okno z temp . Sprawa się wyjaśni:)

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blog #27.

Ochoczo wyjalem karte graf. ze slotu przymierzajac sie do zakladania nowego chlodzenia - pent xc-80alcu.

Po 2' stwierdzilem, ze otwory montazowe sa za waskie i nie da sie tego ni grzyba zamontowac, nawet mama mi pomagala i nie dala rady !!!11 :lol:

Postanowilem olac stabilizator jak to sie w instrukcji nazywa i zamontowac na same nakretki.

Efekt - chlodzenie zamontowane w niespelna 60'', bez problemu, bez stresu i co najwazniejsze siedzi idealnie.

Ten kto wymyslil ten stabilizator powinien zostac ukarany batami, bo tak jak niektorzy juz pisali, mozna bardzo latwo spaskudzic sobie rdzen gpu.

Polecam taki sposob montazu, bardzo latwy, bezpieczny i szybki. ;] Temp. w idle spadly o ponad 10*c wiec jest ok.

Tak to wyglada.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Antar1us

ladnie to wyglada ;] Teraz mozesz z niej wycisnac ostatnie poty. Chlodzenie defaultowe nie bylo zbyt przyjazne do o/c, ale teraz juz mozesz sie bawic ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ba, dam jej w dupsko teraz. ;]

Teraz na szybko takie drobne o/c ma stockowym cpu, zeby zbadac temp. - max. 58*c (na stocku mialem 60*c idle ;] ).

[url=http://img97.imageshack.us/my.php?image=3dmarek03660

ladnie :) tylko czemu tak nisko taktujesz tego semprona ? :> 1V ? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ath

U mnie wyglada to bardzo podobnie [; Tyle ze stockowy wiatraczek poszedl na 2 srobkach na mostek HSI ( wczesniej zdjalem gluta - doslownie guma do zucia, wyczyscilem sucha sciereczka, pozniej alkoholem i kropka cermamique ) i radiatorki na mofsety. Tak jakby zachcialo mi sie wiekszego napiecia :twisted:

@miras19

Musialbys dobrze pomierzyc karte i radiator czy nie bedzie nachodzic na jakis element - kondensator, mostek HSI, radiator pamieci, mofset czy Bog jeden wie co jeszcze. Pozniej wiertarka, gwintownik i kilka srubek z nakretkami ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ladnie :) tylko czemu tak nisko taktujesz tego semprona ? :> 1V ? :>

A tak chodzi na codzien, do pes5 i cod spokojnie styka. Jak sie pojawia jakis bardziej wymagajacy tytul to -> easy tune 5 (ustawiam napiecie na 1,4v) i clockgen (ustawiam htt na 300). ;] Ostatnio to gram tylko w www i skype'a. ;]

@ath

U mnie wyglada to bardzo podobnie [; Tyle ze stockowy wiatraczek poszedl na 2 srobkach na mostek HSI ( wczesniej zdjalem gluta - doslownie guma do zucia, wyczyscilem sucha sciereczka, pozniej alkoholem i kropka cermamique ) i radiatorki na mofsety. Tak jakby zachcialo mi sie wiekszego napiecia :twisted:

Hsi chcialem przesmarowac, ale nie moglem go za bardzo oderwac radiatora z niego;/ zdjalem te bolce i radiotorek nie chcial sie za nic w swiecie ruszyc, predzej odszedl by z ukladem. ;] Na gpu byla normalna pasta a tutaj jakis glej. ;]

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego najpierw trzeba rzucic 20 minut rthdribl_1_2 ;]]

Praktycznie zdzieralem to pozniej paznokciem...

Aha i czy mi sie wydaje czy przykreciles nakretki w druga strone?!

Jak to na druga strone ? Dalem podkladki pod pcb i przykrecilem tymi walcowatymi nakretkami poporstu.

Dołączona grafika

Nie zastosowalem tylko tego czarnego stabilizatora, bo otwory jakos nie pasowaly. :lol:

Rozstaw otworow w radiatorku z hsi jest taki sam jak z gpu (nie chce mi sie teraz otwierac budy ;] ) ?

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha buehe, bo ja jakosc przeczytalem, za zalozyles cale chlodzenie z gpu na mostek hsi a nie tylko wiartaczek. ;]

W sumie to lepiej bez tego czarnego badziewia, bo karta sie z drugiej strony nie gotuje pod ta gabka. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WiTaM!

Wiem, ze jest OGROMNIASTY temat dot. GF6600 ale nie moglem na nim znalezc odpowiedzi na nurtujace mnie pytania, wiec wystosuje ten o to temat zeby bylo szybciutko i ladnie o konkretnym modelu GF6600 ;>

Rozchodzi sie o ASUSa GF6600 czyli N6600TD w wersji na AGP i 128mb/128bit RAMu ;]

No to kilka pytan na poczatek ;)

1. Czy ktos zna/ma moze oryginalny BIOS ASUSa ale taki co by sie go dalo zmodowac? :)

Nie rozchodzi sie w zadnym przypadku o wersje SPARKLE ;p

Wersje zmodowane tez bylyby mile widziane ;]

Jesli tak to poprosze linka albo od razu na maila prosze podeslac...

2. W jakich gornych granicach temp powinienem trzymac GPU i RAMy?

3. Czy da sie podniesc napiecie na RAMkach?

Priorytetowe jest pytanie nr 1 ;D

Za wszelkie odpowiedzi z gory bardzo dziekuje!

PS.

Kiedy ruszy ten FAQ dot. GF6600 :D:D:D ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WiTaM!

Wiem, ze jest OGROMNIASTY temat dot. GF6600 ale nie moglem na nim znalezc odpowiedzi na nurtujace mnie pytania, wiec wystosuje ten o to temat zeby bylo szybciutko i ladnie o konkretnym modelu GF6600 ;>

Rozchodzi sie o ASUSa GF6600 czyli N6600TD w wersji na AGP i 128mb/128bit RAMu ;]

No to kilka pytan na poczatek ;)

1. Czy ktos zna/ma moze oryginalny BIOS ASUSa ale taki co by sie go dalo zmodowac? :)

Nie rozchodzi sie w zadnym przypadku o wersje SPARKLE ;p

Wersje zmodowane tez bylyby mile widziane ;]

Jesli tak to poprosze linka albo od razu na maila prosze podeslac...

2. W jakich gornych granicach temp powinienem trzymac GPU i RAMy?

3. Czy da sie podniesc napiecie na RAMkach?

Priorytetowe jest pytanie nr 1 ;D

Za wszelkie odpowiedzi z gory bardzo dziekuje!

PS.

Kiedy ruszy ten FAQ dot. GF6600 :D:D:D ??

Zmodowany bios by juz kilka razy podawany w tym temacie, wystarczy poszukac.

Na stocku spokojnie mozesz jechac, ja na @500mhz (po bios modzie na 1.4v) mialem max. ~75*c.

Ram to nie wiadomo, bo te odczyty ze smart doctora to sa troche nie prawdziwe. ;]

Do 650 spokojnie powinienes dojechac, jak chcesz wiecej to proponuje radiatorki.

Na mem da sie chyba podniesc v, ale tylko przez hard-moda (czyli lutowanie itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi