Skocz do zawartości
Linoge

ATI Radeon 9800 / Pro / XT cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

stefanor -> tak, to ja w av. W łapce 42-43cm.

Tutaj masz dość duże zdjęcia tej karty -> KLIK.

To ta sama karta- różni się tylko radiatorem i chłodzeniem dwustronnym- XXL sprzedawana była przez MSI.

matek1234 -> prawdopodobnie pamięci siadają. Obniż taktowania- może to pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@matek1234

zobacz czy karta Ci sie nie przegrzewa ;] popraw cyrkulacje w budzie ;]

Można odebrać nawet 270W ale pod warunkiem, że na grafice zamontuje się Typhoona albo Vanesse (oba heatpipe) :D Nie wiem jaka maksymalna moc może rozproszyć Pentagram XC-80CU, być może oscylowałoby to koło 150W ale dałem sobie z tym spokój. Najpierw zmontuje sobie porządne WC, a dopiero potem będę myślał o VMOD i Peltierze. Czyli nadal zostaje kwestia coolera. Do OC kupić Arctic VGA Silencera czy coś innego (wybór coolerów na GPU nie jest za duży)?

na pencie 150W :lol: zapomnij ;] napewno nie schlodzi tego do senswonych temeratur ;] Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za nią dałem 249 :) http://www.allegro.pl/item100986907_msi_at...it_8po_gw_.html

Chociaż jeszcze do mnie nie dotarła, to jestem bardzo zadowolony z zakupu (chociażby dlatego, że ma spory potencjał OC - zagadałem ze sprzedającym żeby wybrał mi model najbardziej podkręcany ;] no i oczywiście ta cena ). Jak za 249zł jest to super karta i nie dam się przekonać, że najczęściej mniej wydajny GF6600 za 4xxzł jest atrakcyjniejszy (kilka postów niżej roobot ostro o to walczy ;]).

@mechl!n -> dzięki za fotki, a co do łapki to jest nieźle. Ja w porywach miałem 46cm, ale teraz zamiast siłowni siedzę nad pracą inżynierską i z 46 zrobiło się 43, a w pasie 100 :lol:

@Linoge -> zapomniałem już o Peltierze, ale THX.

Edytowane przez stefanor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, powiedzmy że ją kupie... nie mam zamiaru jak narazie jej kręcic, i mam nadzieje ze przy normalnym uzytkowaniu prędko nie padnie heh:P... a jak padnie to trudno, wiecej mnie tu nie zobaczycie bo zatłucze mnie tatuś który jest głownym sponsorem:P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość matek1234

@mechl!n

Nic poza paskami nie widać na ekranie.Nie mam jak wejsc do biosa.Wszędzie są te artefakty

Edytowane przez matek1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

mam takie zapytanie bo nieśmiało czaję sie na 8-potokowca. Jak każdy Polak chce wydać mało, a mieć dużo :)

Z obserwacji na allegro cen, wywnioskowałem że za radka 9800pro cena średnia to~340zł.

Ostatnio natomiast takie coś wpadłoherkules 9800

W serwisie madshrimps o tu znalazłem opis szybkiego upgrade na pro.

Nie jest moją ambicją posiadanie najszybszego 9800 w okolicy, więc się zastanawiam czy to jest warte uwagi. Prosiłbym o zaproponowanie max ceny za taką kartę. Choć zauważyłem, że jak ktoś wystawi przedmiot w ładnej oprawce/szablonie to ludzie licytują śmieszne(wysokie) ceny!

Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Czy tak wielka różnica jest między moim radkiem z podpisu, a tym( czy R9800pro). Zastanawiam się, gdyż w HL2 gram sobie 1024x768 przy AAx2 i tym drugim x4 oraz to samo bez cieniowania w BF2 i chodzi całkiem przyjemnie...więc czy jest sens "spinania" się finansowego tylko po to żeby mieć ośmiopotokowca?

za wszystkie rady dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego Herca 9800- od pół roku śmiga jako PRO (flash biosu).

Jeśli chodzi o sens przesiadki- jeśli teraz w 3dm01 masz 15.1k, w 3dm03 4.3k to w przypadku r9800 możesz liczyć (zakładam niezmienne taktowanie CPU) na 3dm01 17-19k, 3dm03 6k. Tak "na oko". Oczywista w marki się nie gra więc lepiej poszukaj w sieci zestawienia tych kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam kartę graficzną Radeon 9800 Pro 128MB/256BIT. Mój zasilacz to Tagan 420W. Czasami jak włączam kompa to wyskakuje mi komunikat na monitorze, że "Masz niepodpięte zasilanie do twojego Radeona 9800 Pro. Proszę podpiąć" Nie wiem co jest grane. Zasilanie mam zawsze podpięte ale coś takiego mi wyskakuje. Sprawdzałem kartę na innych zasilaczach i zawsze to samo. Obawiam się, że coś nie tak jest z kartą. Kiedy przyjrzałem się dokładnie temu wejściowi na dodatkowe zasilanie, które ma cztery "bolce", jeden ma taki dziwny kolor. Czyżby przepalony czy coś? :( A jeśli faktycznie, to czy elektryk mógłby coś z tym zrobić? Muszę załatwić woltomierz, i sprawdzić czy w każdym tym bolcu przepływa napięcie. Jakieś pomysły?

Pozdro

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może bolec ten jest nadpalony/utleniony- przeczyść go w miarę dojścia papierem ściernym (albo oskrob czymś, np cieńkim śrubokrętem).

albo jak przeczyszczenie nie pomoze, kup odpowiedniego molexa i wlutuj go, jak masz troche wprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka serdeczna.

wreszcie dołączyłem do jakże zaszczytnego grona 8-potokowców. Udało mi się wyrwać całkiem ciekawą kartę od znajomego( "wyrwać" jest tu bardzo dobrym słowem bo bardzo się łamał przed sprzedarzą). Karta to Saphhire 9800pro na rdzeniu R360 i już wgranym biosem od XT(nie wiem jakim biosem- w każdym bądź razie zmienił info o ilości pamięci na 256). Kupione za 325zł wraz z chłodzeniem Pentagram XC-80 Cu. Gwarancja do lipca 2007.

Pozwolę sobie pochwalić się wynikiem w 2k3 7379 3DMarks.

Rezultat całkiem niezły, co?

Takty: Core Clock 470 MHz Memory Clock 385 MHz .

Karta przeszła 2k3 na 480/780, ale w nature nagle zaczęła zwalniać do 1-4 kl/sec i wynik się skrzaczył do 6800 i zaraz po tym komp się wieśnął. Ciekawe co?

Procesor był ustawiony 222x11, Twinmosy 2-2-2-11. Kiedyś proc chodził spoczko na 225, a dziś ledwie do windy na tym wchodził!

W 2k1 słabe wyniki, w default od XT, 17200, a po o/c 456/756 17000- to też ciekawe :unsure: Ale jak tu się w 2k1 ścigać z vinniczkami :rolleyes:

To chyba nie koniec karty, bo jak pisałem wyżej przeszła marka na lepszych taktach, ale to 3 dzień posiadania karty i nie chce jej zniszczyć :lol:

Bardzo się ta karta grzeje, normalnie żar od niej bucha( z brzucha)

Dodam że zero optymalizacji w systemie, winda półroczna, wszsytkie progsy co chodzą zawsze w czasie testów też działały(antyświrus np).

Chętnie przyatakowałbym 7,5k, ale trochę ciepło na dworze i boję się o grafę.

Sterowniki: Omega 3.8.221

pozdrawiam

Edytowane przez Tolokan_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tolokan_PL

no to ladne wyniczki tylko pozazdroscic

ja na taktach 430/780 osiagnalem jakies 6900 w smarku '03 na bardzo podobnym zestawiku (ktory widac na dole), na '01 wynik identyczny 17200 a w '05 jakies 3200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tolokan_PL

no to ladne wyniczki tylko pozazdroscic

ja na taktach 430/780 osiagnalem jakies 6900 w smarku '03 na bardzo podobnym zestawiku (ktory widac na dole), na '01 wynik identyczny 17200 a w '05 jakies 3200

Dzięki!

Zastanawiam się czy jechać dalej z memkami, bo już od 750 walą artami jak się patrzy, a na taktach z wyniku podanego wyżej mam właściwie pokaz artefaktów. A 2k1 troche mi szkoda, bo wynik słabiutki, przecież na poprzednim radziu miałem 15,1k a tu tylko 2k więcej :-| . Ciekawe ile dało wyszlifowanie pentka prawie na lustro? Zmieniaćie voltage AGP z 1,5 na 1,6? Daje to coś?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ja mam 780 na memkach bez artow i bez radiatorkow tyle ze z bocznym nawiewiem, ~15k w '01 to mialem na stockowych zegarach pro, zmiana napiecia na agp raczej nic nie daje

ps.

macie cos o voltmodach po polsku?

Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolejny problem z moim Radeonem 9800 Pro 128MB/256BIT. Po włączeniu kompa, jeszcze w Windowsie po ok. 2 min. karta zaczyna wyświetlać artefakty :( Sprawdziłem chłodzenie i wszystko ok. Co jest grane?

Miałem tak kiedyś jak kupiłem radeona z źle zamontowanym chłodzeniem, z tym, że wtedy ta część karty po drugiej stronie rdzenia robiła się w ciągu 1-2 minut tak gorąca, że się dotknąć nie dało... Pomogło przesmarowanie pastą i lepsze dokręcenie coolera...

Robiłeś coś z tym złączem zasilania? Bo ja też mam takie czarne, jakby upalone trochę... no i kiedyś też miałem problemy żeby to zadziałało. Teraz już dość długi okres czasu siedzi i chodzi dobrze, nie wiem tylko czy nie ponowi się jak ruszę kartę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstyd to przyznać, ale poległem(chwilowo) w wykonaniu planu 7,5k w 2k3.

Mimo, że zaopatrzyłem się w dwie 80 milimetrówki i jak widać na miniaturze owiewały ochoczo ramki nic z planu nie wyszło :mur: Dołączona grafika

W ustawieniu 475/775 co było więcej niż przy rekordzie wynik to równe 7300. A dodatkowo zmieniłem wszsytkie co się dało ustawienia na wydajność i zamknąłem dużo niepotrzebnych procesów.

Zastanawiam się czy może bios inny coś by dał. Wyczaiłem że obecny mam bios sapphire XT 256MB. Może zapodać ten biosik od GeCube co tam Yotomo walczył tak dzielnie? Czy to ten jest: GeCube 9800 XT 128 MB May 26th 2004 3:13 PM Aug 16th 2004 4:22 PM 398 / 350

Hynix 2.8 ??? Czemu takie dziwne taktowania??400/700??

Kurde, a tak się napaliłem na 7,5k :mad:

Póki co daję sobie na wstrzymanie, chce trochę w grach pokorzystać z 8potoków :D A po drugie nie chce doświadczyć przypadku kolegi z dwóch postów wyżej...bo krzaczków jest tyle w 2k3 że nie chciałbym, aby winda lub gry się tym zaraziły!

pozdrawiam,

PS: mam karte na PCI(S3 virge rulez), w razie problemów(odpókać) jak się z karty PCI flasciach!e AGP kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: mam karte na PCI(S3 virge rulez), w razie problemów(odpókać) jak się z karty PCI flasciach!e AGP kartę?

Identcznie jak bez dodatkowej karty :).

Musisz tylko w biosie ustawic aby komp startowal z karty PCI a nie AGP. Nie pamietam nazwy w biosie ale znajdziesz to bez problemu. Potem tylko wlozyc karte AGP, wlaczyc kompa, wlozyc dyskietke startowa z programem flasciach!acym i dobrym biosem i wpisac odpowiednia komende i czekac. Nie pamietem czy wybiera sie jeszcze ktora karte flashowac chcemy ale w razie czego program sam o to pyta.

Mozesz tez w ciemno flashowac. Komputer nie potrzebuje gragiki do startu. Musisz tylko albo pamietac cala komende, kiedy wcisnac enter itd. albo zrobic samostartujaca akutalizacje. Wpisac odpowiednia komende do autoexec.bat i wczesniej stworzyc plik wykonywalny *.bat gdzie wpiszesz wszystkie komendy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!! mam pytanie!! moja grafa to build by ati 9800 pro. pamięci sie podkręcały maksymalnie do 770. ale po wgraniu biosa od radka XT maksymalnie mogę pamięci podkręcić do 745. dlaczego tak sie dzieje??? :mur: :mur:

sadze, ze mozliwym powodem spadku oc jest to, ze po wgraniu biosu od xt timingi pamieci zmienily sie na ostrzejsze, a przez co kostki mniej daja rade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sadze, ze mozliwym powodem spadku oc jest to, ze po wgraniu biosu od xt timingi pamieci zmienily sie na ostrzejsze, a przez co kostki mniej daja rade...

właśnie timingi są takie jakie były w starszym biosie!!! bo nawet kilka razy sprawdzałem!!! jak wezme pamięć na 750 to już są artefakty!!! stabilnie działają na 745 a, przy biosie od 9800 pro stabilnie dzialaly na 770!!!!

Edytowane przez Szczecin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi