Jump to content
grzesiu

GeForce 6600 / GT cz. 2

Recommended Posts

Wylacz automatyczne restartowanie sie, oraz zobacz w logu systemowym co spowodalo problem, a probowales moze starsze sterowniki?

 

Gdy wyłączam automatyczne restartowanie, to zawiecha.

 

A jak sprawdza się ten log systemowy i odczytuje co spowodowało problem ?

 

XP-ka mam dopiero od 2 tygodni, więc proszę o wyrozumiałość :o)

 

Starych sterów nie próbowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy wyłączam automatyczne restartowanie, to zawiecha.

 

A jak sprawdza się ten log systemowy i odczytuje co spowodowało problem ?

 

XP-ka mam dopiero od 2 tygodni, więc proszę o wyrozumiałość :o)

 

Starych sterów nie próbowałem.

Prawym na moj komputer, zarzadzanie, podglad zdarzen i tu albo aplikacja albo system, zobacz po dacie i godzinie co Ci pasuje do resetu, potem klikasz 2 razy i juz masz jakies informacje co moglo spowodowac blad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie popełnić omyłki 4 razy odpaliłem grę. Dziennik Zdarzeń pokazał ten sam komunikat:

 

"Typ zdarzenia: Błąd

 

Źródło zdarzenia: Service Control Manager

 

Identyfikator zdarzenia: 7023

 

Opis:

 

Usługa Przeglądarka komputera zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd:

 

Operacja została zwrócona, ponieważ przekroczono limit czasu."

 

 

 

I co to znaczy ?

 

I jakie dyrektywy z tego komunikatu można wywnioskować ?

 

 

 

P.S. Był nawet podany link do strony Microsoftu, ale tam tylko przepraszali, że nic nie wiedzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

.... probowales juz starsze sterowniki?

 

Przyznam, że mam spory opór przed instalacją starych sterów. Może ktoś jeszcze będzie miał jakiś dobry pomysł ? No, ale gdy już będę pod ścianą, to zrobię to. Pytanie jak stare mają być te stery ? Czy wystarczą te z CD-ROM-u dołączonego do karty ? - wersja 71.84 z lutego 2005. A jeśli nie to skąd wziąć inne, bo na stronie NVidii widzę tylko te najnowsze. Pewnie źle szukam :o)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam, że mam spory opór przed instalacją starych sterów. Może ktoś jeszcze będzie miał jakiś dobry pomysł ? No, ale gdy już będę pod ścianą, to zrobię to. Pytanie jak stare mają być te stery ? Czy wystarczą te z CD-ROM-u dołączonego do karty ? - wersja 71.84 z lutego 2005. A jeśli nie to skąd wziąć inne, bo na stronie NVidii widzę tylko te najnowsze. Pewnie źle szukam :o)

Nie wiem czemu masz opory przed instalacja innych sterownikow. :(

Przed instalajca wywal jeszcze syf ktory zostal po poprzednich sterownikach Driver Cleaner'em i instaluj nowe.

 

Starsze wersje sterownikow znajdziesz na guru3d.com, a tak wogole to jakie masz teraz stery?

Share this post


Link to post
Share on other sites

... a tak wogole to jakie masz teraz stery?

 

Teraz mam najnowsze, czyli:

 

- Na stronie NVIDII oznaczone jako: 162.18

 

- U mie we właściwościach karty oznaczone jako: 7.7.7.2

 

- Na stronie Gigabyte oznaczone jako: 77.72

 

Skąd te różnice oznaczeń ? A ściągałem te ze strony NVIDII :o)

 

 

 

Opory biorą się stąd, że mam zamienić najnowsze na stare.

 

Na stronie Gigabyte znalazłem taki wybór dla WXP:

 

21/08/2006 ; nr: 77.72 ; 28.5 Mb - te mam obecnie

 

05/02/2006 ; nr: 61.76 ; 16.8 Mb

 

05/02/2006 ; nr: 66.81 ; 25.5 Mb – te są jeszcze dla Wind: 98, Me i NT - dlatego pewnie takie duże. Więc wybór nasówa się sam - 61.76

 

Ciekawe, że te które mam na CD-ROMie dla XP, czyli nr 71.84 są wg strony Gigabyte przeznaczone tylko dla Windows 9x. A przecież CD-ROMa sami zrobili :- P

 

 

 

 

 

P.S. Poczekam jeszcze dzień czy dwa. Może ktoś wymyśli jeszcze coś innego, niż powrót do starych driverów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lol, boisz sie tej zmiany jak ognia a wgranie innych sterow i ewentualny powrot do poprzednich zajmie Ci z 20minut, co do tego jakie masz sterowniki to masz 77.72, czyli moga byc za stare - wgraj cos powyzej 100 i powinno byc ok...

 

Ewentualna roznica oznaczen moze sie brac z tego ze zainstalowales sterowniki na sterowniki co w rezultacie w sumie moglo nic nie dac - chociaz nie wiem sam. Wywal to co masz teraz przez Dodaj/Usun, popraw jeszcze DriverCleanerem i instaluj nowe stery.

Edited by kuebk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lol, boisz sie tej zmiany jak ognia a wgranie innych sterow i ewentualny powrot do poprzednich zajmie Ci z 20minut, ...... Wywal to co masz teraz przez Dodaj/Usun, popraw jeszcze DriverCleanerem i instaluj nowe stery.

 

Ja Cie bardzo przepraszam, ale rzuciłeś tym DriverCleanerem jakby to był jakiś automat. A to wygląda jak alchemiczna procedura:

 

 

 

I. When you uninstalled the 45.** or higher before without problems than select the nvidia cleaning file.

 

If you uninstalled them before and got problems than select the nVidia cleaning file and in the options window by Cleaning Options, uncheck Registry.

 

 

Jak to rozumieć? Jak odinstaluję stery bez problemu, to mam zaznaczyć pliki NVIDII do odinstalowania ? Nie rozumiem tego.

 

 

II. Następnie pisze tak:

 

1. Unplug nic card or modem from net or disconnect

 

2. Remove nvidia from add/remove programs

 

3. Reboot into safe mode (F8 during boot up)

 

4. On reboot into safe mode WinXP SP1/SP2 will auto detect and install drivers. Just let it do its thing. If you can cancel out of the auto install hardware wizard then skip the rest and run Driver Cleaner! If you can NOT cancel out of auto detect wizard then...

 

5. Navigate to device mgr->display adapters->highlight nVidia and click uninstall or remove but don't reboot

 

6. Disable any AntiVirus Software (If you don't disable is than it could give trouble)

 

7. Run Cab Cleaner (not needed, but recommended)

 

8. Run Driver Cleaner

 

9. Empty recycle bin and reboot

 

10. Install the new drivers

 

 

 

 

Przetłumacz to na język ojczysty, bo inaczej śmierć w butach. A stery już odinstalowałem.

 

 

P.S. Nie mogę wykasować tego {size2}

Edited by Virtus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robie to tak:

1. wywalam stare stery

2. restart

3. wlaczam driver cleaner

4. z listy wybieram nvidia

5. daje clean [ nie pamietam czy cos tam dalej wyskakuje bo nie chce mi sie wgrywac od nowa zeby to sprawdzic - ale wydaje mi sie ze nie]

6. restart

7. wgrywam nowe stery

8. ciesze sie z nowych sterow

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam. Właśnie sprawiłem sobie Galaxy 6600GE. jako że wcześniej miałem ATI mam kilka pytań.

1. Jakie sterowniki są najlepsze dla serii 6600? najnowsze ze strony nVidii (162.18) czy jakieś starsze??

2. Co z fast writem?? wyłączyć czy zostawić załączony?? (przy radeonie miałem wyłączone)

3. i najbardziej nurtujące mnie pytanie. odpaliłem sobie 3dMarka03 i CPUScore miałem na poziome 720 punktów. natomiast na Radeonie miałem 881. czy ktoś może wie co jest tego przyczyną?? bo wydaje mi się że troche mnie procek trzyma.

 

pozdrawiam i dzięki za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klopoty z wentylatorem...

Ustawilem sobie w 2D aby wentylator dzialal na 70%, a w 3D normalnie na 100%, po ustawieniu 70% w Riva tuner wentylator zwalnia i poziom glosnosci jest akceptowalny. Gdy wchodze w 3D wentylator przyspiesza, ale gdy wyjde z aplikacji 3D juz nie zwalnia do tych ustawionych w 2D 70%....

 

Czasem po jakims czasie sam zwolni, czasem nie, nie wiem od czego to zalezy, uzywam najnowszej wersji RivaTuner(starszej tez probowalem), sprawdzalem na sterownikach 93.71 i jakichs 84.XX - takie samo zachowanie wentyla.

 

 

Po drugie na taktowaniu GT karta w 3Dmark2003 robi jakies 7800punktow, wydaje mi sie to zbyt mala wartoscia, prosze o pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klopoty z wentylatorem...

Ustawilem sobie w 2D aby wentylator dzialal na 70%, a w 3D normalnie na 100%, po ustawieniu 70% w Riva tuner wentylator zwalnia i poziom glosnosci jest akceptowalny. Gdy wchodze w 3D wentylator przyspiesza, ale gdy wyjde z aplikacji 3D juz nie zwalnia do tych ustawionych w 2D 70%....

 

Czasem po jakims czasie sam zwolni, czasem nie, nie wiem od czego to zalezy, uzywam najnowszej wersji RivaTuner(starszej tez probowalem), sprawdzalem na sterownikach 93.71 i jakichs 84.XX - takie samo zachowanie wentyla.

Po drugie na taktowaniu GT karta w 3Dmark2003 robi jakies 7800punktow, wydaje mi sie to zbyt mala wartoscia, prosze o pomoc.

U mnie robi 8300, u Ciebie pewnie mniej bo masz slabszego procka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A z tym wentylatorem da sie cos zrobic?

Aby po wyjsciu z aplikacji sam zwalnial, a nie trzeba bylo recznie bawic sie w ustawienia jego szybkosci?

Ja to uzywam do tego SmartDoctora, ale nie wiem czy wspolpracuje on z innymi kartami niz ASUS. Ewentualnie mozesz sprobowac edytowac bios karty i tam na stale ustawic predkosc wiatraka w 2d i 3d.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edycji BIOS boje sie jak ognia, a niech cos nie wyjdzie i uwale karte na amen, a dzis ja kupilem :) Sprawdze ten SmartDoctor, moze ruszy...

Wkladasz karte na PCI, wgrywasz inny bios, sprawdzasz czy dziala, jak nie to wgrywasz stary - uwazam ze nie powinno to sprawic problemow. Zawsze ten pierwszy raz jest najgorszy. :P

 

Edycji BIOS boje sie jak ognia, a niech cos nie wyjdzie i uwale karte na amen, a dzis ja kupilem :) Sprawdze ten SmartDoctor, moze ruszy...

Wkladasz karte na PCI, wgrywasz inny bios, sprawdzasz czy dziala, jak nie to wgrywasz stary - uwazam ze nie powinno to sprawic problemow. Zawsze ten pierwszy raz jest najgorszy. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asusa program nie dziala niestety, chyba sprawdza BIOS.

 

A jesli zgram BIOS z mojej karty i tam to wprowadze to na 100% bedzie ok?

Mieszkam w takim miejscu, ze czasem wylaczaja prad, a znajac moje szczescie bedzie to akurat w czasie... Czy w takim przypadku tez wystarczy karta PCI?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asusa program nie dziala niestety, chyba sprawdza BIOS.

 

A jesli zgram BIOS z mojej karty i tam to wprowadze to na 100% bedzie ok?

Mieszkam w takim miejscu, ze czasem wylaczaja prad, a znajac moje szczescie bedzie to akurat w czasie... Czy w takim przypadku tez wystarczy karta PCI?

Szczerze powiedziawszy to nie wgrywalem jeszcze biosu do karty ale wydaje mi sie ze to nic trudniejszego niz wgranie biosu do mobo, a z tego co sie orientuje to bios najlepiej edytowac nibitorem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mianowicie mam problem z obrazem podczas gier.

 

Gdy gram w pro evolution soccer 6 to w trakcie szperania w menu gry miga mi obraz. Po chwili zacina się, moje klawisze stają się bezwładne i następuje reset.

 

Chcę dodać iż:

 

- komputer był w serwisie i nie wykryli żadnego uszkodzenia podzespołów

- żadna część się nie przegrzewa Można zobaczyć tutaj

- ściągałem już najnowsze sterowniki do karty graficznej z serii 6 Tutaj dokładna wersja sterownika na początu

- monitor jest w dobrym stanie

- rozdzielczość jest taka jaka powinna być. Gdy zmieniałem na inne to było tak samo

 

P.S. Grając np. w need for speed obraz również miga, skaczę ...

 

Jeśli chodzi o wymagania to pro- evo ma takie że mogę grać na full detalach.

 

Tak samo nie jestem pewien że jest to przyczyna kart graficznej. Może to coś w ustawieniach, ale chętnie posłucham rad. Bo męczę się z tym już od ponad miesiąca a nie chce zawozić kolejny raz sprzętu do serwisu i znowu mi powiedzą że nic nie jest uszkodzone.

Edited by piciu9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka karte miales wczesniej?

Przeinstalowywales po niej system?

 

Zrob tak:

Sciad DriverCleanrePro

Stery NGO 93.71 (http://pclab.pl/file3017.html)

 

W dodaj usun programy, usun stery do obecnej grafiki.

Restart.

Uruchom kompa w trybie awaryjnym.

Uruchom DriverCelanerPro.

Zaznacz po kolei ATI i daj start.

Zaznacz nVidia graphics (czy jakos tak) i daj start.

 

 

To wyczysci rejestr.

Teraz restart i zainstaluj sterowniki 93.71, najlepiej od NGO.

 

 

 

PS. A jaka temp masz podczas gry?

Wlacz monitor w Riva Tuner i zapusc np FarCry na 30min, zobacz jak sie nagrzewa, ewentualnie mozesz wpasc do mnie s karta i ja sprawdzimy, oczywiscie za free :)

Edited by zgf1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka karte miales wczesniej?

Przeinstalowywales po niej system?

 

Komputer ma 2. mies więc karta jest nowa, a system był na nią raz instalowany.

 

Podczas gdy usunąłem sterowniki grafiki czyli tak jak mówiłeś po restarcie pojawiał mi się czarny ekran i brak obrazu. Nawet w trybie awaryjnym tak było więc zrobiłem format kompa. Teraz jest mały problem i zapytanie. Mam dyski C, D, E, ale ten dysk D nie pokazuje mi się w mój komputer. W trakcie formatowania usnąłem tą partycję. Bo miałem na tym dysku również sporo bałaganu. Jak teraz ten dysk przywrócić na swoje miejsce. Ma 250 GB miejsca więc jest niezbędny.

 

 

Jeśli chodzi o monitor to nie jest jego wina bo testowałem komputer na innych dwóch monitorach i obraz migał tak samo więc ta opcja odpada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpisalem Ci na PW.

 

Sprawdz jeszcze czy dalej wystepuja takie klopoty z karta po formacie, napisz jakie masz sterowniki, ewentualnie moze byc cos nie tak z karta, lub slaby zasilacz.

 

Jakiej firmy i ile W masz zasilacz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@piciu9- a stery do mobo zainstlowane masz? probowales rozne ich wersje, sproboj wylaczyc FastWrite

Mozesz zbadac kompa mem testem, chociaz po miganiu obrazu wnioskuje raczej, ze to chyba nie wina pamieci.

 

Wyproboj karte na innym kompie, jak tam wszystko bedzie hulac zanczy ze karta sprawna, a wina moze lezec w plycie lub konflikcie tejze z grafa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...





×
×
  • Create New...