Skocz do zawartości
grzesiu

GeForce 6600 / GT cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Do wszystkich posiadaczy Leadtek Winfast A6600 TD 128 MB Hynix 3.6 AGP :

Po zmniejszeniu oporu R84 do 84Ω napięcie vmem wynosi 2,76V, co pozwala na stabilny o/c na poziomie ~760MHz.

Natomiast jesli chodzi o rdzen, to R510 po zredukowaniu rezystancji do 530Ω daje vcore 1.5V - o/c ~580MHz.

3DMark 2003: 7796 pkt.

Zegary oczywiście 100% stabilne i bez artefaktow (sprawdzone ATITool'em- paradoksalnie chyba najlepszym programem do podkrecania nawet kart nvidii)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowimy oczywscie o aktywnie chlodzonych kosciach? Radiator + nawiew czy sam nawiew z pentagrama? [;

BTW wywal linijke odstepu bo zahaczasz o 11 wersetow w sigu. A to jest karane ;]

Radiatory alu z warstwa cu + nawiew ze scianki AC ProTC

Pentagrama nie mam bo mi skzoda kasy :D Na stocku ma ~70*C w stresie wiec po co przeplacac? ;] Poza tym wspomniany wczesniej nawiew z boku tez robi swoje.

Sig poprawiony przed potepieniem uff =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DRuMah ... pokombinuj nad lepszym chłodzeniem i mozesz spokojnie zarkęcać na 650 rdzen i 850 pamiec .

uzyj tych timingów ( hynix "<3.6"ns ) po dovoltowaniu powinny dać dodatkowego kopa.

Timing 0 06101A16

Timing 1 05010407

Timing 2 20250407

Q: Czy zmiana timingów może pomóc w overclockingu pamięci?

A: Tak, ich wpływ jest dość istotny. Do edycji służą programy Nibitor lub Nvidia Bios Modifer. Interesuje nas tylko timingset1.

cytat FAQ jednego z userów tweaka .. ekhm tzn purePC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DRuMah ... pokombinuj nad lepszym chłodzeniem i mozesz spokojnie zarkęcać na 650 rdzen i 850 pamiec .

uzyj tych timingów ( hynix "<3.6"ns ) po dovoltowaniu powinny dać dodatkowego kopa.

Timing 0 06101A16

Timing 1 05010407

Timing 2 20250407

cytat FAQ jednego z userów tweaka .. ekhm tzn purePC ;)

Dzieki HiS.

Z chlodzeniem juz kombinowalem- kupilem sobie glacialtech igloo 7200 na A64 i go pocialem tak, ze pasuje na karte.

O dziwo, to bydle pokazuje temp. o ok. 15(!) stopni wyzsza niz na standardowym, co mnie zreszta bardzo zdziwilo bo radiator byl poprostu zimny :|. Poza tym narazie mam radiatory przyklejone tylko tasma termo 3m, jak kupie klej tT albo zalmana to przykleje cala powierzchnia i bede dalej kombinowal.

A co do timingow- moze mhz sa wyzsze, ale wydajnosc nie spada? Z rozluznieniem timingow tak jest przewaznie ;]

Jakie masz wyniki w smarkach? Boje sie robic takie v jak Ty, zeby zywotnosc karty nie spadla do ok. miesiaca ;] Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce Cie straszyc ale

O dziwo, to bydle pokazuje temp. o ok. 15(!) stopni wyzsza niz na standardowym, co mnie zreszta bardzo zdziwilo bo radiator byl poprostu zimny

oznacza ze radiator nie przylega do rdzenia prawidlowo. Inaczej mowiac jestes na dobrej drodze do zagotowania karty :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli juz, to bylem, bo zmienilem na stock ;] gdzie jst czujniek temp. w 6600? Bo smiem twierdzic, ze radiator byl rzetelnie przymocowany i elegancko wysmarowany ac ceramique. Chetnie bym go jeszcze pokrecil ale z zalozenia o/c jest po to, zeby zwiekszajac wydajnosc oszczedzic pieniadze, a jak wydam 90 zl na pentagrama to sie troche minie z celem bo moglbym dolozyc to do karty i mialbym gt..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli juz, to bylem, bo zmienilem na stock ;] gdzie jst czujniek temp. w 6600? Bo smiem twierdzic, ze radiator byl rzetelnie przymocowany i elegancko wysmarowany ac ceramique. Chetnie bym go jeszcze pokrecil ale z zalozenia o/c jest po to, zeby zwiekszajac wydajnosc oszczedzic pieniadze, a jak wydam 90 zl na pentagrama to sie troche minie z celem bo moglbym dolozyc to do karty i mialbym gt..

Czujnik jest w rdzeniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie byl kosmos jak zalozylem radiatorki zalmana na memy, zalman "niby" przylegal normalnie ( proc wysmarowany AS5 ) a tu temp na luzie 69 stopni, mam bez radiatorow i jest git, w stresie ~60 stopni :D a na luzie ~ 41 stopni ( na razie bez bocznego nawiewania, w trakcie montazu )

Edytowane przez osa512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie byl kosmos jak zalozylem radiatorki zalmana na memy, zalman "niby" przylegal normalnie ( proc wysmarowany AS5 ) a tu temp na luzie 69 stopni, mam bez radiatorow i jest git, w stresie ~60 stopni :D a na luzie ~ 41 stopni ( na razie bez bocznego nawiewania, w trakcie montazu )

No wlasnie- jaki to ma wplyw na rdzen? Przeciez go nie dotykales... Cos mi tu z tym termometrem smierdzi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba palący sie krzemień :lol2:

ty His nie hehe tylko czytaj kilka postow wczesniej bo pytania byly ;]

A tak na marginesie- czy jest W OGOLE jakis bios, ktory zmienia napiecie? Bo co bym nie wrzucil to rzeczywiscie- daje mozliwosc podniesienia do 500, ale miernik nadal wskazuje 1.3 :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty His nie hehe tylko czytaj kilka postow wczesniej bo pytania byly ;]

A tak na marginesie- czy jest W OGOLE jakis bios, ktory zmienia napiecie? Bo co bym nie wrzucil to rzeczywiscie- daje mozliwosc podniesienia do 500, ale miernik nadal wskazuje 1.3 :>

jest, max mozna uzyskać 1.4V ... powyzej juz nic sie nie da zrobic w biosie.

jak dobrze pamietam z biosem 1.4 rdzeń równiutko szedł na 550 > powyżej daje znać niedovoltowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ TatoMuminka, bez zmiany biosu raczej sie nie dojedzie na rdzeniu do 450mhz, spokojnie mozesz do tej wartosci krecic. Co do mem, to krec az zobaczysz pierwsze artefakty.

Artefakty powiadasz? Aż do 450 można rdzeń podkręcic, hmm to dosyć sporo (na razie mam 360), zaraz się zabieram za podkręcanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest, max mozna uzyskać 1.4V ... powyzej juz nic sie nie da zrobic w biosie.

jak dobrze pamietam z biosem 1.4 rdzeń równiutko szedł na 550 > powyżej daje znać niedovoltowanie.

NApisz wkoncu jakie masz wyniki w smarkach bo nie wiem czy warto wyzej krecic. Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NApisz wkoncu jakie masz wyniki w smarkach bo nie wiem czy warto wyzej krecic. Pzdr.

łacze 128kbps ( przejsciowo ) :] słabe ... 180mb sciagania ~4h 3dmark03

ale postaram sie, a czy warto wyzej krecic ? hmm ... kazde +50mhz jest warte tego

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam-zrobilem sobie przerwe(kompletny brak czasu)...a tu nie ma tweaka-w morde jeża.

Na wszystkie-dosłownie wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź w ...części pierwszej tego działu.

.Widze ,ze ekipa jest ta sama-jak coś tp prosiłbym o jakiejś info na PW co się pozmieniuało(bo historię z tweakiem juz poznałem-(?)-).

Pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

naprawdopodobiej niebawem kupie sobie jakiegos 6200 ew 6600 tyle ze na PCI-e

(bo na 7300gt chyba sie nie doczekamy )

wiec trza bedzie jakies modziki porobic i pobawic sie nieco by pobic stary rekord w 3mdarku 2003

przypominam moj stary rekord na 6200 AGP (winfast)

653 rdzen

i 900 mhz pamieci

2003 - mark 9120 ptk

Full stabilnie bez artefaktow :D

zdjecia karty i chlodzenia w dziale GFX %)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

naprawdopodobiej niebawem kupie sobie jakiegos 6200 ew 6600 tyle ze na PCI-e

(bo na 7300gt chyba sie nie doczekamy )

wiec trza bedzie jakies modziki porobic i pobawic sie nieco by pobic stary rekord w 3mdarku 2003

...........

w koncu ześ wrócił na "stare śmieci" :lol2:

700 mhz na rdzeniu - moze to realne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w koncu ześ wrócił na "stare śmieci" :lol2:

700 mhz na rdzeniu - moze to realne :P

mialem troche spraw na glowie - tak wiec musialem sie odlaczyc od Tematu :(

Poza tym sprzedalem swojego 6200 i przesiadlem sie na PCI-e i pozniej to juz wlasnie czasu na nic nie bylo :-(

co do O/C karty to tak szczerze watpie aby udalo mi sie wiecej wyciagnac a nizeli wtedy na 6200

Karta przy gpu650 mem 900 i tak juz trzeszczala i ledwo ciagnela :wink:

W Testach niemal Swiatlo mi w pokoju przygasalo pod obciazeniem :lol:

ale jesli Uda mi sie kupic w dobrej cenie 6200/6600 (wolalbym tego 1 i najlepiej z Winfasta mam sentyment :D )

to postaram sie powalczyc i chodz zblizyc sie do wynikow osiagnietych na AGP

Widze poza tym HIS ze ty Dalej Meczysz Swoja karte na takich wysokich taktach

zaprawde nie sadzilem ze karta tak dlugo moze "POZYC" przy takim Extreme o/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fisher15 Ty masz GF 6600 powiedz mi jakich sterów używasz ?? Moje oryginalne od grafy są tak hu..kowe że są zamazania tekstu jak w Wordzie scrolluje stronę. Jakim Programem podkręcałeś grafę i czy na standardowym chłodzeniu czy dokupowałeś jakieś ?? Ja nie mogę podkręcić GPU powyżej 475 MHz :( a u Ciebie 510 !! :/

Edited:

a raczej 520 !! :)

Sory ze tak pozno odpowiadam ale dopiero to pzreczytalem:P wiec tak

Stery mam 84.21 od nVidii, chlodzenie mam standardowe temp w stresie 59* podkrecalem coolbitem z poziomu sterownikow ;] ja moglem podkrecic do 430 na biosie z napieciem 1.3V zmienilem bios i mam 520 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie

Dysponuje ktos opisem do Vmoda dla 6600GT ołowkowego (gigabyte - bo jak sadze wiekszosc kart sa na tym samym pcb)

bo ten LINK laduje sie ale usuneli zdjecia z Servera ;/

Wrzuć fote karty a na pewno ktoś dorysuje co trzeba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAM PYTANKO! Odblokowalem czujnik temperatur w moim gf6600 i z niego everest pokazuje mi 50*C w idle a WinFox pokazuje mi 41*

Ktoremu mam wierzyc ??

Karta ma bios 1.4V i takty 520/610

Prosze o odp i z gory thx!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam gf 6600 (Winfast a6600td) na agp z pamieciami 3,6ns i 128mb. Mam pytanie do ilu mogę podkręcić bezpiecznie rdzeń i pamieci, żeby niczego nie uszkodzić. Mam standardowe chłodzenie i bios z 1,3v na gpu.

Wez olowek do reki, przewin strone albo dwie wstecz i zrobisz to co mam w sigu.

Do reszty:

http://www.allegro.pl/item100777961_leadte...silver_ice.html

zmoduje sie na 6600?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi