Skocz do zawartości
grzesiu

GeForce 6600 / GT cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Gość <account_deleted>

@hill70: Powiedz mi gdzie ASUS podaje, że na tej płycie można podnieść napięcie na linii 3.3V?

Coś Ci się po..myliło. Istnieje tylko możliwość podniesienia napięcia zasilania RAMu z 3.3 do 3.6V, co nie jest żadnym wielkim wynalazkiem.

Podniesienie napięcia linii 3.3V (nawet gdyby było możliwe) nie zwiększy potencjału oc ani na płycie ani na karcie graficznej. Dlaczego? Bo każda współczesna płyta główna i karta graficzna ma własne niezależne przetwornice(lub stabilizatory liniowe) zasilające poszczególne komponenty:CPU, RAM, GPU, VRAM, itp.

Ważne jest tylko aby napięcie na linii zasilającej przetwornicę nie spadło poniżej pewnego minimum, określonego w specyfikacji. Mówiąc inaczej, nawet gdybyś dał +5V na linię +3.3V przetwornica dalej będzie wytważać np. VGPU=1.3V i ani deka więcej. Dlatego ludzie robią v-mody, czyli modyfikacje pętli sprzężenia zwrotnego przetwornic.

Ogólnie to mam gdzieś, co tam sobie wymyśliłeś, ale poprostu denerwuje mnie jak ktoś wypisuje takie bzdury. bez urazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu fotka mojej 6600 gainwarda 256/128 pci-e:

ktos ma pomysl na jakiegos vmod'a, najlepiej olowkowy ;)

jak cos, moge zapodac lepszej jakosci jeszcze fotki...

http://img140.imagevenue.com/img.php?image...c_122_443lo.jpg

Podaj kody oznaczonych układów. Przydałoby się również zdjęcia w bliższej odległości w ich rejonie, jak również fota z drugiej strony karty :)

Edytowane przez cyrkiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafikaPodaj kody oznaczonych układów. Przydałoby się również zdjęcia w bliższej odległości w ich rejonie, jak również fota z drugiej strony karty :)

cos nie smiga ta fotka, nie widac jej :/

a co do gornej czesci karty to zaraz zrobie fote ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hill70: Powiedz mi gdzie ASUS podaje, że na tej płycie można podnieść napięcie na linii 3.3V?

Coś Ci się po..myliło. Istnieje tylko możliwość podniesienia napięcia zasilania RAMu z 3.3 do 3.6V, co nie jest żadnym wielkim wynalazkiem.

Podniesienie napięcia linii 3.3V (nawet gdyby było możliwe) nie zwiększy potencjału oc ani na płycie ani na karcie graficznej. Dlaczego? Bo każda współczesna płyta główna i karta graficzna ma własne niezależne przetwornice(lub stabilizatory liniowe) zasilające poszczególne komponenty:CPU, RAM, GPU, VRAM, itp.

Ważne jest tylko aby napięcie na linii zasilającej przetwornicę nie spadło poniżej pewnego minimum, określonego w specyfikacji. Mówiąc inaczej, nawet gdybyś dał +5V na linię +3.3V przetwornica dalej będzie wytważać np. VGPU=1.3V i ani deka więcej. Dlatego ludzie robią v-mody, czyli modyfikacje pętli sprzężenia zwrotnego przetwornic.

Ogólnie to mam gdzieś, co tam sobie wymyśliłeś, ale poprostu denerwuje mnie jak ktoś wypisuje takie bzdury. bez urazy.

ale ty jesteś... ciężki do rozmowy. czytałeś manual do tej płyty? Jeśli nie to cytuję (str21. rozdz.3.5)

"Voltage I/O Setting (VIO)

This jumpers allows you to select voltage supplied to the DRAM, CHIPSET, AGP, AND PCI.

The default setting of 3.40V [ASUS defaultowo daje tę płytę z podbitymi napięciami - przypis mój] should be used unless processor

overclocking requires a HIGHER VOLTAGE." koniec cytatu i jak to się ma do twych "fachowych" tekstów? ASUS ściemnia czy ty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venom

A tak ciezko sprawdzic samemu? Wejdz na ORBa i patrz na jakich sterach ludzie robili wyniki i koniec. Albo strzel sobie ostatnie oficialne.

:evil:

Za takie postojebstwo powinienem Ci wlepic ZPP.

Orgiusz, nie rozumiem po co ta agresja w poście.

Wszystkie posty związane ze sterami pousuwałem - mam nadzieję że jesteś zadowolony z mojego czynu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Voltage I/O Setting (VIO)

... jak to się ma do twych "fachowych" tekstów? ASUS ściemnia czy ty ?

:lol: Spodziewałem, się że o to Ci chodziło. ASUS napisał prawdę, tylko Ty nie rozumiesz, co czytasz :lol: To nie jest napięcie linii 3.3V. Ciężko to wytłumaczyć komuś, kto nie zna podstaw, więc sobie daruję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Spodziewałem, się że o to Ci chodziło. ASUS napisał prawdę, tylko Ty nie rozumiesz, co czytasz :lol: To nie jest napięcie linii 3.3V. Ciężko to wytłumaczyć komuś, kto nie zna podstaw, więc sobie daruję.

no tak najpierw mówiliśmy o podniesieniu napięcia na porcie AGP, to mówiłeś że nie można, potem kiedy napisałem, że można to ty , że owszem ale tylko na RAM-ach, a kiedy czarno na białym przedstawiam ci, że nie tylko na RAM-ach ale i na AGP oraz PCI, a nawet ło jezuuu... NA CPU! To ty mi mówisz, że głupi jestem - super panie "fachowiec".

Tak na marginesie skoro te twoje "stabilizatory" alias "przetwornice" można "oszukać" choćby v-modem ołówkowym odnośnie GPU to jaka jest różnica w robieniu tego samego z AGP, PCI czy CPU "oficjalnie" z błogosławieństwem producenta płyty głównej, przy pomocy zworek tak jak to jest w przypadku CUSL2?

I nie ściemniaj mi tu z linią 3.3V bo nie o to chodziło na początku tej dyskusji... co i napisałem powyżej.

P.S. - "Erystyka czyli sztuka prowadzenia dyskusji" autor Schopenchauer bardzo fajna pozycja cytat (z pamięci):

"Jak już nie masz argumentów na poparcie swych wywodów nazwij swego rozmówcę idiotą."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

no tak najpierw mówiliśmy o podniesieniu napięcia na porcie AGP, to mówiłeś że nie można, potem kiedy napisałem, że można to ty , że owszem ale tylko na RAM-ach, a kiedy czarno na białym przedstawiam ci, że nie tylko na RAM-ach ale i na AGP oraz PCI, a nawet ło jezuuu... NA CPU! To ty mi mówisz, że głupi jestem - super panie "fachowiec".

Tak na marginesie skoro te twoje "stabilizatory" alias "przetwornice" można "oszukać" choćby v-modem ołówkowym odnośnie GPU to jaka jest różnica w robieniu tego samego z AGP, PCI czy CPU "oficjalnie" z błogosławieństwem producenta płyty głównej, przy pomocy zworek tak jak to jest w przypadku CUSL2?

Proponuję używać cytatów/czytać ze zrozumieniem, bo wszystko pomieszałeś. Nie napisałem, że nie można podnieść napięcia zasilania AGP, tylko że to wymaga przeróbki zasilacza (albo ew. drastycznej przeróbki mobo). VAGP dostępne w biosach/jumperach różnych mobo nie jest zasilaniem portu AGP, tylko zasilaniem interfejsu (upraszczając: podwyższa napięcia na liniach sygnałowych magistrali). Mówiąc inaczej powinno się je opisywać jako "AGP I/O Voltage" - kpw? ;)

W przypadku RAM najczęściej VIO jest połączone z VDD (wyjątek: niektóre mobo DFI ;)) i dlatego zwiększając VIO można podnieść napięcie zasilania RAMu.

W przypadku AGP/PCI to napięcie pozwala bardziej przetaktować interfejs, ale nie samo urządzenie do niego podłączone.

Co do przetwornic i stabilizatorów -> wspólczesne mobo oferują możliwość zmiany wartości ich napięć poprzez VID, vmody służą do zwiększania napięcia ponad to co przewidział producent. Żadne mobo nie daje możliwości zmiany napięć zasilających przetwornice (czyli napięć zasilania płyty), w tym również ten Twój zabytkowy CUSL2.

VIO to napięcie zasilania interfejsów, a nie chipów - jaka jast różnica? -> literatura "elektroniczna"/układy cyfrowe + noty aplikacyjne chipów. (przykład: wiele/większość procków używa oddzielnego napięcia VIO i VCore, zmieniając VIO nie zwiększysz OC procka)

I nie ściemniaj mi tu z linią 3.3V bo nie o to chodziło na początku tej dyskusji...

Ja u siebie po podniesieniu napięcia na mobo do 3.66V

Napisałeś stek bzdur o AGP, myląc napięcie linii z jej wydajnością prądową, oraz wpływ powyższego na OC. Napisałeś, że podniosłeś sobie napięcie na mobo, sugerując że chodzi o zasilanie AGP - co również nie jest prawdą (pomyliłeś pojęcia). O to chodziło na początku tej dyskusji :lol:

"Jak już nie masz argumentów na poparcie swych wywodów nazwij swego rozmówcę idiotą."

Nigdzie nie nazwałem cię głupcem ani idiotą - powiedziałem za to, że nie znasz podstaw (co jak widać jest zgodne z prawdą) i dlatego nie możesz zrozumieć co do Ciebie rozmawiam ;)

Jak dla mnie ten wątek jest zakończony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

[OT]

@kojeczny: To chyba jasne: każde forum o sprzęcie/sofcie jest tyle warte na ile prawdziwe są podawane na nim informacje ;) (choć oczywiście nie jest to jedyne kryterium).

[/OT]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja racja jest wieksza niz twoja

Rozrywka tez jest czytajac wypociny a pozniej my fault ociosane jak skalny blok ;]

kojeczny

Ktorymi v-modami goniles karte? Lutowniczka czy olowkiem? ;]

update

Pytam bo zastnawawiam sie nad zrobieniem mostka olowkiem na malym draniu jak znajde dokladny schemat polaczenia. I pytanie czy druga strona laminatu przetrwa 1.5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję używać cytatów/czytać ze zrozumieniem, bo wszystko pomieszałeś. Nie napisałem, że nie można podnieść napięcia zasilania AGP, tylko że to wymaga przeróbki zasilacza (albo ew. drastycznej przeróbki mobo). VAGP dostępne w biosach/jumperach różnych mobo nie jest zasilaniem portu AGP, tylko zasilaniem interfejsu (upraszczając: podwyższa napięcia na liniach sygnałowych magistrali). Mówiąc inaczej powinno się je opisywać jako "AGP I/O Voltage" - kpw? ;)

W przypadku RAM najczęściej VIO jest połączone z VDD (wyjątek: niektóre mobo DFI ;)) i dlatego zwiększając VIO można podnieść napięcie zasilania RAMu.

W przypadku AGP/PCI to napięcie pozwala bardziej przetaktować interfejs, ale nie samo urządzenie do niego podłączone.

Co do przetwornic i stabilizatorów -> wspólczesne mobo oferują możliwość zmiany wartości ich napięć poprzez VID, vmody służą do zwiększania napięcia ponad to co przewidział producent. Żadne mobo nie daje możliwości zmiany napięć zasilających przetwornice (czyli napięć zasilania płyty), w tym również ten Twój zabytkowy CUSL2.

VIO to napięcie zasilania interfejsów, a nie chipów - jaka jast różnica? -> literatura "elektroniczna"/układy cyfrowe + noty aplikacyjne chipów. (przykład: wiele/większość procków używa oddzielnego napięcia VIO i VCore, zmieniając VIO nie zwiększysz OC procka)

Napisałeś stek bzdur o AGP, myląc napięcie linii z jej wydajnością prądową, oraz wpływ powyższego na OC. Napisałeś, że podniosłeś sobie napięcie na mobo, sugerując że chodzi o zasilanie AGP - co również nie jest prawdą (pomyliłeś pojęcia). O to chodziło na początku tej dyskusji

Jedno co Tobię muszę przyznać to to, iż posługujesz się fachowym żargonem nader sprawnie co nie zmienia faktu. iż mylisz się lub z chyba tylko ambicjonalnych powodów za wszelką cenę (nawet podawania błędnych informacji) próbujesz "postawić na swoim".

Niech Ci będzie. Dla mnie liczą się fakty, a faktem jest, że na moim Gainwardzie 6600 256MB RAM 4ns stand. takt 300/500 - bez podnoszenia napięć na płycie maksimum tego co uzyskałem to 420/520 (i nawet bios 1.4V nie pomógł) wszystko powyżej freez kompa, po podniesieniu napięcia zworkami na płycie do 3.6 doszedłem do 470/550 i były arty w ATITool ale komp pracował. Kiedy obniżyłem GPU na 450MHz stabilna praca bez artów.

Pisząc więc: "W przypadku AGP/PCI to napięcie pozwala bardziej przetaktować interfejs, ale nie samo urządzenie do niego podłączone." mylisz się, bo jednak poprzez "przetaktowany interfejs" zwiększyła się możliwość OC samej karty.

Ale przecież zawsze możesz powiedzieć: "Skoro moje teorie nie zgadzają się z faktami - tym gorzej dla faktów..."

I ja również kończę. Pozdrawiam. I przepraszam forumowiczów za tę dyskusję bezowocną jak widać. Czas na piwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Posiadam karte Gigabyte GeForce 6600 256Mb i w oryginalnym oprogramowaniu od tej karty nie wykrywa jej BIOSU, Przez to nie mogę też wgrać ewentualnego nowego BIOSU.

Co może być przyczyną że BIOS jest niewidoczny. dodam że sterowniki karty i jej praca jest bez problemowa. Jednak nie można odczytać z niej wersji BIOSU - jak by go nie było .

Próbowałem innymi programami cokolwiek zmienić ale bez rezultatu.

CO się stało ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij może nowszą wersję oprogramowania. Ewentualnie wgraj nowy bios poprzez nvflash ;]

Udało się - nareszcie znalazłem BIOS który się załadował , ale teraz mam GPU 300MHz a wcześniej miałem 450MHz . Grrrrrrrrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Palita 6600GT - memki Infineon 2ns, kręci się kiepsko (540/500 - przejdzie jednego marka, potem arty od pamięci) i próbowałem coś z tym zrobić, ale:

1. Próba zmiany timingów w biosie nic nie daje - zawsze ustawia się Timingset 0.

2. Wgrywając inny bios (bodajże od Leadteka) timingi były inne, pamięć poszła trochę wyżej, ale za to zniknął jeden z czujników temperatury, konkretnie Ambient, a czujnik Core zaczął pokazywać w idle ~66 stopni zamiast ~45 stopni (SpeedFan cały czas pokazuje poprawnie) - przez tą zawyżoną temperaturę w czasie grania/"markowania" sterowniki spowalniają kartę :angry:, więc musiałem wrócić do starego biosu.

3. V-mod pamięci będzie - po wymianie chłodzenia i założeniu radiatorków na pamięci (obecny cooler zakrywa memki, ale ich nie dotyka).

4. Pzy domyślnych ustawieniach w marku03 mam 8250, więc w normie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Palita 6600GT - memki Infineon 2ns, kręci się kiepsko (540/500 - przejdzie jednego marka, potem arty od pamięci) i próbowałem coś z tym zrobić, ale:

1. Próba zmiany timingów w biosie nic nie daje - zawsze ustawia się Timingset 0.

2. Wgrywając inny bios (bodajże od Leadteka) timingi były inne, pamięć poszła trochę wyżej, ale za to zniknął jeden z czujników temperatury, konkretnie Ambient, a czujnik Core zaczął pokazywać w idle ~66 stopni zamiast ~45 stopni (SpeedFan cały czas pokazuje poprawnie) - przez tą zawyżoną temperaturę w czasie grania/"markowania" sterowniki spowalniają kartę :angry:, więc musiałem wrócić do starego biosu.

3. V-mod pamięci będzie - po wymianie chłodzenia i założeniu radiatorków na pamięci (obecny cooler zakrywa memki, ale ich nie dotyka).

4. Pzy domyślnych ustawieniach w marku03 mam 8250, więc w normie :-)

1. Ty nie masz wybrać timingseta, tylko w odpowiednim dla Twojego biosu zmienić parametry ;) Poza tym: nie zawsze poluzowanie ich daje większe oc ramu, lepiej przy granicy oc dodatkowo je zacisnąć.

2. Leadtek robi ujowe biosy :-P

3. Niekoniecznie musi pomóc, bo nie zawsze pamiątki się tak grzeją.

4. Tyle mój zwykły 6600 robi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile jest warty Leadtek Winfast 6600 GT 20th Anniversary Limited AGP 128mb 128bit (wersja czarna) na gwarancji jeszcze przez 2 lata w pełnym komplecie (kable, itp.). Tak wygłąda:

Dołączona grafika

Edytowane przez binio21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ty nie masz wybrać timingseta, tylko w odpowiednim dla Twojego biosu zmienić parametry ;) Poza tym: nie zawsze poluzowanie ich daje większe oc ramu, lepiej przy granicy oc dodatkowo je zacisnąć.

2. Leadtek robi ujowe biosy :-P

3. Niekoniecznie musi pomóc, bo nie zawsze pamiątki się tak grzeją.

4. Tyle mój zwykły 6600 robi :D

Ad1 i 3 - jednak napięcie zwiększę (dziś/jutro), bo w pełni stabilne 490MHz dla pamięci 2ns to "trochę" mało :) (pamięci są zimne, więc raczej niedowoltowane). Timingami pobawię się w drugiej kolejności...

Ad2 - już teraz wiem :)

Ad4 - wiem, że spora część 6600 tyle wyciąga :) (żeby nie było, że tak tragicznie, to te 8250 jest na 500/450, nie 540/500 :) ).

Edit: No i od razu lepiej: 1 rezystorek, 1 potencjometr, 2 kabelki i samopoczucie się poprawia :) przy 2.3v przechodzą całego AquaMarka3 na ~580MHz (1160ddr), jednak z racji braku radiatorków karta robi się b. szybko gorąca, więc wolę nie ryzykować. Zjechałem do 2.17-2.18v i testuję kombinacje MHz/timingi. Niestety mimo że rdzeń dostaje 1.47-1.48v to "idzie" tylko na ~540 (przy 550 po kilku sekundach w 3d zwis).

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie mam pojecia w jakim dzialae to umiescic ale mam pytanie i mam nadzieje ze mi pomozecie bo juz nie mam sil.

Jakis czas temu kupilem sobie plyte glowna asusa i P4 3.0 (plyta f.siemens)

Co sie okazalao ze po instalacji systemu wszytko chodzio dobrze do czasu jak poinstalowalem wiecej programow wiadomo tego co potrzebuje do pracy.

Dlatego ja oddalem bo podobno i plyta do bani itp tak slyszalem wiec postanowilem i zakupilem procesor SD 3700+ i plyte asusa A8N-SLI-SE wszytko smigalo do dzisiaj. co sie okazalo po wlaczeniu gry painkiller (gralem w nia dzisiaj z ran) nagle pokazalu sie czerwone kropki wzdluz ekranu tak jak by "matrix". Zrobilem reset kompa co sie okazuje wszedzie wzdlu ekranu jak by kod ascii i po okazaniu sie okna startowego windowsa nastepuje reset.

A teraz najlepsze wchodze w tryb awaryjny i wszytko jest normalnie bez zadnych kropek, pruboje zrobic format ale podczas instalacji mam to samo kropki podluzne kreski wzdluz ekranu.

W zalaczniku jest fotka jak wyglada bios

Prosze bardzo o pomoc bo nie wiem co mam robic czy to wina sprzetu jak tak czy to wina karty graficznej lub czegos innego. :sad:

post-143278-1165792773_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolfmark

Powiedz jaki masz zasilacz a powiem Ci co wiesz o kompach :wink:

Inna mozliwoscia jest dupne chlodzenie karty - malo pasty, wiatrak nie chodzi, kurz...

Zaislacz to modecom 400W, jesli chodzi o karte to nie ma niej kurzu i nie jest zabrudzona . Slowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi