Skocz do zawartości
Efyr

ATI Radeon X800 GTO cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

siema mam katrte SAPPHIRE X800GTO FIREBLADE udalo mi sie odblokowac potoki ale oc roie tylko do 440/560 (ref 400/5600) to troche malo wiec zastanawiam sie czy da sie podniesc jakos napiecie na karcie ? zmodyfikowac bios albo co ...?? ktos ma jakies pomysly ??

dzieki !

Na TechPowerUp! są pokazane mody ołowkowe .

Tylko sprawdź jaki masz rdzeń bo te 440mhz to na r430 wygląda.

Na Fireblade raptor po modzie miał piękne takty=>patrz na ranking hwbot 3dM05 .

710 mhz na gpu(choć przy 12p.)

Z tego co widzę to mój konekcik całkiem niezły się trafił :D Chociaż pamiątki mogłyby lepiej...

Powyżej 600 chyba V brakuje bo temperatura była niska jak go katowałem.Do grania chodzi spokojnie na 560 gpu i temp. poniżej 60C na ac

Te nowe r480 to kaszanka widzę,pierwsze egzempalrze na luzaku powyżej 600mhz szły. Ludzie pokazywali 640-650 MHz na ac robione bez problemu...Teraz chyba "odpad" został :-|

Edytowane przez WormBoy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałeś czy da się spalić karte?

Mod ołówkowy polega na zmniejszaniu oporu poszczególnych elementów, w wyniku czego GPU lub pamięci dostają większe napięcie. Czyli oczywiście jak ktoś przesadzi lub nie zadba o dobre chłodzenie karte może się sfajczyć.

Dlatego kto chce robić te mody niech się zastanowi czy jest skłonny na takie ryzyko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nik nie potrafi pomóc ?

Łączenie ołówkiem lutów (w miejscu gdzie nie ma rezystorka) z godnie z faku V-Mod x800GTO2, nie przynosi zadnego efektu opur się nie zmniejsza wynosie 440 ohm przed i po. Co innego z IGPU czyli przeprowadzenie lini ołówkiem na rezystorku (dobrze mażąc udaje mi sie zmniejszyc opur prawie do 0 )

Używam ołówka B4.

Czy ma ktos rade na połączenie tych lutów które w moim przypadku nie przynoszą efektu tak jak by ołówek sie nie imał płytki PCB :rolleyes: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tpu

zajżyj tutaj na forum do działu kart graficznych - tam jest cały wielki topic o modach

moze coś tam wyszukasz :)

aha - ty masz chyba złącze dodatkowego zasilania nie ??

to i układ zasilajacy jest inny - nie ten co w FAQ na 1 stronie :)

ps- może mi ktoś podać wymiary rdzenie ( od wewnętrzych stron tej blaszki zabezpieczajacej znaczy sie :) )

bo musze zrobić nowa podstawke :) a nie chce mi sie kompa rozkładać :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja kupiłem takiego sapphirka u Arche :-) @16 potoków R430 Myślałem ze będzie na niebieskim laminacie/ w necie tylko takie fotki widziałem/ . wiatrak głośny jest :angry: Co doradzicie na zmianę czy lepiej zostawić tego pancernika ? jak ktoś ma takiego :D to niech zapoda swoje oc /mem-gpu/

3Dmark 2003 8881 na tym co w podpisie /bez kręcenia/ może być? ale chyba Duronik zawala sprawę :mur:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie do polecenia to standartowo pentagram lub jak więcej $$ to zalman

Procek zdecydowanie ogranicza tę kartę.

Zakręć trochę bo bez OC to nie wiem jakie powinny byc wyniki -nigdy nie próbowałem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps- może mi ktoś podać wymiary rdzenie ( od wewnętrzych stron tej blaszki zabezpieczajacej znaczy sie :) )

bo musze zrobić nowa podstawke :) a nie chce mi sie kompa rozkładać :)

Echh te lenistwo...

GPU: 16mm x 16mm

Blaszka od środka ścianka: 31mm x 31mm

Blaszka od zewnątrz ścianka:40mm x 40mm

A czemu nie zrobisz podstawki tak aby nachodziła na te bleche? Jest ona minimalni niżej GPU (ułamek mm), czyli do GPU i tak dociśniesz, a nie będzie ryzyka ukruszenia rdzenia przy kołysaniu się chłodzenia na GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Echh te lenistwo...

GPU: 16mm x 16mm

Blaszka od środka ścianka: 31mm x 31mm

Blaszka od zewnątrz ścianka:40mm x 40mm

A czemu nie zrobisz podstawki tak aby nachodziła na te bleche? Jest ona minimalni niżej GPU (ułamek mm), czyli do GPU i tak dociśniesz, a nie będzie ryzyka ukruszenia rdzenia przy kołysaniu się chłodzenia na GPU.

thx :)

właśnie chce3 żeby nachodziła :) mam kilka podstawek innych i chciałem sprawdzić czy sie na tą blaszke jeszcze "załapią" :)

przynajmniej wiem ze są z miedzi :) bo te listwy do kupna żekomo miedziane mają domieszki jakis innych metali :/

ciężko o dobrą miedź :)

33 x 31 - opiera sie z jednej stony tylko heh jednak musze poszukać jakiegos kawałka miedzi :P

leox - ja poecam evercoola tego co mam w podpisie :) tańszy , cichszy i wydajniejszy :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do potoków to sprawne 100%.

ATI Toolem dałem find max mem i doszło do 550/efektywnie 1100 MHz- dalej nie robiłem, dla mnie styka. a Gpu nie kręciłem .

od 2 dni non stop cs:s , dod:s i hl2. testuje wszystko co możliwe.

nfs:mw CHODZI PIĘKNIE / u mnie procek ogranicza kartę :-( . reszta naprawdę ok .

http://i69.photobucket.com/albums/i54/leoxnox/r430.jpg

Evercool VC-RHC Turbo 2 za 89 zyli. takiego masz? czy prosto się to zakłada a nie strace gwarancji jak go zmienię?

Edytowane przez leox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Evercool VC-RHC Turbo 2 za 89 zyli. takiego masz? czy prosto się to zakłada a nie strace gwarancji jak go zmienię?

praktycznie tak camo jak ten stockowy co masz teraz :) czyli łatwiej od pentagrama/zalmana :)

gwary nie stracisz :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do potoków to sprawne 100%.

ATI Toolem dałem find max mem i doszło do 550/efektywnie 1100 MHz- dalej nie robiłem, dla mnie styka. a Gpu nie kręciłem .

od 2 dni non stop cs:s , dod:s i hl2. testuje wszystko co możliwe.

nfs:mw CHODZI PIĘKNIE / u mnie procek ogranicza kartę :-( . reszta naprawdę ok .

http://i69.photobucket.com/albums/i54/leoxnox/r430.jpg

Ograniczaja Cie procek i chipset na glownej KT400 nie sa za bardzo wydajnymi chipsetami. Probowales odblokowac cahce na Cpu moze to troche pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie to gpu jest ciut niżej od blaszki i muszę dać więcej pasty+mocny docisk aby było ok :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie to gpu jest ciut niżej od blaszki i muszę dać więcej pasty+mocny docisk aby było ok :?

Ja u siebie kładłem suwmiarke i minimalnie się kołysała na gpu, czyli te blaszki wokół były niżej, ale ta różnica była praktycznie na grubośc włosa, więc najmniejsza nierówność na podstawce chłodzenia i też nie będzie ciekawie. W każdym razie orginalne chłodzenie dobrze u mnie dolega, bo literki z gpu się odbiły, a mimo to i tak temp mam wysokie. Ale już niedługo WC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o Ati Silencer 5 rev. 2 ??? Bo zastanawiam się nad tym chłodzonkiem. Mam mało przewiewną budę, wiec opcja polegająca na wywalaniu gorącego powietrza od razu na zewnątrz wydaje się bardzo kusząca....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o Ati Silencer 5 rev. 2 ??? Bo zastanawiam się nad tym chłodzonkiem. Mam mało przewiewną budę, wiec opcja polegająca na wywalaniu gorącego powietrza od razu na zewnątrz wydaje się bardzo kusząca....

Silencery mają i zwolenników i zaciekłych przeciwników twierdzących, że te chłodzenie pali karty, gdyż układy zasilające karte sa zakryte i się przegrzewją, a po jakimś czasie nie wytrzymują i wysiadają.

walnij jakiś wiatrak na przednią bądź tylnią ścianke i będziesz miał wentylacje budy, albo zrób tak jak ja: wentyl na wysokości grafiki w bocznej ścianie tłoczy na nią powietrze, tem grafiki się wtedy obniża.

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry z a lekki OT, ale jak by nie patrzyć moje reflejksje związane są ze zmiana grafy na X800GTO :)

Ja mam naprawde żałosną budę: jeden wiatrak z tyłu (8cm), jeden z i przodu (8cm). Wiatrak z przodu nic mi nie daje- czy się kręci czy nie, to temperatury te same. Z boku to muszę sobie wyciąć dziurę bo w tej biednej budzie nie jest przewidziany wiatrak z boku. Właściwie to powinienem już dawno ją zmienić i pewnie to zrobię, jak jakaś kasa wpadnie, ale póki co musze się męczyć. Mam r9800pro, który grzeje się strasznie (gto w drodze:)), i bartka 2200Mhz, który za zimny też nie jest. I pomyślałem, że gdy włoże tam gto i to jeszcze zmodowanego to temperaturki się podniosą- a tego już komp nie wytrzyma. Dlatego jak na zbawienie licze na tego silencera.

Co do palenia kart to coś słyszałem na ten temat, ale to musi być plota- przecież tak konstruowane silencery wychodzą już od paru lat, więc nawet gdyby inżynierowie AC nie potrafili przewidzieć skutków działania silencera (co raczej jest nieprawdopodobne) to do tego czasu zdążyliby się przekonać w praktyce o jego działaniu i wprowadziliby już dawno jakieś zmiany w nowych modelach. Poza tym np. GIGACUBE montuje je seryjnie na swoich kartach. Więc wychodzi na to, że nie tylko konstruktorzy chłodzenia to kretyni, ale też niektórzy producenci kart. Sorry, ale jakoś nie mogę w to uwierzyć. Poza tym w Arche, gdzie kupiłem GTO gość nie miał żadnych zastrzeżeń, gdy mu napisałem, że chcę założyć silencera- a przecież to on będzie wymieniał w razie czego kartę na gwarancji..........

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że podkręcona karta bierze więcej prądu, wtedy układy grzeją się bardziej. Może na fabrycznych ustawieniach silencer nie przeszkadza, ale po podkręceniu może zaszkodzić. Nikt Cię nie zmusi do zmiany zdania, zwłaszcza, że sytuacja jest nie pewna.

Czy chcesz ryzykować czy nie to twoja sprawa. Może założysz i nic się nie stanie - tego nie wiadomo.

Faktem jest natomiast, że ukłądy po podkręceniu na GTO potrafią się nieżle nagrzać, i to że silencer je zasłąnia i blokuje do im wymiane powitrza, przez co będą się najprawdopodonij grzać bardziej. Ale nawet w takim wypadku może się zdarzyć, że będa działać przez kilka lat bezawaryjnie, a może że padną po pewnym czasie.

Twój wybór, twoje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj tu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=101337 a jaką decyzję podejmiesz to Twoja sprawa... A zauważyłem też, że bez OC grafy z siliencerem potrafią padać, ostatnio ktoś pisał - na innym forum - że mu padł 9800pro po 1,5 roku działania z siliencerem bez OC. Także jak dla mnie sprawa jest mocno kontrowersyjna. Aha były też przypadki, że padały 9800pro hisa, te co miały firmowo założonego silencera, a to już bardzo źle świadczy o tym chłodzeniu. Ja bym osobiście nie ryzykował (raz zaryzykowałem i po kilku miechach pożegnałem 9500@pro).

Pozdr

P.S. Pamiętajmy też, że zabójcami były w większości Silencery rev.3 a nie wiem jak to jest z tymi nowszymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie chlodzenie mam na swoim x800 chlodzenie

ale mam jeszcze nastepujace ktorych nie uzywam:

pentagram

i

ati silencer

czy zmienic na ktores z tych dwoch czy zostac na tym co bylo na karcie ?? ?? ??

piszecie ze silencery zabijaja radeony, a jakby zamontowal jeszcze jeden wiatrak (np. 80mm) w okolicach karty tak zeby dmuchal powietrzem w strone karty to wtedy chyba by sie nie spalil ??

Edytowane przez buła81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapoznałem się lepiej z tematem silencerów- dzięki za linka :)

Rzeczywiście ciężko tu o jednoznaczną ocenę tego chłodzenia. Na pewno nie założyłbym silencera rev.3 na swojego radka 9800pro. Jedna jeśli chodzi o kolejne wersje sajlenserów, a zwłaszcza interesującego mnie ati silencera 5 rev2 to nie znalazłem jakiś mrożących w żyłach historii z nim w roli głównej. (Jeśli ktoś na coś się natknął to oczywiście prosiłbym o linka- w obliczu faktów mogę zmienić rzecz jasna swoje zdanie :)) Poza tym raczej niewiele mam do stracenia- GTO na 2- letniej gwarancji- jak się sfajczy to oddam (i nie będe miał wcale wyrzutów sumienie: sprzedawca karty wiedząc, że chce założyć na nią sajlensera nie ostrzegł mnie.... a właściwie to nawet chcał mi go opchnąć). A za 2 lata sprzedam kartę z sajlenserem lub bez i tyle. Bo tak abstraciach!ąc od nieciekawej sławy silencerów rev 3, to chłodzenie jest chyba ok: ciche, dość wydajne, wywala gorące powietrze i do tego stosunkowo tanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ja wiem czy takie ciche :)

ale na przetworniki napięcia radiator załozyc powinieneś - to podstawa - moze jakaś blaszka alu/cu przyklejona na taśme i pastą od 2 strony - stykało by sie z tą blacha sajlencera i by to wmiare było :) jest jeszcze kilka układów mocniej grzejacych sie ( gdzieś nawet pisałem jakie i gdzie :P ale to było dawno :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda to tylko ddr1 700mhz ale w tej cenie nic lepszego się pewnie nie znajdzie...

Nie rozumiem w jaki sposób ludzie kupują jeszce serię 6600 za popnad trzy stówki :?

Edytowane przez WormBoy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Mam taki sam egzemplarz i udało mi się na nim odblokować dodatkowe potoki poprzez edycję własnego biosu. A co do karty to cóż, mogę polecić. Po odblokowaniu potoków bije GF 6600GT i to sporo,a jest tańsza. Raczej wszystkie są na rdzeniach R430 bo R480 by tyle nie kosztowaly. Co do OC to niestety słabo, ale odblokowanie potokow mi wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

tak czytam ten temat bo sam właśnie rozstałem się z 6600 Gt z podpisu. Miało być coś na pci-e ale inne wydatki po drodze... Zdecydowałem się na Radeonika bo dawno Ati w kompie nie gościło i chyba u arche jest ciekawa oferta:

http://www.allegro.pl/item106767162_sapphi...6p_6v_agp_.html

Swoją drogą przez jakiś czas wypadłem z obiegu i ostatnio przeczytałem kilka artykułów na temat PS 3 i Ultrashadow. Oczywiście zdania są podzielone ale większośc z "mądrych głów" twierdzi że przewaga NV w tym segmencie (seria 66xx a x800) jest niepodważalna. Szukam obiektywnej opinii, może ktoś zmienił jakiegoś 6800 na x800 albo na odwrót. Pytam ponieważ: http://www.allegro.pl/item105174606_pov_68...ne_16p_6v_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi