KAMILcom Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) też mam taką skrzyneczkę i mam kuźwa aż 47*C przy 30* w pokoju ;/ edit mam spin pointa tyle że 200Gb Edytowane 19 Czerwca 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuq1 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 też mam taką skrzyneczkę i mam kuźwa aż 47*C przy 30* w pokoju ;/ edit mam spin pointa tyle że 200Gb :blink: 47'C to sporo. Ja mam za dyskiem went. więc jest ciągły ruch powietrza nad skrzynką. Ale przed montażem mat miałem ok 42'C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Miejsce tuż pod napędem optycznym nie jest najszczęśliwsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuq1 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 w sumie nic dziwnego że masz takie temp, jak go masz w takim miejscu. Lepiej znajdź mu nowe miejsce bo ta go zasiłka go upiecze. Tam nie ma żadnego ruchu powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Miejsce tuż pod napędem optycznym nie jest najszczęśliwsze.ale on jest pod zasilaczem :lol: dobra damy wentylek 92mm na 5v zobaczymy co sie bedzie działo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Ja mam 2504C w takim pudełku jak KAMILcom i teraz mam temp 36*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuq1 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 ale on jest pod zasilaczem :lol: dobra damy wentylek 92mm na 5v zobaczymy co sie bedzie działo Jak to pod? , na zdjęciu widać, że nad zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 ale on jest pod zasilaczem:oops: Sorki, mój błąd. Już mi się wali w głowie po 8h stania z ulotkami na słońcu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuq1 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 wentylator może za dużo nie pomóc bo poprostu powietrze i tak nie będzie miało miejsca żeby swobodnie przepływać obok skrzynki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Jak to pod? , na zdjęciu widać, że nad zasilaczem.hehe, faktycznie :D wentylator może za dużo nie pomóc bo poprostu powietrze i tak nie będzie miało miejsca żeby swobodnie przepływać obok skrzynki.hmm jak miałem na froncie pomiędzy panelem a DVD z nawiewem @5v miał 42*c zresztą zaraz sprawdzimy tylko nie chce mi sie znów otwierać kompa może jak przyjdzie do mnie jutro grafa to to zrobie :) Edytowane 19 Czerwca 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuq1 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 hehe, faktycznie :D hmm jak miałem na froncie pomiędzy panelem a DVD z nawiewem @5v miał 42*c zresztą zaraz sprawdzimy tylko nie chce mi sie znów otwierać kompa może jak przyjdzie do mnie jutro grafa to to zrobie :) 42'C Tak, tylko że dvd go dodatkowo nie grzało jak to robi zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 teraz mam 45*c ale przy otwartej obudowie wtedy tez potrafiło dojść 48* ... zresztą dam wentylator zobaczymy co sie stanie nie ma co teoretyzować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) http://www.allegro.pl/item207139339_asus_c...ichszy_5db.html prawda ze to bojda? :P wierzyc sie nie chce, chyba znow bede musial kupic arctici ;) Edytowane 19 Czerwca 2007 przez kukifas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 http://www.allegro.pl/item207139339_asus_c...ichszy_5db.html prawda ze to bojda? :P wierzyc sie nie chce, chyba znow bede musial kupic arctici ;) Gdzieś mu zero umknęło przy tej 5 :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 http://www.allegro.pl/item207139339_asus_c...ichszy_5db.html prawda ze to bojda? :P wierzyc sie nie chce, chyba znow bede musial kupic arctici ;) tytuł tematu "Chłodzenie I Wyciszanie Hdd" pojechałeś ostro swoją droga 5db to on ma jak sie nie kreci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 przepraszam nie mialem gdzie zapytac gdyby ktorys mod mogl je sypnac do kosza pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 dałem wentylator AC 9 i maxymalna temperatura jaką odnotowałem to 41*c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 ja tez obecnie morduję się ze swoją skrzynią sry za syf, ale dopiero co wróciłem do kraju - zresztą i tak wersja jest bardzo robocza dysk z podpisu - chłodzenie noiseblockerem black silent x1 skręcony na około 7V jak na razie nie przeskoczył 35C i mamy ciszę problem miałem z montażem - na zdjęciu widać, gdzie musiałem przyciąć skrzynię - dodatkowo ułożony na gąbce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Mam obudowe Chiefteca z koszykiem na HD. W koszyku jest wentylator co owiewa 2 dyski - temp dyskow ok 30 stopni. Ale niestety slychac chrobotanie. Kupilem sobie Scythe Hard Disk Stabilizer II i umiescilem dyski w zatokach 5,25. teraz dyski chodza cicho ale sie grzeja do 44 stopni w idle a w stresie pewnie wiecej. Segate sata 320 7200.10 mi padła. Moze przez ta temperature? Czy temp 40-48 stopni moze zabic dysk? Zamowilem sobie takie chlodzenie na dysk http://www.allegro.pl/item213435221__therm...an_nowosc_.html. Ma ktos doswaidczenie z podobnym chlodzeniem ( z wentylatorami )? Czy to cos daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Kupiłeś silencera, po to żeby zaraz zamontować chłodzenie. LOL. Temperatury jakie podałeś nie zabiją dysku. Jak masz 55 stopni, to już możesz się zacząć obawiać. Ile wydałeś na tego silencera? Ja za 40zł zrobiłem sobie 2 skrzyneczki bitumiczne. Cisza, a max temperaturę jaką zanotowałem to 48 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Za Silencera zaplacilem ok 20 zl. Ale dysk po dotknieciu jest goracy. Wiec postanowilem go schlodzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Za Silencera zaplacilem ok 20 zl. Ale dysk po dotknieciu jest goracy. Wiec postanowilem go schlodzic. Hmm, szkoda że nie kupiłeś sobie czegoś takiego: http://www.allegro.pl/item211613613_pentag...tor_drgan_.html pasywne chłodzenie i redukcja drgań za przyzwoitą cenę. Nie ma potrzeby mocnego schładzania dysku, z badań firmy google nad awaryjnością dysków wynika że zarówno za wysoka temperatura jak i za niska źle wpływają na jego żywotność, optymalna wydaje się w przedziale około 35-40*C, więc jak puścisz tego swojego coolera na 5V to powinno być idealnie i niesłszalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Hmm, szkoda że nie kupiłeś sobie czegoś takiego: http://www.allegro.pl/item211613613_pentag...tor_drgan_.html pasywne chłodzenie i redukcja drgań za przyzwoitą cenę. Nie ma potrzeby mocnego schładzania dysku, z badań firmy google nad awaryjnością dysków wynika że zarówno za wysoka temperatura jak i za niska źle wpływają na jego żywotność, optymalna wydaje się w przedziale około 35-40*C, więc jak puścisz tego swojego coolera na 5V to powinno być idealnie i niesłszalnie. a takie cos tylko reduguje drganie,czy moze tez wycisza dysk,bo w moim samsungu jest taki problem że ciagle chrobocze i myslisz ze takie cos pomogło by na te chrobotanie no i czy taki PENTAGRAM FREEZONE HP-Silent HDD wejdzie do Chefteca bo szyny w nim sa troche waskie np skrzynka bitumiczna za chiny ludowe tam nie wlezie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 (edytowane) a takie cos tylko reduguje drganie,czy moze tez wycisza dysk,bo w moim samsungu jest taki problem że ciagle chrobocze i myslisz ze takie cos pomogło by na te chrobotanie no i czy taki PENTAGRAM FREEZONE HP-Silent HDD wejdzie do Chefteca bo szyny w nim sa troche waskie np skrzynka bitumiczna za chiny ludowe tam nie wlezieAle wszystkie tego typu urządzenia montuje się w zatokach 5.25, a nie 3.5 jeśli to masz na myśli. Nie wiem nawet jak wyglądać by miała sprawa montażu tego pentagrama w obudowie chiefteca w zatoce 5.25 ze względu na bezśrubkowy montaż, z tego co widziałem te reduktory drgań na pentagramie trzeba przykręcić do obudowy więc trzeba będzie troche pokombinować. --edit-- No i oczywiste jest że to coś redukuje tylko drgania, jednak chrobotanie jest spowodowane głównie drganiami... no chyba że masz jakiś wyjątkowo chroboczący dysk :) Edytowane 17 Lipca 2007 przez mookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 (edytowane) Mam Scythe Hard Disk Stabilizer II w obudowie Chiefteca. Przykrecasz go do dysku a z drugiej strony do szyn prowadzacych. Wkładasz do zatoki 5,25 i smiga. Dodatkowo schładzam dysk THERMALTAKE Cyclo HDD i jest cicho i chłodno - cena takiego zestawu ok 35-40 zl. Edytowane 17 Lipca 2007 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 panowie mam pytanie, które nie daje mi spokoju. Kupiłem 320GB samsunga i jak pracował poza obudową było pięknie- praktycznie niesłyszalny i temp też była ok. Jak zamontowałem go w kieszeni na hdd w mojej pro elo obudowie codegena dysk nagle zaczął skrobać itp podczas większego odczytu. Zamierzam kupić coś by go jakoś uciszyć i teraz właśnie zastanawiam się nad tym PENTAGRAM FREEZONE HP-Silent HDD oraz Scythe HDD Stabilizer II. Scythe tylko wycisza a pentagram i wycisza i składa w każdym razie w moim wypadku zależy mi w 90% na WYCISZENIU hdd w takim razie więc co polecicie. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arct Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 yo :) kupiłem dysk Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, ATA/100, zapis prostopadły) jakie polecicie mi chlodzenie do niego? myslalem nad takim http://www.allegro.pl/item216735294_zbyt_g...2x_50x50mm.html jako ze ma 4,8K rpm'a i tylko 29 Db co do samych odglosow dysku jak narazie mi to nie przeszkadza wiec czekam na odp. czy nada te chlodzenie sie do w/w dysku jako ze sam dysk pozostawiony sobie w kieszeni osiaga tem pow 60 stopni :( przez 20 minut pracy chyba ze znacie lepsze w cenie do 60 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 sprawiłem sobie tego pentagrama i jestem pod wrażeniem, temp spadła o 10 stopni, a i dysk jest teraz cichutki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reborn_p Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Ale....Beton. Posiadam taką obudowę, do tego 2 Samsungi(200GB, 7200rpm, 8MB). Dyski zamontowane NIE jeden pod drugim wprowadzały obudowę w silny rezonans i ta najzwyklej w świecie hałasowała :/ Jednak gdzieś na forum przemknęło mi przed oczami, że po zamontowaniu dysków jeden pod drugim, wibracje bardzo mocno maleja...Spróbowałem, no i okazało się, że to prawda. Teraz są już tylko lekko odczuwalne. Powyższe napisałem "dla potomnych", gdyby ktoś kiedyś szukał rozwiązania podbnego problemu. Zastanawia mnie tylko jedno - co powoduje taką, dośc dziwną sytuacje? Drgania nie znoszą się, lub wzmacniają w zależności od odległości... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Witam, mam pytanko dotyczące owego Pentagrama. Posiadam obudowę mATX, a w niej tylko 2 zatoki 5,25", jedną zajmuje oczywiście DVD, druga jest wolna. Pytanie brzmi: czy owy Pentagram zmieści się bez problemów w jedną zatokę? Doczytałem, że jego wysokość to 42mm więc "niby" jedna zatoka, ale chciałbym się upewnić. Liczę na szybką odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...