Gość [RONIN] Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Swego czasu mój Gigabyte na pamięciach Samsunga 4ns też chodziły na 580Mhz, (290 realne) z oryginalnymi timingami + aluminiowe radiatory i nawiew dwóch wentylatorów 80x80 puszczonych na 12V. Wszystko chodziło i testy w markach sie robiły. Fakt, przy jakiś naprawde mocno wymagajacych testach pojawiały się arty ale to nic. Dało by rade spokojnie wyciągnąć i 600Mhz ale według mnie tyle dla tej karty to absolutnie za dużo. To tak, jakby do dużego fiata podłączyć turbosprężarke i NOS :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 witam, mam radeona 9550 128MB 128BIT od sapphire i mam go wykreconego na 550/456 bez artow. ale pamieci jak podniose chociaz o 5mhz to juz arty sa niewielkie, wiec czy oplaca sie rdzen wyzej krecic przy tak malo kreconych pamieciach? i jak zmienic timingi skoro w ati tray tools juzn ie ma takiej opcji w zakladce o/c?? zmiana biosu nie wchodzi w gre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoph Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 550 Mhz na core to i tak dużo ale jeśli uda Ci się więcej to proste że się opłaca gdy grasz w dużysz rozdzielczościach to wtedy podkręcanie pamięci jest ważniejsze. Te 550 Mhz osiągnołeś bez Vmoda ? P.S jeśli masz pamiątki 5ns to wyżej raczej nie pójdą. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 550 Mhz na core to i tak dużo ale jeśli uda Ci się więcej to proste że się opłaca gdy grasz w dużysz rozdzielczościach to wtedy podkręcanie pamięci jest ważniejsze. Te 550 Mhz osiągnołeś bez Vmoda ? P.S jeśli masz pamiątki 5ns to wyżej raczej nie pójdą. Pozdro :) tak, bez zadnych modow ;] tylko nie ma duzej roznicy w 3dmarku 2003. np. jak rdzen jest na 400 to dostaje 2750 pkt, a jak na 500 to tylko 3000. Dzis sprobuje dobic rdzen do 600MHz dzis kupilem radiatory (duze) na pamieci i chyba nic one nie dały. wiec jak w najnowszej wersji ATT zmienic timingi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Witam. Mam problem z moim 9550. Otóż: ati tray toolem wybadałem max mem na 260 MHz (core na deafult - 250MHz). Wszystko ok, tylko pamięci (póki co jeszcze nie mam chłodzenia) były ciepłe/gorące (w poduszeczkę palca ciepłe, w grzbiet zaczynały parzyć), więc miały około 70*C. Problemy pojawiły się kiedy zmniejszyłem częstotliwość do standardowych 200MHz. W momencie kliknięcia Apply na ekranie pojawiły się paski/kwadraciki/cholera wie co. W każdym razie było tego dużo, latało i było fioletowe (Chaos?). Ponowne podniesienie taktowania pamięci zmieniło tylko układ lotów i odcień tych krzaczków. Rozumiem, mogłem zbytnio wyżyłować ustawienia, ale żeby sypało się przy zmniejszaniu taktowania? Ewentualnie czy był to objaw przegrzania pamięci? Pozdrawiam P.S. mój sprzęt: MoBo: AsRock K7VT4A+ Proc: AMD Sempron 2400+ @2800+ (2GHz); AC Copper Silent TC RAM: noname 256 DDR400 CL2.5 Grafa: Sapphire Radeon 9550 128bit 128MB DDR chłodzenie standardowe [edit] witam, mam radeona 9550 128MB 128BIT od sapphire i mam go wykreconego na 550/456 bez artow Jak chłodzisz GPU? fabryczny cooler czy coś dodawałeś? I jak to kurna jest że u Ciebie rdzeń kręci się do 550 a u mnie Ati traytool wyrzuca max gpu na poziomie 350, a jak ręcznie dam więcej to krzyczy że artefakty...? Chociaż w 3Dmarku nic nie ma ani w grach... Edytowane 18 Września 2006 przez Aramis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Podajesz częstotliwości real czy DDR? Jeżeli DDR to normalne że sypie artami przy 200MHz ;). Jak wyskoczą śmieci to musisz powrócić do optymalnej f mem i reboot kompa. Nowe karty nie kręcą sie już tak dobrze jak te stare z pierwszych serii. Na mojej doszedłem na seryjnym chłodzeniu do 430MHz core (dalej nie próbowałem). Teraz jak gram to ustawiam 400 bo mam skromne pasywne chłodzenie. Pamięci idą na maks 530MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Podajesz częstotliwości real czy DDR? Jeżeli DDR to normalne że sypie artami przy 200MHz ;).podaję taktowanie real. ddr'owo to standardowe jest 400 a mi ATT doszedł do 520. Nowe karty nie kręcą sie już tak dobrze jak te stare z pierwszych serii.Czyli? mój radek był kupiony w lutym 2005, tylko dopiero teraz zacząłem go kręcić, bo mi TES4:Oblivion się tnie :D Na mojej doszedłem na seryjnym chłodzeniu do 430MHz core (dalej nie próbowałem). Teraz jak gram to ustawiam 400 bo mam skromne pasywne chłodzenie. Pamięci idą na maks 530MHz. Mi za którymś razem Atitool też dojechał core do około 410. Jak ręcznie ustawiam core 400 to wszystko śmiga aż miło, jedynie w ATT kiedy dam opcję "Scan for artifacts" cośtam wyrzuca. W 3Dmarku ani w gierach nie widać żadnych krzaków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) mój radek był kupiony w lutym 2005, tylko dopiero teraz zacząłem go kręcić, bo mi TES4:Oblivion się tnie :D Nawet jakbys mial Radeona X1950XT to by ci sie Oblivion zacinal, bo masz tylko 256mb pamieci :/ absolutne minimum dla obliviona to 512, a zalecany jest 1GB ----------------------------------------------------------------------------------------------- a teraz moje odkrycie ;] Otoz radeony 9550 od sapphire znacznie lepiej kręcą się na AGP 4X Na agp 4x rdzen wyciagnalem bez zadnych problemow ani modów na 583MHz, wiecej nie probowalem , natomiast gdy wlozylem ta samą karte do AGP 8x to potencjał OC zmalał prawie o 200MHz!. Dało sie tylko podkrecic do 400MHz. I teraz moje pytanie karta nie ma zadnych zwichow ani artów, wiec czy na standardowym chlodzeniu (wiatraczku) sapphire + radiatory na pamieci karta nie bedzie sie przegrzewac zalozmy na core 450MHz ? I czy bezpiecznie mozna puscic 450 mhz na stale? Edytowane 19 Września 2006 przez fuqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 radiatory na pamieci Jakie masz radiatorki? Jak sądzisz, te http://www.allegro.pl/item127356580__spire...et_i_inne_.html lub te http://www.allegro.pl/item127358850__prime...tory_8szt_.html są cokolwiek warte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) Jakie masz radiatorki? Jak sądzisz, te http://www.allegro.pl/item127356580__spire...et_i_inne_.html lub te http://www.allegro.pl/item127358850__prime...tory_8szt_.html są cokolwiek warte? mowie Ci dobrze - nie kupuj - radiatorki zupełnie nic mi nie dały kupiłem te pierwsze (4 sztuki wzialem) i załuje a teraz sie wypowiedzcie na ten temat: a teraz moje odkrycie ;] Otoz radeony 9550 od sapphire znacznie lepiej kręcą się na AGP 4X Na agp 4x rdzen wyciagnalem bez zadnych problemow ani modów na 583MHz, wiecej nie probowalem , natomiast gdy wlozylem ta samą karte do AGP 8x to potencjał OC zmalał prawie o 200MHz!. Dało sie tylko podkrecic do 400MHz. I teraz moje pytanie karta nie ma zadnych zwichow ani artów, wiec czy na standardowym chlodzeniu (wiatraczku) sapphire + radiatory na pamieci karta nie bedzie sie przegrzewac zalozmy na core 450MHz ? I czy bezpiecznie mozna puscic 450 mhz na stale? Edytowane 19 Września 2006 przez fuqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 radeony 9550 od sapphire znacznie lepiej kręcą się na AGP 4X Sprawdzilem, ustawilem sobie w biosie AGP na sztywno na x4. Po pierwszym "przelocie" ATT w MaxGPU wyrzucił mi 385, wiem, nie jest to dużo, jednak wcześniej wskazywał max na 348. Poprawa jest, mimo że jedynie o 37MHz. Popróbuję jeszcze, może ręcznie coś więcej z karty wycisnę. W każdym razie wstępnie potwierdzam Twoje odkrycie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Sprawdzilem, ustawilem sobie w biosie AGP na sztywno na x4. Po pierwszym "przelocie" ATT w MaxGPU wyrzucił mi 385, wiem, nie jest to dużo, jednak wcześniej wskazywał max na 348. Poprawa jest, mimo że jedynie o 37MHz. Popróbuję jeszcze, może ręcznie coś więcej z karty wycisnę. W każdym razie wstępnie potwierdzam Twoje odkrycie :D to najlepiej sprawdza sie na plytach z TYLKO AGP 4X jak masz obsluge AGP 4/8X to sie nie sprawdzi w 100 procentach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Tak czy inaczej wzrost kręcalności jest :) To może inaczej... gdzieś powinna mi się jeszcze pałętać stara płyta Procompa BVD1M, ona miała chyba AGP x4. Jak znajdę ją i trochę czasu to spróbuję jak pójdzie. Z innej beczki: jaka jest maxymalna BEZPIECZNA temperatura pracy pamięci? Mam Szafirka z pamięciami Samsunga, bez radiatorów. Buda otwarta bo wentyl padł i póki co nie ma zastępstwa. Temp. płyty to około 30*C, więc w budzie jest conajwyżej ciepławo. Opis kostki: I linia: SAMSUNG 452 II linia: K4D261638F - TC50 III linia (mniejsza czcionka): D2616 WNK251XX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 nie boj sie, i tak tych pamieci nie wykrecisz wyzej niz 460 mhz (sam mam nastawione na tyle), wiec nie ma potrzeby kupowania radiatorow czy czegos innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Jak pisałem wczesniej, w ATT mialem bez artów pamięci na 260 real czyli 520 DDR. I wtedy były gorące (na palucha koło 70*C). Krzaki wyskoczyły w momencie zmiany taktowania kiedy były jeszcze gorące, więc podejrzewam przegrzanie - i to próbuję ustalić: czy je przegrzałem. Stąd pytanie o max bezpieczną temp. pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoph Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 (edytowane) nie dziw się że masz arty na ekranie jak masz pamiątki 5ns i smigają na 520Mhz, tylko niektóre sztuki się trafiały z pamiątkami 5ns działającymi na 500mhz (oczywiście bez żadnego Vmoda) B-) Edytowane 19 Września 2006 przez Krzysztoph Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 ja mam samsungi z dokladnie takim samym oznaczeniem 5NS i max na 460 za to rdzen na prawie 600 hula ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 1. Sapphire jako producent R9550 wykonał dobrą robotę. Karta chłodzona wiatrakiem z niebieską diodą i radiatorem, najczęściej przesmarowana pastą srebrną. Produkowana na pamięciach Hynix, Samsung i czasami V-data i Elixir (ale raczej rzadko spotykane) 4ns lub 5ns. Najczęściej pamięci 5ns to tak naprawdę 4ns.Właśnie, "najczęściej 5ns to 4 ns". Jak to sprawdzić? Jest jakiś program testujący czas dostępu pamięci na grafie? 2. Jeszcze wrócę do kręcenia pamięci - krzaki pojawiają się w momencie PRZESTAWIANIA taktowania pamięci. Jeśli ustawię na np. 230 (460DDR) to wszystko śmiga, artów ATT nie zgłasza. Dopiero kiedy zmienię zegar na ekranie pojawiają się śmieci, i to nie tylko w okienku 3D render ale na całym pulpicie. Czy w takim przypadku wgranie biosu z ustawionym zegarem na te 460 jest bezpieczne? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 u mnie jest tak ze pamieci moge max na 460 niezaleznie od rdzenia,a sam rdzen moge naet na 600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoph Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 nie można sprawdzić żadnym programem, można stwierdzić to po oznaczeniach na pamięciach, ty masz na samsungach: K4D261638F - TC50, wynika więc z tego że to są 5ns B-) u mnie jest tak ze pamieci moge max na 460 niezaleznie od rdzenia,a sam rdzen moge naet na 600fuqs - masz może miernik bo bardzo mnie ciekawi ile V masz na rdzeniu. Musisz mieć bardzo dużo skoro tak ci rdzień lata :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) Tez mam samsungi TC50 a kreca sie na 550 bez wiekszych problemow, tak wiec oznaczeniami samsunga bym sie nie sugerowal. Edytowane 20 Września 2006 przez stregobor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedzio1001 Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 A jak sprawa timingow?...Przeciez mozna je troche "poluzowac" i wskoczy zawsze troche wiecej Mhz...MEM POZDRO!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 co do timingow to nie sprawdzalem... bo nie chce biosu zmieniac a w ati tray tools usuneli opcje zmiany timingow. a co do wyoskiej podkrecalnosci mojego rdzenia to moze akurat trafilem na karte z RV360? w everescie pokazuje RV350/RV360 AGP4x ma napiecie 1,5V a 8x ma tylko 0,8 wiec nie iwem , moze to tez ma jakies znaczenie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 tajmy możesz w evereście sprawdzić, zakładka: Ekran > Procesor graficzny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techno_Boy Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 Napiecia na AGP nie mają wpływu, poluzująć timingi uzyskamy więcej Mhz ale nie przeloży się to na poprawienie wydajności. Co do pamięci to ja też mam samsungi TC50 z czasem dostępu 5 ns ale latają na 730Mhz więc oznaczenia samsunga czasami nie mają nic wspulnego z praktyką(czasami) zaś rdzeń 550-570Mhz. Mam normlanego 9550 a napięcia seryjne na rdzeniu mam jak z PRO/XT 1.3v zaś pamięci 2,58 seryjnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 na samsungach 5NS wyciagnales ponad 700MHZ???? niesmaowite wprost :blink: gratulacje :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 na samsungach 5NS wyciagnales ponad 700MHZ???? niesmaowite wprost :blink: gratulacje :lol2: gdybyś oblukał jego siga to bys wiedział dlaczego, stare MSI tak latały (chyba to były na czerwonym laminacie z wentylkiem), z tego co pamiętam to ktos kiedyś próbował dojść do tego jak to możliwe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 tajmy z everesta mam takie: CL 3T tRCD 5T tRP 4T tRAS 17T tRFC 15T tRRD 2T tWR 3T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 w ati tray tools usuneli opcje zmiany timingow Zawsze możesz ściągnąć starsze ATT. Ja np. używam ver. 1.0.5.880 i u mnie timingi są. Link do pobrania: http://www.programs.pl/program,683.html Ponawiam pytanie: czy ktoś wie co się dzieje kiedy pamięć na np. 480MHz jest stabilna (tylko kostki są gorące - około 70*C), zero artów, a w momencie przerzucenia na orginalne 400MHz na ekranie pojawiają się krzaki? Czy bezpieczne jest wgranie biosu z podkręconą pamięcią? (w końcu na podkręconym zegarze jest ok... sypie się przy zmniejszenu taktów). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 @Aramis ja miałem taka sytuaje po wgraniu v-tunera i ati tools, jak zmieniłem takty w ati tools to v-tuner pokazywał jakieś 9999 mhz i po powrocie do standardu miałem sieczke na ekranie, przeinstaluj stery i spróbuj podkręcic czymś innym @fuqsto w porównaniu do moich masz dosyć "luźne" (lewa moje, prawa Twoje): CL 3T tRCD 4T >>> 5T tRP 4T tRAS 8T >>> 17T tRFC 14T >>> 15T tRRD 3T >>> 2T tWR 3T moje hynixy (4ns) na GB latają max 540-545, przy rdzeniu na 490-495 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...