Skocz do zawartości
mechl!k

ATI Radeon 9700 cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

Co rozumiesz przez to ze jest "stabilniejszy" ? bo wszystkie funkcje ktore wymieniles ma ATT

No ze ati tool nigdy mi nie sprawiał problemu natomiast z tym 2 się zdarzało fakt że to może przez nieumiejętną obsługę z mojej strony . :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATi Tool jest stabilniejszy, ATT lubił mi czasem kompa zwieśić :wink:

p.s panowie, da sie coś zrobić z kartą która miała mały wypadek.... lekko przejechane ma po ścierzce na PCB, i w windzie 0 artów ale w niektórych grach wali artami asz miło, da sie to jakoś naprawić???

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upadł mi grill od wiatraka :mur: :mur: :mur: poczatkowo nic o tym nie wiedziałem tylko robiłem swoje.. włączam kompa, windows sie łąduje i jakies syfy se mysle o cholera, naszczescie w windzie czyściutko ale 3d mark 01 to istne krzaki :-| :-| chociarz np SWAT 4 czysty no może raz sie jakas kreska pokazała

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyy..mówisz o Electonie?? To jest dosłownie malutka kreseczka :?

No chyba raczej nic nie wskurasz :(

Odnosnie AtiTool vs ATT, mi ten drugi przypadl do gustu, duzo wiecej opcji "sopd ikonki" stabilnosc bez problemow, rozne profile dla 2d/3d (atitool tez ma), ogolnie polecam TrayTools.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie ta ATI zaczyna poważnie wq[ciach!].

2x przeinstalowywałem windę z powodu dziwnych freezeów. Teraz znowu coś się dzieje.

W chwili gdy się ładuje windows to 15x przechodzi pasek + freez 10sec + 5x pasek, oraz freezy w windzie.

Jestem naprawdę zły. Postawię jeszcze raz windę ze sterami ze strony ATI. Może nawet najnowszymi.

Powiem tyle - ATI już nie kupię ;/. Wqrzyłem się nie na żarty. nVidia jest bardziej bezproblemowa.

BTW możliwe że to przez stery nVidii w systemie ? Te stery to ja przecieżmuszę mieć :mur:.

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Edit//

Mam tego dość. Raczej się z ATI się nie polubimy. Zobacze co będzie dalej.

Edit2//

Być może wykryłem usterkę w kompie, która to powoduje. Zobaczymy co będzie dalej. :twisted:

Edit3//

Usterka (HDD) jest naprawiana, a przy użyciu innego HDD porobiłem testy. Wydaje się że będzie OK. Może się z ATI polubimy ? Zobaczę co będzie dalej. CDN...

BTW, AtiTrayTools lubi być niestabilny. AtiTool pod tym wzgledem rulezuje ;).

Czy Artifact Tester (ten w ATT i AT) naprawdę działa ? Czy to tylko taki bajer ?

Edit4//

Mimo wszystko chyba się z Radkiem polubimy. Szybki jest, obraz ma ładny, ale szkoda tego tygodnia zabawy.

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę działa ;] To takie SPI jeśli chodzi o grafikę :) Ja nie wiem jak u was ATT może być niestabilny ;] Na jakiej zasadzie niestabilny ? Ja na nim działam już od ponad roku i bez problemu cały czas śmiga :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa ... pogorszyło mi się max OC pamięci. Poprzednio bez problemu mogłem ustawić ok 615 aby nie było ani jednego artefakta nawet po wielominutowym teście .... a obecnie 595 .... Generalnie nigdy nie podkręcałem tej grafy na dłużej niż kilka minut a ostatnio pozostawiłem ją podkręconą na 48 h .... nawet po wyłączeniu na kilka godzin komputera, powrocie do ustawień standardowych i następnie po OC nadal jest pewne do ok 595 ( poprzednio 615 ).

ps. karta to ati radeon 9700 z pamięciami taktowanymi standardowo na 540 , a specyfikowanymi na 555 ( 3,6 ns )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam specyfikowanymi, ja mam 2,8ns i wiecej niz 340 (310std) ni chu.. wie ktos dlaczego ? przeciez 1000/2.8=357 wiec ja tu czegos nie rozumiem. Pamieci to Hynix z radiatorkami ktore nic nie daly. Zmiana jakiegokolwiek timingu daje krzaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam specyfikowanymi, ja mam 2,8ns i wiecej niz 340 (310std) ni chu.. wie ktos dlaczego ? przeciez 1000/2.8=357 wiec ja tu czegos nie rozumiem. Pamieci to Hynix z radiatorkami ktore nic nie daly. Zmiana jakiegokolwiek timingu daje krzaki

Na standardowej częstotliwości taktowania rdzenia tak samo nie dojedziesz do min. 357 dla pamięci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na standardowej częstotliwości taktowania rdzenia tak samo nie dojedziesz do min. 357 dla pamięci ?

No wlasnie problem w tym ze nie, niedlugo jade ostro z vmodem na vgpu (wczesniej z shimem mialem 400mhz zobaczymy teraz bez shima), no i chce dac 3,3v na pamiatki (atitool wywala arty przy 340mhz)

Szykuje sie przesiadka na 7900gs, a za tego radzia i tak wiecej jak 200zl nie dostane wiec albo sie spali albo wedruje na polke :D

PS. Własnie znalazlem PencilMod na radzia :D http://www.ocforums.com/showthread.php?t=233602

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak tam fredek twoj radziu ? naprawil sie :D ?

Nie bede go robil, bo pisza ze trzeba ta plytke sciagac a ona mi sie cholernie grzeje takze zostawiam, robie z potencjometrami bez uzywania lutownicy (chwytaki smd z allegro za 1,25zl) :D

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego pencil moda. Własnie zapodałem na MEM ;] Przed pomalowaniem 2.88, po 3.00v ;) No to teraz ciekawe jaki max dla memek i się pobawimy z radziem xD

EDIT:

3.1v na mem. Z maxymalnych 620 Mhz [bez artów] się zrobiło już 662 Mhz bez artów :D Ale kurde muszę z rdzeniem zjechać na dół... Trzeba podnieść chyba vdqq czy vref ? [tak w ogóle co odpowiada za co xD]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 zł... Idź lepiej do jakiegoś elektronicznego w okolicy i kup [wyjdzie taniej niz z allegro z wysylka ;)] Aktualnie 355/655 (na 663 sie wywalil...) Zobaczymy jak bedzie przy 3.3v na mem :) Swoją drogą jaki rozsądny max V dla infineonów 3.3ns ? :>

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lanc: Radoslaw przy 610mhz ma przepustowosc ramu 19,4Gb/s , czyli tyle samo co 76gs np (128bit) z zegarem 1260mhz; i tak tego nie wykorzystasz :P

Lepiej pobawic sie rdzeniem, a on przy 400mhz ma niezlego kopa :D, w porownaniu ze standardem of coz :D

http://www.gph.benchmark.pl/

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zawsze coś tam daje ;] W marku 03 więcej o 100 smarków. Co do rdzenia, to też mam tam płytkę i wolał bym jej nie ściągać, tym bardziej, że mam kupca na radosława i prawdopodobnie w tym tygodniu sprzedaje :) [za 210zł xD]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi