Mujahideen Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Czytam sobie kurs taki Abc Accesa, jest tu podany przykład bazy danych hurtowni księgarskiej i nie rozumiem dlaczego jest tam zaznaczona relacja "1" do "N" pomiędzy tabelami "Zamówienie" a "Towar zamówiony", tak samo tabele "Dostawa" i "Towar dostarczony". Gdy zamotany postanowiłem to wbić do Accesa to pojawiła się relacja "1" do "1". Proszę o skomentowanie: jak to odbieracie, jak mam to rozumieć. Byłbym bardzo wzięczny za pomoc, gdyż nie daje mi to spokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 1 do N oznacza iż jedno zamówienie może zawierać N towarów zamówionych, co w praktyce przekłada się na to iż we wpisie w tabeli zamówienie znajduje się klucz obcy który wskazuje na wpis w tabeli zamówienie. W tabeli zamówienie jest natomiast klucz główny który jest unikalny. Dzięki temu N zamówionych towarów mających ten sam klucz obcy (np 1234) mogą być powiazane z jednym zamówieniem mającym klucz główny (tu 1234). a tam nei da sie zmienić po prostu typu relacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...