przemo3642 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Wow! Nie spodziewałem sie takiej wydajności po naszych kartach za 600zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Mów za siebie. Ja dałem 1100 w tamte wakacje ;/ :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) Jak jedziesz na 2.6Ghz to już nie jest tak źle, choć wtedy jeszcze znacznie hamuje (przynajmniej u mnie :Peee hamowałoby na niższych rozdziałkach - na 1280x1024 to grafa nienadąrza nad opracowywaniem informacji z proca :) więc raczej nie opuźnia :) zato spory skok wydajnosci w obelku dało mi podkręcenie pamięci RAM na mobo :) jakieś 10fpsów :) on lubi dużooo ramu i szybki do niego dostęp xD :) ---- Vmod heh nie znosze takich dłubanin ołówkami :) testowałem na kawałku płytki z SMD - nijak nie moge wykąbinować żeby to cos dało :) dopiero po zdrapaniu lakieru :) dało sie zejsć góra 3omy xD ja to chyba wezme na kable - przykleje je silikonem i ju :) .... a jeszcze chętniej bym to pozalutowywał xD xD ahhh te przyzwyczajenia xD szkoda tylko że mi sie HOT AIR zfajczył :( :( bo bym wtedy mógł lutować i przywrócić stan poprzedni xD Edytowane 7 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaczek Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) Moze mi ktos powiedziec co jest nie tak?? tak jak wczenisje napisalem rozebralem bylo duzo pasty wyczyscilem dalem tylko na GPU po wlaczeniu ATI Tool i puszczeniu samolocika temp GPU 70stopni a otoczenia procesora graficznego 41stopni a wczeniej max 59stopni a otoczeniej 56stopni rozkrecilem dalem znowu duzo pasty na rurki radiatory tak jak bylo i nie widze zmiany.. masakra pasta ceramique cala tubka mi zeszla.. nawet w nic nie gram.. jak glupi samolocic grzeje ja do 70stopni pewnie bylo by wiecej ale wylaczam. i jest taki smieszny skok z 40 do 49 stopni itd. co jest nie tak? moze jakies propozycje X800GTO.. na zdjeiu sytuacja taka jaka bylo wczesniej teraz jest mniej pasty owiele mniej i co mam znowu nawalic tyl e ile bylo wczesniej??:) wydaje mi sie ze cos jest nei tak z odprowadzeniem ciepla od GPU do radiatora.. ale wyszstko jest tak jak bylo wczesniej tylko ze mniej pasty na GPU Edytowane 7 Czerwca 2006 przez zajaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Ja bym stawiał na to, że za słabo dokręciłes radiator. Jeśli jednak dobrze to zrobiłeś to może być problem- może twój rdzeń nie wystaje ponad shima. Wtedy większa ilość pasty wypełnia wolną przestrzeń między radiatorem i rdzeniem i jakoś to się chłodzi -stąd temeratura mogła być niższa przy większej jej ilości. Możesz to sprawdzić tak: wyczyść rdzeń i radiadiator, wyciśni na rdzeń śladową kropkę pasty i jeszcze ją rozmaż- tak by praktycznie nie zwększała jego grubości. Załóż chłodzenie, dociśnij, zdejmij- jest ślad pasty na radiatorze to ok, nie ma- masz problem. Ja ostatnio zakładałem chłodzenie i tak właśnie to sprwadziłem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) zajaczek Ty masz wersje z pasywnym chłodzeniem? Może radiator za słąbo dociągłeś, albo za gruba warstwa pasty, najlepiej dać cieniutką, tylko tyle aby rdzenia nie było widać, nie wiecej. Sprawdź temperature radiatora, czy jest gorący, może masz wiatrak w ATT skręcony do niższych obrotów. Zresztą ten samolocik bardziej grzeje grafe niż niektóre gry. Edit: przemo3642 może mieć racje z tym shimem, można to jeszcze sprawdzić w ten sposób, że po ściągnięciu i wyczyszczeniu kłądziemy coś równego na GPU, np linijke, poziomice czy co tam masz pod ręką i sprawdzamy czy się kołysze na boki albo czy opiera na tych blachah wokół. Drugiej opcji nie życze. Edytowane 7 Czerwca 2006 przez Efyr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) Mi sie zdaje ze trafil na wadliwa sztuke. Producent(zapewne Sapphire z tego co widze), zeby nie tracic kasy postanowil wylac na rdzen pol kilo pasty i po problemie. Widzieliscie kiedys tyle pasty nalozone przez producenta?? No wlasnie... Tylko jak to teraz zareklamowc. ps. lubie takie teorie spiskowe :wink: Edytowane 7 Czerwca 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 też tyle pasty miałem :) tyle ze srebrnej :) u mnie też nie dociska chłodzenie idealnie - jak robiłem jak mówiłes to 1/3 podstawki chłodzenia była czysta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Wyczyscilem to wsyzstko tz.. radiatory i posmarowalem tylko Gpu i co powiem masakra.. musze cos z tym zrobic ile pasty mam dac na te rurki? tyle ile bylo a bylo bardzo duzo.. Pasty daje sie na srodek rdzenia w ilosci ziarenka ryzu. 2170859[/snapback] [...]dopiero po zdrapaniu lakieru :) dało sie zejsć góra 3omy xD[...] Ja takze delikatnie nozykiem zdrapalem lakier i uzylem olowka 6b. Gdyby nie to, to olowkiem 2b moglbym sobie do usranej smierci malowac po tym sliskim lakierze. Pozdrawiam Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Ja takze delikatnie nozykiem zdrapalem lakier i uzylem olowka 6b. Gdyby nie to, to olowkiem 2b moglbym sobie do usranej smierci malowac po tym sliskim lakierze. heh to jakbym miał zdrapywać lakier to juz wole potencjometry lutować :) bo po takim drapaniu i tak będzie ciężko z gwarą :) - oni już wiedzą gdzie patrzeć :) tu jest spora skarbnica wiedzy :) http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=2184 choć 3/4 nie na temat :) lub wqółko to samo :) wiekszosci z nich pencilmody sie nie udawały - brali sie odrazu za lutowanie :) wszyscy korzystają z 2B Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zuważyłem taką ciekawą rzecz w 3dMarku03 w teście "Mother Nature": Na samym początku, gdy kamera unosi się do pozycji poziomej następuje znaczny spadek FPS. U mnie min. ilość FPS to 17 w tym miejscu (i jest to najmniejsza ilość wogóle w całym "Mother Nature"). Ale wystarczy puścić w pętli i już za 2 razem i każdym następnym jest w tym miejscu 25 klatek, a to już jest ponad 40% więcej. Skąd taka różnica? Też tak macie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 W sumie na r9800pro to ja mialem spadek do 15-16fps wiec troche dziwne te twoje 17fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Ja się przesidłem z radka9800pro i przyznam, że akurat na tym teście się rozczarowałem- wzrost wydajności zaledwie ok 50%. Ale tylko w tym teście, bo w tym drugim GTO jes ok x2 szybsze a w trzecim x3!! W pierwszym (z samolotami) to jest malo szaderów i innych bajerów więc wydajność rośnie mniej, zresztą tutaj procek ogranicza grafę. Ragtroll- x2 . Pixel Shader 2.0- x3 :) Edytowane 8 Czerwca 2006 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 też tyle pasty miałem :) tyle ze srebrnej :) u mnie też nie dociska chłodzenie idealnie - jak robiłem jak mówiłes to 1/3 podstawki chłodzenia była czysta :) To jakis syf macie z tym kartami. Spojrzalem na moja z boku i kamien z serca spadl :wink: Rdzen wystaje ponad shima, a i przestrzen wokol gpu nie jest upackana. Ufff.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 to niedobrze xd nie powinien wystawac xD :) a jak juz to gdzieś na grubosć kartki :) aja miałem nawalone tej pasty dookoła rdzenia nie tak daleko jak tamta biała na rezystory :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) to niedobrze xd nie powinien wystawac xD :) a jak juz to gdzieś na grubosć kartki :) aja miałem nawalone tej pasty dookoła rdzenia nie tak daleko jak tamta biała na rezystory :) Przeciez nie wystaje 2 cm. Minimlanie tak, ze pod swiatlo cos tam widac. xd O! :wink: Edytowane 8 Czerwca 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 hyhym bez zdjęcia cłodzenia patrzysz ?? :) te coolery maja podkładke bardziej wysunietą od reszty radiatora wiec nic nie zobaczysz ciekawego :P zdejmij i pokarz przy okazji rdzeń :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) hyhym bez zdjęcia cłodzenia patrzysz ?? :) te coolery maja podkładke bardziej wysunietą od reszty radiatora wiec nic nie zobaczysz ciekawego :P zdejmij i pokarz przy okazji rdzeń :) Nom bez zdjęcia chlodzenia, tak na "oko" :wink: ps.Ty mnie tylko nie kus cholerka. Edytowane 8 Czerwca 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 heh przecie go nie rozwalisz xD na 90% to r430 :) ale może trafiłeś wyjatkowe r423 ... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robetka Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Mam taką sprawe.Kupiłem nowego Radeona X800 GTO2 Limited edition, wykożystując ATI tools dowiedziałem się,że mam r430 i 16potoków bez żadnego zamieniania biosu.Niewiem tylko czy moja karta może się kręcic tak jak r480 i czy zamiane biosu w tym wypadku mogę sobie odpuscic.Dodam jeszcze że moja karta jest rozpoznawana jako X800 XL i co to oznacza.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 na to sie nie patrz :) jaki kolor karty ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) heh przecie go nie rozwalisz xD na 90% to r430 :) ale może trafiłeś wyjatkowe r423 ... :D Nie zdziw sie jsk to bedzie R480 :D W porownaiu do twojej ma juz wspomniany czerwony laminat, zasilanie i wiecej kondenastorow wiec powinno sie z niej co nieco wycisnac B) Edytowane 8 Czerwca 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) @robetka Poczytaj FAQ, a nie walisz posta bez nawet pobieznego przegladniecia tematy. Bo co niektorzy moga Cie zaraz najechac. :lol: Po pierwsze, nie ufaj programom, sam musisz sprawdzic jaki masz rdzen. Po drugie, nie bedzie sie tak krecic jak r480, teraz juz nawet do gto2 pakuja te r430, ktor sie niewiele kreca. Tak do 440 srednio. Po trzecie, zmiane biosu odpusc, po co Ci ona? Z tym x800xl to nic nie oznacza, nic ponad to ze system widzi ja jako x800xl :lol: Pozdrawiam. Edytowane 8 Czerwca 2006 przez kardas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robetka Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 na to sie nie patrz :) jaki kolor karty ?? czerwona @robetka Poczytaj FAQ, a nie walisz posta bez nawet pobieznego przegladniecia tematy. Bo co niektorzy moga Cie zaraz najechac. :lol: Po pierwsze, nie ufaj programom, sam musisz sprawdzic jaki masz rdzen. Po drugie, nie bedzie sie tak krecic jak r480, teraz juz nawet do gto2 pakuja te r430, ktor sie niewiele kreca. Tak do 440 srednio. Po trzecie, zmiane biosu odpusc, po co Ci ona? Z tym x800xl to nic nie oznacza, nic ponad to ze system widzi ja jako x800xl :lol: Pozdrawiam. Dzięki za odp. FAQ widziałem ale nie dopatrzyłem sie konkretnie mojego problemu wolałem sam zapytac nie chce ryzykowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) To, że pokazuje Ci rdzeń r430, to że masz 16 potoków i wykrywa Ci karte jako XL oznacza to, że od razu ci wgrali bios od X800XL i nie musisz robić tego sam. Zmiana biosu na ten z r480 nic nie da, bo kręcenie zależy tylko i wyłącznie od GPU a nie od biosu, które na marginesie różnią się najprawdopodobniej tylko tym jaki Ci windows ma model wyświetlać. Nie chcesz ściągac chłodzenia, sprawdź jak się kręci. Jak słabo to masz r430 Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Efyr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Nie zdziw sie jsk to bedzie R480 :D W porownaiu do twojej ma juz wspomniany czerwony laminat, zasilanie i wiecej kondenastorow wiec powinno sie z niej co nieco wycisnac B) wątpie szczerze :) jak juz to ty nie licz na 16pot xD GTO2 to nie bedzie - juz o to zadbali :) to ze masz tyle kondensatorów o niczym nie świadczy :) 9moja jest wersja SLIM xD bez tych pasqudnych kondesatorów zajmujacych kupe miejsca xD ) zdejmuj to chłodzenie !!!!! (heh ja bym nie wytrzymał nawet minuty xD juz po 3min jakbym ją dostał w łapy to leżałaby rozbebeszona na biurku xD i zastanawaiłbym sie nad Vmodami xD jeszcze zanim ja wetkne do kompa xD Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 wątpie szczerze :) jak juz to ty nie licz na 16pot xD GTO2 to nie bedzie - juz o to zadbali :)Nie kracz za duzo :wink: to ze masz tyle kondensatorów o niczym nie świadczy :) 9moja jest wersja SLIM xD bez tych pasqudnych kondesatorów zajmujacych kupe miejsca xD ) To nie moja kurde wina, ze w FAQ nie ma nic jak zdjac te cholerne kondensatory i usunac wtyczke zasilajaca. Nie kazdy ma mozliwosc posiadanie nowoczesnego sprzetu w wersji slim. ps. skad wziac niebieska farbe na laminat? zdejmuj to chłodzenie !!!!! (heh ja bym nie wytrzymał nawet minuty xD juz po 3min jakbym ją dostał w łapy to leżałaby rozbebeszona na biurku xD i zastanawaiłbym sie nad Vmodami xD jeszcze zanim ja wetkne do kompa xD Jestem cierpliwy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 To nie moja kurde wina, ze w FAQ nie ma nic jak zdjac te cholerne kondensatory i usunac wtyczke zasilajaca. Nie kazdy ma mozliwosc posiadanie nowoczesnego sprzetu w wersji slim. ps. skad wziac niebieska farbe na laminat? moge sie zamienić jak chcesz xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 heh to jakbym miał zdrapywać lakier to juz wole potencjometry lutować :) bo po takim drapaniu i tak będzie ciężko z gwarą :) - oni już wiedzą gdzie patrzeć :) [...] Wymienili mi na nowke ;) Ani nie pisneli ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 hehe masz szczęście :) ja kupowałem z hurtowni wiec moge mieć problem :) zdrapanie lakieru jest dobrym rozwiazaniem - testowałem na karcie graf intela xD grafit ładnie zostaje w rowkach i zmniejsza opór :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...