Skocz do zawartości
Linoge

ATI Radeon 9800 / Pro / XT cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

@Tolokan_PL

zadbaj jeszcze o uklad zasilania ;] powinno sie udac ;]

Co masz na myśli pisząc o układzie zasilania?

1. Zdaje mi się że gdzies wyczytałem, iż jak już bardzo wali artami to nie ma co podkręcać dalej bo i tak wyniki idą w dół...ja mam takie wrażenie że u mnie tak jest... czy to prawda?

2. Wcześniej myślałem że to ramki powodują artefakty, a gpu zwisy kompa...czy źle myslałem? co sądzicie o tym by odczepić ramki i przykleić je na nowo taśmą, gdyż poprzedni użytkownik zbytnio o karte nie dbał i cała w kurzu była, może coś tam wlazło i ramki tak słabo idą?

Czy są jakieś znane i powszechnie lubiane tweaki do 2k3, by jeszcze parę punktów wyrwać?

pozdrawiam

Edytowane przez Tolokan_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już 9800PRO [MSI/MEDION] w komputerze, po kombinacjach:

1. Musiałem wyciągnąć wiatrak ze standardowego coolera, bo bardzo wolno kręcił i hałasował. Zostawiłem sam defaultowy radiator i stworzyłem rusztowanie na którym zamontowałem w odległości 2cm od radiatora GPU 12cm wiatrak dmuchający w jego kierunku :D

2. Zdjąłem shima, nie mogłem go niczym podważyć (igła i zapalniczka nie dawały rady ;]), dopiero szczypce dentystyczne rozwiązały problem :D

3. Poprawiłem docisk radiatora do GPU (wsadziłem o wiele 'silniejsze' sprężyny dociskające radiator).

Udało mi się uzyskać GPU 415MHz i RAM 365 MHz (bez dodatkowych radiatorów) - w defaulcie było GPU: 350MHz i RAM: 310MHz. W przyszłym miesiącu zaopatrzę się w WC i porządne radiatory na RAMy (jakie są najlepsze radiatory na pamięć??), zobaczymy co z tego wycisnę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam na mysli przednia-dolna czesc karty z malym radiatorkiem blisko zewnetrznej krawedzi pcb ;]

Jasne, to jest pięknie chłodzone gdyż grzeje się okropnie. Niestety mimo chłodzenia grafiki czterema wentylami puszczonymi na 3k obrotów, nic sie nie udało więcej wycisnąć. Za to zawieszał się HL2, więc zmieniłem stery(3.8.221

) na stare Omegi 2.6.42 i gierka chodzi pięknie, ale wyniki poleciały na łeb. Przy 470/775 tylko 7,1k. Więc do marków tych sterów nie polecam.

pozdrawiam

Edytowane przez Tolokan_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, napisałem tego posta w dziale chłodzenie, ale nikt mi nie odpisuje, a do jutra muszę zdecydować, więc piszę i tu.

zakupiłem ostatnio R9800SE modowalnego, używkę, niestety z lipnym trochę coolerem evercoola, który wygląda tak: LINK

Niestety mocno się grzeje, przez co podkręcanie rdzenia jest prawie niemożliwe. Poza tym trochę boję się o życie tej karty bo parzący radiator (nawet przy bocznym nadmuchu) nie jest zbyt fajny. Na dodatek jest wyraźnie głośniejszy od innych wentyli w moim kompie.

Postanowiłem zmienić na pentagrama XC-70 Al+. Jest w całkiem atrakcyjnej dla mnie cenie, a kręcenia zbytniego karty nie planuję. W sumie do karty za 250zł nie chcę kupować nic droższego.

I teraz jest pytanie... czy da radę na minimalnych obrotach i niepodkręconym R9800? Do ewentualnego podkręcenia karty jestem gotów podkręcić obroty.

Warunki w budzie mam następujące:

- 2 wentylki (80mm i 120mm) w boku wdmuciach!ące powietrze do środka (puszczone na 5V).

- 1 wentyl 80mm wyciągający powietrze z tyłu (także na 5V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wlasnie dostalem do rak radeona 9800pro na rdzeniu r360.Jako ze temat jest dosyc obszerny o tym nie chce mi sie pzrez niego przechodzic ;P

Mam kilka pytan jak wyciagnac z tej karty maximum(oczywisice bezpiecznie aby karta pochodzila z rok :) jakie chlodzenie zastosowac w miare tanie

Czy oplaca sie zmieniac Bios tej karty??

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dziobak

da rade bez problemu

@Davem

5 stron to raczej nie jest obszerny temat zwlaszcza ze w pierwszym poscie masz FAQ

a max wyciagasz przez dobre chlodzenie (np pentagram xc-70 alcu) i atitool ktore robi za ciebie reszte...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupilem pentka xc-70 Cu na radka 9800pro R360 i jestem zawiedziony na max obrotach 3000rpm max rdzenia to tylko 410mhz bez pixeli w ati tool.Cos malo nie sadzicie??Czy zdarzaly sie jakies slabe serie tych kart?Czy raczej wina lezy po mojej stronie (zly montaz lub za malo/duzo pasty)

Dzieki za sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Radek 9800 Pro R360 chłodzony pentkiem AlCu podkreca sie do 450 mhz i to w dodatku na tym silikonie dołaczonym do pentka. Ale wiadomo, ze zalezy to od egzemplarza karty, kazdy jest inny. Moze trafiłes na lipny, ale sprobuj jeszcze raz zamontowac chłodzenie, bo 430 mhz powinienes jednak uzyskac. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w ati tools macie ustawione na high precision czy LOW przy testowaniu??

A i jeszcze jedno czy jest taka mozliwosc ze moze przekrecony procek generowac te pixele czy to tylko zalezy od karty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w ati tools macie ustawione na high precision czy LOW przy testowaniu??

A i jeszcze jedno czy jest taka mozliwosc ze moze przekrecony procek generowac te pixele czy to tylko zalezy od karty??

Z tego co wiem opcja high i low precision dostepna jest w progamie Ati Tray Tools a w Ati Tool tej opcji nie ma..A czy przekrecony procek moze powodowac pixele nie wiem, ale gdy zasilacz nie wyrabia to i mniejsza jest mozliwosc podkrecenia karty..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to chief 360W mysle z epowinien lekko ciagnac to co w podpisie.A co do tego programu to ja mam tylko ATI tray tools.nic innego sie nie instalowalo ze sterami no chyba ze to osobny program??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to chief 360W mysle z epowinien lekko ciagnac to co w podpisie.A co do tego programu to ja mam tylko ATI tray tools.nic innego sie nie instalowalo ze sterami no chyba ze to osobny program??

Zasilacz raczej powinien wyrabiac, choc warto zmierzyc napiecia miernikiem..ATI tray tools jest chyba dołaczany do najnowszych Omeg. Mozesz tez sprobowac zainstalowac program Ati tool, ktory jest troche prostszy i tez słuzy do automatycznego podkrecania zegarow karty. Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec to tylko wina karty albo zle zamontowanego chłodzenia. Ale sprobuj ja przetaktowac tym drugim programem, ktory Ci podałem, bo takie progamy zawsze moga powodowac błedy i niedokładności. A najlepiej samemu podnosic zegary o kilka mhz i sprawdzac za kazdym razem czy nie ma artefaktow w 3dMarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj tych pseudo Radeonow 9800 Pro. Maja obnizone taktowania w porowaniu z referencyjna karta i podobno lubią często padać..Warto dołozyć 50 zł i cieszyć się pełnowartosciowym Radeonem 9800 Pro :

http://www.allegro.pl/item105047075_radeon...ginal_299_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze zdjalem tego shima i dalej tak samo okolo 410mhz na rdzeniu :( Macie jeszcze jakies pomysly co moze byc zle??

Sprawdz jak z temp. czy radiatorek nie jest za goracy. Jesli jest za goracy to wiadomo, potrzeba lepszego chlodziwa. Rowniez jak jest zimne/letnie to mozliwe ze jest zle nalozone lub za duzo pasty dales.

I jeszcze jedna mozliwosc jest taka ze na standardowym napieciu GPU wiecej nie wyciagniesz. W takim wypadku pomoze tylko vmod ale to tez nie daje pewnosci ze to da wiecej MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodznie ok XC-70Cu pasty tez ok sadze ze to moze byc max tej karty.chociaz to dziwne.Zastanawia mnie jedna rzecz bo na karcie mam jakies malutkie przelaczniki dwa i nie wiem do czego sluza.A moze to byc wina sterow ze mi te pixele wyskakuja w ati tool??

Zrobie atk ze podkrece GPU na 430mhz i zapuszcze 3dmarka jesl iwszytsko bedzie ok to chyba nie ma co sie przejmowac tym testem w ati tool.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodznie ok XC-70Cu pasty tez ok sadze ze to moze byc max tej karty.chociaz to dziwne.Zastanawia mnie jedna rzecz bo na karcie mam jakies malutkie przelaczniki dwa i nie wiem do czego sluza.A moze to byc wina sterow ze mi te pixele wyskakuja w ati tool??

Zrobie atk ze podkrece GPU na 430mhz i zapuszcze 3dmarka jesl iwszytsko bedzie ok to chyba nie ma co sie przejmowac tym testem w ati tool.

Test w AT lub ATT polega na tym ze scena 3D ktora wyswietla w danym momencie twoja karta porownywana jest z wzorcem i jesli jakikolwiek piksel ma inna wartosc koloru itp. to AT/ATT uwaza to za artefakt/blad itd. Czesto nie jest sie w stanie zauwazyc golym okiem czy tam jest juz jakies przeklamanie czy nie ma dlatego jesli puscisz 3DMarka to mozliwe ze nie zauwazysz artefaktow podczas gdy juz jakies niewielkie przeklamania moga byc. To tak w skrocie.

PS

Bardzo fajna aukcja http://www.allegro.pl/item105827635_sapphi...rywarka_cd.html :). W koncu nagrywareczka CD gratis dlatego pewnie tak "niska" cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj tych pseudo Radeonow 9800 Pro. Maja obnizone taktowania w porowaniu z referencyjna karta i podobno lubią często padać..Warto dołozyć 50 zł i cieszyć się pełnowartosciowym Radeonem 9800 Pro :

http://www.allegro.pl/item105047075_radeon...ginal_299_.html

tylko że te pseudo radki ponoć się dobrze kręcą, a cena kusząca. Może sam się na nią skusze B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że te pseudo radki ponoć się dobrze kręcą, a cena kusząca. Może sam się na nią skusze B)

NO ja właśnie jestem w kropce :huh: bo może bym się i szarpnął na niego ale żeby nie było że zamienił stryjek siekierke na kijek :/

@Linoge ehehch rzeczywiście zaufania to nie budzi :P

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi