Skocz do zawartości
Efyr

ATI Radeon X800 GTO cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

ATITool po porstu wyswietla R430.

Co do rdzenia to poszedl na 550mhz bez zajakniecia, a na 570 zero artow ale nastapila zwieszka :blink:

Mozna takim zwiechom jakos zapobiec?? Z gory zaznaczam, ze nie chodzi tu napewno o zasilacz itp.

Jade na sterach Omegi.

Co do wyniku w smarku 03 to osiaglem 11777 na procku Venice@2350(narazie:)), 2x256 ram, karta krecona na 550mhz rdzen i pamieci na 1100mhz. Czy wynik jest ok??

Czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia modowalnosci karty metoda najmniej inwazyjna??

Czy R480 nie powinien sie czasem zawsze modowac??

Chemik16 twoja karta sie tez nie moduje tak??

czyli ładnie ci idzie - frezy masz bo ci sie karta przegrzewa :wink:

nie masz szans na moda :) ja też mam 12pot

aha i od przetaktowywania rdzenie nie masz artów tylko frezz :) od przetaktowywania memek są arty :wink:

z tej karty po Vmodach wyciśniesz sporo ponad 700Mhz :) (przynajmniej ja XD :blurp: )

kup sobie evercoola na grafe tego co ja mam ew jak nie masz tyle kasy to jakiegoś sajlencera :)

moge sie z tobą zamienić jak chcesz :) twoja za moją z chłodzeniem :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli ładnie ci idzie - frezy masz bo ci sie karta przegrzewa :wink:

nie masz szans na moda :)

Raczej nie bede robil modow nawet jak zmienie chlodzenie, a zrobie to bo te co teraz mam na 100% pracuje jak odrzutowiec.

z tej karty po Vmodach wyciśniesz sporo ponad 700Mhz :) (przynajmniej ja XD :blurp: )

Moze dlatego dali dodatkowe zasilanie bo wiedzieli, ze karta bedzie sie dobrze krecic.

kup sobie evercoola na grafe tego co ja mam ew jak nie masz tyle kasy to jakiegoś sajlencera :)

moge sie z tobą zamienić jak chcesz :) twoja za moją z chłodzeniem :)

Beda fundusze to bedzie lepsze chlodzenie. Na 99% bedzie to evercool.

Coprawda z dodatkowymi potokami kaplica, ale nie zamienie sie :D

ps. jak ci chodzi FEAR bo mi potrafi wyraznie przyciac i doczytywac na ustawieniach detali wykrytych automatycznie przez gre.

Mam nadzieje, ze to wina malej ilosci(512mb) ramu??

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fear jest dziwny ;/

mi na 630/575 też ma wachania od 16-120fpsów ... na full detalcach oczywiście :) i max ust :)

na stockowym chłodzeniu to nie masz sie co bawić w O/C :) szkoda niepotrzebnie frasować karty :)

a zamontowali ci złacze zasilania bo pewnie miałbyć to GTO2 ale rdzeni modowalnych im zabrakło :wink:

podaj nr. seryjny z kości pamięci ... moze masz 1,6ns :)

--- PS - jak myslicie czy moja grafa gdybym jej zamontował coś ala to http://img.techpowerup.org/060526/Thumb2.jpg + wbudowany mini cyfrowy licznik napięcia rdzenia i nazwał to kartą dla O/Cera to by drozej poszła xD ??

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fear jest dziwny ;/

mi na 630/575 też ma wachania od 16-120fpsów ... na full detalcach oczywiście :) i max ust :)

na stockowym chłodzeniu to nie masz sie co bawić w O/C :) szkoda niepotrzebnie frasować karty :)

a zamontowali ci złacze zasilania bo pewnie miałbyć to GTO2 ale rdzeni modowalnych im zabrakło :wink:

podaj nr. seryjny z kości pamięci ... moze masz 1,6ns :)

Nie chce mi sie sciagac chlodzenia, ktore zakrywa pamiatki.

Chociaz w sumie wystarczy gorna blaszke zdjac z pamieci, a chlodzenia gpu nie ruszac.

Zreszta moja karta wyglada identycznie jak GTO2 tylko, ze ma naklejke z napisem GTO.

Moze mial byc gto2(tak jak piszesz), ale po przetestowaniu okazalo sie, ze nie idzie zmodowac.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oni juz dobrze wiedzą które sie moduja a które nie :) nawet bez sprawdzania :)

poprostu twoja jest zapewne z przełomu kiedy zaczynało juz brakować modowalnych rdzeni r480 :)

ustaw sobie pamieci na powiedzmy 580 - 600mhz i powiedz czy w atitolu są jakies artefakty ...

a złacze zasilania wcale tak dużo nie daje :) ale powinno zadziałać jak leciutki Vmod :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oni juz dobrze wiedzą które sie moduja a które nie :) nawet bez sprawdzania :)

poprostu twoja jest zapewne z przełomu kiedy zaczynało juz brakować modowalnych rdzeni r480 :)

ustaw sobie pamieci na powiedzmy 580 - 600mhz i powiedz czy w atitolu są jakies artefakty ...

a złacze zasilania wcale tak dużo nie daje :) ale powinno zadziałać jak leciutki Vmod :)

Moje spostrzezenia sa nastepujace:

Taktowanie rdzenia to max 550-560mhz. Nie sadze, zeby tu cos dalo tak jak wczesniej pisales lepsze chlodzenie np. evercool.

Gdy podkrece rdzen do powiedzmy 575mhz, a nie jest on jeszcze goracy czyli 45-48 stopnii to po uruchomieniu "scan for artifacts" odrazu nastepuje zwiecha wiec chlodzeniu tu nie pomoze.

Co do pamieci to na 600mhz nie ma artefaktow, a co za tym idzie sa to 1,6ns. :D

Mozna rzec, ze ta karta to tak jakby fireblade.

EDIT>>jakby nie bylo karta sie bardzo ladnie kreci, nawet lepiej niz fireblade...

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee fajery też sie dobrze kręciły :)

no i masz spko karte :)

560 na rdzeń do przyzwoity wynik :) nie to co moje 520 :)

ale zapolować na allegro na jakiego sajlencera możesz :) wystarczy ci jak nie robisz Vmodów :)

Ale podkrecic sie juz dalej raczej nie da. No chyba, ze w gre wchodza vmody.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tym obnizeniem temperatury przez nizsze taktowanie to mysle ze nie warto sie bawic

temperatura spadnie o ok 2-3 stopnie, przynajmniej u mnie tak bylo ( R430 )

moze na innych rdzeniach bedzie inaczej

a jedyne co mozecie zyskac to nizsze obroty wiatraka jesli pracuje wam za glosno

???? jakie maksymalne czestotliwosci taktowania mozna uzyskac na 2,0 ns pamieciach ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

???? jakie maksymalne czestotliwosci taktowania mozna uzyskac na 2,0 ns pamieciach ????

zalezy od ich chlodzenia - ja mam 575bez artów - max chyba mi 630 wyrobilo ale nic nie bylo widac praktycznie xD

Ale podkrecic sie juz dalej raczej nie da. No chyba, ze wgre wchodza vmody.

-- da - wyrobi ci na 570Mhz na sajlencerze :) Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy od ich chlodzenia - ja mam 575bez artów - max chyba mi 630 wyrobilo ale nic nie bylo widac praktycznie xD

-- da - wyrobi ci na 570Mhz na sajlencerze :)

Wiesz, chyba musze jednak zmienic chlodzenie. Rdzen i pamieci raz przechodza stabilnie na 550/570 po czym smark 03(po serii testow) potrafi sie zwiesic na 540/540. Definitywnie zwiechy wynikajace ze slabego chlodzenia. Blaszka ma pmaieciach parzy, uklady wrecz sie gotuja, a rdzen rowniez do lodowatych nie nalezy.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom :)

przy EvC bedziesz sie musiał troche wziaść w piłowaniu radiatorów bo rurka HP bedzie przebiegać przez kosć ramu :)

a sajlencer troche słabo chłodzi pamieci bo też ma tą blache :/ ale zawsze mozna na nią jakiś radiator przykleić xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tylko ta blacha ma dość sporą powierzchnie w porównaniu do stadardowego chłodzenia- przykrywa 3/4 karty. Chociaż z doklejeniem tych radiatorów to zupełnie niegłupi pomysł, bo blacha dość mocno sie grzeje. Poza tym kości nie stykają się z nią bezpośrednio tylko przez jakieś gumiki, co nie wydaje się być badzo dobrym rozwiązaniem.

I pytanko: nie miałem firmowo zamontowanego żadnego radiatora na układzie zasilającym. Czy warto coś tam przykleić i wogóle jak on wygląda i gdzie się znajduje (ten układ ofkors)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno proste pytanko do userow x800gto. Niedługo cos bede nabywał. Jeszcze zastanawiam sie nad 7800gs ale cena mnie odrzuca. Jesli chodzi o moje pytanko to jesli juz x800gto (pod agp) to lepiej brać tego na r480 z 12p czy r430 z 16 potokami?? Jak myslicie lepiej miec 12 potokow dobrze podkrecone(okolice 560mhz) czy 16 potoków na poziomie 450 mhz bo nie sadze aby r430 polecialo ponad 500 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r430 poleci góra na 450Mhz. A co wydajniejsze to możesz sam przeliczyć np dla r430 podkręconego na 430Mhz na 16 potokach to będzie 430*16=6880 i aby tyle samo osiagnąc na 12 potokach musiałbyś rozwiązać równanie x*12=6880 :-P

Czysta matematyka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby trzeba 573 mhz na gpu ale to juz jest raczej fart na r480 na agp :). No nic chyba jednak pewniejsze bedzie to 16 potoczków i chociaz te 450 mhz - to jeszcze jest podejrzewam do osignięcia.

A ty Efyr jakbys wybral ?? Niekoniecznie liczby te musza sie przedkładac na wydajność w grach .A ten twoj to 410 to max??

Fajne by było zestawienie poszczególne gpu , rodzaj agp czy pcie, liczba potokow i na ile chodzi stabilnie.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 16 potokowy. Na razie zbytnio nie podkręcałem - tylko na 410Mhz i powiem Ci że nie licz zbytnio na więcej niż 430Mhz - tyle najczęściej idą r430, ale na r480 też możesz trafić padake, więc szczerze mówiąc to loteria i nie da się tu nic doradzić.

Takie zestawienie praktycznie nic by nie dało, bo np r430 jest bardzo zależne od chłodzenia - czym lepsze tym zazwyczaj wyżej leci. r480 też jest zależne od chłodzenia ale w troche mniejszym stopniu. A jak każdy ma inne chłodzenie to takie zestawienie nic nie da, zwłaszcza że GPU jak procki bardzo różnie lecą.

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To do tabeli jeszcze dorzucic rodzaj chłodzenia :) . No nic dzieki za poradę. Zawsze mozna potestowac 2 dni sztuke i w razie jakby padaczaka to do sklepu i o inny ezemplarz poprosic :).

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WormBoy

Thx za dorady. Słuchaj bo patrze na twój opis to na banq bedziesz wiedział :). Chodzi o css , a mianowicie czy na twoim configu ładnie militia chodzi w full ale doslownie w full w 1280x1024. Acha i jescze jakbys mogl podac stress testa w takich ustawieniach 1024x768 all max bez upiekszaczy :). Oczywiscie twoja karta na pcie siedzi i chyba jest to zmodowane r480 . Czy jest cos na agp w chwili obecnej co by mialo 16 potokow i takie takty zeby dalo sie osiagnac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj r480(prawdopodobnie) idzie nawet na 600mhz bez artow, ale sie wiesza :-| .

hehh wiesza sie dlatego ze tyle nie idzie :) mój to nawet na 560 odpalał ale co z tego jak miałem po chwili frezza :)

i jeszcze sie nie spodkałem żeby przez O/C rdzenia wystąpiły artefakty :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehh wiesza sie dlatego ze tyle nie idzie :) mój to nawet na 560 odpalał ale co z tego jak miałem po chwili frezza :)

i jeszcze sie nie spodkałem żeby przez O/C rdzenia wystąpiły artefakty :?

To nie miales do czynienia z R9800. Widzisz ja jestem przyzwyczajony do sytuacji, gdzie przy zbyt wysokim OC wystepowaly arty, a nie zwisy. Coz, czas zmienic przyzwyczajenie :wink: .

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej na r9800pro miałem arty, jak za moco pogoniłem GPU. Nie inaczej jest teraz (r430) !!!

na 440 jest ok, na 450 wali juz artami (w ATT przynajmniej wykrywa, w markach/grach nie tetowalem)

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od rdzenia i chłodzenia. Sprawa jest prosta, arty są od nadmiernej temperatury przy określonych taktach a freezy od niedovoltowania. Jeżeli grafa zalicza freeza a nie arty to potrzeba dać jej papu :wink:

Pozdr

To ile w koncu chce tego papu? Ja mam dodatkowa wtyczke zasilania i cos nic to nie daje. Ba! czasem przechodzi bez freeza na 550/550, a czasem na mniejszych po serii testow nie chce przesc wiec chyba to wina za duzej temperatury, ale wszystko bedzie jasne jak zmienie "odrzutowca" na evercoola.

AtiTool np przy ustawieniach pamiatek na 600mhz ani mysli o zwieszce czy artach wiec mam nadzieje, ze siedza tam jakies 1,6 :)

EDIT>> przed chwila sprawdzilem...sa 1,6ns :D :banana:

ps. ta blaszka, ktora je przykrywala wazy chyba z 0.5 grama :mur:

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ile w koncu chce tego papu? Ja mam dodatkowa wtyczke zasilania i cos nic to nie daje. Ba! czasem przechodzi bez freeza na 550/550, a czasem na mniejszych po serii testow nie chce przesc wiec chyba to wina za duzej temperatury, ale wszystko bedzie jasne jak zmienie "odrzutowca" na evercoola.

AtiTool np przy ustawieniach pamiatek na 600mhz ani mysli o zwieszce czy artach wiec mam nadzieje, ze siedza tam jakies 1,6 :)

EDIT>> przed chwila sprawdzilem...sa 1,6ns :D :banana:

ps. ta blaszka, ktora je przykrywala wazy chyba z 0.5 grama :mur:

bo jest z aluminium :)

heh po podłaczeniu wtyczki odciazasz płyte główna poprostu ... :wink: juz nie musi dawać powera karcie przez co pracuje stabilniej itd :)

moja dostała 1,80v papu i ile jeszcze mam jej dac ?? 2v ?? 2,5V ?? :lol:

heh jak ci poszło na 600 to wiadomo ze to 1,6 :)

czyli squp sie na zaostrzaniu Timingów i przetaktowywaniu pamiatek :) to ci da największego kopa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi