Skocz do zawartości
Linoge

ATI Radeon 9800 / Pro / XT cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

@Dawiduss zrób screena z jednocześnie podkręconym rdzeniem i pamięciami.

Napisz też jaką masz kartę? (bo albo jest to Radeon 9800Pro z rdzeniem R360 albo jakaś inna karta).

Sorki ale narazie niemam czasu na testy, zobaczę za parę dni( nawał pracy ). Nigdy zbytnio jej nie katowałem, poprostu chciałem wiedzieć ile wyciągnie. Ale wielkiej różnicyna GPU między 415mhz , a 460mhz nie zauważyłem (testy, smarki). Może już platforma nie wyrabia? Barton3200 EPOX 8rda3+

Shafire 9800pro R360 pcbXT hynix 2.8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam panów. Żeby nie zakładać nowego tematu o moim problemie z 9800 PRO piszę tutaj. Mój problem wygląda następująco:

Kartę dostałem z gwary za dopłatą 50zł zamiast 9700PRO który pięknie umarł. I teraz tak. Prze okres zanim mi przysłali nową grafe miałem geforca 4 MX440. Więc kiedy dziś grafa przyszła ładnie pięknie włożyłem ją do kompa na chwilę, zainstalowałem stery, zapuściłem ati tray tools na chwilkę żeby sprawdzić czy śmiga ładnie i po 10 min wyłączyłem go stwierdzając, że chyba wszystko OK. Wziąłem walnąłem resecik, zmieniłem chłodzonko ze stockowego na pentagrama XC70-CU+ i nakleiłem radiatorki na pamięci(wcześniej je już naklejałem na 9700PRO zanim padła ale klej trzyma i radiatorki się nagrzewają) i puściłem formata żeby soebie postawić od nowa winde. Pracuje na Win 2k PROF.

Teraz winda piknie stanęła, instalnąłem stery WarCat 5.12 i zapuściłem Ati Tray Tools. Znowu pare minutek i widze że 0 Artów to wpuściłem na kompa brata. Ten zaraz odpalił America's Army i po 2 min arty jak byk. Paski zaraz kompletna sieczka.. Podkręciłem obroty wiatraczka z 5V na 12V ale dalej na ekranie masakra. No i teraz ciekawostka - jak wziąłem paluchem chciałem dotknąć radiatorków żeby sprawdzić czy spełniają swoją powinność kiedu dotykałem ich to raz arty znikały a to znów się pojawiały - jakby coś na styku AGP nie łączyło... Płyta Epox 8RDA+ , Zasiłka Fortron 400W...

Zobaczę zaraz inne gry 3D czy w nich też są arty.

Co może być z tą kartą??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro lece do kumpla który też ma 9800PRO tyle że na rdzeniu R360 z takim samym chłodzonkiem. Zdam relacje jutro.

Szefie wydaje mi sie ze masz maly problem z brakiem polaczenia memek z pcb kolega mial podobnie, sprobuj scisnac pcb z 2 stron tak by nie ruszac sama karta jesli arty beda dalej sprawa prosta tylko problem z usunieciem czegos takiego ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ktos moglby mi podac timingi z ati tray tools, coprawda mam 9700pro na hynixach 2,8 ale chcialbym porownac z 9800pro, bo za cholere nie moge wyjsc ponad 660mhz (std 620), a przeciez 1000/2,8=357 *2 = 714powinny isc w defaulcie a gdzie jeszcze oc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem... otoz zainstalowalem te omegi co poleca Linoqe i jak odpalam kompa to na poczatku przez jakies 5-10min okrutnie muli... a na dodatek wyrzuca mnie z mojej ulubionej gierki jaka jest cs (do windowsa) :P sprobuje moze jakies inne stery..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... Dziś nie udało mi się kompa z domu wynieść bo zaraz przed tym jak się miałem zabrać z całym kompem do kumpla rodzice oznajmili mi że muszę jechać z nimi na pasiekę (tych bzykaczy nie lubię ale miodek bardzo :lol: )... No i wróciłem do domku dopiero o 20 a że padało to już do kupla nie zabardzo mi się chciało iść - zobaczę jutro... Ale jeszcze z rana udało mi się zmienić chłodzenie na standardowe i dałem srebrną pastę - taką jaka oryginalnie była - chciałem karte jużna gware przygotować... i kiedy odpaliłem kompa to arty zniknęły.. a teraz wieczorem gdy znów go odpaliłęm są znowu.. znikają i pojawiają się... Teraz zauważyłęm że kiedy odpalę Ati Tray Tools i włączę scan for artifacts to jak miałem taki kosmos na pulpicie.. arty po kilku sek. zniknęły ... Już nie wiem co o tym myśleć.. jutro idę z rana do kupla z kompem i sprawdzę czy to sama grafa czy co ewentualnie innego... Ale normalnie paranoja :mur: No nic... Zdam relację z tego co sięu kupla poczyniło... Na szczęście gware mam na kartę to jakby coś nie ten teges to chyba od kolesia kaskę poproszę.. A szkoda że nie wziąłem jak mi proponował już za wcześniejszego 9700PRO.. i jeszcze 50 ziko dopłaciłem... No nic... 3majcie sie.. ja jużzmęczony jestem i nie mam siły testować już dziś grafy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można siędowiedziećjakie powinny być standardowe ustawienia timingów pamięci??

U mnie: Timings 1 - WR 1 , CAS 4 , CMD 0 , Timings 2 - TRCDRD 5 , TRCDWR 3 , TRP 5 , TRAS 10 , TRRD 4 , TR2W CL+3 , TWR 3 , TW2R 2 , TW2R Same bank 3 , TR2R 2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można siędowiedziećjakie powinny być standardowe ustawienia timingów pamięci??

U mnie: Timings 1 - WR 1 , CAS 4 , CMD 0 , Timings 2 - TRCDRD 5 , TRCDWR 3 , TRP 5 , TRAS 10 , TRRD 4 , TR2W CL+3 , TWR 3 , TW2R 2 , TW2R Same bank 3 , TR2R 2...

Sciagnij "Rabitt" i dowolny bios z techpowerup'a do 9800pro :D

Mozesz takze w att zrobic dumpa swojego biosu i porownac (mozna odpalic kilka rabitow na raz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem... otoz zainstalowalem te omegi co poleca Linoqe i jak odpalam kompa to na poczatku przez jakies 5-10min okrutnie muli... a na dodatek wyrzuca mnie z mojej ulubionej gierki jaka jest cs (do windowsa) :P sprobuje moze jakies inne stery..

Dziwne ja wlasnie miewam czasami problemy na nowych sterach problem moze polegac na tym ze masz jakies smieci ze starych ;]

Nie ma czegos takiego jak bezpieczne podkrecanie krecisz ile sie da az zaczna sie pokazywa arty itd a potem 2-3MHz mniej dla pewnosci ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałbym zakończyć mój problem.. Grafa sie po prostu uszkodziła.. u kumpla takie same syfy jak u mnie... Tyle że u niego dopiero po chwili od włączenia jakiejś gierki 3D... ale na pulpicie potem zostawały więc po rozgrzaniu siała artami... Poszła na gware... To już 2ga w ciągu ciut ponad miesiąca karta ATI (wcześniej 9700PRO) która umarła o wiele za szybko (całe szczęście jeszcze na gwarze...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... Będą musiał znów kupić Radeonka 9800 i nie wiem którego wybrać... czy pamięci 2ns od Powercolora ale rdzeń R-350 czy rdzeń r-360 i pamiątki 2.8 ns ??

http://www.allegro.pl/item123945559_pelny_...sklep_349z.html

http://www.allegro.pl/item123987924_nowe_a..._gwarancja.html

Chiałem sie pobawić troszke w oc i nie wiem która będzie lepsza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - 9800Pro mam od kilku dni na razie na standardowym chlodzeniu - zostawilem sobie z poprzedniej grafiki kanapke Zalmana ZM 80C-HP (ta w szarym kolorze) z wentylem ZM OP-1 - zestaw ten testowal znajomy na FX5900XT@Ultra i byl zachwycony ;) - teraz mi truje zeby mu to opchnac a w zamian chce mi kupic nowke ARCTIC COOLING VGA Silencer REV.3 - stad moje pytanie czy warto sie zamieniac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Linoge za info - przesledzilem pobieznie temat => VGA Silencer Rev 3.0 ZABIJA RADEONY !!! i juz mi przeszla ochota na zamiane - dlatego mam jeszcze pytanko czy ten zestaw Zalmana ZM 80C-HP + ZM OP-1 wystarczy do chlodzenia 9800Pro (ewentualny lekki OC na rdzeniu - nie wiecej jak 400) bo nie chcialbym ponosic dodatkowych kosztow. W koncu to chlodzenie bylo zalecane przez Zalmana do 9700Pro i spoko u kumpla chlodzilo FX5900U ale wole sie zapytac zorientowanych w temacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba skonczyly sie czasy kiedy kazde dodatkowe mhz na rdzeniu\pamieciach grafy dawaly duzego kopa w grach, teraz liczy sie ilosc jednostek Pixel i Vertex Shader ;)

http://www.driverheaven.net/reviews/abit9800XT/7NFSU.htm

Nie ma co kręcić Radka? Ciekawy test :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.driverheaven.net/reviews/abit9800XT/7NFSU.htm

Nie ma co kręcić Radka? Ciekawy test :huh:

No ale przeciez to jest stara gierka wydajnosc na poziomie 80 fps pewnie byl ogranicznana nie sa ma karta ;)

Dzisiaj moja karta wrocila po przeszczepie i raczej czuje sie dobrze kilka sesji w 3dmarkach raczej nie zrobilo na niej wiekszego wrazenia :)

Dołączona grafika

Fota jeszcze przed przeszczepem ;)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi