Efyr Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Jak już mowa o przerobionym i działającym biosie na 16 pot do wersji 128MB, to prosze jeżeli to możliwe przesłanie go także mi, to dołącze go do FAQa. Tylko napiszcie czyjego autorstwa przeróbka, bym mógł to napisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 a ja sie jutro biore za pencil moda :) bo mi sie do szkoły nie chce isć :) (z wiadomych powodów xD ) przy okazji zmiany pasty i czyszczenia fryzjerka bede chyba musiał załozyć boxa - bo z tym fryzjerem do sie nie wcisne z miernikiem xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 remek zmieniłeś tylko jedną liczbe, zgodnie z tym jak tam napiane? Chemik16 jak masz jakiś inny model niż w FAQ to rób zdjęcia z opisem i dołożymy do FAQa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) eee też mam na blue PCB :) bez złacza zasilania moim celem jest osiagniecie 600Mhz na GPU - jestem gotów nawet poświęcić karte :) aktualnie przeglądam forum Tech power UP - oni tam juz dziesiatki Vmodów wymyślili xD tyle ze głownie na 800PRO i GTO pod agp ;/ niewiem - co oni tam płyt pod pciex nie znają ?? ;/ --- qurde jaki jak głupi jestem xD przecie mam złacze pciex 4x 3 sloty niżej - poco bede fryzjera zdejmował :mur: hehe nie macie dodatkowego zasilania na karcie ?? juz macie xD http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=3401 hehe gdybym miał tyle kasiory co oni to też bym sie tak bawił xD Edytowane 31 Maja 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 remek zmieniłeś tylko jedną liczbe, zgodnie z tym jak tam napisane :?: tak, z 1 na 0, nic wiecej nie zmienialem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Może Tobie nie wstała, bo masz po prostu niemodowalną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 --- qurde jaki jak głupi jestem xD przecie mam złacze pciex 4x 3 sloty niżej - poco bede fryzjera zdejmował :mur:Czasem jest problem z tym gniazdem i kartami ATI, więc może ci nie wstać na wolniejszym PCIE A zdjęcia i tak możesz porobić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Witam, od dziś posiadam szafira gto na r430 http://allegro.pl/item106767162_sapphire_x...6p_6v_agp_.html i chciałbym zmienić chłodzenie na ati silencera 5 rev 2 po którego lecę rano (wiem, wiem ma conajmniej tylu zwolenników co przeciwników :) Nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji więc nie powiem- trochę się dygam. 1) Czy na coś szczególnie mam zwrócić uwagę podczas ściągania orginalnego radiatora i nakładaniu nowego? 2) Orginalny radiator trzyma się na 3 śrubkach, na "rogalikowatej" blaszce na rewersie karty + czwarta obok chipa przy agp- i to wszystko -wystarczy je odkręcić i chłodzenie zdemontowane? 3) Tą podłużną, wąską blaszkę z tyłu zostawiam w spokoju? Po pierwszym teście w smarku03 wyrzuciło 9300pkt (karta już zmodowana, everest widzi ją jako x800 xl). Nie jest to troche mało jak na Bartka2500+@2200 i 2x512 Twinmosa w dualu?? Thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) Witam, od dziś posiadam szafira gto na r430 http://allegro.pl/item106767162_sapphire_x...6p_6v_agp_.html i chciałbym zmienić chłodzenie na ati silencera 5 rev 2 po którego lecę rano (wiem, wiem ma conajmniej tylu zwolenników co przeciwników :) Nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji więc nie powiem- trochę się dygam. 1) Czy na coś szczególnie mam zwrócić uwagę podczas ściągania orginalnego radiatora i nakładaniu nowego? 2) Orginalny radiator trzyma się na 3 śrubkach, na "rogalikowatej" blaszce na rewersie karty + czwarta obok chipa przy agp- i to wszystko -wystarczy je odkręcić i chłodzenie zdemontowane? 3) Tą podłużną, wąską blaszkę z tyłu zostawiam w spokoju? Po pierwszym teście w smarku03 wyrzuciło 9300pkt (karta już zmodowana, everest widzi ją jako x800 xl). Nie jest to troche mało jak na Bartka2500+@2200 i 2x512 Twinmosa w dualu?? Thx Ta sama karta, ten sam sprzedawca - 9916 smarków03 na catach z grudnia na default settings - system półtoraroczny :) Więc Twój wynik raczej jst OK Edytowane 31 Maja 2006 przez Myszaqu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji więc nie powiem- trochę się dygam. 1) Czy na coś szczególnie mam zwrócić uwagę podczas ściągania orginalnego radiatora i nakładaniu nowego? 2) Orginalny radiator trzyma się na 3 śrubkach, na "rogalikowatej" blaszce na rewersie karty + czwarta obok chipa przy agp- i to wszystko -wystarczy je odkręcić i chłodzenie zdemontowane? 3) Tą podłużną, wąską blaszkę z tyłu zostawiam w spokoju? No ze ściąganiem chłodzenia z grafy to potrafi być problem... Po pierwsze nie wiadomo co za pasta jest pod chłodzeniem, czasami potrafi być klej termoprzewodzący, ja generalnie polecam ściągać chłodzenie z rozgrzanej karty (jak jest pasta to nie zaszkodzi - w każdym razie mi nic o tym nie wiadomo - jak jest klei to może uratować kartę). Z tym, że masz szafira - więc raczej jest tam pasta - ale zawsze trzeba uważać. Pamiętaj też postępować z rdzeniem delikatnie bo możesz go ukruszyć i będzie [gluteus maximus]. Staraj się zostawić po demontażu jak najmniej śladów (a najlepiej żadnych) żeby Ci nie robili problemów w razie oddania grafy na gwarancję (czyli uważaj na śrubki, aby ich jakoś strasznie nie zniszczyć, nie połam ani nie pogub niczego). Czasem nikt nie robi problemów w razie serwisowania grafy ale czasem wystarczy, że stwierdzą, że chłodzenie było ściągane i masz pozamiatane :wink: Pozdr P.S. Co do blaszki to za bardzo nie wiem o którą Ci chodzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) jednak sie karta zmodowala, zrobilem jeszcze raz wszystko po kolei i udalo sie :) :D wyniki oczywiscie wzrosly: w 3d marku 2003 do 9500pkt (wczesniej ok 8600), natomiast w 2001 cos ponad 18800 i to wszystko na karcie za 450zl z 128mb :D gier jeszcze nie zdazylem przetestowac ale niebawem to zrobie p.s. nie poszlo za pierwszym razem bo nie zachowalem biosu rabbitem ale juz mam gotowy biosik do w/w karty, kto chce to moge podeslac Edytowane 1 Czerwca 2006 przez remek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polish... Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Blaszka... to ta co wiatrak trzyma z drugiej strony, o to biega !? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 No ze ściąganiem chłodzenia z grafy to potrafi być problem... Po pierwsze nie wiadomo co za pasta jest pod chłodzeniem, czasami potrafi być klej termoprzewodzący, ja generalnie polecam ściągać chłodzenie z rozgrzanej karty (jak jest pasta to nie zaszkodzi - w każdym razie mi nic o tym nie wiadomo - jak jest klei to może uratować kartę). Z tym, że masz szafira - więc raczej jest tam pasta - ale zawsze trzeba uważać. Pamiętaj też postępować z rdzeniem delikatnie bo możesz go ukruszyć i będzie [gluteus maximus]. Staraj się zostawić po demontażu jak najmniej śladów (a najlepiej żadnych) żeby Ci nie robili problemów w razie oddania grafy na gwarancję (czyli uważaj na śrubki, aby ich jakoś strasznie nie zniszczyć, nie połam ani nie pogub niczego). Czasem nikt nie robi problemów w razie serwisowania grafy ale czasem wystarczy, że stwierdzą, że chłodzenie było ściągane i masz pozamiatane :wink: Pozdr P.S. Co do blaszki to za bardzo nie wiem o którą Ci chodzi... Nie strasz ludzi :) bo chłopak zrezygnuje ze ściągania chłodzenia Jak mu nic nie spadnie na gpu to chyba nic nie popsuje.Ati ma shima więc trzeba chyba centralnie "stuknąć" w gpu aby uszkodzić Trzeba delikatnie ale bez przesady.Za pierwszym razem jest trochę strachu , ale potem już leci :) Powodzenia A chłopakom gratuluję 16 potoków :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Dziękuję za rady i słowa otuchy :) Zaraz idę do sklepu. Jeśli chodzi o blaszki, o których mówiłem wygląda to tak: Więc już chyba jasne co to "rogalikowata blaszka" i co to "podłużna, cieńka blaszka". To, że trzeba odkręcić śruby na "rogaliku" to jasne, nie wiem tylko co z tą "cieńką"- ona ma bardzo małe śrubki przy brzegach i nie wiem co ona tam podtrzymuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) chodzi Ci o to dyże aluminiowe?? to jest a'la radiator na memki i sciska sie z radiatorem od drugiej strony..... jak ja sciagniesz to po prostu ujzysz gole memki B) nic nie podtrzymuje... dzieki niej tylko cooler i radiator od drugiej strony karty lepiej przylegaja chyba zauwazyles ze ta "blaszka" grzeje sie podczas pracy?? to memki jej oddaja cieplo... jak chcesz ściągac chłodzenie to musisz odkręcic tą blaszkę... jak jest luźno i nie jest przyklejona to ją możesz ściągnąc i odkrecic te dwie srubki na srodku plecow karty (te co sa przykręcone do tego "cuda" co zapobiega wykrzywianiu się karty :lol2: i ewentualnie moze byc jeszcze jedna śrubka już n gołym laminacie też na plecach (czyli wszystkie śrubki z poleców musisz odkręcic wyciagnac kabelek od chlodzenia karty i sciagnac cooler... jakby nie chcial zejsc to zobacz czy NA PEWNO wszystko odkreciles... jak tak to pociagnij mocniej ;] na 99% nic nie zepsujesz (zeby nie zapeszyc), naprawde nie ma co zepsuc chyba ze: wbijesz w rdzen gwozdzia, bedziesz sie silowal kombinerkami z memkami albo zalejesz karte :lol2: a co do rdzenia to ja kart czyszcze tak: biore z 30cm papieru toaletowego, skladam w jeden maly kwadracik o wymiarach ~4cm x 4cm i jade z siłą po rdzeniu i rezystorach i jeszcze nigdy ani nie urwalem rezystrka ani nie uklruszylem rdzenia ;) zeby rezystorka karte pozbawic to trza nie lekko nozem o niego "szarpnac" moze wtedy odpadnie ;) (pamietam z czasow sciagania shimow z 9700 :lol2: nieraz mi się nóż na rezystorze oparł albo na rdzeniu ;] Edytowane 1 Czerwca 2006 przez 05_03_1992 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Nie strasz ludzi :) bo chłopak zrezygnuje ze ściągania chłodzenia Jak mu nic nie spadnie na gpu to chyba nic nie popsuje.Ati ma shima więc trzeba chyba centralnie "stuknąć" w gpu aby uszkodzić Trzeba delikatnie ale bez przesady.Za pierwszym razem jest trochę strachu , ale potem już leci :) Powodzenia A chłopakom gratuluję 16 potoków :) Wiesz tak pisałem dla przestrogi :wink: ostrożności nigdy za wiele, lepiej dmuchac na zimne niż później pluć sobie w brodę. Dziękuję za rady i słowa otuchy :) Zaraz idę do sklepu. Jeśli chodzi o blaszki, o których mówiłem wygląda to tak: Więc już chyba jasne co to "rogalikowata blaszka" i co to "podłużna, cieńka blaszka". To, że trzeba odkręcić śruby na "rogaliku" to jasne, nie wiem tylko co z tą "cieńką"- ona ma bardzo małe śrubki przy brzegach i nie wiem co ona tam podtrzymuje... Wszystko musisz zdemontować. Na wszelki wypadek możesz jeszcze zaopatrzyć się w spirytus żeby ładnie i rdzeń i nowego coolera od spodu wytrzeć. Aha jak będziesz miał na rdzeniu pastę z domieszką srebra to staraj się nie upaprać w niej całego gpu, bo ciężko to doczyścić później z o zwarcie nie trudno. Poza tym dobrze jakbyś miał jakąś porządną pastę, zamiast tego shitu co do coolera dodadzą (osobiście polecam Artcic Ceramique ale ludzie też biorą Arctic Silver czy jakieś inne, Ceramique jest wg mnie o tyle lepsza, że nie ma żadnego ryzyka zwarcia jakbyś coś upaprał i później o wiele łatwiej się czyści z nij niż ze srebrnej pasty). Pozdrawiam P.S. Ale spoko dasz radę, fakt, że shim dookoła rdzenia sporo pomaga - w porównaniu do ściągania czy zakładania czegokolwiek na R9550 tu jest poezja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 ja mam as5, wczesniej ocza ultra5 uzywalem i niegdy sie nie staram zeby pasta nie wyplynela i jeszcze do zwarcia nie doszło ;);) kup as5 albo ocza.... as5 ma przewagę -> jest tańszy i praktycznie tak samo wydajny :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) Witam, jestem szczesliwym posiadaczem(w miedzyczasie bylem nieszcesliwym posiadaczem 6600GT) nowiutkiego sapphire X800GTO 256/256 PCI-Express wersja liteBox(zamiana za r9800pro :D ). Karta z komputronika, ktora myslalem, ze bedzie wygladac TAK, a wyglada jak widac na zdjeciu :-P . Po rozpakowaniu oczywiscie wielki banan na gebie(czerwony laminat, wtyczka zasilania)i teraz pytanie czy przez to, ze wyglada tak jak wyglada moge liczyc na jakis konkretny overclocking czy odblokowanie potokow?? Narazie nie mam jej gdzie sprawdzic bo musze zmienic plyte i proca wiec nie denerwujcie sie :wink: Edytowane 1 Czerwca 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 ni wiadomo - przecie nie mam rendgena xD nie widze co to za rdzeń xD sprawdź czy masz Fki ( 1 post - FAQ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Czy zmiana z 9800pro(r360) na x800pro bedzie zauwazalna, jesli chodzi o wydajnosc?Prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) ni wiadomo - przecie nie mam rendgena xD nie widze co to za rdzeń xD sprawdź czy masz Fki ( 1 post - FAQ) Myslalem, ze sam czerwony laminat i wtyk zasilajacy moze juz swiadczyc o czyms lepszym. Fki to sprawdze najwczesniej za 2 tyg. Edytowane 1 Czerwca 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Wygląda jak pierwsze GTO2, ale pewności co do oc i potoków nie masz, póki nie włożysz do kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Czy zmiana z 9800pro(r360) na x800pro bedzie zauwazalna, jesli chodzi o wydajnosc?Prosze o pomockolego ta karta jest po ic 2x mocniejsza!!! bez kitu dokladnie 2x!!! nawet ponad ja na 9800pro mialem 2800pkt a na x800pro @ 560/1120 6000pkt!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 dokladka okolo 130zł?? oplaca sie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 bez wachania tylko zeby to byl prawdziwy x800pro 256mb/256bit 475/900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 bez wachania tylko zeby to byl prawdziwy x800pro 256mb/256bit 475/900 Od kiedy ma 475, a nie 400?? Moj ma wg. danych na stronie komputronika 400, ale cholera tam to wie. Bedzie potrzebny sprzet, bedzie i dyskusja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 X800Pro ma 475. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 bez wachania tylko zeby to byl prawdziwy x800pro 256mb/256bit 475/900 MODEL - X800 PRO GPU - R-420 TAKTOWANIE - 475Mhz/900Mhz PAMIĘĆ - 256MB DDR3 (256BIT) ILOŚĆ POTOKÓW - 12 6 JEDNOSTEK VERTEX AGP X 8 czy wybrac 6800 GS?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) X800Pro ma 475. Aha... Wygląda jak pierwsze GTO2, ale pewności co do oc i potoków nie masz, póki nie włożysz do kompa. Moze safirek na koniec serii(bo chyba dlugo juz nie bedzie tych kart na rynku?) przygotowal cos specjanego. Oby tak bylo i bedzie miazga :D Edytowane 1 Czerwca 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) MODEL - X800 PRO GPU - R-420 TAKTOWANIE - 475Mhz/900Mhz PAMIĘĆ - 256MB DDR3 (256BIT) ILOŚĆ POTOKÓW - 12 6 JEDNOSTEK VERTEX AGP X 8 czy wybrac 6800 GS?? a jakie gs?? palita?? 256bit? Edytowane 1 Czerwca 2006 przez 05_03_1992 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...