Skocz do zawartości
grzesiu

GeForce 6600 / GT cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Do reszty:

http://www.allegro.pl/item100777961_leadte...silver_ice.html

zmoduje sie na 6600?

Pozdro

Nie, 64bit.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Tak, będe nadal udzielał lakonicznych odpowiedzi, już nie mam siły odpowiadać na to samo pytanie 100 razy, a wystarczy się cofnąc kilka stron w stecz, albo uzyć magicznego narzedzia zwanego szukajką...

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pierwszej stronie tematu pojawił sie post pana ramzol83, który miał kłopoty z 6600, spowodowane rzekomo słabym prockiem...

więc i u mnie pojawiły sie watpliwosci, czy nie bede miał takich samych problemow bez mieszania w biosie

mam athlonka XP 2500+ @1,82GHz

kręcenie nie wchodzi w grę, za słabe chłodzenie i power..

z góry dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo!

Załączam dane techniczne pamięci umieszczanych na gf6600( te same są na róźnych kartach np.R.9550).

Dokument zawiera tabele z timingami od pamięci 2,5ns do 3,6ns które dotyczą kosci Hynix o oznaczeniu HY5DU281622ET .Jak nietrudno zgadnąć i o czym, już nieraz pisałem pamięci 2,5ns rożnią się tylko oznaczeniami i napięciem(wyższe dla 2,8-2,5ns).Oczywiście szansa ,że 5ns bedzie działac jak 2,5ns jest nikła(kości są selekcjonowane),ale 2,8ns jest w zasięgu.

Zgubiłem na dysku tego pdf-a bo miałem go już dawno zarzucić,ale w końcu jest i może się przydać.

Florek_szef>nie powinieneś się niczym martwić,ale musisz sobie zdawać sprawe ,że 6600 bez OC jest -co tu dużo gadać-kiepski(czyt.wolny).

6600 pobiera ok.40W w stresie więc musisz mieć przyzwoity zasilacz(dobry 300W zasilacz w zupełności wystarczy,ale podkreślam DOBRY).

Także ten Athlon da radę,ale bez szaleństw.A 3dmark 01?Jest tak bardzo uzalezniony od CPU ,że nowych kart lepiej nie oceniać po wyniku z tego benchmarka(zresztą benche to w ogoóle inna historia).

Z ciekawości odpal sobie "CPU test" w 3dmark 01 tzn. Change-> ustaw rozdzielczość na 640x480, 32bit->zakładka rendering pipeline->ustaw D3Dsoftware T&L->odpal game testy(1-4).

Wynik jaki uzyskasz da Ci względny pogląd ile punktów uzyskujesz ,a więc jaki wpływ na wynik końcowy w domyślnym teście (w 1024x768 Pure Hardware T&L) ma procesor.

(jak mam 7000 na Bartonie 10x202-będziesz mial porównanie).

Hejka.

hynix.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki :) a co do OC to mówiłem o procku, bo kartę z miłłą chęcią pomęczę hiehie :D:D zaraz obadam tego 3Dmarka

ale musisz sobie zdawać sprawe ,że 6600 bez OC jest -co tu dużo gadać-kiepski(czyt.wolny)

hmmm wątpię, żeby wydał mi się wolny przy przesiadce z 9200SE :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy u posiadycz tej karty element ktory zaznaczylem bardzo sie nagrzewa ? u mnie nie da sie na nim przytrzymac dluzej palca, strasznie goracy czy to normalne ? karte posiadam zaledwie tydzien, narazie nic nie krecona

post-134624-1146813993_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik jaki uzyskasz da Ci względny pogląd ile punktów uzyskujesz ,a więc jaki wpływ na wynik końcowy w domyślnym teście (w 1024x768 Pure Hardware T&L) ma procesor.

(jak mam 7000 na Bartonie 10x202-będziesz mial porównanie).

Czy to Twój Bartek jest taki dobry, czy mój Athlon taki cienki?? 4,5k punktów to chyba nie za dużo, a taktowanie niewiele mniejsze od Twojego... to mało jak na XP 2500??(@1,82GHz)

wiem ze nie ten temat ale odpisz :P

No a teraz do tematu: w przedziale cenowym do ok 400 zł, lepiej wybierać GF6600 Asusa czy Gigabyte'a (AGP)?? Bo tak się składa, że mogę mieć takie lub takie ze sklepu parę dych taniej, w granicach ~350zł...

Edytowane przez Florek_szef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a teraz do tematu: w przedziale cenowym do ok 400 zł, lepiej wybierać GF6600 Asusa czy Gigabyte'a (AGP)?? Bo tak się składa, że mogę mieć takie lub takie ze sklepu parę dych taniej, w granicach ~350zł...

wg mnie to lepiej gigabyte ale to tylko moje zdanie bo co do karta asusa to sie przejechalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Asus'a EN6600GT 256MB na PCI-e i jestem bardzo zadowolony. Temp. pracy 50C do max. 68 i to przy OC z 500 na 540 i pamiatki mam na 1050. W 3DMark 2005 3950 pkt. Wszystko chodzi jak trzeba. Mam jescze program Asus Smart Doctor, który pozwala mi kontrolowac wszystkie parametry mojej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gigabyte ma całkiem niezłą ofertę: GF6600 Silent Pipe 256MB, 400/500, czyli więcej ramu, i lepsze taktowanie rdzenia, ale jakoś nie przekonuje mnie to pasywne chłodzenie... więc dalej nie wiem, Asus czy Gigabyte...

Asus: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17949

Gigabyte: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17340

Edytowane przez Florek_szef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli myslisz o podkrecaniu to chyba ten Gigabyte z tym swoim pasywnym chlodzeniem odpada, ale to jest tylko moja subiektywna wypowiedz. Gigabyte ma wiecej pamieci, ale wolniejszej 4.0ns, a Asus ma 3.6ns.

Edit: W tym asusie spokojnie podkrecisz rdzeń bez ryzyka przegrzania.

Edytowane przez Cezary666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos mi dziwnie pachnie te 400MHz-rdzeń Gigabyte-popatrz sobie na różnych str.(standardowo 6600 ma 300MHz); nadal asus ma szybsze pamiatki. 3.6 550MHz

Ja wiem, ze sa podrasowane wersje, ale 6600 to 6600 i ma bios(kazdy producent ma swoj-ale musi sie trzymac pewnych marketingowych zasad), ktory podaje nizsze napiecie na rdzen i podkrecenie go do 400 bez straty stabilnej pracy jest niemozliwe, chyba, ze sam sobie wgrasz bios.

edit: patrz rdzen

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...tid=5&grupa=227

http://www.apollo.pl/?mod=store&grp=21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to Twój Bartek jest taki dobry, czy mój Athlon taki cienki?? 4,5k punktów to chyba nie za dużo, a taktowanie niewiele mniejsze od Twojego... to mało jak na XP 2500??(@1,82GHz)

wiem ze nie ten temat ale odpisz :P

3smark 01 dobrze reaguje na szybkość FSB(czy HTT dla A.64 ),także na timingi pamięci(w mniejszym stopniu) ,cache L2.Oraz wersje sterowników(starsze-mogą być troche szybsze)

Generalnie mam FSB200(400) i to głównie wpływa na wydajność(mobo to Abit AN7).Co ciekawe po ustawieniu mnożnika na 10,5 czy 11 wyniki we wszystkich testach związanych z grafiką 3d są ...gorsze.Prawdopodobnie wynika to z ograniczeń Athlonów XP ,ktore nie potrafią przerobić więcej niz 3,2Gb/s.

Na obecnym ustawieniu (10x202) mam czasem wyniki dużo lepsze niż Bartony z zegarem 11x200 czy w ogóle pracujące ~2200Mhz.

Np.

3dmark 03 CPU test ~695pkt(+/- 10)

3dmark 05 CPU ~4000(+/- 150)

3dmark 06 CPU ~740(+/- 20Pkt)-tu najslabiej wychodzi(wychodzi brak Mhz)

Aquamark3 CPU 7350-7600pkt.

Twoj wynik jest coś kiepski-bo kiedyś miałem Durona 1,2(mobo na VIA KT333) któremu odblokowałem mnożnik ustawiłem go na 10x133(więcej nie chciał) i wynik wynosił 4,5K(!)

także coś faktycznie nie tak-IMO powinieneś mieć (chyba) coś ok.6K.

Co do kart-jezeli chcesz miec cisze -bierz pasywnego GB,w innym razie Asus.a 400 Mhz na rdzeniu pojdzie każdy 6600 więc Turbocośtam i inne golden Gample/Overclocked/ Hiper cośtam to tylko marketing...

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj, które 6600 (nie GT) mają standardowo 400MHz. Gainward 1760 na 400MHz nie idzie, wiec chyba cos nie do konca wszystkie 6600 da sie podkrecic na 400 bez wgrania biosu z GT.

Edit: A tak wogole to jest roznica miedzy pojsciem a stabilna praca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam galaxy ultimate 6600ge 128/128 ddr3 samsungi 2.0ns rdzen z 425 poszedl na 535 a pamiaki z 1000 na 1200

dalem jej chlodziwo zalmana vf700 i jest w stresie ~60. karte b. polecam 3dmark03 - 8768 punktow

Edytowane przez osa512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fajnie ale to jest wersja GE, ktora jest tym samym co wersja GT ULTIMATE tylko, ze z nizszym taktowaniem i slabszym chlodzeniem.

Edit: Jezeli jest w tej samej cenie co 6600 256 Gigabyte i pod AGP to oczywiście, że lepiej 6600GE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fajnie ale to jest wersja GE, ktora jest tym samym co wersja GT ULTIMATE tylko, ze z nizszym taktowaniem i slabszym chlodzeniem.

I jest w tej samej cenie co 6600 256 Gigabyte. Teraz sam sobie odpowiedz co lepiej kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam jeszcze ze przed chwilka wytargalem w 3dm03 - 9150 punktow na 550/1200 :D

Jeszcze niedawno jak mialem 6600GE to udało mi się wycisnąć 9930pkt w 03 na 590/1215 takze... ;)

Kurde ja tez chce cos sensownego podkrecic. ;]

@ Grzesiu dostales kilka dni temu moja PM'ke ? ;]

ups ;) własnie dopiero zobaczyłem ze coś w skrzynce jest, powiadomienia nie doszly :angry: zaraz się tym zajme :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukamienujcie mnie, jesli sie myle, ale cos z tymi biosami (albo karta Leadteka) 6600 jest nie tak! Wgrywałem do swojej karty chyba z 6 różnych z napięciami od 1.3 do 1.5, a miernik wskazuje caly czas to samo! Ale o dziwo mozliwosc o/c wzrosla z niecalych 400 do prawie 500.. Hmm, dziwne. (doswiadczenia przed vmodem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoj wynik jest coś kiepski-bo kiedyś miałem Durona 1,2(mobo na VIA KT333) któremu odblokowałem mnożnik ustawiłem go na 10x133(więcej nie chciał) i wynik wynosił 4,5K(!)

także coś faktycznie nie tak-IMO powinieneś mieć (chyba) coś ok.6K.

Co do kart-jezeli chcesz miec cisze -bierz pasywnego GB,w innym razie Asus.a 400 Mhz na rdzeniu pojdzie każdy 6600 więc Turbocośtam i inne golden Gample/Overclocked/ Hiper cośtam to tylko marketing...

Poczytam, poszukam na forum, i nad prockiem popracuję, bo na bank da się coś z tym zrobić (może to mnożnik?? 5x333 czy cos takiego, na pewno 5) no ale to już nie ten temat. Dzieki

A co do karty, to już zdecydowałem, biorę Asusa z 256MB, bo mogę go mieć naprawdę tanio, co pisałem już zresztą wyżej :) Dzieki wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi