Skocz do zawartości
grzesiu

GeForce 6600 / GT cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga :) Wlasnie odkrylem cos : P.

Mam karte Asus Geforce N6600 128 DDRAM.

Wszyscy wiedzą, że ta karta ma bardzo lipne chłodzenie, ale otóż nie.

Ta karta ma badziewną pastę termoprzewodzącą nałożoną na rdzeń (jakaś biała) i jakąś bliżej niezidentyfikowaną biało-różową substancję stałą na pamięci (pod radiatorem). Rozebrałem chlodzenie, zdrapałem resztki orginalnej pasty z rdzenia i pamięci. Nałożyłem niewiele Artic Silver 5. Założyłem chlodzonko no i podlaczylem karte. Potem w Windowsie szybko uruchamiam Everest, żeby sprawdzić czy się nie grzeje czy coś, i nie wierze własnym oczom. Spadek temperatury z 63 w IDLU do 58, to 5 stopni w dół (poczekałem trochę czasu, żeby rdzeń się troche bardziej wygrzał). Kto ma Arctic Silver'a 5, bądź jakąś inną dobrą pastę - nie czekać i pozbywać się tego badziwia od producenta. Sądzę, że po paru dniach temperaturka jeszcze bardziej spadnie i w końcu na luziku będzie chodził biosik 1,4v :). Pasty zużyłem bardzo niewiele.

Aha i do pomiaru temp. użyłem oczywiście GPU DIode (do odblokowania w biosie karty), a nie tego badziewnego miernika od producenta co zaniża prawdziwą temp. o 20 stopni. Nie wierzcie jemu, bo jeszcze uszkodzicie kartę : P. Więc, jeżeli ktoś się będzie zabierał do tej operacji to radzę uważać, delikatnie robić :).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga :) Wlasnie odkrylem cos : P.

Mam karte Asus Geforce N6600 128 DDRAM.

Wszyscy wiedzą, że ta karta ma bardzo lipne chłodzenie, ale otóż nie.

Ta karta ma badziewną pastę termoprzewodzącą nałożoną na rdzeń (jakaś biała) i jakąś bliżej niezidentyfikowaną biało-różową substancję stałą na pamięci (pod radiatorem). Rozebrałem chlodzenie, zdrapałem resztki orginalnej pasty z rdzenia i pamięci. Nałożyłem niewiele Artic Silver 5. Założyłem chlodzonko no i podlaczylem karte. Potem w Windowsie szybko uruchamiam Everest, żeby sprawdzić czy się nie grzeje czy coś, i nie wierze własnym oczom. Spadek temperatury z 63 w IDLU do 58, to 5 stopni w dół (poczekałem trochę czasu, żeby rdzeń się troche bardziej wygrzał). Kto ma Arctic Silver'a 5, bądź jakąś inną dobrą pastę - nie czekać i pozbywać się tego badziwia od producenta. Sądzę, że po paru dniach temperaturka jeszcze bardziej spadnie i w końcu na luziku będzie chodził biosik 1,4v :). Pasty zużyłem bardzo niewiele.

Aha i do pomiaru temp. użyłem oczywiście GPU DIode (do odblokowania w biosie karty), a nie tego badziewnego miernika od producenta co zaniża prawdziwą temp. o 20 stopni. Nie wierzcie jemu, bo jeszcze uszkodzicie kartę : P. Więc, jeżeli ktoś się będzie zabierał do tej operacji to radzę uważać, delikatnie robić :).

Pozdrawiam.

Nic nowego nie odkryłes ;) Od dawna wiadomo ze producenci w większości nie daja dobrej pasty a jedynie jakis glut, a ci lepsi biały sylikon ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bialy glut w teorii idealnie spisuje sie na stockowych chlodzeniach i taktowaniach. Wiec czego wiecej wymagac? [;

Ma ktos specyfikacje mostka HSI? Bo zastanawiam sie do jakiej temperaturo moze sie to malenstwo gotowac [;

grzesiu

Orderem jest to ze nie ukruszyles golego rdzenia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bialy glut w teorii idealnie spisuje sie na stockowych chlodzeniach i taktowaniach. Wiec czego wiecej wymagac? [;

Ma ktos specyfikacje mostka HSI? Bo zastanawiam sie do jakiej temperaturo moze sie to malenstwo gotowac [;

grzesiu

Orderem jest to ze nie ukruszyles golego rdzenia :P

Galaxy daje zawsze białego gluta, o konsystencji podobnej do białej pasty spire'a (nawet niezła, szkoda ze juz mi się skonczyła, ale za to mam AS Ceramique ;> ), co do mostka HSI to szukałem spec'a, nigdzie nie znalazłem :P Ale jak wiadomo im zimniej tym lepiej ;) Montując pentagrama na 6600GE nie zastosowałem w ogóle tej tylniej blaszki, po prostu nie dało rady zamontowac z tą blaszką, a rdzen i tak troche ucierpiał ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konczac temat pentagrama rzuce:

primo - ath zycze powodzenia jak juz bedziesz go miec. Wczesniej montowalem go kilka razy na rozgrzewke na 9550 ktory mial mniejszy rozstraw otworow ( 55mm jak sie nie myle ). Asus ma cos kolo 75mm i tutaj zaczynaja sie schody. Bo to bedzie lekcja cierpliwosci ;]]]]]

secundo - grzesiu modele al ciagle maja wentylatory z lozyskami slizgowymi. Wiec jest to pewnie ten sam shit.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Zrazic do marki? Twoje zrazenie mozna porownac do kupienia sempa gdy wszyscy wokol maja a64 ;]

A co do smart doctora - jakie stery zaisntalowales? Ostatnie FW czy asusowskie? :> Co do samych temeratur - jakos nie widzialem wiecej niz 54* przy 500MHz ostatnio :D

Stery fw 84.21, przed update'm biosu smart doctor dzialal ok. ;]

Nie straszcie mnie tym pentem, bo mi sie po nocnach bedzie snil. [;

Jeszcze powiedzcie jak zlikwidowac ten ogranicznik z riva tunera, bo krece core i na 450mhz konczy sie skala. [;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RT....\ Overclocking \ Global \ Maxclocklimit

Znalazlem przed chwila [;

Tyle ze oba suwaki skoczyly mi w gore :D

No dobra,a le co z tym, bo jak daje na 1, albo 0, to mam wtedy max 375mhz. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Polecacie jakies sklepy z tanimi 6600 na AGP ? moga byc nonamy ;) chodzi mi o zwykła wersje 8 potokową, nie LE.

Za 300zl da rade cos takiego kupic ?

pozdr.

Na allegro da rade bez problemów wylicytować, ale nowej raczej nie kupisz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej jak bym bral to nową, najwyzej kupie wersje LE ;) + jakieś O/C powinnabyc lepsza od mojego radzia:)

Lepiej popatrz na 6200@6600 Leadteka, 6600LE to jest to samo co 6200 (tez 4 potoki) tyle ze obsługuje HDR...a jaką wydajność ma 6200/6600 w HDR to kazdy wie*.

*

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

mierną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... 8 potoczkow ??? faktycznie :D to pewnie wezme jak swoja grafe sprzedam za 280zl :lol:

Powodzenia. ;]

Ja swojego 9550 wymienilem bez doplaty za tego asusa z podpisu, nie pytaj jak, bo to tajemnica. ;D

Grzesiu moze Ty wiesz, jak zlikwidowac ten limit 450mhz na core w RT ? I łont mor !!11 ;]

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia. ;]

Ja swojego 9550 wymienilem bez doplaty za tego asusa z podpisu, nie pytaj jak, bo to tajemnica. ;D

hehe :) nie wymienialbym grafy gdybym nie mial juz kupca :D 9550 kupilem rok temu chyba za 230zl teraz jest bios od 9600XT i mam kupca ktory od reki daje 250zl :D bo mu ktos powiedzialze sie bardzo oplaca :) to powiedzialem mu 280zl i ma pomyslec :D ;) :lol:

fajny ten asus tylko dluuugi :)

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz>

Co do mostka HSI-nie ma się czym przejmować.

W modelach 6800GT/Ultra(wer.PCI-E )HSI działa z prędkością odpowiadającą AGPx12,ten zabieg miał na celu zlikwidować ewentualną utratę wydajności w stosunku do kart z natywną obsługą PCI-E oraz oryginalnych kart na AGP.

i remedium na suwaki(znowu ) RT->Power User->RivaTuner2.0 RC 15.8\Overclocking \Global->"V" MaxClockLimit=150

hej

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz>

Co do mostka HSI-nie ma się czym przejmować.

W modelach 6800GT/Ultra(wer.PCI-E )HSI działa z prędkością odpowiadającą AGPx12,ten zabieg miał na celu zlikwidować ewentualną utratę wydajności w stosunku do kart z natywną obsługą PCI-E oraz oryginalnych kart na AGP.

i remedium na suwaki(znowu ) RT->Power User->RivaTuner2.0 RC 15.8\Overclocking \Global->"V" MaxClockLimit=150

hej

Dzieki za 'suwak'. ;]

A jeszcze takie jedno pytanko, no moze 2, 3. Jak daje riva tunerem core na 450mhz to zaczyna leciec ten pasek (test) i ustawia sie dana wartosc. Jak dam na 500 to komp na chwile sie przywiesza, zaczyna intensywnie mielic dyskiem i po chwili dopiero wlacza sie ten test i zatwierdzam ustawienia. Mial ktos tak, bo chyba to nie jest normalne ?

Jaki jest odpowiednik ati tray tools dla nv ? Chodzi mi mianowicie o szybki wybor wlasnych profili ?

Program everest (najnowszy, stary) nie widzi roznicy w przetaktowanym core, zawsze pokazuje 300mhz... a chcialem zobaczyc jak sie zmienia pixel/texel fillrate. U Was tez takie fazy ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za 'suwak'. ;]

A jeszcze takie jedno pytanko, no moze 2, 3. Jak daje riva tunerem core na 450mhz to zaczyna leciec ten pasek (test) i ustawia sie dana wartosc. Jak dam na 500 to komp na chwile sie przywiesza, zaczyna intensywnie mielic dyskiem i po chwili dopiero wlacza sie ten test i zatwierdzam ustawienia. Mial ktos tak, bo chyba to nie jest normalne ?

Jaki jest odpowiednik ati tray tools dla nv ? Chodzi mi mianowicie o szybki wybor wlasnych profili ?

Program everest (najnowszy, stary) nie widzi roznicy w przetaktowanym core, zawsze pokazuje 300mhz... a chcialem zobaczyc jak sie zmienia pixel/texel fillrate. U Was tez takie fazy ? ;]

Z tym testem to troche dziwne- prawdopodobnie RT przeładowywuje sterownik(jest taka opcja w RT),tylko nie wiem dlaczego akurat przy 500Mhz a nie przy 450,możliwe ,że po prostu program antywirusowy reaguje na skrypt.Zresztą można powyłączać wszystko i sprawdzić czy dalej tak się dzieje.Inna sprawa,żę RT 15.8 może nie dzialać w 100% poprawnie z najnowszymi sterownikami.

Jeżeli chodzi o profile(profile gier) -najlepszy program(niezły!) to nHancer 2.xx(wymaga .NET v.2.0),jest po polsku i w kombinacji z RT daje najlepszą kontrolę nad kartą i jej sterami(dlatego ich używam ).

A Ati Tray Tool działa z kartami NV-tzn. jeden z dwóch dostępnych ATI coś tam(już mi się nie chce teraz sprawdzac...)

A Everest tak ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BezbronnyPL

Karte mam juz w kompie

po wstepnych testach i malym zabiegu ( polerka stockowego radiatora + as5 + naklejenie radiatorow na pamieci )

karta robi 595/1300 - stabilnie bez artow

nie jest najgorzej ... ale czuc niedosyt :lol: ...

narazie nie bede Podnoszenie napiecia na rdzen poki Evercoola nie zmontuje/kupie ...

Natomiast mozna by cos z tymi pamieciami zrobic ...

edytowalem w nibitorze biosa w locie i wynika ze uzywa timingow nr 7 ...

a wyglada to tak

Trc 27

Trfc 33

tRas 19

tRP 8

Trcdrd 7

Trcdwr 4

tRRD 5

Co o tym sadzisz jakie timingi bys proponowal ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie czy na dzien dzisiejszy oplaca sie kupic 6600 ? czy jednak poczekac jeszcze troche i kupic cos lepszego...

jak wiem to bardzo popularnym 6600 jest turboforce gigabyte czy w podobnej cenie znajde cos lepszego ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie czy na dzien dzisiejszy oplaca sie kupic 6600 ? czy jednak poczekac jeszcze troche i kupic cos lepszego...

jak wiem to bardzo popularnym 6600 jest turboforce gigabyte czy w podobnej cenie znajde cos lepszego ?

pozdrawiam

Moze Galaxy GE DDR3. tyle ze kosztuje okolo 360zł, a z 6600 to jedynie Leadtek moze konkurować z Gigabytem, no i Asus (chociaz ja bym brał Gigabyte/Leadteka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Galaxy GE DDR3. tyle ze kosztuje okolo 360zł, a z 6600 to jedynie Leadtek moze konkurować z Gigabytem, no i Asus (chociaz ja bym brał Gigabyte/Leadteka).

360 ?! a nie 460 :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sklepie najtaniej 6600 ge widzialem za 399 zl, a to juz troche wiecej niz 330 zl (za gigabyte turboforce)

lecz ten galaxy jest lepszy i to o sporo szczegolnie po oc... jedak z kasa u mnie troche kiepsko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

360 ?! a nie 460 :>

Mówie o Allegro :P Zresztą zalezy jaką wersje, AGP czy PCIE. Ja moją byłą GE z Pentagramem XC80AL sprzedałem za 400zł, miała równo 6 miesiecy. Jezeli nie masz kasy na Galaxy, bierz Gigabyte, tez dobre karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym testem to troche dziwne- prawdopodobnie RT przeładowywuje sterownik(jest taka opcja w RT),tylko nie wiem dlaczego akurat przy 500Mhz a nie przy 450,możliwe ,że po prostu program antywirusowy reaguje na skrypt.Zresztą można powyłączać wszystko i sprawdzić czy dalej tak się dzieje.Inna sprawa,żę RT 15.8 może nie dzialać w 100% poprawnie z najnowszymi sterownikami.

Jeżeli chodzi o profile(profile gier) -najlepszy program(niezły!) to nHancer 2.xx(wymaga .NET v.2.0),jest po polsku i w kombinacji z RT daje najlepszą kontrolę nad kartą i jej sterami(dlatego ich używam ).

A Ati Tray Tool działa z kartami NV-tzn. jeden z dwóch dostępnych ATI coś tam(już mi się nie chce teraz sprawdzac...)

A Everest tak ma.

ATT nie obsl. nv, jedynie Ati Tool (od najnowszej wersji 0,25 beta 14). ;]

Uzylem ati tool'a i jak daje na 500mhz to tez sie to samo dzieje co w RT, zaczyna mielic dyskiem, obraz na chwile znika i sie pojawia, moze wtedy zmienia napiecie zdzenia z 1,1v na 1,4v ? Bo juz nie wiem ocb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi