Skocz do zawartości
mechl!k

Ati Radeon 9550 Cz. III

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje mi sie ze opor elementu wlutowanego w caly uklad moze byc troche inny niz takiego pojedynczego, przeciez opor rozchodzi sie po innych elemetach karty, nie jestem elektronikiem ale wydaje mi sie ze ktos mi o tym mowil. nie wiem, moze sie myle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jeśli chcę edytować oryginalny bios od Sapphire 9550 w ten sposób, że będzie ona wykrywana jako radeon 9600pro trzeba zmieniać w edytorze biosu Parametry Device ID i Subsystem ID na te od modelu 9600, czy wystarczy tylko podnieść taktowania? Porównywałem biosy obu kart:

Device ID dla 9550 to 4153. Dla 9600pro- 4150

SubSystem ID dla 9550- 0200. Dla 9600pro- 7C29

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko. otóż posiadam radka 9550 od gigabyte'a i tu się rodzi pytanko :] na jakich częstotliwościach będę musiał zmieniać chłodzenie, kumpel mówił że bez zmiany miał chyba 350/480 (patrząc na ati tray tools ;p - normalnie - 250/392 - u mnie :] )

na pamięciach pisze:

Samsung 504

K4D261638F - TC40

to są samsungi 4ns??

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kartę kupiłem właściwie równy rok temu :] dzisiaj dojade do 320/470 :]

EDIT: puki co 320/480 ;p tak wiem... mało puki co :] ale już niedługo :D

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ati tray tools mam moge ustawić max 375 ;p na core :D teraz śmigam na 340/500 :D

edit: zapuściłęm marka 03 na wyżej wymienionych zegarach... w nature, troll's lair, rag troll, były takie dziwne "efekty" (takie ni skąd wzięte rozciągnięte trójkąy wypełnione którąś z pokazywanych tekstur - artefakty chyba ;p ) - puki co zostawiłem 349/496

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki lekki... (wentylator trzymany na jednej śrubce na radiatorze ;p trochę w pamięci jedzie ;p ) dzisiaj otwieram obudowe i bawię się riva tunerem + będę obmacywał te pamięci jak się grzeją.

hmmm.... jak walne mhz w riva tunerze to nie ma artefaktów ;p - pisze to mając 370/500 ;p

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież te pamiątki spokojnie wytrzymują 500 MHz bez radiatorów; dopiero wyżej robią się bardziej gorące i trzeba założyć radiatyory.

Jeśli masz założony jakiś wiatrak na rdzeniu to spokojnie powinieneś dociągnąć do 400 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 40x40 wentyl... pamiątki powyżej 480 walą artefaktami... a rdzeń jeszcze katuję :] - 375... zobaczę jeszcze co z nim zrobić :] (400 chce mieć :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(Przecież te pamiątki spokojnie wytrzymują 500 MHz bez radiatorów; dopiero wyżej robią się bardziej gorące i trzeba założyć radiatyory.

Jeśli masz założony jakiś wiatrak na rdzeniu to spokojnie powinieneś dociągnąć do 400 MHz.)

Mogą wytrzymać, ale widać nie muszą skoro ma przy 500mhz artefakty. Jakieś chłodzonko by się przydało. A rdzeń faktycznie cieniutko kręcony:(.

Edytowane przez 1okonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie

jaki program polecacie do krecenia? jak narazie bawiłem się ati tray tools i riva tunerem :] chodzi m io takiego, który ma taki mały benchmark :]

edit: lookne teraz ATITool :]

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam ATItool, który najbardziej mi przypadł do gustu. Radze ci otworzyć obudowe, gdyż nie masz cyrkulacji powietrza w środku (chyba że masz jakieś wiatraki inside) przy zamkniętej obudowie nie pomogą ci super radiatory na pamięciach i extra chłodzenie na gpu gdyż nie ma dostępu zimnego powietrza z zewnątrz. U mnie na przykład po otwarciu budy temperatura hdd spadła z 41-47 do 34-38, temp mobo i proca również spadła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro wielki dzień dla mojego radeona. Będą mody vgpu i vmem. Jak znajde vddq (czy vdqq?) do saphira, to też zrobię. Oprócz tego będą miedziane radiatory na pamięć i mosfety na thermopoxie i nawiew z 92mm wiatraka. Do tej pory na Zalmanie NB47 + wentylatorku 40mm dojechałem do stabilnych 480/570mhz. Zobaczymy co jutro będzie. (chyba, że coś pójdzie nie-tak, odpukać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslicie o zalozeniu Zalmana CNPS6000-AlCu na r9550?? Bo qumpel ma na sprzedaz za 30 zl cos takiego razem z fanderem 92 a moj radoslaw sie prosi o lepsze chlodzenie (mam juz vmoda).

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/surmacz/coolery-high-end/z6000al1.jpg

1. Za duże.

2. Za dużo z tym zachodu.

3. Na 300% ukruszysz tym rdzeń od gpu.

4. Ten radiator wcale nie jest taki rewelacyjny. Wiem, bo mam.

Edytowane przez Sysak13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok mała zabawa ati toolem

Core: 340 Mem: 510

dam więcej na core sa artefakty...

czy ten softmod bedzie działać na omegach opartych na catah 6.5?

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok mała zabawa ati toolem

Core: 340 Mem: 510

dam więcej na core sa artefakty...

czy ten softmod bedzie działać na omegach opartych na catah 6.5?

Oj Bio kiepski egzemplarz Ci się trafił na podatność na OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę kupić coś taniego i cichego, znalazłem takie coś:

Dołączona grafika

RADEON 9550 128 MB 128bit TV DVI

Nazwa kodowa RV350

Technologia 130 nm

Taktowanie rdzenia 250 MHz

Czas dostępu 5 ns

Interfejs pamięci 128 bit

Taktowanie pamięci 400 MHz

RAMDAC 400 MHz

Jak myślicie brać? napewno jest to 128bit?

Edytowane przez Maks!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi