Skocz do zawartości
Efyr

ATI Radeon X800 GTO cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

To, że pokazuje Ci rdzeń r430, to że masz 16 potoków i wykrywa Ci karte jako XL oznacza to, że od razu ci wgrali bios od X800XL i nie musisz robić tego sam.

Zmiana biosu na ten z r480 nic nie da, bo kręcenie zależy tylko i wyłącznie od GPU a nie od biosu, które na marginesie różnią się najprawdopodobniej tylko tym jaki Ci windows ma model wyświetlać.

Nie chcesz ściągac chłodzenia, sprawdź jak się kręci. Jak słabo to masz r430

GPU 520Mhz MEM 1040Mhz i w 3Dmark05 , 5900 czy jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU 520Mhz MEM 1040Mhz i w 3Dmark05 , 5900 czy jest OK

Możesz się cieszyć, masz pełnorasowego GTO2 - 16 potoków i wysokie takty, najpewniej modowalny rdzeń r480, nie r430 jaki ostatnio najczęściej się spotyka. Chyba, że trafiłeś na super podkręcającego się r430, ale wtedy to praktycznie na jedno wychodzi.

Powinno ci się udać wypracować jeszcze troche wyższe MHz, chociaż to też zależy od sztuki.

PS. Kolejny updejt FAQa - dodane pliki znalezione przez kardasa - botowalna CD z biosem na 16 pot AGP i krótka instrukcja do tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz się cieszyć, masz pełnorasowego GTO2 - 16 potoków i wysokie takty, najpewniej modowalny rdzeń r480, nie r430 jaki ostatnio najczęściej się spotyka. Chyba, że trafiłeś na super podkręcającego się r430, ale wtedy to praktycznie na jedno wychodzi.

Powinno ci się udać wypracować jeszcze troche wyższe MHz, chociaż to też zależy od sztuki.

PS. Kolejny updejt FAQa - dodane pliki znalezione przez kardasa - botowalna CD z biosem na 16 pot AGP i krótka instrukcja do tego

Dzięki bardzo za pomoc.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak oba sie trafią na 16pot to przeciętnie wygrywa r480 :wink:

ale teraz to juz raczej ciezko o ten rdzeń (r423):) nawet jak bedze to zapewne nie modowaly (nowe connecty sie juz nie modowały )

--------- Vmod

robie dziś Vmoda - jak mi sie uda to napisze FAQ w pkt

------------edit

i po robocie ......

to działa łaaaaaaaaaaaaa xD xD

http://chemik.xt.pl/3dm2k5.JPG :) 6002pkt mam xD napięcie rdzenia 1,50v - 1,52v :)

-----

1-będzie nam potrzebny :

-ołówek 2B i najlepiej jeszcze 4B -dobrze zatemperowane

-miernik z 2 ostrymi końcówkami do mierzenia

-szpilka/igła

-gumka z ostrą krawędzią

-troche swiatła i czasu :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

2-Ustawiamy miernik na 2000om (2kom) i mierzymy rezystancje między lutami w pkt. VGPU - wynik zapisujemy (będzie ~430om)

3-Ustawiamy teraz miernik na 200000om (200kom) i mierzymy opór rezystora IGPU (R1596) - zapisujemy wynik (~41000om/41kom)

4-Nastepnie miernik ustawiamy na napiecie 20V , wkładamy karte do kompa ,mase miernika (czarny kabel) podłaczamy pod dowole złącze MOLEX do któregoś z 2 czarnych kabli - bez różnicy :) tera przykładamy czerw. końcówke miernika do pkt. oznaczonaego C60 (zaraz za ramem - 2 rez. od lewej :) ) do końcówki po stronie mobo :)

Odpalamy kompa i notujemy wynik (~1,40V)

5- wyciągamy karte

6- IGPU mozemy sobie na początku darować :) on tylko reguluje jakie max napiecie moze sie dostać do proca :)

u mnie pozwala na ~1,55V albo i wiecej :wink:

7- Zajmujemy sie więc VGPU :

--a-- bierzemy igłe/szpilke i rysujemy delikatnie przestrzeń miedzy dwoma lutami -

--b-- następnie bierzemy ołówek 2B i i smarujemy krańce tych lutów ale tak zeby sie ze sobą nie połaczyły :)

Dołączona grafika

--c-- teraz rysujemy linie od jednego luta do drugiego ( najlepiej najpierw 2B a potem tym 4B )

Dołączona grafika

--d-- zdmuciach!emy resztki grafitu z karty

--e-- mierzymy teraz ile mamy tam oporu - na start polecam sie zatrzymać w granicach 10om mniej od wcześniej mierzonego (orginalnego xD ) - jak tyle nie mamy to smarujemy aż do skutku :) jak przesadzimy to ścieramy gumką B)

--f-- postepujemy teraz jak w pkt 4 - powinniśmy zarejestrować wzrost napiecia o ~0,06V :wink: jeżeli komp sie nam restartuje to wykonujemy pkt * ..

8- No... i to by było na tyle :wink:

*- IGPU - postępujemy jak w pkt --b-- i --c-- / nie drapiemy szpilką tym razem (chyba ze nijak nie bedzie nam dawało squtku to wtedy tak :) ):) - rysujemy po rezystorze :)

*- zmniejszamy ja gdzieś do połowy (20-25kom) / jednak zazwyczaj na standardowych oporach pozwala na ~1,60V :) głównie sie przyda dla HARDCOROWCÓW xD :)

przykładowe rezystancje i odp im napiecia ( u mnie na r480 bez złacza zasilania blue PCB)

stock:

VGPU=434om => 1,41V na GPU (pkt c60) max 535Mhz GPU

IGPU=42kom (42000om)

w czasie modów :

VGPU=425om => 1,48V max 549 GPU

VGPU=418om => 1,50V max 559 GPU

VGPU=413om => 1,52V max 562 GPU

jak widać wzrost napiecia nie jest równy wzrostowi taktowania :(

To na tyle - powodzenia w Vmodowaniu :) (juz niedługo - Vmod MEMek xD )

-------

poprawcie błędy jak jakieś strzeliłem ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...

Dziwna sprawa, co ma dzwiękówka do MHz na grafie :blink:

...

http://forums.techpowerup.com/showthread.p...39512#post39512

was an audigy I card. think there can be the same probs too, because Audigy I & II have the same chip.

now i activated my soundblaster 24bit live onboard.. no probs till this moment :]

Takze nie tylko mnie ten problem dotknal. Jeszcze gdzies znalazlem 2 fora gdzie mieli ten sam problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olson>>> Hmm. Dziwna sparawa, opisz dokładnie co się dzieje i jaki to model tej dzwiękówki robi takie problemy, to dorzucimy to da FAQa aby ludzie nie musieli tak kopać jak Ty aby znaleźć przyczyne problemu.

Chemik16>>> Rozumiem, że to już ostateczna wersja do FAQa, ten opis Vmoda? (Tylko emotikony, bede musiał wywalić, bo jest limit na jednego posta, a tam już wykorzystany)

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja między lutami w pkt. VGPU mam 440om i większość chyba też tyle ma.

ja mam 434 :wink: dlatego napisałem ~430 :)

(hehe qurde ile literówek xD )

no ale przy 1,5V temperatura mi wzrosła o niecały 1* w strsie :) a o/c wskoczyło z 535 na 560Mhz :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja Chemika dodana do FAQa.

Przy okazji poprawiłem wszelkie wyrazy aby były bardziej po naszemu i orty w całym FAQu, także w wypowiedziach innych. Mam nadzieje, że się nie obraża i teraz będzie się to lepiej czytało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie nie obrażam :wink:

moze dzisiaj jeszcze zrobie pencila na ramach ........ :D

tylko nie wiem jak sprawdzić czy sie lepiej podkręcą bo mi bez artów idą na 570Mhz (mam niezłe chłodznie na nich xD w stresie są ledwo letnie) z artami dobiłem do 610 bodajrze .. pytanie - czy jak podniose napiecie to nie bdzie wtedy artów ?? czy też na artach bede miał wyzsze taktowania .... hymm...

chyba nie warto ... wydajności i tak za dużo nie dostanie jak ustawie je na 600 :/

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie powinno być artów, chyba, że to już kres możliwości pamięci.

Przecież jak np. podkręcasz CPU to jak masz błędy to dajesz wyższe napięcia aby błędów nie było, podobnie z RAMem, więc pamięć grafiki powinna się zachowywać identycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie czy obnizanie taktowania w radeonie x800xl nie jest niekorzystne ??

komputer pracuje u mnie caly dzien jak mnie nie ma w domu ( emule, bitcomet )

wiec czy jakym obnizyl na ten czas taktowanie to czy nie zaszkodzi to karcie,

wtedy moglbym obnizyc predkosc wiatraka i zmniejszyc temperature przez obnizenie mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie czy obnizanie taktowania w radeonie x800xl nie jest niekorzystne ??

komputer pracuje u mnie caly dzien jak mnie nie ma w domu ( emule, bitcomet )

wiec czy jakym obnizyl na ten czas taktowanie to czy nie zaszkodzi to karcie,

wtedy moglbym obnizyc predkosc wiatraka i zmniejszyc temperature przez obnizenie mhz

Karty nvidi mają coś takiego nawet w sterownikach jak normalny tryb 3D i zmniejszone takty do 2D

ATI nie ma, więc użyj do tego ATI Tool i ustaw sobie profile do 2D i 3D. 2D takty obniżone, natomiast 3D podkecone, do tego ustaw w zakładce wentylator zależnie od temp. Jak będzie niższe takty w 2D to będą od razu niżssze obroty wentyla.

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale może być mniejsze zyżycie prądu. Zreszstą sprawdź czy w twoim wypadku będzie to 2*C.

U mnie na zmniejszonych taktach grafika ma temp ok 30 stopni, a zmienia się automatycznie, więc zabawy z tym nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to w atitraytools wlacze automatic overclocking i zobacze jak bedzie z temperatura

@ Martinii

czym przykleiles radiatory na pamieci ??

tasma ?? klej termo ?? jak tasma to jaka grubosc ??

i jesli mozna to gdzie kupiles ??

Edytowane przez buła81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi