Witto Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Ktoś już nabył Scythe Himuro, jest w cooling.pl po 69zł czyli sporo taniej od SQD? ciekawe jak to chłodziwo się sprawuje? są gdzieś jakieś testy tego? Edytowane 6 Maja 2008 przez Witto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Podpinam się do pytania. Niedługo będę cos brał bo mam dysk na gąbkach tapicerskich na spodzie budy , a le wciąż słychać szum talerzy. Mam nadzieję że to coś chłodzi dysk bo zamierzam to obłożyć i tak gąbkami lub jakimiś matami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Ja jestem ciekaw czy Scythe Himuro dobrze tłumi drgania. Mam teraz scythe disk stabilizer i tłumić jakoś tłumi ale zachwycony nie jestem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Na dniach może będę brał Himuro to się zobaczy. Mnie chodzi głownie o chłodzenie dysku i wyciszenie szumu talerzy bo i tak będzie ten wynalzek obłożony gąbkami tapiecerskimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 pytanie do fachowcow w tej dziedzinie: Kupilem na 2xSQD na HDD 3.5" i ta skrzynka montuje sie do zatoczek 5.25 z tego co wyczytalem to HDD sie wyciszaja ale nadal wibruja i chcialem zamontowac je w tych SQD na gumkach. Dodatkowo mam Antec'a P182 i tam w 5.25 sie ich nie przykreca do blachy tylko do sanek a czytalem ze to jest porazka. Ktos ma jakis patent jak te skrzynki na gumkach zamontowac w 5.25 czy to sie raczej nie zmiesci i czeka mnie podloga i gabka? z gory dzieki za jakies propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 boxer, napisz cos na temat Himuro, bo ja bym swojego Samsunga F1 zamknal w nim, dysk jest cichy ale szum talerzy mnie dobija, mam strasznie ciche mieszkanie, wiec nie zeby F1 byly glosne ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Nie nabyłem jeszcze bo miałem ostatnio przeprawy z mobo :sad: . Ale zakup jest blisko. Może ktoś inny już posiada...czekamy. ... już mam http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3014857 Edytowane 6 Czerwca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 pytanie do fachowcow w tej dziedzinie: Kupilem na 2xSQD na HDD 3.5" i ta skrzynka montuje sie do zatoczek 5.25 z tego co wyczytalem to HDD sie wyciszaja ale nadal wibruja i chcialem zamontowac je w tych SQD na gumkach. Dodatkowo mam Antec'a P182 i tam w 5.25 sie ich nie przykreca do blachy tylko do sanek a czytalem ze to jest porazka. Ktos ma jakis patent jak te skrzynki na gumkach zamontowac w 5.25 czy to sie raczej nie zmiesci i czeka mnie podloga i gabka? z gory dzieki za jakies propozycje. ja swojego sqd musialem polozyc na podloge, w zatoce byl "slyszalny" podkleilem kauczukowe nózki i problem z wibracjami rozwiazany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 Koledzy takie male pytanko. mam dwa BB a w nich dwa dyski i polozne sa na sobie. problem w tym ze jak dwa dyski sa na sobie to slychac jak nastepuje interferencja fali obu dyskow. o tyle jest to denerwujace ze nastepuje wzmocnienie a pozniej wyciszenie co w sumie jest drazniace. Efekt jest taki sam kiedy sa w zatokach 5,25" nad soba. obydwa BB wykonane tak samo. Czy ktos moze zaobserwowal podobny efekt, tudziez jest to wina dyskow ( spinpoint i baracuda ), i czy efekt ten moze powstac w sqd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 (edytowane) Moge połozyć dysk na piance w której są pakowane meble (np. BRW)? Sprawdzi się to? Edytowane 11 Lipca 2008 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Moge połozyć dysk na piance w której są pakowane meble (np. BRW)? Sprawdzi się to? Lepsza będzie miękka gąbka tapicerska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Czy Scythe Quiet Drive nadaje sie do wielokrotnego uzytku? Bo są tam jakies tasmy ktore sie przykleja, ale da sie to po kilku (3 - 4) latach rozebrac, sprzedać stary dysk i wsadzić nowy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Oczywiście. Te "taśmy" to guma, którą z łatwością zdejmiesz z dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Jeszcze pytanie, czy SQD przenosi wibracje na bude? Ja w swoim chieftecku mam te nieszczęsne sanki na hdd ktore koszmarnie przenoszą wibracje z hdd na bude, aktualnie dysk lezy na dnie budy na dwoch gąbkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Było to już poruszane w tym temacie - jeżeli masz wibrujący dysk, to sqd na to nie pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.agh Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Tak, wibracje przenosi, ale w moim przypadku (dyski z siga) + 2xSQD i obudowa Antec 300 są to dźwięki o niskiej częstotliwości. Praktycznie ich nie słychać - w nocy przy wyłączonych wentylatorach są słyszalne może z 20cm. Ogólnie z SQD jestem bardziej niż zadowolony bo zniknął całkowicie donośny hałas obracających się talerzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 A oto jak ja poradziłem sobie z SQD: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Guma od gaci w obudowie Lancool... :unsure: jestem zdruzgotany :wacko: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Guma od gaci w obudowie Lancool... :unsure: jestem zdruzgotany :wacko:... ej, no co, guma jest, ale do kompletu są też spinacze do bielizny rodem z PRL-u :D A poważnie to patent srawdza się świetnie, SQD nie ma wogóle styczności z obudową, guma doskonale absorbuje drgania i wibracje, a patent ze spinaczami sprawia, że w 10s możemy wyjąć dysk z budy i w 1min spowrotem go zamontować (aż minuta dlatego, że trzeba wypoziomować SQD naciągając każdą z 4 gumek, a następnie spiąć ją spinaczem). W dodatku zatoka 5,25 jest niemal tak szeroka jak SQD z wkręconymi śrubkami, co oznacza, że przy przestawianiu budy itp skrzynka nie buja się jak szalona i dysk specjalnie nie obija się nam o ścianki, bo ma tylko z 1mm luzu z każdej strony. Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejP4 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Ostatnio nabyłem Samsunga F1 320Gb. Wcześniej miałem baracudę 4 i muszę przyznać, że głowice w Samsungu są cichsze. Niestety sami ma bardzo silne wibracje, które przenoszą się na całą obudowę. Rozwiązałem ten problem w bardzo prosty sposób. Kupiłem: - 4 gumowe oringi 75mm(średnica)x2mm(grubość) - patyczki do uszu z łazienki:) W dysk wkręcamy 4 standardowe śrubki, ale nie do końca. Trzeba zostawić 2mm luzu, żeby zmieścił się oring. Oringi należy przełożyć przez otwory na śruby w zatoce 5.25,zabezpieczyć patyczkiem od zewnątrz, wsadzić dysk i zaczepić gumki o wkręcone wcześniej śruby. Z tą uwagą, że oringi wychodzące z prawej strony zaczepiamy o śruby z lewej strony dysku. Efekt - zero wibracji na obudowie. Koszt : 6zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 Ja myślę nad wyrwaniem gumy z tych mocowań sqd i zastąpić je silikonem który powinien teoretycznie zmniejszyć wibracje...co o tym myślicie? Buda antoś 300 a dysk barka 250ata ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Witajcie 3x jakieś maksymalne wyciszenie - bo chłodzenia w tej budzie to ja nie potrzebuje ;P ale oczywiście by nie grzało... coś poza standardowo polecanym SQD i Tacens Lateo(jakoś tak się to pisało :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Homemade Bitumenbox innego rozwiazania nie polecę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi100 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Kupiłem parę dni temu nowy dysk, Seagate B11 32MB 500GB i mam mały problemik. Szum talerzy jest sporo cichszy niż moja stara B7 120GB, ale wibracje podczas zapisywania/odczytywania to jakaś masakra. Mam niestety skrzynkę Chiefteca LCX, która pięknie przenosi wszystkie drgania z dysku i robi z nich dudnienie nie do zniesienia, szczególnie w wyciszonym PC. Kiedyś czytałem w necie test gotowych chłodziarko-wyciszarek do dysków, ale za nic nie pamiętam gdzie to było. Ma ktoś może link, lub mógłby polecić któreś z tych rozwiązań, żeby dyskowi było chłodno i zarazem wibracje nie były przenoszone na budę w takim stopniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Wystarczy przeczytac ten temat ... 3 strony starczą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pi100 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Wystarczy przeczytac ten temat ... 3 strony starczą ;) Przeczytałem, pada jakiś AeroCool, którego nie mogę znaleźć w żadnym sklepie... Nie zależy mi na wyciszeniu pracy talerzy, tylko na wyeliminowaniu wibracji. :) A samemu nie chcę się bawić ze zwykłego braku czasu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Nie zależy mi na wyciszeniu pracy talerzy, tylko na wyeliminowaniu wibracji. :) A samemu nie chcę się bawić ze zwykłego braku czasu...Coś takiego? http://allegro.pl/item466074017_scythe_hdd..._swoj_dysk.html http://allegro.pl/item466074013_noiseblock...szenie_hdd.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Coś takiego? http://allegro.pl/item466074017_scythe_hdd..._swoj_dysk.html http://allegro.pl/item466074013_noiseblock...szenie_hdd.html Jedyne sluszne rozwazanie - HDD Vibe-Fixer I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) A ja zrobiłem cos takiego. Dysk Samsung F1 640 jest w sankach od fujitsu siemens. Wentylator Arctic 120 zamontowany od góry na silikonowych kołkach wyciąga powietrze z dysku. Efekt jest taki: zero wibracji , szumów prawie jak SSD :) Gąbka przyklejona jest na taśmę dwustronna siatkowa do obudowy i do sanek także przy położeniu obudowy dysk nie upadnie. Temperatura w zakresie 28-30 C Ps. kurz sie nie liczy:) , stare zdjecie Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez wilk100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 ciut odkopie: http://realitynet.pl/e107_plugins/content/...php?content.372 niedlugo dojda do porownania dwie kieszenei Acutake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...