Skocz do zawartości
Efyr

ATI Radeon X800 GTO cz. II

Rekomendowane odpowiedzi

Hej koledzy! Mam takie pytanie.W 3DMarku tuż po starcie systemu na podkręconej grafice robie test i mam 5900pkt. I po kilku minutach robie drugi test na tych samych ustawieniach i mam 5300pkt. to co to oznacza?Czyżby zasilacz?Mam 350W i dosyć mocny sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe kup sobie jakiegos tagana chciarz :)

ale nie - u mnie też za każdym następnym razem jest roche mniej pkt - ale nie aż tyle jak u ciebie :)

(6000pkt potem 5950pkt 5940pkt itp)

A 3dmarki jak robiliscie?? 1 test potem restart kompa czy 1 a za chwile 2gi?? Jest roznica wtedy. RAM nie jest wyczyszczony Windows tez. Zrobcie tak 1 test restart 2gi test.

PS jak robicie obecnie test restart test to nie wiem dlaczego tak jest :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się kiedyś o to pytałem, niestety pytanie pozostało bez odpowiedzi.

Interesuje mnie chip na rewersie mojej karty, na samym dole- przy złączu AGP, mniej więcej w 2/5 karty licząc od śledzia. Bo jest na nim jakaś osłonka- gąbka, gumka czy coś takiego, koloru łososiowego z prostokątnym otworem na środku. To mi przypomina osłonkę na radiatorach, którą sie zrywa przed założeniem. Ten element karty dość mocno się grzeje i tak sobie pomyślałem, czy to dobrze, że jest na nim takie coś i czy aby nie przydałoby się tego odczepić????? Nie mam obecnie cyfrówki więc zdjęcia nie zrobię :( Karta to Sapphire x800gto na r430 i samsungach2.0, AGP, dokładnie ta:

http://allegro.pl/item109545783_sapphire_x...6p_6v_agp_.html

@robetka:

Jeśli masz dobry, markowy zasilacz to powinien być ok (na styk) chyba, że masz bardzo wykręconego procka. Zalecałbym jednak coś mocniejszego.

Jeśli masz jakiegoś szita, to zapewne się niedługo zjara, zabierając do krainy wiecznych łowów twoją kartę- i nie będzie już problemu z niskim wynikiem w 3dSmarku :)

Ja mam sytuację trochę odwrotną z 3dMark03- jeśli puszczę go z powtarzaniem, to za drugim razem zawsze jest nieco szybciej niż w pierwszym (o ok 100-150pt), zwłaszcza w teście Mother Nature. Tłumaczę to sobie tym, że za pierwszym razem doładowuje się jeszcze coś z mojego wolnego ramu do pamięci karty, a za każdym kolejnym texturki już tam "siedzą" od początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest na rewersie karty??

Stawiam na jakis mostek konwenterujacy sygnal PCI-E na AGP. Cos w stylu NVszrotowego HSI.

To jest gole??

właśnie miałem to napisać :)

warto by jakiś radiator na to nakleić :) jest sporo tej gumy dookoło wiec nie powinno być problemu :)

zresztą jak nie zamontowali fabrycznie to nie powinna sie spalic :) chyba ze O/C ma na to jakis wpływ :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze po to jest tam ta jakby gabka dookola

zeby latwo przyklecic bylo radiator

bo pod spodem sa jakies mostki wiec nie dalo by sie przykleic radiatora jakby nie bylo tego czegos na wierzchu

a to sie na prawde mocno grzeje

a jak jeszcze bede chcial ja troche podkrecic ......

juz mam dosyc tego chlodzenia co jest na asusie

asus

niby ma heat pipe i ogolnie nie jest zle jesli chodzi o chlodzenie

ALE TEN HALAS !!!! JAK SUSZARKA CHODZI !!!

co polecacie zalozyc:

- ATI Silencer 5 (Rev. 2)

czy moze to :

- PENTAGRAM FREEZONE XC-80 Cu

????

Edytowane przez buła81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sajlensera i nie mogę o nim nic złego powiedzieć. Prosty w montazu. W 2D ustawiam go sobie na 20% i wogóle go nie słychać (tzn mam dość cichy komputer i np. metaliczny dźwięk hdd go zagłusza). Na 100% oczywiście jest już słyszalny, ale przy oryginalnym chłodzeniu, to jest naprawdę cichy. Nie trzeba dokupować radiatorów na pamięci. I to co w nim najlepsze: wywala gorące powietrze na zewnątrz. Wady- nie jest uniwersalny. Poza tym nazwa źle się kojarzy- Ati Silencer rev.3 podobno palił karty, więc wielu się zraziło wogóle do sajlenserów. Nigdzie jednak nie udało mi się znaleźć złych opini na temat sajlensera 5.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedlem do nastepujacych wnioskow:

Moim zdaniem ostatecznie jest to konwenter sygnalu, ktory sie grzeje, ale nie az tak aby potrzebowal chlodzenia.

Gabka jest po to, zeby nie uszkodzic tranzystorow co byloby mozliwe poniewaz firma nie zdecydowala sie tego schlodzic, a tym samym zabezpieczyc jakims radiatorem.

OC z grzaniem tego mostka nie ma raczej nic wspolnego, jedynie wieksze cieplo wydobywajace sie z rdzenia i/lub pamieci moze to bardziej nagrzewac.

Zawsze mozesz dla pewnosci przykleic jakis radiatorek miedziany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompe i chłodnice mam za friko, więc jedyne koszty to bloczki i węże.

W każdym razie chodziło mi o to, że chłodzenie wodą nie jest wiele droższe od powietrznego

ehhh wiesz to, że Ty miałeś części za darmo to nie znaczy, że inni też tak mają. Policz sobie normalnie blok, pompka, węże, chłodnica (+ciche wiatraki na nią), zaciski a w sumie to żeby WC miało sens to jeszcze dwa blonki (minimum) potrzebna (proc+NB) + w zależności czy obieg otwarty czy zamknięty jakiś rezerwuar by się przydał. Do tego w zalezności od wymagań/potrzeb to sam blok na proca może kosztować więcej niż zestaw wiatraczków do całego kompa...

Także z tą "taniością" to bym nie przesadzał. Aha warto jeszcze jakieś środki glonobójcze doliczyć...

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dobra jutro nie ide do szkoły bo w telewizji zabraniają :lol: :lol: :lol:

wycisne ze swojej karty MAX ile sie da i zobacze czy warto ja spylić i kupić albo gto2 na r480 albo 7600gt :)

oczywiscie zdam relacje :wink:

Kup lepiej HIS x1800gto, ktory w 100% moduje sie na wersje XL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi