Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550 Cz. III

Rekomendowane odpowiedzi

No to super, tylko jest jeszcze taka sprawa - część kart ma napisane, że chodzą na AGP x8 i x4, a część ma tylko x8 i nie wiem czy taka bez napisanej x4 pójdzie na mojej płycie?

Np. takie coś pójdzie na AGPx4?:

2388710[/snapback]

Gdybym kupił jakiegoś 9800GT
nie ma takiej karty ;) jest 9800/Pro/XT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o XT :razz:

Jak tak patrzę na ceny tych XT, to widzę że różnica w cenię między nimi a nawet X800 nie jest jakoś zwalająca z nóg, a różnica między 8 i 16 potokami może być odczuwalna :wink: To w zasadzie sprowadza się do odpowiedzi na to:

EDIT: Np. czy jak kupię jakiegoś wypasionego 16 potokowego X800 GTO (np. ten http://www.allegro.pl/item141100421_sapphi..._freezone.html), to pójdzie mi taki Oblivion, Gothic III albo Mark of Chaos? :) Mimo tak miętkiego procka?

Czy różnica w osiągach między którąś z tych 9800XT (wydajność jest dla mnie ważniejsza niż gwarancja :) ) a tą konkretną x800 gto z 16 potoczkami będzie u mnie odczuwalna? No i czy ten X800 w ogóle pójdzie na AGPx4 :wink: Jak bardzo istotny jest w dzisiejszych grach procek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dzisiejszych grach tak naprawdę procek mało się liczy, a ten pIII nie jest taki zły IMO lepsze to niż celek northwood np 2,4Ghz, także Mhz to nie wszystko :]. A co do kart to ja polecam: http://allegro.pl/item141788211_hit_x800_2..._vivo_r430.html lub: http://allegro.pl/item140829989_galaxy_730...agpx8_new_.html

w tej cenie chyba nie ma nic lepszego B-)

Edytowane przez Krzysztoph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z 9550, wydaje mi sie ze nic z niej nie bedzie ale chcialbym sie upewnic. Włozyłem na miejsce 9800SE@PRo gigabyte 9550 i komp zachowywal sie jakby nie ma sterownikow. Usunąlem stery i zainstalowałem jeszcze raz. I NIC! Dalej komp zachowyje sie jakby nie bylo sterow od grafy chociaz w menadzeze urządzeń jest wszystko dobrze (komunikat "To urzadzenie dziala poprawnie") i we wlasciwosciach pulpitu moge ustawic wszystkie rozdzielczosci. Nie mam pojecia co z nią jest pomożcie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałem jeszcze raz wgrać bios do mojego Radka niestety wywala mi błąd, w dosie używając flashromu mam takie coś

"disable bios protection lub can not earese rom" w zależności od wersji flashromu.

Dodam, że robiłem to razem z komendą flashrom -p -f 0 bios.bin, więc razem z wymuszeniem wgrania biosu, wcześniej z tego co pamiętam robilem wszystko tak samo nie nie btło większego problemu. :/ próbowałem też z bios.rom to samo

W windowsie atiwinflash mi wywala, że nie można wyczyścić pamięci rom :/

Spotkał się ktoś z czymś takim? Jak zmusić to ponownego wgrania biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka

mam r 9550 ( powercolor ) i na atitool zatrzymalem sie w tescie na 250@390mhz/200@270mhz i 1h testu, w ktorym nie pojawil sie ani jeden artefakt. Nie wiem jakie mam pamieci ( radiatorow z nich nie sciagne ) ale nie wiem czy mozna cos jeszcze podkrecic ( ewentualnie o ile skrecic ^_^ ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuje ręcznie jeszcze trochę podkręcić - ATITool zwykle pokazuje trochę niższe taktowanie niż jest maxymalne. Patrząc po tym jak ci się pamięci podkręcają, masz prawdopodobnie 4ns. Możesz ew. pobawić się trochę timingami pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równie dobrze możesz mieć 5 ns (zależy jakiej firmy). Dopóki nie parzy, ani się nie wiesza to kręć .Albo pójdziesz na całość ,albo nigdy nie dowiesz się ile możesz podkręcić! A ile pamięci ma twoja karta ?

Edytowane przez 1okonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj,

sapphire 9550(rv530) 250/400@480/500

nie mam radiatorow na pamieciach- samsung 5n

timingi(pisane od gory z atitool):4-2-5-8-3-2-cl+3-2-2-2-1-3-0-3-14

pamieci wiecej nie ida- powyzej 500 artefakty widac w 3dmk03(3200,jak do tej pory),gpu powinien pojsc wiecej niz 500

pytanko, czy moglby ktos pporownac swoje timingi z atittool?

probowalem zmieniac , ale nie daje to jakis duzych rezultatow...

szczegolnie interesuja mnie ustawienia twr(2) str latency(3) i trfc(14)

dzieki z odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj,

sapphire 9550(rv530) 250/400@480/500

nie mam radiatorow na pamieciach- samsung 5n

timingi(pisane od gory z atitool):4-2-5-8-3-2-cl+3-2-2-2-1-3-0-3-14

pamieci wiecej nie ida- powyzej 500 artefakty widac w 3dmk03(3200,jak do tej pory),gpu powinien pojsc wiecej niz 500

pytanko, czy moglby ktos pporownac swoje timingi z atittool?

probowalem zmieniac , ale nie daje to jakis duzych rezultatow...

szczegolnie interesuja mnie ustawienia twr(2) str latency(3) i trfc(14)

dzieki z odpowiedz

Jak mialem Sapphire Radeona 9550 to pamieci tez zarzymywaly sie na 500MHz... Zmiana timingami (godzina zabawy) niewiele pomogla i z dalszego OC pamieci zrezygnowalem... Rdzen natomiast spokojnie krecil sie do 530MHz z tym, ze chlodzony byl woda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równie dobrze możesz mieć 5 ns (zależy jakiej firmy). Dopóki nie parzy, ani się nie wiesza to kręć .Albo pójdziesz na całość ,albo nigdy nie dowiesz się ile możesz podkręcić! A ile pamięci ma twoja karta ?

Heh, sorka ze dopiero teraz odpisuje ( brak czasu ). Karta jest 128bit i ma 128 mb ^_^

Narazie nie mam czasu na dalsza zabawe w o/c ( szkola >_< ), ale na swietach troche poszaleje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie , dziwna sprawa ... nie przeskocze 500, jak narazie zatrzymaly sie stabilnie na 486- wiecej nic nie daje, procek-486, chlodzony jakims boxem amd; rezultat -3233 w 3dmk03

pytanie, czy zmiena biosu na 9600xt jest oplacalna ?

wiecej nie wyrzezam- to sa granice tego biosu( i karty pewnie tez)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje, na nazwie mi nie zalezy, timingi juz zmienilem, wiec jest oki:)

swoja droga , gpu ladnie poszlo na standartowym chlodzeniu 190% ,efekty widoczne-przeszlo 300pkt w 3dmk03

ps. szukam adaptera na skt 423 do 478 do dell'a ( w sumie kazdy moze byc)

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie macie racje , ale ... :)

1- to dell 8100, p4 1.4ghz , wiec nikt tego rzecha nie kupi za rozsadne kase- ma na dodatek rambusy-koszmarnie drogie- de facto wsadzilem juz kase w 512mb pamieci i tego radka 95509 ( okazja )

2- z adapterem moge dzialac do 2.8ghz , wiec to da niezlego kopa , a procki na 478 sa tanie(mam 1.7 i chce go przetestowac)

3- w zasadzie , to kompa uzywam do netu i czasem jakies gry , wiec wodotryskow nie potrzebuje- o/c to tylko zabawa z nudow i checi dowiedzenia sie czegos wiecej o kompach

ot i wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi