Michał1 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 (edytowane) witam, mam plyte główną Asrock K7S8X i procesor athlon 2000+. Kiedyś bawiłem sie w podkręcanie i troszke z niego wyciągnałem. Zmieniałem zworki na płycie i fsb w biosie. Pewnego razu przyszedł kolega bo chciał sprawdzić czy mu działa procesor athlon 1700+, więc wlozylem jego proca i ok, działa. Założyłem swoj i po jakimś czasie zaczął mi sie bios resetować(myśle ze zaczelo sie od tej zmiany procka). I teraz: gdy wybieram aby czestotliwość FSB ustawiał "BY JUMPER" to domyślanie ustawia sie 133Mhz. Zwroki na płycie do CPU mam za 12,5 więc w sumie jest to 2000+. działa. Ale gdy wybiore "MANUAL" i sam ustawie te MHz nawet na tyle samo - 133Mhz to przy ponownym uruchomieniu wywala error zebym to zmienił albo sie włączą domyślne ustawienia. To samo jest jeśli tą czestotliwośc zwiększę. Wcześniej bez problemu działało jeśli ustawiałem np. na 140Mhz. jak to "odwrócić"? pamięci ustawione są na AUTO ale jak zmienie to i tak nie skutkuje... Edytowane 8 Kwietnia 2006 przez Michał1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 A próbowałeś zrobić reset biosu?? Proponowałbym zacząć właśnie od tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 (edytowane) wyjąłem na pare minut i nic nie dało. Ale pisałem ze bios sie sam resetuje gdy ustawie na MANUAL. Po resecie wtedy wywala komunikat "The host frequency is not working on your CPU..." Edytowane 10 Kwietnia 2006 przez Michał1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...