Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550 Cz. III

Rekomendowane odpowiedzi

@imba18 - jest dobra i nie jest gruba, trzyma dobrze

@zgf1 - czyli ten 9550 kręci Ci się słabo, (mój może latać 495/540 bez zwiech ;) i artów ) wydaje mi się że nie powinieneś mieć problemów z doom'em 3, poza tym jeżeli okaże się że ma 3ns to przy dobrym biosie, będzie się super kręcić, ja na 3,6ns hynixach miałem podkręconą z 277/540 @ 373/624 więc różnica spora (wyciągałem ponad 4500 pkt w 3d smarku 03), a 3ns powinny bez problemów wyciągnąć 670-690 mhz (i tutaj 5000 powinno być bez problemu do osiągnięcia), nie polecam kręcenia rdzenia na standardowym chłodzeniu (max 300 mhz), u mnie latał max na 345-350 mhz, ale grzała się strasznie, zresztą grzeje się nawet na standardowych zegarach, dlatego przydalby się jej dodatkowy nawiew

na 9500pro grałem w f.e.a.r. przy 800x600 i średnich detalach, z cieniami można spokojnie pograć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no on nie padł tak kompletnie, ale tydzień po gwarancji, ni z gruszki, ni z pietruszki, wywaliło mi szachownice (arty) podczas układania mahjonga06 ;) i tak już zostało, ale ni cholere nie wiem co mu odbiło, chłodzony był pentakiem xc 80 na full rozkręconym i miał nawiew z boku, ale mówi sie trudno i żyje się dalej. przez ponad 3 miechy, kiedy zaglądałem do wątku 9500 nikomu nic się nie stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no on nie padł tak kompletnie, ale tydzień po gwarancji, ni z gruszki, ni z pietruszki, wywaliło mi szachownice (arty) podczas układania mahjonga06 ;) i tak już zostało, ale ni cholere nie wiem co mu odbiło, chłodzony był pentakiem xc 80 na full rozkręconym i miał nawiew z boku, ale mówi sie trudno i żyje się dalej. przez ponad 3 miechy, kiedy zaglądałem do wątku 9500 nikomu nic się nie stało.

Czyli teoria o tym ze sprzet zawsze psuje sie chwile po minieciu gwarancji w Twoim przypadku sprawdzila sie :)

Musiales sie niezle zdenerwowac :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czyli teoria o tym ze sprzet zawsze psuje sie chwile po minieciu gwarancji w Twoim przypadku sprawdzila sie"

zdecydowanie tak ;)

podszedłem do tego spokojnie ;) nawet przez tydzień pracowałem sobie w windowsie na takich krzakach, tylko się zdenerwowałem bo zamiast kase przeznaczyć na dysk musiałem dać na karte, no ale mówi się trudno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem, ze Twoj radek padl i wlasnie tego troche sie boje...

Podobno ten 9500@Pro kreci sie 345 / 325 wiec calkiem nie zle, ma zalozony ATI Silencer 1.0.

ale macie tu offtopa :]

to tak średnio/słabo leci ( ten od friko ? ) za to memki możliwe że 3ns :] -patrz link w sigu :wink:

moje 3,3 na początku wydawało mi sie że lecą 327 ale oblivion mnie wyprowadził z błedu 8==c

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam tego radka firmy sapphiere i mam pytanko czy wgranie do niego biosu z Gigabyte 9600XT tyle ze ze zmniejszonymi zegarami jest w 100% bezpieczne? a moze wgrac od Gigabyte 9550? czy moze timingi cos moga sie nie zgadzac i karta nie wstanie... mam na tym radku hynix 4ns... jeszcze jedno pytanko slyszalem o dyskietce ktora sama wgra bios na wypadek jakiegos niepowodzenia przy wgrywaniu nowej kopie czy ktos posiada owa dyskietke lub moglby mi zrobic taka? no albo wytlumaczyc jak to zrobic...

a i jak jeszcze wlaczyc w Ati Toolu AA i inne opcje ktore wylaczyl poprzedni wlasciciel? jesli wgram nowy bios to te opcje sie odblokuja czy dalej beda zablokowane?

Edytowane przez rafal1435

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do biosa to jeżeli jest taki sam producent i czas dostepu to możesz wgrać

co do dyskietki to: szukajka albo www.google.pl

co do opcji w Ati Tray to nie bardzo rozumie, bo zablokować się ich nie da na kracie :blink:

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wlasnie mi doszly te radiatoki i mam jeszcze pytanie jak bede chcial je juz zakladac na te pamieci i juz potne na mniejsze ... to czy nic nie bedzie przeszkadzac jak bedzie ta kostka troche wieksza i bedzie wystawala troche z tej pamieci... wszystko ladnie przykryje wiec chyba nie powinno byc zadnego ale ... bo lepiej jak jest ciut wieksze i mam pewnosc ze pokrylo ladnie niz ze mniejsze i bedzie brakowac . :) (sory ze zakkie glupie pytanie ale chce zeby bylo dobrze ) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzyj dokladnie karte moze brakuje jakis elementow pewnie kondow ;]

wszystko wydawalo by sie ze jest

a co to kond jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poobnizaj takty

a jesli to nie pomoze (bo godzine temu przed zmiana biosu nie pomagalo) to moze jakis mod dla pamieci i wieksze V dac im... podajcie link do takiego czegos...

a czy to nie dziwne ze na obkolo rdzenia ta plytka co jest zielona to ma obwodke szara/czarna?? tzn tak z 3mm idzie takiego szczero czarnego obok rdzenia a pozniej jest zielone juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze Pytanko zrobilem juz mala przymiarke i w ten sposob polozylem radiator

http://img180.imageshack.us/my.php?image=im000929fow9.jpg

http://img411.imageshack.us/my.php?image=im000929fda6.jpg (!!)

Sorry za taka jakosc zdjec ; /

i jak widac jak poloze w ten sposob to troche brakuje jakies 3milimetry zeby cale pokrylo...ale jeszcze moge zrobic na odwrot i wtedy bedzie ok i bedzie wystawalo jeszcze.Macie jakies Rady :)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze Pytanko zrobilem juz mala przymiarke i w ten sposob polozylem radiator

http://img180.imageshack.us/my.php?image=im000929fow9.jpg

http://img411.imageshack.us/my.php?image=im000929fda6.jpg (!!)

Sorry za taka jakosc zdjec ; /

i jak widac jak poloze w ten sposob to troche brakuje jakies 3milimetry zeby cale pokrylo...ale jeszcze moge zrobic na odwrot i wtedy bedzie ok i bedzie wystawalo jeszcze.Macie jakies Rady :)??

łeee tyle pentagramy np tez sa mniejsze i o wiele wiecej bo maja 18x13mm

a wracajac do mojego problemu :/ po zainstalowaniu omegow arty powstaly na calym ekranie cos jak szachownica tyle ze hmm to wyglada tak

=-=-=-=-=

-=-=-=-=-= dokladnie tak... obnizylem takty nic tylko zwichrowaly sie te arty troche ale po chwili wrocili do normy i jak podnioslem z 70 do 200 na pamieciach mhz to strasznie zawalilo artami mi obraz... to chyba jest jakies mechaniczne uszkodzenie :/ co o tym myslicie? aha dodam ze zalozylem radiatorki na pamieci AMD cooler 60x60 dmuchal na GPU i 4 pamieci od spodu a od gory AC FAN PRO TC wyciaga powietrze (przerobiony tak ze chodzi caly czas na 2200-2500obr/min) i do tego jest na 2 pamieciach zamaist radiatorow wentylator z GF2 tyle ze tam wentylatora nie bylo wiec dalem tam z ATI R7200 wentylator ;)... tak wiec chlodzenie karta ma bardzo dobre mozna powiedziec nowa paste nalozylem wszystko elegancko wyczyscilem bo GPU byl jak dostalem ta karte caly zawalony srebrna pasta :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko mam może banalne sie wydawać...

Możecie dać mi namiar albo powiedzieć jaki musi być do tego radka kabel PC-TV żeby obraz nie był czarno biały .... ??

czy o taki styknie KLIK! czy musi być taki np. KLIK!

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli chcesz podlączyć dźwięk, żeby szedł z kompa, przez głośniki w TV to kabel musi być taki:

euro > 2 czincze (kanał diźwięku, lewy, prawy) + s-video (na 7 bolców*) < z takim może być problem, to bierzesz euro > 3 czincze i przelotke z czincza na s-video

do samego video wystarczy euro > s-video, lub euro > czincz+s-video

sory za jakość fotki ale robiłem telem przy kiepskim świetle, ale myśle że widać o co chodzi, s-video do ati

Dołączona grafika

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak kabel musi być 7 pinowy tak ?? a w TV mam euro (te prostokątne)

czy ten jeden wtyk do dźwieku nie wystarczy aby był on w TV ??

np ta aukcja KLIK ! i do tego kupić jeszcze ten konwerter

czy będe miał pełny dźwięk w TV

i jeszcze pytanko jaki kabel jest potrzebny abym miał obraz z TV na kompie??

Edytowane przez Tymin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak kabel musi być 7 pinowy tak ?? a w TV mam euro (te prostokątne)

czy ten jeden wtyk do dźwieku nie wystarczy aby był on w TV ??

np ta aukcja KLIK ! i do tego kupić jeszcze ten konwerter

czy będe miał pełny dźwięk w TV

i jeszcze pytanko jaki kabel jest potrzebny abym miał obraz z TV na kompie??

wydaje mi się że na tym kablu też będzie dźwięk stereo, bo np. w słuchawkach wszystko idzie po 1 jacku, więc wszystko powinno być ok

żeby uzyskać obraz z TV na kompie to niestety ale chyba będzie Ci potrzebna karta tv. bo jakoś to niewykonalne jest, po kablu możesz uzyskać obraz z kompa na TV,a nie odwrotnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi