Skocz do zawartości
mechl!k

ATI Radeon 9700 cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Gothic 2 ma jakieś problemy z działaniem na 9700, bo nawet pisze że AA może nie działać na 9700, a pozatym zacina mi się, choć tak naprawde powinien wymiatać.

Już gdzieś widziałem na forum że ktoś pisał że też Gothic 2 mu na 9500pro chodził bardzo słabo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze bardzo :D

timings 1

timings 2

timings 3

Pozdro

p.s cosik nie wyszło za dobrze no ale wszystko widać :wink:

Dzięki bardzo ;] Zaraz zlookam czy to coś da :)

Pozdro

EDIT:

Niestety timingi nic nie daly. Moje pamięci są ewidentnie niedovoltowane :/ Kiedy przekroczą magiczną bariere 636 Mhz nagle na całym monitorze artefakty (na 636 i niżej w ATT 0 artów w skanerze) Mem jest ciepły ale nie gorący bo ma fajny nawiew także teraz to tylko vMod im coś da :( :P (jak by co to mem to infineon 3.3ns :) )

Edytowane przez freelancer7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak? Czy 325/620 na stałe to będzie za dużo?

Jaki program polecacie do edycji biosu? Ściągnąłem Rabita, ale kiedy otwieram nim bios zrzucony ati tray tools to wyskakuje mi okienko, że jest błąd CRC, ale później wszystko działa ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak? Czy 325/620 na stałe to będzie za dużo?

Jaki program polecacie do edycji biosu? Ściągnąłem Rabita, ale kiedy otwieram nim bios zrzucony ati tray tools to wyskakuje mi okienko, że jest błąd CRC, ale później wszystko działa ok

Możesz jeszcze użyć BiosEditora lub RadEditora. Wersja Pro działa tak na standardowym chłodzeniu, a ty jeszcze masz pentaka więc możesz ustawiac bez obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co zrobić kiedy przy otwieraniu biosu wyskakuje błąd CRC? Boję się żeby później nie było problemów

Czy da się zrobić jakąsc dyskietke typu rescue, która sama przywróci mi bios po ewentualnym złym wgraniu ?

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się zrobić dyskietkę ratunkową. Robisz dysk startowy DOS w WinXP i edystujesz go np. Notatnikiem plik AUTOEXEC.bat, kasujesz co tam jest w nim napisane i wpisujesz np A:Flashrom -p -f 0 bios.rom . Potem wkładasz czekasz aż się wgra i restartujesz kompa. To jest sposób jeśli nic nie widać na ekranie, bo wtedy nic nie musisz pisać tylko wkładasz dyskietkę i samo się wgrywa. A bios spróbiuj zgrać Flashromem.

Edytowane przez daniel89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbym chciał (a nie chce) mieć na stałe takty wyższe to ati tool zaznaczasz opcje: wystartuj z takiego a takiego profilu po czym wyjdź automatycznie z programu załaduje sie i sam se wyjdzie a nie ma problemu ze cos schrzani sie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oszaleje z tą grafą :mur: Oglądam sobie film i zaczęły mi wyskakiwać delikatne artefakty w postaci takich małych pikseli. Czego to może być wina ? Wykluczam pamiątki bo nie mam pionowych kresek. Czy to rdzeń się przegrzewa, czy może karta kończy swój żywot :-| ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak jak muwiłem nie bawie sie z biosami bo mam złe wspomnienia, wole jakieś metody z pod windowsa :lol:

To po wgraniu biosu coś się może stać karcie????

Mr Smith@ Też miałem takie problemy z moim pierwszym Radkiem 9700. W grach zawsze waliło artami, ale w niektórych jak zmniejszyłem detale było prawie idealniem, a w niektórych nic nie pomagało. W windowsie żadko, w filmach takie małe kropki na ekranie, ale nie w każdym filmie. Moja karta była lekko ukruszona niewiem czy to przez to, ale gość mi wymienił na drugą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami pojawiają się przy starcie Windowsa. Później w systemie już ich nie ma chyba że karta dłużej pracuje to pojawiają się takie ledwo widoczne (czasami są to 2 piksele). W grach wcześniej było OK a teraz włącze gre to po jakimś czasie wyskakują arty (tak jakby grafa się przegrzewała). Tak samo było z filmem. Po około 30 min oglądania były widoczne małe skaczące piksele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hot_lopez

Jak chcesz biosa z taktami pro to zgraj swojego wrzuć go na jakiś serwer podaj mi linka to Ci przerobie ;]

ostatnio bawiłem się z tym co nie co i wiem co i jak ;]

albo jak chcesz to mogę Ci udostępnić bios od herca z taktami pro

sam mam go wgranego, karta od ati i pamiątki infineon 3,3ns i nie ma żadnych problemów ;]

nawet lepiej się kręci ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po wgraniu biosu coś się może stać karcie????

Nie nie chodzi o to czy po wgraniu tylko podczas wgrywania np. zwiecha kompa, brak prądu itd. więc wole sie w to nie bawić, albo nie daj boże jeszcze zły bios :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hot_lopez

Jak chcesz biosa z taktami pro to zgraj swojego wrzuć go na jakiś serwer podaj mi linka to Ci przerobie ;]

ostatnio bawiłem się z tym co nie co i wiem co i jak ;]

albo jak chcesz to mogę Ci udostępnić bios od herca z taktami pro

sam mam go wgranego, karta od ati i pamiątki infineon 3,3ns i nie ma żadnych problemów ;]

nawet lepiej się kręci ;]

A możesz mi wcześniej napisać co moge robić źle? Bawiłem się już biosami nvidii i nie miałem problemów. tylko teraz ten co go zgrywam z karty coś się dziwnie zachowuje. Czy to, że kiedy otwieram bios do edycji i wyskakuje mi, że suma kontrolna się nie zgadza może być win a programu?

oto co robię:

1) restart i boot z dyskietki

2) flashrom/atiflash (sprawdzałem oba) - flashrom -s 0 bios.rom/bin(też próbowałem różnie)

3) otwieranie przez : biosedit/radedit/Rabit(sprawdzałem we trzech - wyskakuje błąd sumy kontrolnej

4) mogę zmieniać w programach wartosci zegarów, ale przez powyższy błąd boję się później wgrać taki bios do karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam coraz większe problemy z tą grafą. gdy uruchomi się windows to po jakimś czasie zaczynają się pojawiać te ledwo widoczne artefakty. Gdy włącze jakąś gre to niby wszstko jest ok tylko czasami na ułamek sekundy widać jakiś czarny wielokąt. Tak samo dzieje się z obniżonymi taktowaniami. Te artefakty pojawiają się po jakimś czasie jakby karta się przegrzewała :? . Co o tym sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień chłodzenie na coś w moim stylu może to pomoże (może nie jest najlepiej jak nie wieje to male gowienko bezpośrednio nad gpu ) a jak nie pomoże to pewnie kiszka i gościu co sciągał shima ją zajechał po ścieżkach

http://img225.imageshack.us/img225/6759/dscf08547wf.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/6629/dscf08619xh.jpg

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam coraz większe problemy z tą grafą. gdy uruchomi się windows to po jakimś czasie zaczynają się pojawiać te ledwo widoczne artefakty. Gdy włącze jakąś gre to niby wszstko jest ok tylko czasami na ułamek sekundy widać jakiś czarny wielokąt. Tak samo dzieje się z obniżonymi taktowaniami. Te artefakty pojawiają się po jakimś czasie jakby karta się przegrzewała icon_confused2.gif . Co o tym sądzicie ?

Pisałeś wcześniej że masz lekko ukruszony rdzeń i pisałeś że wszystko choidzło OK ale jak widać ten walnięty rdzeń daje sie we znaki :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi